Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2022. október 4.egyedül járt itt 45 Nos, ez egy elég érdekes hely. szép a kastély körbe-körbe, látványos eleme a városnak, bent meg hát sok szobányi könyvtár IS van. De nem csak könyvtár. . . szóval, csak tárlatvezetéssel járható. A vezetés kétóránként indul. Én a délire neveztem be. Lihegve értem oda, de éppen. . . nem tudom, hová siettem, egyedül voltam a tárlatvezetésre.
A szép fekete hajú lány csak velem sétálta végig az egész épületet, fokozva a romantikus hatást. Végigcammogtunk a könyvtárakon, minden szobában ül egy hölgy az íróasztalnál és várja az olvasni vágyók hadát. De csak én jöttem a kísérőmmel és elnézéseket kértem a zavarásért. De nem csak könyvtárszobák vannak a kastélyban, vannak antik bútorok is, szépen berendezett szobák, meg még az híres móri csata emlékére összehoztak egyet, megtekintettem a huszárok mentéit és fegyvereit is, de főleg Lamberg gróf és Wekerle Sándor vonatkozásai érdekeltek. Megegyeztünk a fekete lánnyal, hogy nem mondja el nekem mindenhol a teljes szavalatot, nem kell nekem ezt egy-másfél órára nyújtani, elég lesz az 1 órán belül. és úgy is lett. Meg voltam elégedve, a kastély érdekes, látványos dolgokat rejt, ajánlom is minden arrajárónak.
Érdekes
2022. október 4.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Olvastam itt lent, hogy ezt valami feladat megtalálni. Nos, nem akkora. Oroszlány végétől kezdve ki van táblázva nagy, kék táblákkal, hogy a rom arra. . . legalább 6 tábla vezet odáig. És amikor a nyíl jobbra mutat, be az erdőbe, hogy ott van, akkor csak egy kanyar, aztán már csak 2-300 méter. Autóval egész a romokig el lehet hatolni.
Más a probléma. . . körbe van kerítve, és egy utólag odaragasztott cetli szerint a romok éppen nem látogathatók. Miután ebbe a remek táblába már vagy 10-20 helyen beleszaladtam, sikoltozva az avarra vetettem magam, és elkezdtem vicsorogva a kalapomat rágni. , Képzeletben persze, kalapom sem volt. Kijött az építésvezető, hogy mi járatban sikolt itt? Mondtam. Hogy én mindig így járok, legyen átkozott az összes felújítás, renoválás, tatarozás, villám csapjon az alsónadrágjába annak, aki tataroz. . . Megértette a humanoid a problémámat, neki is van lelke, mondta, hogy jó, akkor csak a főhajóba, ott is óvatosan. . . mert az építkezés veszélyes. És igaza is van. nem is rá haragudtam, mert ő aztán tényleg ember volt. Majd később óvatosan kerülgetve, beszélgetve megkerültük a romokat és így végül mindenhová bekukkanthattam. Hála ennek az úrnak lenyűgöző a rom. Tényleg párját ritkítja. Sok romtemplomban voltam már, de ez viszi az egyik pálmát. Már, ami megmaradt belőle. Remélem, nem "modernizálják" el, ahogy már több helyen előfordult. Az úrnak meg emelem kalapom most is.
2022. október 3.egyedül járt itt 55 Lehet, hogy csak nekem új, de én ma fedeztem fel. Ebéd után totyogva ráakadtam a Cafe Frei egy eddig ismereten üzletére a Savoya Parkban. A legideálisabb hely egy ebéd utáni kávéra. A srác a pultban annyira kedves, szimpatikus jelenség volt, hogy azonnal azt gondoltam, hogy kiszolgálás jeles.
A falon maflázva a kínálatból ma az ausztrál makadámdiós kávét választottam, Sorszámom 31 volt. Néhány rövid perc ténfergés után meg is kaptam, az üzlet nem volt tele, de azért akadtak rajongók elvétve. Jellemző az infláció vágtájára, hogy a falon 750 forintért van kiírva, a beütött blokk már 790 forintról szólt. Kérdeztem is. Egy idősebb úr - talán üzlet-vagy brigádvezető - mondta, hogy az a jó ár, ami a gépben van, majd a falon javítják. Ööö. . . hát, annyit erről. A kávé ettől függetlenül finom volt, a hely még nem éri fel a többi Cafe Frei hangulatát.
