Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. augusztus 15.a párjával járt itt 55 Bizony, bizony, számtalan helyen volt a dúsgazdag Wenckheim családnak uradalma, kastélya, de még a székesfővárosban is! És nem is akármilyen! Egy ideig itt dolgoztam a Palotanegyedben, sőt, egy darabig éppen a Károlyi-Csekonics palotában, van valami ismeretem a környékről. De ha a Palotanegyed egy flotta lenne, a Wenckheim palota lenne a vezérhajó!
Éppen két út találkozásánál ék alakban tör a Kálvin tér felé. És hát meseszép. Kívülről mindenki látja, de be is illik ám menni! Simán be lehet, ez a főváros főkönyvtára, annak is a központja. Hogy le és fel mászkálj az épületben, ahhoz - ha csak egy csepp eszed van - kiváltod az olvasójegyet és akkor ingyen járkálsz ki-be. Persze, hogy a negyedik emeletre mentünk, ott van a palotarész, a korhű neobarokk szépség! A meseszép termekben, a kályhák, kandallók előtt, a nehéz csillárok alatt laza lánykák és fiúkák üldögélnek a fotelokban és olvasnak, néha mobiloznak, laptopoznak. szóval beleheverednek a múltba és a csendbe. Egy könyvtárban csend van, itt is, természetesen. Végigjártuk az emeleteket, mindenhol akad valami érdekes látnivaló, de a negyedik emelet viszi a pálmát. Szerintem ez egy kihagyhatatlan dolog. Ahogy a palota termeiben egy japán lány sétált lusta léptekkel egy hálóruhában, az olyan volt a szemnek, mint kutyának a jutalomfalat. Átsütött körülötte a Nap, körberajzolta, vele sétált a sugár. Plusz ajándék a palota szépségéhez.
2023. augusztus 14.a párjával járt itt 55 Hű, ez is nagyon tetszett! A Vármegyeháza épületében van, ott kell bemenni a kapu alá, balra fel az emeletre. Milyen érdekes, hogy egy városon belül egy ilyen nagy kerékpár-, meg párhuzamosan egy nagy motorkerékpár-gyűjtemény is van.
Fiatal srác volt a bejáratnál, talán nyári diákmunkás, teljesen bizonytalan volt, hogy kell-e nekünk jegyet venni vagy sem, mondtuk, hogy állami múzeumokban ilyenek vannak, magánmúzeumban meg más az eljárás. Persze, amíg végigsétáltunk, közben megkérdezte a főnökét, szóval mégis kell, nincs korosztály, meg pedagógus, meg semmi, de nagyon szívesen fizettünk. Ez tényleg megéri. Az őskerékpároktól kezdve, a fából készültektől, meg a hatalmas kerekű velocipédektől, termeken át tematikusan csoportosítva hihetetlen mennyiségű, formájú, anyagú, célú kerékpár van elhelyezve, sportbiciklik hada, játékbiciklik, különleges példányok (például gumi helyett rugók vannak a kerekén), BMX-ek, szobabiciklik, szóval, ami a témához kapcsolódik, minden. És mindegy, hogy szeretsz-e kerékpározni, akkor is érdekes, ha nem. Szóval, ajánlanám bátran mindenkinek a látogatást!
2023. augusztus 14.egyedül járt itt 35 Meg akarja nézni? Igen, szeretném. Gondolom, nyitva van. De már lekapcsoltam a villanyokat. Nem baj, majd én visszakapcsolgatom. Kb. így kezdődött a barátkozásom a csárdamúzeummal, illetve az ott lévő hölggyel. Nyitvatartási időben voltunk, tehát jogosnak éreztem a behatolást.
Ahogy Kondoroson, itt is kialakítottak egy részt a csárdából múzeumnak, nem keverendő össze a település többi múzeumával, és berendezték kiállítótérnek. Biztos jobban örültem volna, ha nem pár nappal előtte jártam volna a kondorosiban, így viszont kissé visszavetette a tetszési indexemet az összehasonlítás. Ott a kedves nő végigkísért bennünket, mutogatott, magyarázott, itt meg hát ez van. . ott a betyárságra. pandúrságra van kihegyezve a tematika, itt inkább az épület meg környék történetére. Nem mondom, hogy nem érdekes, mert azért látni, tudni jó, meg ajánlom is, de az ittlátottakra nem fogsz annyira emlékezni egy idő után. Egyébként ez egy több mint háromszáz éves épület kilenclyukú híd mellett, úgy nézd!
