Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
Érdekes
2023. augusztus 29.a párjával járt itt 45 Amikor ott bekanyarodtunk a sarkon, úgy fél szemmel rávetültem, de közben figyeltem is a kanyar ívét, ugyan már, mi ez? Valami festőnek látszik. mondta a nejem. Igen úgy van valami festő, talán állvánnyal, de milyen festő kötődik Dunaföldvárhoz? Kb. 100 méter után meg is tudtam állni, persze, hogy megnéztem. De nem fest, hanem mér!
Tipikus földmérő, ott áll a mérőléccel a segéd is, nocsak, akkor ki ez? Hát Beszédes József! A reformkor nagy vízmérnöke! Valaha a nagy folyók Magyarországon nagyon sok katasztrófát okoztak, szabályozni kellett őket. Beszédes a Duna szabályozásában vette ki a részét. Dunaföldvár hídja is az ő nevét viseli, Szobrai vannak Siófokon, Szarvason, Székesfehérváron, sokfelé. De itt egy egészalakos álló, méltó, valamit letett ez az ember a tudomány asztalára, sokat köszönhet az ország neki. Itt van eltemetve Dunaföldváron.
Érdekes
2023. augusztus 29.egyedül járt itt 45 Ahogy mennénk a híres érseki palota felé Kalocsa főutcáján, a Szent István úton, ott van ám a börtön épülete is közben! Na, és a börtön sarkán ott díszlik egy kút is. Nem túl vidám, fekete. Igaz, az üzenete pozitívabb, ez a szabadulás kútja. A rossz java talán már mögöttük van.
Fiatalok és idősebbek görnyednek a domborművön a csobogás forrása felé, a politikai fogoly nők emléke ez a múlt század 40-es, 50-es éveiből.
Érdekes
2023. augusztus 28.a párjával járt itt 45 Celldömölk ugyebár a magyar Mariazell. Leginkább attól vált azzá, hogy egy szerzetes lemásolta a mariazelli szobrot egy képen és idehozta. Így aztán híres magyar kegyhellyé vált egycsapásra. Van szép nagy templom, abban van a másolat (vagy annak a másolata) és a szép nagy templom mögött van egy ilyen Szent sír és Golgota egyveleg.
Érdekes képződmény, jobb képet is megérdemelt volna tőlem. De hát az ilyen helyek be vannak zárva. Egy önkormányzati dolgozó hölgy azt javasolta, hogy menjek el a kolostorba aztán valaki vagy kinyitja ezt nekem vagy nem. Így hát odamentem, megpróbáltam, mi lehet ez, és kinyitottam a kis rácsos kaput. Simán kinyílt. Aztán az oldallépcsőt takaró kapuról is kiderült, hogy nincs zárva, hát felmentem. Olyan, mint egy szabadtéri színpad. Viszonylag kis termetű Krisztus függ középen, szerintem nem a többi bábuval együtt készült. A két lator teljesen más stílus kétoldalon, a hosszúnadrágos (! ! ) mintha a naiv művészet terméke lenne, a szemben lévő falon a rövidgatyás, nagybakancsos egy másik csapat tagja lehet. Jézus keresztje alatt két barokk figura, egy nő és férfi, leginkább táncosoknak tűnnek, de ez a barokk szobrokkal sokszor előfordul. Ha Mária Magdolna az, akkor érzésem szerint flamencot jár. A művészet mindig annyit jelent, amennyit a néző lát belőle.
2023. augusztus 28.egyedül járt itt 45 Kelenföld, azaz tágabban az egész XI. kerület már évtizedek óta jelentős számban muszlim polgároktól lakott, sokkal nagyobb arányban, mint az ország más részei. Nos, a Westend után az Etele plázában is nyílt egy Mesopotamia, ránézésre ugyanolyan, mint ott. Feltehetően a kínálat is hajszálra olyan, de ez nem is baj.
Abszolút jó volt, ma kipróbáltam. A személyzet részlegesen beszél magyarul, de ez semmit nem gátol, fényképről is választhatsz. Feltehetően törökök, akár maga a franchise. Közepes méretű pulyka piattót kértem, tulajdonképpen akárhogyan hívják, ez is csak egy húsfarigcsák+sültkrumpli+saláta egyveleg, némi öntettel. Hozzá ananászos Cappyt. Mindez 3400 forint. Kapod a blokkon a sorszámodat, annak kéne megjelenni a kijelzőn, hogy készül, meg kész van,, de nem jelenik meg, semmi sincs odaírva. Így hát szerencsétlenkedve mászkáltam le és fel a pult előtt, aztán a hosszú tálcasor egyik tálcájára kipakolta a török srác a cuccost és jelzett, hogy ez itt az enyém, vigyem csak. Így történt. Egyébként teljesen rendben volt, jó íze volt, semmi hiba nem volt vele. Tisztaság van, nagyon új még a hely, nem kopott még itt semmi.
