2015. december 28.a párjával járt itt 45 Érdekes hely, első pillantásra kissé rendezetlennek tűnik a különböző méretű és magasságú bútorok miatt. Aztán megszokja az ember szeme, és belátja, nem rossz ötlet, hogy a vendég választhat, kis asztalkához szeretne félrevonulni, kényelmesen enni egy közepes méretűnél, vagy társasággal letelepedni egy még nagyobbhoz.
Kényelmes széken terpeszkedve szeret enni, vagy bárszéken kuporogva. :-) Vagyis a berendezés inkább praktikus, mint tetszetős, az étterem jellegéhez illő dekorációt néhány kép és angol nyelvű "poénos" Buddha-idézet jelenti. Kedvezményes bónusszal vacsoráztunk, az összeállítás levest, előételeket és 38 db-os szusiválogatást tartalmazott. Este már nem szoktunk ilyen irdatlan mennyiséget enni, ám a bónusz, csuda tudja, miért, csak 17. 00 órától volt felhasználható. Ezt semmi sem indokolja, mert gyakran járok arra, és jól tudom, hogy délidőben sincs telt ház, a turistaáradat inkább a magyaros éttermeket, kávézókat, szendvicsezőket szállja meg, mostanában pedig a Bazilika előtti adventi vásár lacikonyhái előtt tolong a tömeg. Vagyis biztosan befértünk volna délben, és egy fejedelmi ebédet ehettünk volna ahelyett, hogy becsomagoltatjuk és eltesszük másnapra a szusi felét, aminek ugye a frissesség az egyik legfőbb erénye. A menü első fogása forró Miso leves volt, tofuval és algával rendesen telepakolva. Kitűnő, de a fenti okok miatt nem esszük meg az egészet, hagyunk helyet a többi fogásnak is. Majd a kellemesen sós, langyos edamame következett, ezt az utolsó szemig elcsipegettük. Utána jöttek a csirkés tekercsek, amik egy kissé olajosabbak és nehezebbek voltak a kelleténél, de a szójaszószba tunkolva elég jó volt az összhatás. Mire az est fénypontját, a szusit kihozták, bizony jól is laktunk. Azért persze megkóstoltuk az újdonságokat, a szépséges (háromféle halas, avokádós) szivárvány-tekercset, a csirkés kifordítottat meg az isteni finom kacsás nigirit, de jó részét hazahoztuk. Az étterem és a mellékhelyiségek tisztasága kifogástalan. A kiszolgálás gyors és mintaszerű: a pincér (szemüveges fiatalember) mindig a legjobb pillanatban tűnik fel, lényegre törő kérdései és sallagmentes magyarázatai vannak, kínál és nem rábeszél, mestere a szakmájának.
2015. december 17.a párjával járt itt 55 Nagy hal- és herkentyűimádók lévén örömmel csaptunk le az egyik kuponos társaság bónuszára, amivel jelentős kedvezménnyel kaphattunk egy kétszemélyes extra menüt. Az összeállítás sörtésztában sült tőkehal- és lepényhalfilét, polipot és tintahalkarikákat tartalmazott, valamiért chipsnek nevezett habkönnyű sült krumplival, négyféle választható öntettel és házi bioszörppel.
Ha nem konkrét menüre szólt volna az ajánlat, biztosan nem ezt választom, mert sokféle grillezett hal és saláta szerepel az étlapon, amit kedvem lett volna kipróbálni. De panaszra semmi okunk, a mennyiséggel és a minőséggel is meg vagyunk elégedve. Talán a halak bundája lehetett volna kicsit ropogósabb. A bőség zavara: nehezen választunk a sokféle szószból, végül mangós-csiliset, fokhagymásat, remuládot és koktélszószt kérünk, egyik jobb, mint a másik. A menü előtt még eszem egy fokhagymakrémlevest füstölt makrélával. Van ám benne rendesen, nem csak dísznek egy darabka! Micsoda ötlet! Szinte bosszant, hogy nem nekem jutott eszembe! :) A karácsonyi menü része lesz itthon, köszönöm szépen! A hely berendezése kellemes, a dekoráció szellemes, stílszerű és dicséretesen visszafogott. A kiszolgálás gyors, a pincérnő kedves és udvarias. Biztosan visszajövök még.