Érdekes
2023. augusztus 14.egyedül járt itt 45 Messziről néztem a szobrot, á, öreg vagyok már, romlik a szemem, hát ez nyilván Mihály arkangyal, oszt legyőzi éppen a Sátánt. . . ilyen kis "valóságshow-k" szoktak lenni a városok nagyobb terein. Közelebb sétálva nem úgy van az, Mihály mindig valami római katona jelmezben tetszeleg, ez meg egy fiatal lány ruhátlanul. . .
de öli a gonoszt, az biztos! Akkor mi ez? Hát a Legbátrabb Város emlékműve! Na, akkor ez csaj bősz vasutasok, munkások, felkelő polgárok megtestesítője. . . de szépre csinálták őket, az biztos! Az állatarcú sátán meg a csehek. Történt ugyanis az első világháború utáni zavaros időkben, hogy jobbról-balról,, fentről-lentről elfoglalgatták az országot. Tudjuk, a románok egészen a fővárosig jöttek. A csehek meg, még a Tanácsköztársaság előtt északról be, elfoglaltak egy-két stratégiailag fontosnak tartott várost, területet, így aztán Balassagyarmat is így került cseh kézre. Ronda rendelkezéseket hoztak, a saját embereiket ültették a székekbe a korábbiak helyett. Lett is nagy felháborodás, a fent említett munkásosztály és polgári rétegek öntudatosan megszerveződtek és a katonasággal kiegészítve (milyen magyar katonaság lehetett ekkor és kinek fogadott szót? ) kemény, áldozatos, amatőr harcokban kiverték a cseheket a városból, át az Ipolyon, a túlpartra. Nagyon szép példája egy város összefogásának! Elnyerték a Civitas Fortissima (legbátrabb város) címet, törvény is van róla 2005 óta. Hát ezt jelenti ez a mutatós amazon a nagy lándzsájával a Civitas Fortissima téren.
2023. augusztus 14.a párjával járt itt 35 Úgy kerültem ma ide, hogy az Etele Bisztróban akartunk enni valamit, de beláttam, hogy a hely nem igazán alkalmas a helyben fogyasztásra, hazavinni nem akartunk semmit, hát kínomban átmentünk az Etele Plázába. Délidő van, az emberek időközben jobban belakták már, mint kezdetben, itt nem látszik az infláció, mindenki eszik százszámra mindenhol.
Hol nem ettem még? Mentem végig, háát, szinte mindenhol voltam már. . . na, akkor marad a KFC, itt még nem. Jó, de mi lehet ebben kellemes meg a meglepetés? Semmi. Lány arcán kötelező vendégek járó mosoly, aztán villámgyorsan le is olvad. Ezt kétszer is meg tudta csinálni. Rendeltem csípős csíkokat, krumplit, káposzta salátát, meg egy kis üveg narancslét. Mindez semmi különös, a legátlagosabb gyorsebéd. Na, de ez a szinte semmi már 4580 forintba kerül. Hát itt az infláció mégis. Család ül velem szemben, szintén a KFC-ből esznek, de mint az előemberek a barlangban. Semmiféle illemszabály nincs már, a kézzel zabáló csámcsog, közben beszél, a szájából fröcskölnek a falatok, könyököl, leszór, szemetel, lábát felteszi evés közben. Apa jár az élen példamutatással. Közben a nejem a Crepesnél vadászott magának valamit. Az sokkal később lett kész, aztán egy asztalnál találkoztunk. Kutya ugat valamelyik asztal alatt. Úgy emlékeztem, hogy más plázákban ki van írva, hogy az éttermi részre kisállatot nem. . . itt más a szabály. Hát de jó itt ebédelni.
2023. augusztus 13.egyedül járt itt 35 Ott megy el az ember a park szélén, arra visz a falu egyik főútja, és ott díszeleg egy kőemlékmű, benne meg egy átjárható kereszt. Bevallom őszintén, általlában mindennek utána szoktam nézni, hol mi áll, ki csinálta, miért és mikor, de ennek nem tudtam. Sehol értelmes nyoma.
Közelebb mész, alaposan megnézed a rá kitett kőtáblákat, nagyon nehezen olvashatók még közelről is. Valahogy ki lehet bogarászni, hogy Szarvasgede a világháború áldozatainak állít ezzel emléket, de több nem derül ki róla. Hogy a világháborús halál mi összefüggésben van a kereszttel, azt nem tudom. Hát bújj, bújj, zöldág, átmentem párszor a kereszt üres helyén, és töprengve távoztam.
2023. augusztus 13.a párjával járt itt 45 Napközben többen is ajánlották, hogy menjünk bátran az Orchidea cukrászdába, mert az jó. Miután a város nevezetességei viszonylag szűk helyre koncentrálódnak, így vagy háromszor is megfordultunk ezen helyen, mire be is mentünk és kértünk végre fagylaltot.
Én a szokásos gyümölcsfagylaltjaimra helyeztem inkább a főhangsúlyt, pohárba kértünk három-három gombócot, Azután felültünk a galériára, és ott elmajszolgattuk. Ez a fagylalt nem egy világszám, közepes állaga van, ízre is az, de legalább nem is drága. A kiszolgálás nem túl barátságos, nem is elutasító, több lány folyamatosan szolgál a pultnál, emberek állandóan jönnek venni valamit, nincs üresjárat. Később lementem még a pulthoz és kértem egy kávét is, meg valami üdítőt. Nem egy csúcscukrászda, de teljesen rendben van, tényleg ajánlható.
