Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. március 16.egyedül járt itt 55 Mint Deutscher Reichsadler repültem rá a Heimatmuseumra ma délelőtt. Azt olvastam a neten, hogy minden nap nyitva van 10 és 12 óra között, ma meg a hét egyik napja volt, hát hajrá! Látom is, hogy ég bent a lámpa, hát jókor jöttem! Aztán kiderült, hogy a kedves hölgy, aki bent tartott éppen órát egy csomó kisgyereknek, nem a tájház gondnoka, csak egy tanárnő a vidékről, és elhozta a gyerekeket tájházat nézni.
Na, akkor ezt a védasszony intézte így nekem az égből, mert az is kiderült, hogy a hivatalos látogatás az nem lehetséges, csak előre megbeszélve. De nekem jó volt így is, partizán módon, jól besétáltam az egész tájházat, később a tanárnő kiment az udvarra, hogy futkározzanak a gyerekek a szabadban a friss napon, én meg egyedül maradtam intim kapcsolatban a régmúlttal. Irtó izgalmas, hogy 300 év múlva is ennyire őrizték a nyelvüket, népi eszközeiket, nemzeti szokásaikat. Ismeretlenül is szeretem ezt a népet, nagy szimpátiát érzek irántuk. És itt a nyomuk, a bizonyíték, hogy itt éltek, itt jártak, itt dolgoztak, gyereket szültek és neveltek, valamennyiünk közös országában.
2023. március 16.egyedül járt itt 45 Nos, ezt is megértük, végre nem kell mindenkinek kimennie Kispestig, hogy Leo papa gyrosából egyen, nyílt egy újabb üzletük is, közelebb a belvároshoz, most éppenséggel a Mester utcában. A nyitás napján jelen voltam természetesen, persze, nem csak én, sokan mások is, hiszen napokkal korábban már lehetett találgatni a Facebookon, hogy hol is nyílik az újabb egység, szóval, résen voltam és már aznap betámadtam egy adagért.
Ismerjük el, hogy nem tartozik az olcsó gyrosok közé, enyhén szólva. Viszont ismerjük el azt is, hogy ízei alapján még mindig az egyik legjobb gyros a városban, méltó az eredeti hírnévhez. Itt a mártások a lényeg, az teszi azzá, ami, egyedivé. különlegessé. Leonidas visszajött a fedélzetre, már egy ideje nem sokat volt bent a kispesti boltban sem, de most egészsége és ereje teljében, feltűnően jó hangulatban ő adagolja megint a húst és a salátát, cseveg a vendégekkel a nyitás örömére. Első nap, akad még egy kis pontosítás, igazítanivaló, nem működik még minden zökkenőmentesen, de hát új itt most minden mindenkinek, személyzetnek, vendégnek egyaránt. Három asztalka van, ha helyben szeretnél fogyasztani, körülbelül 10 ember egészségesen elfér a vedégtérben. A környék hamarosan rá fog csapni, siess, hogy neked is jusson!
Érdekes
2023. március 16.egyedül járt itt 45 Nos, ugyebár Hydrának vagy Hidrának 9 feje volt (egyes források szerint), aztán lett számtalan, hogy Heraklész levagdosta őket és minden fej helyére kettő nőtt. . . De nem baj, ez az un. Hidra itt két darab hétfejű sárkány, inkább a magyar mesékből ismert csodabogár, semmint görög mitológia.
Semmi baj sincs vele ettől függetlenül, én ugyan nem tudtam kipróbálni a mozgásérzékelőt, mely a gyalogosokra vigyáz, ugyanis téli, inaktív állapotában láttam a sárkányokat, lehet, hogy hüllők, és ők is téli álmot alszanak, azaz hibernálódnak a hidegebb időben, mindenesetre színesítik a városképet, jó, hogy itt vannak.
