Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarország rejtett kincsei: 10 képeslapra illő, bájos település

Szeretnivaló, mesebeli falvakból nincs hiány Magyarországon. Fedezd fel velünk a most következő, természetközeli úti célokat, amikért hol a festői völgyek mélyét, hol pedig a magas hegyek erdeit kell felkeresni!

 

Óbánya

A Kelet-Mecsek természet által uralt szurdokvölgyében lapul a „magyar Svájc”, mely jelentős német nemzetiségű lakossággal rendelkezik. Az apró zsáktelepülésen rendezett porták, hegyoldalba vájt pincék sorakoznak, de a főutcán szalad keresztül a játékos kedvű Öreg-patak is. A vadregényes, fahidakkal gazdagított Óbányai-völgyben bukkanhatsz rá a Csepegő-sziklára, valamint a Ferde-vízesésre, vagy más néven Tündérlépcsőre, de kutasd fel az Óbányai kilátót, a Fazekas kiállítás és Helytörténeti Gyűjteményt is!

Varázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbányai-völgyVarázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbányai-völgy

Varázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - ÓbányaVarázslatos kirándulóhelyek Magyarországon - Óbánya

 

 

Erdőbénye

A honfoglalásig nyúlik vissza Erdőbénye kalandos története, mely máig megőrizte varázslatos tájképi megjelenését és hagyományait. Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi települését a Bényei-patak szeli át. A faluséta alkalmával ejtsd útba a parányi kiállítást rejtő Szepsi Laczkó Máté Emlékházat és csodáld meg az Erdőbényei Szent György templomot, illetve a tudomány jeles képviselőinek szobrait!

Eldugott települések Magyarországon - ErdőbényeEldugott települések Magyarországon - Erdőbénye

 

 

Buják

A látványos túraútvonalak valódi csemegét jelentenek a természetjáróknak, ezért is keresik fel évről évre egyre többen a Cserhátban lapuló Bujákot. A Budapesthez közeli kirándulóhelyen elzarándokolhatsz a Sasbérci kilátóhoz, mely lélegzetelállító panorámát biztosít a Börzsönytől a Mátráig. Szép látképben pedig akkor sem lesz hiány, ha a 14 stációs, 7 kis kápolnás Kálváriát vagy a 314 méter magasan álló Bujáki várromot veszed célba. Mielőtt szednéd a sátorfád, készíts egy képet a Bujáki falképről is!

Bájus települések, mesés kirándulóhelyek - Sasbérci kilátó, BujákBájus települések, mesés kirándulóhelyek - Sasbérci kilátó, Buják

 

 

Salföld

A 3 km-re fekvő Balaton közelsége már érezhető a mediterrán hangulatú Salföldön járva, melynek útjait egykor a honfoglaló magyarok is taposták. A Balaton-felvidék egyik legszebb települése nagyjából 60 házat rejt. Tavasztól őszig a Salföldi Majorban a farmon élő állatokkal találkozhatsz - fűszer- és gyógynövénykerttel kiegészítve. A Pálos kolostor romjait vagy a Salföldi kőtengert viszont bármikor meglátogathatod.

Fedezd fel az ország legszebb kirándulóhelyeit - Pálos kolostor romjai, SalföldFedezd fel az ország legszebb kirándulóhelyeit - Pálos kolostor romjai, Salföld

 

 

Mátraszentimre

Hazánk legmagasabban fekvő települése Mátraszentimre, ahol kirándulást tehetsz az eszményi Csörgő-szurdokba vagy a Felvidék hegyeit megjelenítő Vörös-kő kilátóba is. A végtelennek tűnő rengetegben ráadásul felsejlik hazánk legnagyobb csillagvizsgálója, a Piszkéstetői Obszervatórium épülete, az Országos Kéktúra útvonalán haladva pedig a Galya-kilátót is meghódíthatod. A faluban barangolva azért a Mátra Ásványházban, illetve a Szent István király templomnál szintén időzz el.

Magyarország kirándulástippek - irány a Mátra!Magyarország kirándulástippek - irány a Mátra!

Látnivalók a Mátrában: Galya-kilátó és Szent István király templomLátnivalók a Mátrában: Galya-kilátó és Szent István király templom

 

 

Bakonybél

Már az Árpád-korban is kiemelkedő szellemi központként emlegették az Észak-Bakony szívében magasodó Bakonybélt. A Kőris-hegy közelében lévő településen megcsodálhatod az Erdők Házát, a Bakonybéli Tájházat, a Szent Mauríciusz Monostort. A Pannon Csillagda pazar, interaktív tárlatát pedig biztosan sokáig fogod emlegetni még a látogatást követően is. Ha azonban ki vagy éhezve egy jó túrázásra, akkor a Kerteskői szurdokba és a Borostyán-kúthoz egyaránt izgalmas úton juthatsz el.