2015. december 14.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A rákospalotai lakótelep rengetegében működő kis cukrászda kultúrmissziót teljesít. Hol amatőr festőkör képeiből mutat be ízelítőt, hol fotókiállítást kínál a sütemény mellé. Ottjártunkkor épp egy vetítéssel egybekötött úti beszámoló volt a „Napi ajánlat”.
Na, de az ittjártam látogatóit nem a kiállítások, hanem a finom falatok érdeklik elsősorban, így térjünk rá a cukrászda eredeti rendeltetésére. A pultok tartalma is felér egy kiállítással, szemet gyönyörködtető a sok színes torta és a változatos formájú sütiköltemények. Sajnos az apró műremekek közül egyetlen diabetikus sincs, ez máshol már rég nem lep meg, de egy ilyen érzékeny és minden apróságra figyelő üzletvezetésnél az ember valahogy elvárná… A szemöldököm csak akkor szalad fel, mikor kiderül, hogy egyetlen sós falat sem kapható, pedig a sajtos, sós süteményeknek a cukrászdákban is helyük van. Így én hoppon maradtam (és „bosszúból” nem adok öt csillagot), de a társaság többi tagja tömi magát lelkesen. Főleg a gyümölcskosár arat nagy sikert, de már a karácsonyi bejgliket is meg lehet kóstolni. A mákos a sztár. Az elvitelre vásárlók is folyamatosan jönnek és halkan rendelnek :-). Látszik, hozzá vannak szokva, hogy „a háttérben” valamilyen műsor folyik, de a kiszolgálás attól még zavartalan.
2015. december 13.a párjával járt itt 45 Amolyan „semmi különös” kisvendéglő, ahol valamiért mégis jól érzed magad. Régről ismert fogásokkal, kedvező árakkal. Barátságtalan időben, átfagyva érkezünk, nem sokkal nyitás után. Kérünk gyorsan egy forró csontlevest. Az étlap szerint tészta és zöldség van benne, a tálban viszont a csontról leszedegetett hús is bőven található.
Kellemes, otthoni ízek. Mire átmelegszünk, megtelik az étterem. Hármasával-négyesével jönnek az emberek, és legtöbben menüt esznek. Talán a környéken dolgozók, mert nem sokáig időznek, gyorsan esznek, és már mennek is. Folyamatosan cserélődik a vendégsereg. A két pincérnek sok a dolga, de mindenkihez van egy kedves szavuk, mosolyuk, folyamatosan érdeklődnek, hogy minden rendben van-e. A kínálatban semmi extra, ha csak az nem, hogy itt a sajtot töltik meg füstölt sonkával, úgy rántják ki, nem a húsba rejtik a sajtot. :-) Mártás nem jár hozzá, de mi kérünk, mert anélkül kissé nyögve nyelős. Kapunk kis tálkában ketchupot és majonézt, amiért végül nem kell külön fizetnünk. Mikor kiderül, hogy nem kérek se sört, se házi szörpöt, a pincér hoz egy pohár hideg vizet. Csillagos ötös! Tengeren túli barátaim mindig kinevetnek, amikor újra és újra meghatódom attól, hogy a betérő vendéget kéretlenül is friss vízzel kínálják. Vajon itthon, ahol jó ivóvíz folyik a csapból, miért megy ez élményszámba? Sok helyen még kérésre se hoznak vizet, vehetsz magadnak palackozottat, azt is a bolti ár többszöröséért. A hely barátságos, tiszta, rendes, de a nagy jövés-menés miatt nem mondható különösebben hangulatosnak, legalábbis hétköznap, délidőben. Vasárnap zárva, ami szintén azt bizonyítja, hogy a dolgozók ebédeltetése a fő profil. Pedig a méretei, az étlap és a kedves kiszolgálás egyaránt a tipikus vasárnapi kisvendéglőket idézi.
2015. december 13.egyedül járt itt 45 A hely hangulatos … bár talán nem is ez a helyes kifejezés. Van egy jópofa stílusa a mexikói jellegnek megfelelő feliratokkal, képekkel és díszítésekkel, de hangulatosnak nem nevezném a gyorséttermi jelleg, enyhe zsúfoltság, összetolt asztalok miatt. Burrito menüt kérek, de már a gyártási folyamat alatt megbánom.