2023. március 15.egyedül járt itt 35 Úgy vélem, a törökbálinti kitelepítési emlékmű sokkal látványosabb, mint a betelepedési, de nem állítom, hogy sokkal szerethetőbb. Van, ahol sokkal szimpatikusabban sikerült megformálni ezt a történelmi kegyetlenséget, itt valahogy fura, hogy a visszatekintő asszonynak és a kislánynak is fekete az arca, nem tudom, mi volt ezzel a szándéka a művésznek, de nem biztos, hogy ez egy jó ötlet volt.
Ráadásul nem is szimpatikusak. Direkt csinálta volna Kozák Attila? Elmennek a rosszarcú feketék és csúnyán néznek vissza? Szóval, van a sín, ami perspektivikusan a távolba vezet, és ami nyilván azt a vonatot jelképezi, amin el fognak utazni örökre. Itt maradt a templom, ami az övék volt ebben az országban, meg itt maradt a játékmaci is, ami a képen nem annyira látszik, mert koszorúk vannak felette, de azért, ha valaki nézi, keresi, megtalálható.
2023. március 15.egyedül járt itt 35 Na igen, ezért jöttem, a német kitelepítettek emlékművéért Pestszentimrére. Mit is mondjak, nem egy jelentős monument. És tényleg fura helyre tették, pár méterre a szovjet hősi emlékműtől, ami alatt 99 katona fekszik, akkor ez a kitelepítési emlékmű is fölöttük áll. Ez az egész tér vagy park bizarr egy helyen van, a sínek mellett.
Három, durván megmunkált kőtömb, és kész is az emlékmű. Na, de nem bántam meg, hogy kilátogattam ide, ez is egy érdekes tapasztalat. És annyi minden van még a környéken. . .
Érdekes
2023. március 14.egyedül járt itt 45 Valójában a kitelepítési emlékmű miatt mentem ki Pestszentimre, hogy megnézzem, hogy Budapest is állított ilyen emlékeztetőt. De bevallom, a szovjet emlékmű ledominálja. Sokkal szembetűnőbb, és nyilvánvalóan ez volt itt előbb. Egyébként - nyilván másnak is feltűnt - elég sok szovjet emlékmű megmaradt a pusztítások után.
Előbb a háború pusztított, azután a szobor- és emlékműeltávolítók. Persze, a helyzetet azért árnyalja, hogy ide 99 katonát eltemettek. Ez azért borzasztó, akármilyen nemzetiségűek is voltak. És lássuk be, nem ők kezdték, nem ők támadtak ránk először. Jó lenne, ha ott lent a mélyben minden egykori harcos kezetfogna az összes többivel. De nincs ilyen remény, ma is lövik egymást az emberek a szomszéd országban.
Érdekes
2023. március 14.a párjával járt itt 45 A településen a figyelmemet a szokatlanul nagy, robosztus templom vonta magára, mintha egy kissé túlméretezett lett volna a lakosság feltételezett létszámához képest. Na, de ilyent már láttunk nem is egy helyen, hogy pici, párlelkes település olykor két-három égbetörő templommal is rendelkezik, az emberek erejükön felül tartanak fenn ilyen - kivagyiságos, kifűthetetlen - intézményeket.
Az mindig zavarba hoz, hogy joga van-e a vándornak egy templomról említést tenni, ha egyszer be volt zárva, és nem is jutottam be, mert ilyen alapon százszámra tehetnénk fel ide templomokat jártunkban-keltünkben. De itt szerencsém volt, a hátsó templomkertből támadtam orvul, láttam is a falhoz támasztott bicikliket, reménnyel indultam, hogy akkor nyitva is lesz. és valóban nyitva volt, érdekes hangok zengték be az amúgy nem túldíszített liturgikus teret, néhány tipikus (bocsánat, de koros) asszony ült az első sorokban, a szélén és volt egy előimádkozó, vagy előszavaló, aki mindig felmondott ritmikusan egy-egy dicsérő szöveget, a kórus pedig refrénmáriázott ütemesen, monoton hangon, a megfelelő végszóra. A szöveg tartalmára nézve nyilván minden más esetben azt mondhatnánk, hogy szélsőségesen hízelgő, alázkodó, infantilis giccs, de ilyent nem illik mondani egy egyházi szertartásra, mert az meg szent dolog. Nos, ezt hallgattam egy jódarabig, mert annyira különleges a néplélek ezzel kapcsolatban, hogy megérint néha másokat is. De biztos van, akinek erre van szüksége, és ez örömet okoz neki. Az épület kívülről eléggé átlagos, ha csak az nem speciális, hogy szemérmes, szemből nem nagyon lehet lefényképezni, mert két őrt álló, hatalmas fenyőfa védi a kíváncsi tekintetektől.