2023. augusztus 13.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Én sem hagytam ki a harangházat Hajdúszoboszlón, ha már ekkora új szimbóluma keletkezett a városnak, Jó időben sétálva, jó helyen meg is találtuk, szépen sütött a nap, és elkalandoztunk mi is a harangok között.
Mint tudjuk, egy házaspár ajándékozta/hagyományozta a városra a harangokat, és mindezt sikerült építészetileg is olyan jól megoldani, mármint a harangok elhelyezését, hogy öröm szemnek-lábnak nézelődni, sétálni ebben a műben vagy körülötte. Látom, sok fantom ideértékelőnek is tetszett, meg is tudom érteni.
2023. augusztus 12.egyedül járt itt 35 Püspökhatvanban a falu közepén erős kanyart vesz az út, te inkább a kanyarodással vagy elfoglalva, és nem ezzel az óriás fazonnak, aki a kanyarban ácsorog. De ha kíváncsi ember vagy, nem csak úgy átrobogsz a világon, akkor visszamész és megnézed, hogy ki a fene ez a nagy? Hát, ha nem jössz rá, akkor utánanézel. . .
vele szemben egy templom áll, és éppen Szent Lőrincnek hívják. Na, akkor itt a névadó hozzá. Szent Lőrinc tetteiről állítólag nem sokat tudunk, de mégis nagyon tisztelik. Fura egy szentkészlete van ennek az egyháznak, mindenféle legendák kerengenek ilyen-olyan szentekről, ezer szobrot faragnak róluk, a nép meg sokszor ezt se tudja, hogy ki az. Ez a sok járulékos legenda mind nincs benne a Bibliában, hogy valahogy hivatkozni lehetne rá, hát lett alkalmanként egy-egy új szent, beiktatódott, nincs itt semmi látnivaló, lehet oszolni, na. Ez a melák egy boronával a kezében szobrozik itt, hát, talán valami mezőgazdasági izé, mondjuk a kombájnok és cséplőgépek olajozásáért felelős. . . de nem, hanem azért van nála borona, mert valami sütőrostélyra fektették, hogy árulja el, hol a kincs. . . persze, nem árulta el, így aztán nagy hős. És a tűzzel kapcsolatos foglalkozások védőszentje azóta is.
2023. augusztus 12.a párjával járt itt 55 Azért az egészen fantasztikus, hogy valaki a saját hobbiját olyan szintre tudja fejleszteni, hogy az múzeummá bővül, és másoknak is bemutatható, érdekes, rendezett mennyiség, és ez nem egy gyár múzeuma, hanem egy magánemberé, önerőből megteremtett csodálkoznivaló.
Miután tudtommal csütörtökön és szombaton van nyitva üzemszerűen a ház, így a pénteki napot külön lebeszéltem előzőleg, hogy biztosra mehessek. Semmi akadálya, ifjabb Szakács László, a gyűjtemény megálmodója és gazdája ugyan dolgozik ekkor, de édesapja, id. Szakács László immár nyugdíjas és vele lehet egyeztetni. Így történt. megbeszélt időben ott voltunk. Ez valami üzemcsarnok lehetett talán olyan felépítése van, de a tér belül elég nagy, hogy a sok izgalmas csodát felvonultassa. Hangoztatnám, hogy nem vagyok egy márkabolond, vagy különösebben mélyen műszaki érdeklődésű motorász, feleségem még kevésbé, de azért abszolút elvarázsolt így is a kiálltás. 1954-ben kezdtek Pannónia motorokat gyártani Csepelen, és lehet, hogy én is "gyártottam", hiszen a hatvanas évek végén az elitgimnáziumok diákjai is un. 5+1-es oktatásban vettek részt, a disznó értelmiségi csak tanulja meg időben, hogy milyen is az a verejtékes fizikai munka meg a munkásosztály, szóval, szerdánként dolgozgattunk Eötvös-diákként a csepeli motorkerékpár-gyárban. A múzeum időrendi sorrendje egy szétrozsdált lelettel kezdődik, aztán szép sorban a jöttek a teleszkópos, lengővillás modellek, oldalkocsival vagy anélkül, ilyen-olyan speciális feladatra gyártva, jöttek az exportra gyártott különlegességek, a sportmotorok, a megnyert díjak, hozzá mindig a szóbeli magyarázat is, szóval lebilincselő, figyelmet ébren tartó dolog ez, még múzeumpedagógia is van, gyerekeknek külön asztalon feladatok bőven, igen érdekes múzeum ez, ajánlom is lelkesen bárkinek!