Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország rejtett kincsei: 10 képeslapra illő, bájos település

Szeretnivaló, mesebeli falvakból nincs hiány Magyarországon. Fedezd fel velünk a most következő, természetközeli úti célokat, amikért hol a festői völgyek mélyét, hol pedig a magas hegyek erdeit kell felkeresni!

 

Óbánya

A Kelet-Mecsek természet által uralt szurdokvölgyében lapul a „magyar Svájc”, mely jelentős német nemzetiségű lakossággal rendelkezik. Az apró zsáktelepülésen rendezett porták, hegyoldalba vájt pincék sorakoznak, de a főutcán szalad keresztül a játékos kedvű Öreg-patak is. A vadregényes, fahidakkal gazdagított Óbányai-völgyben bukkanhatsz rá a Csepegő-sziklára, valamint a Ferde-vízesésre, vagy más néven Tündérlépcsőre, de kutasd fel az Óbányai kilátót, a Fazekas kiállítás és Helytörténeti Gyűjteményt is!

Varázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbányai-völgyVarázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbányai-völgy

Varázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - ÓbányaVarázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbánya

 

 

Erdőbénye

A honfoglalásig nyúlik vissza Erdőbénye kalandos története, mely máig megőrizte varázslatos tájképi megjelenését és hagyományait. Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi települését a Bényei-patak szeli át. A faluséta alkalmával ejtsd útba a parányi kiállítást rejtő Szepsi Laczkó Máté Emlékházat és csodáld meg az Erdőbényei Szent György templomot, illetve a tudomány jeles képviselőinek szobrait!

Eldugott települések Magyarországon - ErdőbényeEldugott települések Magyarországon - Erdőbénye

 

 

Buják

A látványos túraútvonalak valódi csemegét jelentenek a természetjáróknak, ezért is keresik fel évről évre egyre többen a Cserhátban lapuló Bujákot. A Budapesthez közeli kirándulóhelyen elzarándokolhatsz a Sasbérci kilátóhoz, mely lélegzetelállító panorámát biztosít a Börzsönytől a Mátráig. Szép látképben pedig akkor sem lesz hiány, ha a 14 stációs, 7 kis kápolnás Kálváriát vagy a 314 méter magasan álló Bujáki várromot veszed célba. Mielőtt szednéd a sátorfád, készíts egy képet a Bujáki falképről is!

Bájus települések, mesés kirándulóhelyek - Sasbérci kilátó, BujákBájus települések, mesés kirándulóhelyek - Sasbérci kilátó, Buják

 

 

Salföld

A 3 km-re fekvő Balaton közelsége már érezhető a mediterrán hangulatú Salföldön járva, melynek útjait egykor a honfoglaló magyarok is taposták. A Balaton-felvidék egyik legszebb települése nagyjából 60 házat rejt. Tavasztól őszig a Salföldi Majorban a farmon élő állatokkal találkozhatsz - fűszer- és gyógynövénykerttel kiegészítve. A Pálos kolostor romjait vagy a Salföldi kőtengert viszont bármikor meglátogathatod.

Fedezd fel az ország legszebb kirándulóhelyeit - Pálos kolostor romjai, SalföldFedezd fel az ország legszebb kirándulóhelyeit - Pálos kolostor romjai, Salföld

 

 

Mátraszentimre

Hazánk legmagasabban fekvő települése Mátraszentimre, ahol kirándulást tehetsz az eszményi Csörgő-szurdokba vagy a Felvidék hegyeit megjelenítő Vörös-kő kilátóba is. A végtelennek tűnő rengetegben ráadásul felsejlik hazánk legnagyobb csillagvizsgálója, a Piszkéstetői Obszervatórium épülete, az Országos Kéktúra útvonalán haladva pedig a Galya-kilátót is meghódíthatod. A faluban barangolva azért a Mátra Ásványházban, illetve a Szent István király templomnál szintén időzz el.

Magyarország kirándulástippek - irány a Mátra!Magyarország kirándulástippek - irány a Mátra!