2023. március 14.egyedül járt itt 35 Úgy érzem, Budapesten két nagy Szentimre-kultuszos körzet van, egy Budán és egy Pestszentimrén. Én az egyikben lakom, most meg magas szintű látogatást tettem a testvérvárosba, azaz a pesti oldaliba. És ezt az elképzelést a helyi templom kertjében találtam. Szent Istvánnak és Szent Imrének rengeteg - különböző felfogású - ábrázolásmódja van.
A herceg általában egy liliomokkal lejtő kecses kis Nureyev, na, itt Pestszentimrén meg átalakult tagbaszakadt, nyakatlan harcossá, brutálnagy kétkezes pallossal. Hát, a gondolat szabad. . . egyébként fából faragták a fából faragott királyfit, a templomkert be van zárva lakattal, kerítéssel (kenjétek a hajatokra a bezárt templomokat, templomkerteket, szent fiúk), tehát csak a kerítésen keresztül sikerült megcsodálni a marcona Szent Imre herceget.
Érdekes
2023. március 14.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nem nagyon lehet cáfolni ZigZagot, mert nagyon alapos, meg nem is nagyon lehet utána mit írni, mert általában leír minden fontos részletet. Ilyenkor mindig marad a szubjektív. Gondolkodom, hogy mióta és hogyan ismerem a teret, meg mikor lett az ilyen többszintű.
Középiskolában öt plusz egyes oktatásban vettünk részt, ez a szocialista oktatásügy egyik "vívmánya", hogy az elpuhult értelmiségi gyerek ismerje meg az ipari munkás életkörülményeit, tehát hetente egy napot a Csepeli Vas- és Fémművekben kellett töltenünk, hogy jó olajosak legyünk mi is fémmegmunkálás közben. Itt találkoztunk mindig a Boráros téren, hajnali hatkor-hétkor sötétben, hidegben, hogy kihévezzünk Csepelre. Hogy lumpen-környék? Igen, akkor is az volt. Volt, hogy hajnali részeg melósok vagy stricik belénkkötöttek és megvertek minket. Nem emlékszem, mikor lett a tér ilyen többszintű, mert akkor nem volt az, síkegybe volt az egész. Ez a borárus szobor 1983-ban került ide, az már egy újabb korszak volt. És tényleg, semmi köze a bor árulásának a Boráros térhez, ez az alkotás csak egy ilyen Kolodko-. szintű szoborpoén. Bár az Unicum-gyár párszáz lépés innen, és ott tényleg sok hordót látni, de az nem bor. A szobor környezete most is hajléktalanok tanyája, kosz és szemét, tegnap, hogy arra jártam, hihetetlen vulgáris üvöltözés zengte be a térséget, eleven szociográfia, dokumentumfilm. Amúgy meg a hordó fedőlapjai. . . azt olvastam, fémtolvajok lopták el őket, így tűntek el az időben. Még jó, hogy a hatalmas borkereskedőt itthagyták.
2023. március 13.a párjával járt itt 35Van a Hunyadi tér két végén egy-egy jelentősebb emlékmű, a két világháború után maradt ránk a szokás. Egy harmadik vereséget is bevettek a tér közepére a helyiek, az 56-os kopjafa tulajdonképpen alig észrevehető, előbb vagy utóbb egyre fogy a levegője. Nem túl nagy lélekkel készült, csak azért, hogy erről is legyen valami a parkban.