Kihagyhatatlan kirándulások az országban - Borostyán-kút, BakonybélKihagyhatatlan kirándulások az országban - Borostyán-kút, Bakonybél

Bakonybél és Borostyán-kút téli köntösbenBakonybél és Borostyán-kút téli köntösben

 

 

Cák

Létezik egy kicsiny falu Szombathelytől 25 km-re, ahol feltételezhetően már a rómaiak is táboroztak. Ez a bűbájos Cák, ami mögött – gesztenyések gyűrűjében − a cáki pincék bujkálnak. (A csöppnyi épületekbe szezonálisan, április 1. és október 31. között be is lehet nézni.) A Szabadtéri Néprajzi Múzeum után a Szent Péter és Pál római katolikus templom is megér egy látogatást, de a Cáki kőfejtőhöz szintén bátran elsétálhatsz.

Cáki pincék és Szabadtéri Néprajzi MúzeumCáki pincék és Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

 

Császártöltés

Idilli borospincékből Császártöltésen sincs hiány. A helyiek úgy tartják, hogy a faluban azok telepedtek le, akiket egykor I. Lipót császár bízott meg a területen áthúzódó mocsár feltöltésével. Tegyél egy túrát a Római katolikus templomhoz, a Falumúzeumhoz és a Képes Házhoz is, ha azonban a természet hívószavának engednél, akkor a Szálas Béla-kilátó, valamint a 8,5 km-es Ősi ösvény vár.

 

Hercegkút

A Tokaji borvidéken utazgatva felsejlik a Zemplén hangulatos falva, Hercegkút, melynek utcáit koptatva szembetűnik majd a Kisboldogasszony templom, továbbá a korabeli tárgyakat bemutató Sváb Tájház. A jó borok kedvelőit a Kőporosi pincesor és a Gombos-hegyi pincesor szolgálja ki, a Gombos-hegyen pedig a kálváriát se hagyjátok ki!

Hercegkút top látnivalója: Gombos-hegyi pincesorHercegkút top látnivalója: Gombos-hegyi pincesor

Gombos-hegyi pincesor, HercegkútGombos-hegyi pincesor, Hercegkút

 

 

Óföldeák

Makó és Szeged közvetlen közelében lelhetsz rá Óföldeákra, melynek egész megjelenését meghatározza a különleges Óföldeáki Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom. Az építményhez egy vizesárok fölött átívelő híd vezet el, ahol megpihenhetsz és elmélkedhetsz egyet, mielőtt a Návay család egykori kastélya felé veszed az irányt.

Különleges látnivalók - Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom, ÓföldeákKülönleges látnivalók - Szűz Mária Keresztények Segítsége templom Erődtemplom, Óföldeák

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha éppen azon töröd a fejed, hogy mit csináljatok a következő hétvégén, akkor ne is gondolkozz tovább, ugyanis 10 olyan ötletet gyűjtöttünk össze, melyekhez még Budapestet sem kell elhagynotok. Kirándulópontok, szoborparkok és a város legismertebb látványosságai várnak, ha ránk hallgatsz!
Miért gúnyolják „Kisamerikának” Cserépfalu egyik híres látnivalóját? Milyen természetvédelmi terület rejtőzik a Liszt Ferenc repülőtér mögött? Melyik balatoni várból gyönyörködhettek az egyik legszebb panorámában? Kihagyhatatlan kirándulóhelyeket sorolunk, amiket akár kutyátokkal együtt is felfedezhettek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Varázslatos gyógynövénykertek Magyarországon
Illatosak, szépek és mindezeken túl az egészségünkre is jótékonyan hatnak. Ha tehetjük, mindenképpen ismerjük meg hazánk legjellemzőbb gyógynövényeit. Ebben segítenek a fűszer- és gyógynövénykertek, melyekből tízet gyűjtöttünk össze nektek.
Sosem tudhatod mit tartogat a túloldal – 13 lenyűgöző gyaloghíd Magyarországon
Csapjuk fel a szótárat: a híd definíciója szerint olyan építmény, amely kapcsolatot teremt, akadályokon átível és összeköt. Ennél pontosabb nem is lehetne a meghatározás, hiszen a hidak sok esetben valóban kapcsolatot teremtenek köztünk és lélegzetelállító látványosságok között, melyek közül 13-at össze is gyűjtöttünk ebben a cikkünkben. Fahidak, kőhidak, függőhidak – itt mindent megtaláltok!
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.