2023. augusztus 28.a párjával járt itt 25 Azt hiszem, még kedd este történt, csöpögve a Balaton vízétől, idesétáltam a Horváth-kerthez, ami azért nem ám egy kert, hanem egy büfé a büfésoron. Én tulajdonképpen kedveltem őket, a tulaj már évtizede harsányan üdvözöl mindig, dicsérni is szoktam őket, és ők a jók, a megbízhatók, akik még ősszel is nyitva vannak, este is, amikor más már bezár.
. . ne múljon már el a nap lángos nélkül, ide nekem egyet, gondoltam. Milyen már a Balatonon este csöpögni, lángos meg sehol? No, hát sajtost, tejfölöst! Néztem azért magam elé, hogy már 1800 forintot pengetek ezért, de azért csak fizettem és kértem. Néztem az ablakban, hogy egy üveg Soproni 1000 forint. . . anyám! Hol vagyok? A jelenben, meg is kaptam a kis elektromos fütyülőmet, hogy majd az hív, ha kész lesz! Hová fejlődik már ez strand is. . . régen elég volt a keresztnevemen szólítani. De idén már megint nem ismer senki a pultban, kezdődik minden előről. Elkeserítő. . . végtelen sokára kaptam meg a rendkívül rossz lángososomat! De már olyan hideg volt, hogy nem olvadt rá a sajt, hanem lepergett róla. A pereme gumisan nyúlós nyers volt, a közepe papírvékony, csontszárazra sült. . nagyon rosszkedvűen eszegettem meg. De közben kijött oldalt a tulaj, és rendkívül büszkén magához ölelte az egyébként tüneményes kislányát, hogy finom? Ízlik? A kislányom csinálta ám! Erre mit mondjak. . . hazudjak? A számban lévő falattal próbáltam kitérni a válasz elől, és csak valami hangutánzó zajt hallattam. . . valami olyant, hogy ááá, jaja, sej, haj. ,. . és még én restellem magam.
Érdekes
2023. augusztus 28.a párjával járt itt 45 Itt aztán valóban nem nagyon szabad fényképezni. Nem értem, hogy miért, jegyet is vettem volna rá, de keményen közölték, hogy nem lehet. Így aztán. . . nem, nem akartam kihasználni, hogy egy viszonylag szerényebb képességekkel rendelkező, de teljesen jószándékú vezetőnk volt, s csak úgy gépiesen, ledarálta az egyes érsekekhez fűződő szöveget.
Talán valahol hátul valami lakószobafélében fényképeztem, de az már kívül esett a kincstári határon. Ez az un. "kincstár", hát. . . szóval van az Astriceum nevű érseki múzeum, amolyan látogatóközpont. Itt lehet jegyet venni mindhárom programra (kincstár, főszékesegyház, érseki könyvtár) ez három irányba van a téren, három vezetővel, és a kincstár ennek az épületnek az emeletén. Felmásztunk, bár elhangzott, hogy lifttel is lehet. Nos, körben a falakon egy-egy egyházi kiskirály ül, a régmúlt idők érsekjei, sorban festményen is, meg mellettük a jelmezük is kiállítva. Én borzasztó visszásnak érzem, hogy egy Krisztus szerénységét, szegénységét, puritán elveit hirdető tisztviselő hermelinpalástban pózol, palotában pöffeszkedik, kincsekben dúskál szemérmetlenül és ezért még ájuldozva imádni is kell. Megvetem ezt az álságos szemléletet. Hát itt ezt láttuk. Van olyan ereklyetartó, és vakarózom, ha igaz, ha nem, amelyben a 12 apostol 1-1 diribdarabkája van bepakolva az üvegnapocska tartóba, alá is vannak írva a nevecskéik. Képzeld el azt az arcot, aki ezt begyűjtötte egyenként, csontból lefaragta, szelektálta, felcicomázta. . . aztán árulta, persze. De milyen jogon? Nem tudom, buta vagyok, nem értek ehhez. Hátul aztán van még néhány szoba antik berendezési tárgyakkal, És persze nem mondom, hogy nem kell ezt látni, de látni kell, nekem is, másnak is. Meg azért véleményem is lehet róla.