Az orrom előtt készül, a minőséggel semmi baj, de a mennyiség brutális. A hatalmas tortillára rizst, fekete babot, enyhén csípős marhahúst pakolnak, meglocsolják egy kis szósszal, majd kukoricát, jégsalátát s paradicsomot tesznek rá. Erre jön még egy kis tejföl, bőven reszelt sajt, majd az egészet egy alufólia segítségével föltekerik, már lehet is enni. Alig bírom megmarkolni, beleharapni pedig végképp nem könnyű. A szomszéd asztalnál ülő, jól megtermett férfiak is küzdenek vele, ez némiképp vigasztal. Kapok másfél adag tortilla chipset is salsával, mert a burrito mellé jár fél adag, a menühöz meg egy egész. :) Egy pohár üdítőt is választhatok. A chipset hazaviszem, de a burritóval helyben kell megküzdenem, mert a körberágott darabot ciki lenne becsomagoltatni. :D Akármilyen ügyes vagyok, a töltelék potyog a fóliára, de időközben fölfedezem, hogy evőeszköz is van a pulton, és akkor már nem izgatom magam annyira, az utolsó félkilónyi tölteléket már villával eszem. Na jó, lehet, hogy picit túlzok a mennyiséget illetően, de hogy nagyon sok volt, az biztos. A mosdót nem muszáj megkeresni, kézmosó, szappan és papírtörülköző magában az étkezőhelyiségben is van, alátámasztva ezzel, hogy a vendégek többsége képtelen „szépen” enni a helyi specialitásokat. :D
A burrito nagyon jóízű volt. Legközelebb elvitelre vásárolok egyet, otthon szépen elfelezzük a párommal, kettőnknek pont elég lesz vacsorára. A marhahús helyett lehet disznót vagy csirkét választani, de van vega változat is.
2015. december 6.családjával járt itt 55 Az étterem legnagyobb baja, hogy kicsi. Bár talán nem is baj, ettől otthonos. Annyi embert, ahány a mindössze négy asztalnál és a kb. tíz bárszéken elfér, könnyen és gyorsan ki tud szolgálni a kedves személyzet. A szusik tekerését is győzi a séf, és a pincér is válthat néhány szót a vendégekkel. A stílus udvarias, közvetlen, de nem tolakodó.
Ettünk már itt tökéletes Ramen levest régebben, most pedig egy őszi szusimenüre ültünk be. Az előétel szójában pácolt tojás füstölt lazaccal, rizsen tálalva, valami finom, pirított fűszerkeverékkel. Ezután üvegtésztás lazacleves következett, majd a 32 darabos szusiválogatás (2 főre). Remek újdonságokkal rukkoltak ki, füstölt lazac, füstölt jérce, sült paprika, lazac mangóval párosítva, szóval nem csak a megszokott ízekkel találkoztunk. A kifordított szusikat remekül feldobta a ropogós morzsa, amivel megszórták. Élvezet volt minden falat! Az egyes fogások tálalásánál a pincér külön kérdés nélkül mindig elmondta, milyen összetevőket tartalmaz az étel. Erről a kedves gesztusról sok helyen megfeledkeznek. Egyetlen apró kifogás, vagy inkább csak furcsaság, hogy mindössze egyféle teából lehetett „választani”, ami egy keleti étteremben elég szokatlan, és Pesten nem is ütközik akadályba bármilyen tea beszerzése. A csöppnyi étterem tiszta és rendezett, a mellékhelyiség úgyszintén. (Ilyen korszerű wc-t még csak a Művészetek Palotájában láttam eddig. :) )
Figyelemmel kísérjük az étterem újdonságait, és biztosan visszajáró vendégek leszünk.
2015. december 5.barátokkal járt itt 35 A közelmúltban egy másik thai étteremben ettem egy jó alapanyagokból készült, ám gyengén kivitelezett ételt. Mivel az alapötlet, vagyis a tetszés szerinti hozzávalókból összeállítható fogás tetszett, a Belvárosban járva kedvem támadt kipróbálni egy másik helyen is ugyanezt a konstrukciót, hátha több szerencsém lesz.
