Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lillafüred látnivalói

Magyarország északkeleti régiója joggal szerepel turisztikai térképeken, hiszen Lillafüred és környéke csodás látnivalókkal kecsegtet. Ismerjétek meg hazánk legmagasabb vízesésének, az egyik legszebb kisvasútnak, az ikonikus Palotaszállónak, és az egyik - talán - legtöbbet fotózótt tónak otthont adó vidéket.

Kezdjük a sort a Miskolc mellett található, a Bükk egyik legcsodálatosabb részeként számon tartott Lillafüreddel. Az erdővel körül vett vidék kirándulásra és túrázásra is alkalmas, de ha ott járunk, feltétlenül vessünk egy pillantást Lillafüred szimbólumára, a Palotaszállóra, amely a Hunguest szállodalánc partnerszállodája (így is ismerhetitek: Hunguest Hotel Palota****).

Látnivalók Lillafüreden - PalotaszállóLátnivalók Lillafüreden - Palotaszálló


A hotel mellett, az út túloldalán találjátok a Hámori tavat, ahol csónakot bérelhettek és senkitől nem zavartatva élvezhetitek egymás társaságát. A szálloda alatt húzódó teraszos függőkert a romantika és művészetek kedvelőinek csodás látványt nyújt, valamint a függőkert tőszomszédságában csodálhatjuk meg hazánk legmagasabb függőleges esésű mesterséges zuhatagát, a Szinva vízesést.

Látnivalók Lillafüreden - Hámori-tó Látnivalók Lillafüreden - Hámori-tó

 

A Lillafüredi Erdei Kisvasút hazánk kisvasutainak egyik legszebbike, csodás területen halad át. A diósgyőri vártól indulva az út során érinti a Garadna-völgyet, a Miskolci Állatkert és Kalandparkot, majd a Hámori tó felé haladva éri el a már említett Palotaszállót, hogy aztán az út végeztével befusson hazánk egyetlen és egyik legfontosabb, legrégebbi ipari műemlékeként számon tartott újmassai Őskohóhoz, melyhez hasonló Európa szerte is csak három található.

Látnivalók Lillafüreden - szuper program a kisvasútLátnivalók Lillafüreden - szuper program a kisvasút

 

Kulináris tipp

Az újmassai őskohótól nem messze megcsodálhatjuk a Garadna-völgy hegyfalai közt csordogáló patakra és a Margitforrás vizére épült lillafüredi Pisztrángtelepet. A 18 medencével üzemelő gazdaságban sebes-, szivárványos- és arany pisztrángot nevelnek, évente fél millió ikrát keltetve. A pisztrángok nagyszerű ízét és húsminőségük kiválóságát a kristálytiszta forrásvíz, a hagyományos tenyésztési technológia és Európa egyik legjobb takarmánya adja. Aki pedig szeretné is megkóstolni az itt keltetett pisztángokat, vegye célba a minőségi, négy évszakos halas éttermet, mely a Vendéglő a Pisztrángoshoz névre hallgat és ahol minden ételt saját kezűleg készítenek.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Tökéletes nyári program: Miskolctapolca Barlangfürdő
Miskolctapolca felkapott üdülőhellyé vált az elmúlt évek alatt, nem véletlenül. A Bükk-hegység keleti része lenyűgöző természeti adottságainak köszönhetően már önmagában is vendégcsalogató, de a környéken feltörő megannyi forrásvíz biztos alapot teremt a tökéletes kikapcsolódáshoz. Az ikonikus miskolctapolcai barlangfürdővel, éttermekkel, szálláshelyekkel és környékbeli kirándulóhelyekkel kiérdemelten az egyik legnépszerűbb belföldi úti cél.

 

A barlangok szerelmesei sem fognak csalódni

Akik szeretik felfedezni hazánk barlangjait, azoknak a környék ideális úticél lehet, hiszen ezen a vidéken kapásból hármat is találnak. Az egyik ilyen a fokozottan védett Szent István barlang, melyet Mamut-fogsor, Anyóstorok oldásformák és csodás cseppkőképződmények tesznek maradandó élménnyé.
A másik a lillafüredi vízesés közelében, a függőkert mellett található világritkaságnak számító természeti érték, az Anna barlang, mely jellegzetességét a több tízezer évvel ezelőtt élt növények megkövült részei adják.
Végezetül pedig a Szeleta barlang, mely hazánk egyik legjelentősebb őskori barlangi lelőhelye, hiszen itt bukkantak rá a pleisztocénben élt ősemberek nyomára.

Látnivalók Lillafüreden - Szent István barlangLátnivalók Lillafüreden - Szent István barlang

 

A kultúra kedvelőinek szimpatikus úti cél lehet az “utolsó magyar polihisztorként” emlegetett Herman Ottó néprajzkutató és természettudós munkásságát, politikai és közéleti tevékenységét bemutató kiállítás, mely az egykori nyaralójában került berendezésre.

Végezetül, amennyiben még nem untátok meg Lillafüredet, a környéken egy 273 méternyi szintkülönbséget megtevő libegőpark is található, melyen a Miskolchoz tartozó üdülő övezet felett haladhattok át, miközben szemetek elé tárul a Jávor-hegy.

 

Kihagyhatatlan látnivalók a környéken

Nem hagyhatjuk ki Miskolctapolca talán legnagyobb büszkeségét, a Barlangfürdőt, melynek vize köztudottan kiváló izületi panaszokra és alacsony sótartalma miatt órákon át élvezhetjük a víz gyógyító hatását.

Miskolcon ellátogathatunk a Diósgyőri várhoz, melyben szabadon mozogva, mindent kipróbálva élhetjük át a középkori vár hangulatát, és amely Közép-Európa legnagyobb lovagtermével, korhű ruhába öltözött animátorokkal, a Lovagi Tornák terén pedig koncertekkel, sporteseményekkel és lovagi tornákkal vár minket.

Családosoknak mondhatni “kötelező” program a Miskolci Állatkert, ahol több, mint 120 fajta állat és több, mint 700 egyed várja, hogy vessünk rájuk egy pillantást. Akiket nem csak kulturális programok érdekelnek, azoknak a Hámori mászó park vagy az ország egyik legnehezebb pályája, a Miskolctapolcai Kalandtúra Park ideális úti cél lehet.

Látnivalók Lillafüreden - Diósgyőri várLátnivalók Lillafüreden - Diósgyőri vár

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Az Északi-középhegység rejtett titkai
A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tartsatok velünk és bemutatjuk, milyen lehetőséget tartogat számotokra a napfény városa. Összegyűjtöttük nektek Szeged látnivalóit, nevezetességeit, és ikonikus helyeit, amit nem szabad kihagynotok.
Nem véletlen nevezik Tokajt a „Kincsek városának”. A messzi földön híres borokon túl ugyanis a környéken számos különleges élmény várja, hogy felfedezd a Megyer-hegyi Tengerszemtől, az extrém meglepetéseket tartogató Zemplén Kalandparkig! Tarts velünk, most megsúgjuk Tokaj titkait!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Irány a természet! 7 megunhatatlan tipp túrázáshoz - Íme a legszebb kirándulóhelyek
Ha meguntátok a négy fal között gubbasztást, húzzatok túracipőt, és irány a természet! A meseszép kirándulóhelyek listája végtelen, bármerre indultok az országban, csupa gyönyörű helybe fogtok botlani. Mi most hoztunk nektek 5 igazán vadregényes túraútvonalat - íme néhány a legszebb kirándulóhelyek közül Magyarországon, amit akár hétvégi programnak is beilleszhettek.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.