2023. augusztus 27.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Már elhajtottam a paripát Kalocsa központjából, amikor bevillant, hogy hopp-hopp, a Batthyányi kormány még mindig hiányzik, és nyilván vissza is fordultam. Nem volt könnyű rábukkanni, telefonnal mentem, de a környező utcákból nem látni, csak ha behatolsz a tömb közepére, akkor leled meg.
Egy cukrászda mellett ülnek a nagyok, és talán fagylaltról ábrándoznak, ami az ő korukban talán nem is volt. Na, de egy ilyen kormány. . . amiben ilyen nevek vannak, hogy Eötvös, Kossuth, Széchenyi. . . megmondom őszintén, Batthyányi gróf kvalitásairól vannak a legkevésbé ötleteim. de ha ő lett az első magyar független miniszterelnök, akkor nem lehetett véletlen! Ezekről az emberekről az a hiedelmem, hogy nem csak nemzetiek voltak, hanem modernek is a korban, a simlis, tetű rizsporos-parókás királyoknak, uraságoknak a végét kongatta a kalendárium, valami újhumanizmus érkezhetett, a tudás, az értelem, az ember új hatalma az öröklött címek évezredes mocska után. Mondom ezt úgy, hogy ebben a kormányban is voltak grófok, de talán már az új idők küldöttei. Szépséges tett volt ez a próbálkozás, hogy kivívjuk a függetlenséget, lerázzuk az igát, tisztelhető emberek ezek itt mind! (az ismert belviszályok ellenére)
2023. augusztus 27.a párjával járt itt 45 Igazságtan vagyok ehhez a helyhez, minden évben bemászkálok ide, amikor a tapolcai tó partján sétálok, csak nem tartom a fogyasztásomat olyan mértékben említésre méltónak, hogy arról bármit is írni lehessen. Márpedig idén augusztusban is beültünk ide fagyizni is, meg inni is.
Ez mindig jókor van jó helyen, felsétálsz a négyévszak szoborhoz, vagy csak a tó körül egyáltalán szökőkutat, aranyhalat nézni, nagy meleg van, a fagylalt meg oldalt van, éppen út közben. Meg a limonádé is, hogy indokot találjak a leülésre. Rövidgatyás pincérek vannak, hosszú köténnyel, érdekes dresszkód. De hát meleg van, a vendégek is félig-meddig balatoni típusú nyaralók. Egy négyest megér a hely, se többet, se kevesebbet.
Érdekes
2023. augusztus 27.a párjával járt itt 45 Ez az emlékmű Szabadkígyóson Wenckheim József Antalról szól, aki annak a Wenckheim Krisztinának volt az apja, aki a pompás, ma is látható főúri kastélyt építette.
A család úgy szerezte meg a mai Magyarország délkeleti csücskét, hogy a török kiverésekor kalmárkodott a hadsereg körül, és az oszmán birodalom kiszorítása után az üresen maradt területeket az aktuális haverok kapták meg, így a sereg körül sertepertélő ügyeskedők is, mellé bárói, aztán grófi rangot, hát így ment ez akkor is. Egymás között házasodott sűrűn a banda, így a kor legtehetősebb családja lettek szerte e hazában. Erről az emberről, aki ebben a szoborban van megmintázva, írta Jókai Mór az "Egy magyar nábob" című könyvét. A kripta is itt van, ami ugyan már nem tölti be funkcióját, de ettől a szobortól 100 méteren belül található. Érdekes szórakozás utánajárni a szobrok, emlékművek történetének. . . nem ám olyan erényes, meg emelkedett a történelmünk, ahogy egyesek láttatni szeretnék. Van egy rögvalóság is a hősies izéken túl.
2023. augusztus 26.a párjával járt itt 55 A Matyó Múzeum előtt áll a táj népművészete ikonikus alakjának a szobra. Méltán. Kis Jankó Bori 1876-ban született Mezőkövesden és meghalt 1954-ben, 77 esztendős korában Mezőkövesden. Túlélt két világháborút és változatlanul élt és alkotott, majd meghalt ugyanabban a házban, ahol született.
Íróasszony volt, ő alkotta meg azokat a virágmintákat, rózsákat, el is nevezte, melyekből ma is ez a hagyomány él. Nyilván nem ismerhettem személyesen, mégis azt kell mondanom, hogy ez a szobor nagyon jó, pont egy ilyen asszonyt képzeltem el pont erre a küldetésre. Tiszteletreméltó az emléke.