Látnivalók a Mátrában: Galya-kilátó és Szent István király templomLátnivalók a Mátrában: Galya-kilátó és Szent István király templom

 

 

Bakonybél

Már az Árpád-korban is kiemelkedő szellemi központként emlegették az Észak-Bakony szívében magasodó Bakonybélt. A Kőris-hegy közelében lévő településen megcsodálhatod az Erdők Házát, a Bakonybéli Tájházat, a Szent Mauríciusz Monostort. A Pannon Csillagda pazar, interaktív tárlatát pedig biztosan sokáig fogod emlegetni még a látogatást követően is. Ha azonban ki vagy éhezve egy jó túrázásra, akkor a Kerteskői szurdokba és a Borostyán-kúthoz egyaránt izgalmas úton juthatsz el.

Kihagyhatatlan kirándulások az országban - Borostyán-kút, BakonybélKihagyhatatlan kirándulások az országban - Borostyán-kút, Bakonybél

Bakonybél és Borostyán-kút téli köntösbenBakonybél és Borostyán-kút téli köntösben

 

 

Cák

Létezik egy kicsiny falu Szombathelytől 25 km-re, ahol feltételezhetően már a rómaiak is táboroztak. Ez a bűbájos Cák, ami mögött – gesztenyések gyűrűjében − a cáki pincék bujkálnak. (A csöppnyi épületekbe szezonálisan, április 1. és október 31. között be is lehet nézni.) A Szabadtéri Néprajzi Múzeum után a Szent Péter és Pál római katolikus templom is megér egy látogatást, de a Cáki kőfejtőhöz szintén bátran elsétálhatsz.

Cáki pincék és Szabadtéri Néprajzi MúzeumCáki pincék és Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

 

Császártöltés

Idilli borospincékből Császártöltésen sincs hiány. A helyiek úgy tartják, hogy a faluban azok telepedtek le, akiket egykor I. Lipót császár bízott meg a területen áthúzódó mocsár feltöltésével. Tegyél egy túrát a Római katolikus templomhoz, a Falumúzeumhoz és a Képes Házhoz is, ha azonban a természet hívószavának engednél, akkor a Szálas Béla-kilátó, valamint a 8,5 km-es Ősi ösvény vár.

 

Hercegkút

A Tokaji borvidéken utazgatva felsejlik a Zemplén hangulatos falva, Hercegkút, melynek utcáit koptatva szembetűnik majd a Kisboldogasszony templom, továbbá a korabeli tárgyakat bemutató Sváb Tájház. A jó borok kedvelőit a Kőporosi pincesor és a Gombos-hegyi pincesor szolgálja ki, a Gombos-hegyen pedig a kálváriát se hagyjátok ki!

Hercegkút top látnivalója: Gombos-hegyi pincesorHercegkút top látnivalója: Gombos-hegyi pincesor

Gombos-hegyi pincesor, HercegkútGombos-hegyi pincesor, Hercegkút

 

 

Óföldeák

Makó és Szeged közvetlen közelében lelhetsz rá Óföldeákra, melynek egész megjelenését meghatározza a különleges Óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom. Az építményhez egy vizesárok fölött átívelő híd vezet el, ahol megpihenhetsz és elmélkedhetsz egyet, mielőtt a Návay család egykori kastélya felé veszed az irányt.

Különleges látnivalók - Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom, ÓföldeákKülönleges látnivalók - Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom, Óföldeák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha éppen azon töröd a fejed, hogy mit csináljatok a következő hétvégén, akkor ne is gondolkozz tovább, ugyanis 10 olyan ötletet gyűjtöttünk össze, melyekhez még Budapestet sem kell elhagynotok. Kirándulópontok, szoborparkok és a város legismertebb látványosságai várnak, ha ránk hallgatsz!
Miért gúnyolják „Kisamerikának” Cserépfalu egyik híres látnivalóját? Milyen természetvédelmi terület rejtőzik a Liszt Ferenc repülőtér mögött? Melyik balatoni várból gyönyörködhettek az egyik legszebb panorámában? Kihagyhatatlan kirándulóhelyeket sorolunk, amiket akár kutyátokkal együtt is felfedezhettek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
Bakancslistás látnivalók a Mátrában
Bár itt található hazánk legmagasabb pontja, ám ennél sokkal több látnivalót tartogat számunkra a Mátra. Kilátókkal, vízesésekkel és különleges természeti képződményekkel gazdag területről van szó, ahol érdemes nagyokat kirándulnunk, sétálnunk és természetesen gyönyörködnünk a leírhatatlanul szép látványban.