Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 35 Szóval, ott a faluban bandukolva egyszer csak megpillantom ám ezt a szobrot. . . ott áll, és én is ott álltam és Isten engem úgy segéljen, az jutott eszembe, hogy kiomlott a bele. . . hogy ez valami horror-cucc, vagy valami népies anatómia bemutató, aztán az első sokk után ugye, az ember látja ám, hogy ezek itt gyümölcsök. . .
de még ez sem valami felmentés, mert a mesebeli boszorkák, farkasok, kisgömböcök elnyelnek egész családokat, házakat, erdőket, mit tudom én. . . aztán meg most kiomlik a bennék, mint farkasból a nagymama. A néne elég zord arcát nézve ez volt egy kézenfekvő magyarázat. Na persze, a hülye vándor utánaolvas, csak azért, hogy ne maradjon örökre hülye, és akkor kiderült, hogy ez ám a bőségszarus édesanya. . . hát hogy is mondjam. Igen, biztos. De miért is kételkednék én abban, amit a szobrász, azaz fafaragó úr (Pólin Elek) akart mondani ezzel? Hát biztos igaza is volt.
Érdekes
2023. augusztus 9.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Erzsébet ligetben egybeépítették a kilátót a lombkorona-tanösvénnyel, és itt ez egy jó dolog. Igaz, hogy belépőt kell fizetni, ez szokatlan lehet, mert a kilátók többségénél nem kell fizetni, na, de itt ez a szokás, remélem, a kilátó és a tanösvény karbantartására fordítják.
Nem egy magas sétány ez, pár méterre van csak a talajszinttől, de legalább élő fák között kanyarodik körbe. A ligetben, meg fent pallókon sétálva is sok érdekesség, információ van táblákon, kis interaktív apróságok gyerekeknek is, hogy jó emlék legyen a lombkaland. A kilátóra felmászva nem látsz túl sokat, egy holt Körös-ág van arra, a magasra nőtt fák között két helyen is megpillantható, de azért mégis érdemes felmászni, mert jó kis sűrű, fás park ez, és bármerre kinézni jó belőle. Összességében ajánlható program.
Érdekes
2023. augusztus 9.a párjával járt itt 45 Persze, hogy az ember elmegy és megnézi, ha már megnyílt egy ilyen hely. Törökbálintnak azon részén van, ami az M7-es és M1-es szétágazása után a két nagy út közé esik. Tehát M7-es után M0-ás és le a régi bevásárlóközpont felé. Címet azt tudtam, be is álltunk a kihalt, óriási parkolóba, de merre tovább?
A nagy falra fel van festve, hogy valahol itt van, de sűrű bozót öleli az épületet, hát kerültünk, ahol lehetett. Vacak kis raktárak sora, aztán valami kültelki irodaféleség, egy nő végre szóba is állt velünk, persze, itt van ebben az épületben, csak hajrá,,, meg kell kerülni és a másik oldalon. De hiszen onnan jöttünk. Szerinte ott van, menjünk vissza, bár ő nem volt még ott. Jó, hát vissza. . . aztán egy nagy bolt előtt egy kint kutyával unatkozó nő ránkkérdezett, hogy mit keresünk, mondtuk, jó, hát jöjjünk, ez az. De hol egy cégér, egy tábla? ? Nincs. Fent van a falon. Bementünk hát a Nomád sportruházatba, kiderült, hogy annak az egyik része a múzeum. 1500 fejenként a beugró. Fizettem, mint katonatiszt. Aztán bementünk a függöny mögé, láthatod, micsoda fantasztikus csodák vannak itt kiállítva! Időrendben, a régitől az újig. . . egymás mellett sorakoztak az országutak királyai, a régi kicsiktől a később óriás benzinfalókig, lenyűgöző látvány! Akkor is, ha nincs különösebb műszaki érdeklődésed, mert például nagy általánosságban engem sem érdekelnek az autók, csak járok velük. De ezek az ipar ékszerei! Száz év művészete, a klasszikus pasztell színek, ahogy egymást növik túl egyik. a másik után. A sztárok, elnökök autói. . . nagyon jó kis tárlat ez, nincs minden egymás hegyén-hátán, ez egy márka története szépen, lineárisan. Ajánlom mindenkinek, mert jó élmény nagyon! Így képen is szépek, igaz?
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 35A béri, vanyarci, erdőkürti Mária-kert után a kozárdit is illett felkeresni, nem úgy van az, hogy csak úgy véleményt mondunk a hallomásból, akkor vélemény az, ha meg is tapasztaljuk, Ez a hely közepesen gondozatlan, a pusztulás folyamata itt is tetten érhető, a famadár nyaka azért van összekötve, mert különben szét fog esni, de a többi sorozatgyártott állatka is korhad, reped, romlik.
Ugyanígy a beülők is, nem nagyon ülnek be ide a népek, nemsokára le is szakadna alattuk ez a pad. A sütögető használva volt már, most amolyan szeméttárolónak tűnik, tehát jár ide ember, valaki csak használja ezt a sokmillióért létrehozott nemtudommit. Nos, jó zarándoklatot mindenkinek a hegyek-mezők távolaiba!
Érdekes
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 45 A Cserhát sétány talán a falu egyik legszebb helye, éppen a Mária kerthez vezet, és kialakítottak egy párautós parkolót is ez előtt az emlékmű előtt. Mivel a falu egyik szlogenje az, hogy ez az egész település egy rózsakert, az emlékmű körül csupa-csupa színes rózsa nyílik mindenfelé. és ez csupa öröm a szemnek is.