Ezért választottam ezt a helyet. Kísérőm viszont annyit áradozott a csodálatos thai levesekről, hogy végül én is azt választottam. A leves mennyisége lenyűgöző, első gondolatom az volt, hogy aki ezt bevágja délben, biztosan kibírja vacsoráig. Van belőle zöldséges, csirkés, rákos. Duhaj kedvünkben az utóbbit választjuk, és el kell ismerni, 40nem sajnálták belőle a garnélát, volt benne vagy 5-6 darab. A lé forró és kellemesen csípős. Jól lakni persze csak úgy lehet vele, ha még egy adag üvegtésztát is kérünk betétként. Így már valóban egy tartalmas, laktató étel, igaz, az ára is szépen kúszik felfelé, máris 1900 Ft felett járunk, ami egy gyorséttermi levesért nem kevés. De talán meg is érte volna az árát, ha jóízűen kanalazhattuk volna, csakhogy akad egy kis gond: a zöldségnek hitt összetevők egy része fogyasztásra alkalmatlan szár és gyökér. Csak a citromfű elrághatatlan szárát tudtam azonosítani, a másik kemény valami is, amire ráharaptam, nagyon érdekes és intenzív ízű. Nyilván kellett az ízhatás eléréséhez, csak épp az étel elkészültével illett volna kidobni belőle. Bár nem hiszem, hogy bárki figyelt ránk, engem zavart, hogy úgy ettünk, mint a malacok, a rákfarkakon kívül az elrághatatlan, leszopogatott kemény darabkákat is kupacba gyűjtöttük a tálcán, illetve egy csomó szalvétát elhasználtunk erre a célra. Talán valami „csontos tányérka” a rákfarkak miatt is kijárna egy ilyen étel mellé. A sokadik kellemetlen meglepetés után úgy oldottuk meg a problémát, hogy kipiszkáltuk a rákot és kiettük az üvegtésztát a levesből, aztán óvatosan lekanalaztuk a lé nagy részét a zöldségnek látszó csuda tudja, mik tetejéről, mert nem volt kedvünk szálanként elemezni és találgatni, vajon mi ehető belőle, mi nem. A szabadon összeállítható menü újbóli kipróbálása egyelőre lekerült a napirendről, valahogy nem kívánkozom mostanában thai gyorsétterembe.
2015. november 30.családjával járt itt 35 Máshová készültünk, és egy hirtelen programváltozás miatt keveredtünk ide. Próbáltunk kulturált, de nem túl flancos, nem a turisták lehúzására szakosodott éttermet találni a divatos utcában, és megláttuk a Tandoorit. Az étterem kicsi, de helyes, néhány jellegzetes „indiai” dekorációval és a klasszikus ételeket kínáló étlappal.
Egyik előttem szólóval ellentétben nekem tetszett a bollywoodi filmekből összevágott halk háttérzene. Mióta volt szerencsém divatos nyugati diszkózenét élvezni egy felkapott kínai étteremben, az ilyesminek is tudok örülni. :)
Van összehasonlítási alapunk bőven, több indiai étteremben jártunk már, és valódi indiai házikosztot is sokszor volt alkalmunk enni. Vagyis bátran állítom, hogy autentikus ízeket kínál az étterem, átlagos minőségben. Négyen négyféle főételt kértünk, aztán persze körbekóstoltuk a fogásokat. Tulajdonképpen mindenkinek minden ízlett, a hús mennyiségét azonban valamennyi ételben nagyon kevésnek találtuk. Az ízletes mártásokban, a ragukban és a rizses egytálételben egyaránt csak mutatóban volt egy kis hús. Az árak igen barátságosnak tűnnek, főleg a környék áraihoz képest. Én inkább fizetnék kicsivel többet egy normális adag húsételért, ahelyett, hogy a nagy tál mártást tunkolom, amiben a pár kocka húst tálalják. Az étterem és a mellékhelyiség tisztaságával, a felszolgálók kedvességével és tempójával meg voltunk elégedve. Jót ettünk és jól éreztük magunkat, de ha indiai étterembe vágyunk, továbbra sem ide fogunk járni.
2015. november 18.a párjával járt itt 35 Döbbenten olvastam a lesújtó véleményeket. Minden évben meglátogatjuk az Állatkert új lakóit, és ilyenkor általában itt ebédelünk. Sosem volt kifogásunk sem az ételek, sem a tisztaság ellen, pedig elég háklisak vagyunk. Így hát idén is bemerészkedtünk a Barlangba, ez most igazán stílszerű megfogalmazás :), és direkt kritikus szemmel néztünk körül.
