Gyémánt 500
Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2022. november 3.a párjával járt itt 55 Szóval, van Mohácson ez a három leány. . . igaz, fémből vannak, de szépek, erősek, fiatalok. . . és különböző nemzetiségűek. A talapzaton, ha az ember körbesétál, többnyelvű felirat van. A magyar, a német és a sokác nemzetiségű lány megfogja egymás kezét és. . . de ez annyira szép!
A szobor talpazatán a felirat: "Nyújtsatok itt kezet egymásnak, jöjjetek! Hadd tartsa meg mindnyája az ő szokását, hadd vélje anyját szebbnek mindenkinél, hadd járjon azután a nyelvetek ezerfelé. A szívnek csakis egy nyelve van közöttünk". (Lessing) És talán nem is találná ennyire szíven az embert ez a lelki szépség, ha nem egy ilyen gyomorforgató korban élnénk, ahol a hivatalos ideológia szerint gyűlölni kell az idegeneket, szögesdrót kell ellenük, rendőr, meg határvadász karhatalommal, és egyáltalán a közbeszéd rasszista, kirekesztő, embergyűlölő felhangokkal teli. Ilyenkor úgy hat egy ilyen szobor a szívre, mint a remény balzsamja! A szeretet hatalma, az igazi krisztusi vallás a gyűlölet helyett! Talán valami ilyenért szeretem ezt a szobrot. Mindhárom lányt egyszemélyben. Ők mi és mi ők vagyunk!
Érdekes
2022. november 3.a párjával járt itt 45 Tegyünk ide is egy figyelemfelkeltő négyest! Ha Szekszárd felől jövünk az un. régi 6-os úton, Mecseknádasd elején van balkézre egy letérő. Ez vezet fel a Schlossbertg templomromhoz, 2-300 méter csupán, aztán, ha valaki még itt kedvet kapna tovább felsétálni kicsit, 200 újabb lépés után megtalálja a kilátót is.
Azt nyered ezzel, hogy végiglátsz a völgyön, a szemben elnyújtózó falun, a kálvárián, a temetőn, a dombokból kiálló templomokon, és egyáltalán, jó helyen vagy, megérkeztél!
2022. november 3.a párjával járt itt 55 Sokszor elmehetsz ezen az úton Pécs és Kaposvár között úgy, hogy nem is veszed észre. Pedig mekkora kihagyás! Ott áll a domboldalon egy pazar, látványos, magányos templom, a maga minden méltóságában. Talán kicsit a fák mögé bújik. A mellette, körülötte lévő falu, ahogy sok más esetben, teljesen elpusztult.
Most egy gyönyörű kirándulóhely, mindenki örömére. Egyébként az önkormányzattól lehet elkérni a kulcsot, de csak dologidőben. Hétvégén meg, amikor a vándor jön szépséget látni, akkor nincs kulcs.
2022. november 3.a párjával járt itt 35 Lehet, hogy befolyásolt az értékben, hogy a hétvégén rengeteg pincesort láttam, meg az is, hogy nem drónon szállok fölébe s nekem nem térkép e táj, meg az is, hogy sokszor volt köd a hétvégén. Csapjuk hozzá azt is, hogy kihalt és éllettelen volt a nagy ünnepi hétvégén. . . és hát láttam már ezt amúgy másképp is, más időkben többször.
A Hotel Cabernet most tele volt, számtalan autó állt előtte, körülötte, de az emberek nem nyomultak a pincék között, mintha két külön világ lenne. De persze azért végigsétáltam a nevezetességet, mert a hangulat ott bujkál a kis házak között, szótlanul és láthatatlanul.
2022. november 2.a párjával járt itt 55 Ez az antik templom nem kint áll a vadonban, a településen kívül, hanem bent, a falu főközlekedési vonalán. Szép, egyedi felépítése van a tornyának, mintha szabvány építőelemekből rakták volna egymás fölé. A legnagyobb örömünkre nyitva is volt, a becsületes templom a becsületes embernek mindig befogadó.
Így hát szépen bejártuk a bejárhatót, jellegzetes fafaragás és népi díszítés a karzaton, a tipikus lábakon álló felső díszerkély gyönyörűen emeli a szentély fényét, és egyben bele is nyugszik emberi közegébe, nem akar túlzott égi díszítés taszító hibájába esni, hanem a halandó, szerethető szelíd sugárzást adja maga körül. Szép ez a hely, megnyugvásos látogatás, akármeddig elcsodálkozás. . .
2022. november 2.egyedül járt itt 35 Ma Allee, délután már ideje volt valamit enni, felmentem az emeletre, ez akadt. Sem túl jó, sem túl rossz emlékem nem volt innen, nem is számítottam semmi szokatlanra, parázsburgonyával ettem pankós csirkemellet, hozzá uborkát és paradicsomot vegyesen. Erdei gyümölcsös lé volt a kísérőjük.