Ráadásul ez a megemlékező alkotás a jobbak, értelmesebbek, kifejezőbbek közé tartozik, az eltört oszlop üzenete fogható bárki számára. Szóval szép hely ez, alkalmas a visszaemlékezésre.
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 35 Hogy egy épület vagy valami mitől lesz kápolna, az elég széles fogalom. Általában kisebb templom vagy egy nagy templomnak egy kis része. Ez az út menti performance Szirákon egy amolyan fedett kunyhó, vagy emilyen buszmegálló-féle, de rács is van az elején, így talán meg inkább ketrec.
Szent Kristóf, mint tudjuk, afféle népmesei figura, érintőlegesen illeszkedik utólag a vallásba, erősen vitatott a léte, de jól hangzik, ha valami Coelho-szintű idézetet hozzákötünk. Az a folyón át kaland, a nehezedő kiskrisztussal is igen tanulságos és épületes. Nos, itt van neki egy ilyen színes kis házikója, na jó, bocsánat, kápolna, álljunk meg és nézzük meg, ki mit gondol a község dekorációjáról.
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 35 Szóval, jöttem hazafelé valahonnan Nógrádból, és ha az emberre rásötétül, egyre jobban töpreng, hogy valahol enni kéne valamit. Ilyenkor mindig győzködöm magam, hogy az út mellett valami benzinkút, evőhely. . . áá, az piszkos, még kezet mosni sem lehet rendesen. . . valami falu az út mentén. . . vagy bírjuk ki már hazáig.
. . aztán így megy az mindig, amíg pl. a Hungária körúton a Thököly út után, na, hát itt van, hányszor álltam már meg itt, na, és nem jó ez? De, jó. Az autóban evést nem annyira kedvelem, hogy berendeljek magamhoz valami zsírosat, morzsásat az ölembe, legyen zsíros, mustáros a trikóm, nadrágom meg morzsás minden. . . egyszer pl, be is borítottam a frissen kapott forró kávét a fehér nadrágom közepébe a tartóból. . . szóval, inkább beültem. Ez a Burger King egy benzinkúttól rejtve áll a Hungária autófolyamának partján, de futó étkezésre teljesen alkalmas. Szeretem a hagymakarikákat, persze, azt is kértem a szokásos akármilyen nevű menüféle mellé, meg általában mindig narancslevet iszom cola helyett. Jó volt, megtömtem a fejemet, a fejemen keresztül meg a hasamat is, aztán nagy emésztések közepette gurultam tovább hazafelé.
2023. augusztus 9.egyedül járt itt 45 Egy közeli klinikán várakoztam valami eredményre, reggeledik a város, de láttam, hogy hosszú sor lesz még az, mire információhoz jutok, hát kisétáltam valamit reggelizni. Vonzott nagyon a McDonald's muffinja, de erős voltam, ellenálltam a kísértésnek, itt mindenki pékségekbe jár, én meg ilyen korszerűtlen vagyok, hogy alig járok pékségekbe, hát legyen akkor inkább a "fősodor".
Egy finomnak tűnő tormás-tarjás szendvicset néztem ki, egy zacskóban kaptam, széttéptem, hogy megehessem, aztán annyira jólesett, hogy visszamentem a pulthoz, kértem még egyet, meg némi narancsos üdítőt meg kávét is. Ehhez már le lehetett ülni, a szendvics továbbra is zacskótépős, a kávét viszont ehhez képest szokatlanul elegánsan, tálcán presszósan körítve kapja az emberfia. A tisztaság azért billeg, mert azért tele volt morzsával a helyem, ami előttem termett ott, nem miattam, a székre is volt ragadva valami pékséges maszat, de általában elég tiszta benyomást kelt a hely, minden finom volt és jól is esett, nem is volt drága, kiszolgálás gépies, de nem barátságtalan. Egy kis pultról lehet elvenni lejáró, leértékelt árukat, láttam, népszerű, többen is jöttek, nézegették. . .
2023. augusztus 8.a párjával járt itt 55 Nem tudom, Hajdúszoboszló mi lenne, ha nem lenne ott ez a rengeteg gyógyfürdő? De kár ezen elmélkedni, mert mióta az eszemet tudom, ott van, mindenki fürdővárosnak ismeri, csak nekem nem jött meg a kedvem hozzá, el nem tudtam képzelni, mi a fenét lehet ott csinálni, pedig éveken át ott kellett kötelezően összegyűlni a tanügyigazgatás nagyarcaival.
Na, de most már egy élőbb, színesebb város benyomását kelti, és az, hogy így felfejlődött, nem kis mértékben köszönhető Pávai-Vajna Ferencnek, a gyógyvizek atyjának. Ez a szobra nem túl régi, méltó helyen áll, a fürdő főbejárata előtt. talán az egyetlen egészalakos szobor a nagy geológusról, övezze hát tisztelet ezért ezt az embert!
2023. augusztus 8.a párjával járt itt 35 Geszterédnek korábban volt II. világháborús emlékműve, mint elsős. De ami késett, nem múlt, bepótolták ezt is. Ha már olyan sok-sok szobor van amúgy is a faluban. Szóval a polgármesteri hivatal előtt lett a Hősök tere, ide került ez a sziklatömb is, a tetején egy bronz turullal.
És ismerjük el, hogy a sokféle túlburjánzott turul közül ez még egy egészen elfogadható darab. Igaz, hogy nem valami pallost hoz, ahogy néha birodalmilag szokott, de a kisebb kard is kard.