Érdekes
2022. október 3.egyedül járt itt 45 Magyarországon több településen is lehet látni ilyen hajókat, pontosabban emlékműveket, amik egy különös hajót ábrázolnak. Pár helyen le is fotóztam őket. Kakasdon, Tevelen is van, meg Vállajon is, emlékszem. Ezek a hajók az Ulmer Schachtelek. Valaha Ulmban a svábok a megélhetetlen elől menekülve ilyen hajókat építettek és és beletartott két hétbe is, mire lecsorogtak Magyarországra a betelepülők.
Itt aztán sokszor szét is szedték az egyetlen útra épített hűséges jószágot és első házaik megépítésére használták fel a fát. Ezeknek a messziről jött vándoroknak állítanak emléket ezek a hajók. Ez az úszó alkalmatosság csak pár méterre van a Grassalkovich szobortól és betelepülés emlékművétől Újhartyánban. De abszolút hozzájuk kapcsolódik fogalmilag.
Érdekes
2022. október 3.egyedül járt itt 45 Ki ne hallotta volna a Grassalkovich nevet? Hát persze, Grassalkovich-kastély van Gödöllőn is, a híres, a királyi, Sissy-féle, aztán Hatvanban is, Pozsonyban is. . . a Nemzeti Múzeum, meg a hajdani Nemzeti Színház telkét is tőlük eredeztethetjük Pesten. Rejtélyes eredetű család, dúsgazdagok voltak a maguk fénykorában, és a betelepítések is nekik köszönhetők jelentős részben.
Talán azért, mert ők is "idegen" származásúak voltak, pontosabban horvátok. A több egymás után generációt képviselő Antalok közük a képen látható az első, aki Újhartyán vidékének felvirágoztatásért tett sokat.
2022. október 3.egyedül járt itt 35 Nem, ez régeben nem volt itt. . . meg is kérdeztem a lányt a pultban, hogy mióta működik itt ez a gyroszos, nos, kiderült, hogy december óta. Következésképpen azóta nem voltam a Savoya Parkban enni. De mit is mondjak, nem is olyan jó kaland, hogy érdemes lenne ide kijárni táplálkozni. Egy elég üres nagy hodály, pár eltévedt vásárlóval.
De ma valahogy erre jöttem hazafelé, hát benéztem. Meg ki is próbáltam az új helyet. Legyen nekem ma egy gyros-tál! Lett. De. . . hmm. . ettem már finomabbat is. De most mit fitorgok? Mindent kérek bele? - a szokásos kérdés. Igen, mindent. Nos, a minden nem sok minden volt. A krumplit itt úgy hívját, hogy dollárburgonya, Jól néz ki, nyilván az alakja, kereksége miatt, enni nem akkora élmény. Középen párnás, puha, a széle meg kőkemény. Hús és némi zöldségek kerültek még a tányérra, és nem okozott felhőtlen örömöt. Nem volt rossz, de eszembe sem jutna újra idejönni enni. De attól még más nyugodtan kipróbálhatja. A kiszolgálás a legpozitívabb alkotórésze a boltnak.
2022. október 3.egyedül járt itt 55 Az újhartyáni nemzetiségi tájházban bővítettem az ismereteimet éppen, ilyen helyeken elkerülhetetlen, hogy az itt élő nemzetiségek sorsáról, történetéről beszélgessünk, és akkor hangzott el tippként, hogy ha már itt, hát megnézhetném a betelepítési emlékművet is. Betelepítésit?
Idáig mindig csak a brutális kitelepítések emlékműveivel találkoztam, persze, hogy a pozitív szóra felkaptam a fejem. Nos, úgy volt az hajdanán, hogy tizedelte a magyart a sok hadjárat, tatárok, törökök, járványok, aztán időnként adagokban érkezett valami nemzetpótlás. Újhartyán környékének betelepítése a Grassalkovich grófi család nevéhez fűződik, nagyobbrészt németeket, de magyarokat és szlovákokat is telepítettek ide, hogy belakják a vidéket. Persze nem csak svábok jöttek, hanem bajorok, osztrákok, frankok, elzásziak és lotaringiaiak is. Milyen érdekes egyveleg! Akkoriban talán nem volt ez az embert mérgező idegengyűlölet, mint most. Szóval, nagyon vegyes népség él e hazán. És ez a szobor! Annyira megszerethető, hogy azonnal a szívembe is zártam. A férfi, a nő, a kislány, egy új reménység együttese, Jó lesz itt nekünk? - kérdezi a nő szeme aggódva. - Jó! Bízz bennem! - válaszol rá a párja.