A hangulati tényező meg az volt, hogy - ahogyan ilyen helyen lenni szokott - egy család evett velem szemben, pici gyerekkel, az összes létező európai étkezési szokást, íratlan szabályt áthágták, mint az etetőknél az erdei vadak, de magyarok voltak, átlag magyarok 2022 évében. Magamnak mondva meg, bizony, bizony, ma már ez a büfés egytálétel napközis tálcával, műanyag villával, a kis kiegészítőivel együtt 4000 forint felett van. . .
Érdekes
2022. november 2.a párjával járt itt 45 Éppen befejeztük a fagyizást a szent fagylaltozóból Soltvadkert közepén, a nagy utak találkozása körforgalomnál, amikor feltűnt ez a kis szoborcsoport. Már inkább alkonyodott, Néhány ember ott állt és nem mozdult, Menjünk csak közelebb. És kiderült, hogy ez itt a tanítók szobra.
Egy olyan korból talán, amikor még tisztelete, becsülete volt a pedagógusnak, egy megsüvegelt polgár volt, nem egy állam által megvetett, üldözött, kisemmizett személy. Kár, hogy sötétedik. . . kár, hogy ez a szobor nem világosodik ki, nem fényesedik a város fölé, hogy valamit hirdessen, ami éppen elveszett.
2022. november 2.a párjával járt itt 55 Gondolkodtam, mi legyen? Két este is odajártunk, pedig száz pince kínálja magát a soron. . . nem kellett volna inkább egy újat felfedezni? De mi okunk lett volna rá? Feleségem jókat olvasott erről a helyről. . . a pincesor szempontjából centrális helyen van. Itt kínáltak érezhetően alkalmas borkorcsolyákat. . .
hát mi döntse el, hová ülsz be? Ez. Libatepertőt kértem lilahagymával, meg zsíroskenyeret is, szintén lilahagyma rátéttel. . . hamar megvolt, jött is. Nejem süttetett egy kolbászos lepényt. Kértük a jobbik borkostolót, a négyborosat. Szépen, sorban jött, egyre jobb borok, a végén a Falka, majd a Kapitány (Kapitális) házasítások. Kétségkívül az utolsó kettő vitte a pálmát. Jó időszak van, nem kell vizeket inni, van friss must is, fehér is, vörös is, egyik jobb, mint a másik. Két bor között leöblítés. . . a hely kedves, vendégfogadó, hosszú asztalok, a nők barátságosak, sok információt kaptunk a borokról minden kitöltés előtt, meg még mindenféle tréfák is belefértek a társalgásba. Jó érzés ez, éppen a helynek megfelelő elvárás, beteljesülés. Másnap is idejöttünk, süttettünk két adag friss pogácsát, aztán azt majszoltuk a másnapi borral. . . nekem ez így ötös! Ajánlom másnak is!
2022. november 2.a párjával járt itt 55 A hely szelleme nagyon tetszik. Mérkőzés után összeölelkezik a két nagy ellenfél a szorítóban, és egymás kezét magasra feltartva ünnepel, tisztelve az ellenfél hősiességét. Előfordult ez már párszor a történelemben. Szép példa az emberséges magatartásra, bár még szebb lett volna, ha ütközet előtt/helyett tisztelték volna egymást, nem kellett volna embertömegeknek velük halni.
De az emberiség történelme már csak ilyen, az ellenfélnek van egy vára, akkor azt addig kell lőni, rombolni, embereit kardélre hányni, amíg csak lehet, amíg tart a lőpor. Utólag meg mindenki nagyon fogja majd tisztelni a sajátjait ezért a tömeggyilkosságért. Nos, itt lezajlott az ütközet, tudjuk, kik győztek, Zrínyi meghalt, vagy kirohant hősiesen, vagy nem, de mindenképpen belehalt a vereségbe, ahogy a szultán is meghalt, feltehetően még az ostrom alatt, csak ezt talán sokáig titkolták. Van a vár, a kard, az ágyú helye, és van Szigetvártól északra a török-magyar barátság emlékpark, ahol a két vezér hatalmas domborműve egymás mellet látható. Idejárnak törökök is, magyarok is emlékezni. Ne, ne romboljuk le a háborúk után az ellenfél hősi emlékműveit. És ők se rombolják le a miénket! Maradjon valami látogatható, talán tisztelhető emlék, odajárhatnánk tanítgatni a gyerekeinket, hogy látod, látod, a sok hülye bácsi szanaszét aprította egymást, de te tanuld meg, az ő példájukból, hogy ilyent többé ne csináljunk! Egyébként a parkot ajánlom is mindenkinek, de még mennyire!
2022. november 2.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az ittjartam mai cikke ráirányította a figyelmemet Szigetvár szobraira, köztük természetesen erre az oroszlánra is. Ha Szigetvár, akkor Zrínyi. Ha oroszlán, akkor is Zrínyi. ráadásul a Zrínyi téren is áll. De hiszen itt minden Zrínyi, ahogy Egerben minden Dobó, vagy Drégelypalánkon minden Szondy. . .
Viszont ez az oroszlán Magyarország legrégebbi Zrínyi emlékműve. Minden más csak utána jött. 1878-ban, adakozásból épült, állítatott. Ajánlom is, de ha Szigetvárra mész, amúgy is elég nehéz lenne elmenni mellette vagy nem észrevenni.