Az étterem az általunk ismert képét mutatta, tiszta asztalok és székek, tiszta evő- és tálalóeszközök (a leves- és a salátabár önkiszolgáló), gyors és kedves kiszolgálás a pultnál és a pénztárnál egyaránt. Kétféle menüt kínálnak kedvezményes áron. Á la carte nincs túl sokféle étel, de a hely jellegéből adódóan itt nem az ínyenceket kell kielégíteni, hanem sok éhes látogatót jól lakatni, mindenféle korosztályból. Így aztán az étlap nem valami fantáziadús. Biztosra mennek, az átlagigénynek próbálnak megfelelni, ez tény. A párom ragulevest és krumplifőzeléket evett két fasírttal. Azt mondja, jó volt. Én csilis csirkeragut kértem hasábburgonyával. Lehetett volna kicsivel több hús benne, de a paprikás, babos, fűszeres ragu olyan jóízű volt, hogy hús nélkül is megállta volna a helyét. (Persze úgy egy picit olcsóbban illene adni. )
A menü olcsó. Az á la carte ételeket kicsit drágállom, mivel a nem túl nagy húsadagok mellé a köretet külön kell fizetni, így hamar összejön egy vaskosabb számla. A legújabb divat szerint nincs sótartó az asztalon, viszont a pénztárnál kis tasakokban sót és borsot is talál a vendég, vehet belőle ízlése szerint, természetesen ingyen. A mosdót direkt az ittjártam kedvéért látogattuk meg :), hogy ennek állapotáról is be tudjak számolni. Itt is az általunk mindig is tapasztalt rend és tisztaság uralkodott. WC papír, szappan, kézszárító a helyén, a női és a férfi részlegben is. Azt hiszem rájöttem a megfejtésre: az előttem szólók mindnyájan csoporttal vagy/és gyerekekkel voltak, alighanem hét végén, mi pedig mindig hétköznap megyünk, hogy elkerüljük a tumultust. Ez persze nem lehet mentség, csak magyarázat. Egy étteremnek mindig gusztusosan kell kinéznie, ha nagy a tömeg, nagyobb gondot kell fordítani a takarításra. Csak hát. . . az sem ártana, ha a látogatók a sajátjuknak éreznék, és olyan állapotban hagynák ott pl. a mellékhelyiséget, ahogy otthon megszokták.
2015. november 18.egyedül járt itt 35 Már rég nem számítanak egzotikumnak a külföldi konyhát képviselő éttermek hazánkban. Hogy mégis a szám szélét nyalogatva álltam meg a Hercegprímás utcai Nemzetközi (? ) Kínai Büfé előtt, az a képeknek volt köszönhető. Külföldön gyakran evett, de itthon sosem látott kedvenceim mosolyogtak rám a plakátról.
Először is a Dumpling, a sokféle töltelékkel készített tésztabatyu, amire máshol külön éttermet építenek, de az itthoni kínai büfék kínálatából valamiért hiányzik. Aztán a Hun Tun leves, amit szintén nem láttam még itthon. Van még a plakáton tengeri herkentyűs leves, többféle Ramen és sok egyéb finomság. Szóval fülig érő szájjal tértem be az étterembe. A pultban pont az a hat-nyolcféle, egymásra erősen hasonlító, a könyökünkön kijövő étel volt, amit minden kínai étkezdében kínálnak. Kérdeztem, milyen tésztabatyu van, mire a kedves hölgy felsorolta, hogy a pultban látható ételek közül melyik miféle húsból készült. Jó, mondom, és a tésztabatyu? Erre a hölgy azt is elmesélte, hogy melyik étel mennyire csípős. Ha nem hallottam volna, hogy milyen folyékonyan tárgyal telefonon egy szerelővel, azt hittem volna, nem érti, mit kérdezek. Pedig csak nem akarta érteni. Természetesen a leveseket is csak az a furcsán nyúlós tojásleves képviselte (brrrr. . . ), amit szerintem direkt nekünk találtak ki, mert idegenben még nem találkoztam vele. Ettem valami Ötkincset, vagy mit, mert éhes voltam. Nem is volt rossz, de a szám íze keserű volt a csalódástól. Késsel-villával ettem, bár pálcika is volt az evőeszközök között. Nem a papírtokba bújtatott pár, amit a vendégnek kell szétválasztania, hanem külön darabok. Az a bizonyos egyszer használatos, gondosan elmosogatva. Az ezzel kapcsolatos véleményemet a „tisztaság” lepontozása tükrözi, amúgy az étkezde tisztaságával semmi gond. Bár az étel nem volt rossz, nem leszek törzsvendég.