Érdekes
2022. október 3.egyedül járt itt 45 Az autóm fékezett, Éppen Galgagutáról mentünk kifelé, hát már csak megkérdezem, hogy mi van? - Egy templom. Itt, jobbra. - mondta a járgány. - Na, és akkor mi van? - kérdeztem - ezer templom van még minden faluban kettő vagy három. - De erre ki van írva, hogy Nyitva! Hoppá! - Akkor álljuk csak be a parkolóba! Hát így történt.
Nem látszott egy történelmi lenyomatnak, abszolút új építésű, az utóbbi évtizedek hozadéka. Azt nem tudom, hogy kb. 700 lakossal bíró, amúgy vegyesvallású településen mekkora az igény erre, de ezek szerint van. Megnéztem az interneten, más is azt írta, hogy nyitva van. Ne hidd el! Én is láttam a táblát, csak a külső kapun van ez kint, belül meg zárva volt. DE egyáltalán nem bántam meg, hogy megálltam, szeretek ilyen helyeken elidőzni, eltöprengeni, ennyi mindenkire ráfér a világon való keresztülrohanás közepette. Amúgy, csak a pontosítás kedvéért: katolikus templom.
Érdekes
2022. október 1.egyedül járt itt 45 Úgy tűnik, szezonja van most itt a templomoknak, hát nem térhetek ki ez elől én sem. Egyébként tényleg szép helyeket találtunk meg így és valóban sok templom, kápolna akad, ahová érdemes betérni. Vagy azért, mert esztétikus, vagy azért, mert gondolatokat ébreszt, hitet zár magába vagy reményt, vagy csak egyszerűen kíváncsivá tesz.
Kicsit elgondolkodtam azon, hogy mit törjük-zúzzuk magunkat itt azon mindig, hogy hányba épült a templom, ki építette, hányban restaurálták, ki volt a tervező, meg ki a malteros inas. . . feltehetően ez a kutyát sem érdekli, hiszen bárki utánanézhet, ha ennél többet szeretne tudni az adott imaházról. De néha engem is elragad a tudálékos szokás, aztán ideidézem az idegen tollakat, amiket nyilván nem is tudtam, csak idemásoltam. Szóval, változtatni is kéne a szokásaimon. A legfontosabb adatokat úgyis ideírja nekünk a weboldal, amikor felkerül a honlapra a cím, mi legfeljebb az egyéni érzületünket, benyomásainkat adhatjuk hozzá ehhez. Ez a fasori templom nagyon szép helyen van, a városligetkörnyéki paloták között, és amikor a Walter Rózsi villából megláttam az emeletről, már akkor átvágytam ide. Ment le a nap, szép színeket festett a toronyra, és csak reménykedtem, hogy nyitva is lesz. És valóra vált a remény, bent egy fiatalokból álló kórus énekelt fehér ruhákat öltve, ki ne hallgatta volna szívesen a váratlan ingyen ajándékot? Meghúzódtam hát a hátsó sorban, és csendben élveztem az épület és a kórus együttes hatását. Mondanom sem kell, hogy sokat hozzátettek egymáshoz. Amikor aztán vége lett, csendes séta és beszélgetés kezdődött,, amiben nem vettem részt, csak csináltam pár fotót az épület belsejéről, és hálás szívvel távoztam.
Érdekes
2022. szeptember 30.egyedül járt itt 45 Az úgy volt, hogy Dabas-Sáriból jöttem éppen Bugyi felé, hogy ne maradjak tájékozatlan e hazán, és a hosszú, egyenes út derékszögben megtörik valahol a térképen. Valami különös csillogott amott az ég alján, gyakorlott szemem zsákmányt sejtett a pusztában, mint a kerengő sasé, és az út könyökénél le is tértem az aszfaltról, hogy felderítsem a helyet.
Közeledett a szürkület, majd az este valahol, a csend surrant a keresztek között, és megláttam, hogy mi csillogott itt, egy romtemplom, ami tulajdonképen nem is rom, hanem a helyébe felhúzott emlékmű az erdő szélén. De akár kápolnának is mondhatjuk. A környék földbirtokosa az első világháború következtében megboldogult fia tiszteletére, emlékére építette, később inkább családi kripta lett. Pusztult, romlott, bomlott, sokszor kifosztották, és vagy 50 évvel ezelőtt végleg bezárt, köveit is széthordták. De aztán zarándokhely lett, ki tudja, miért, és ezért egy rakás pénzt öltek bele, hogy a helyére valami mementót építsenek. Ez áll itt most. A szobor meg még a régi. A zarándokutak természete, mibenléte meg kifürkészhetetlen. Egyébként meg szép hangulatok sétáltak velem együtt itt a semmi határán.