Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Fedezzétek fel Szilvásváradot és a Szalajka-völgyet - kihagyhatatlan látnivalók, kirándulóhelyek, természeti kincsek

A Bükki Nemzeti Park ölelésében fekszik Szilvásvárad, ahol aztán tényleg minden van: érdekes látnivalók, elképesztő természeti kincsek, izzasztó kirándulóhelyek, figyelemfelkeltő épületek, különleges állatok és érdekes kiállítások. Ha azt sem tudod hol kezdenél neki a környék felfedezésének, akkor ez a cikk jó kiindulópont lesz számodra!

Szuper szállások várnak Szilvásváradon>>

 

Fátyol-vízesés

A lista nem is kezdődhet mással, mint Szilvásvárad legnépszerűbb látványosságával, a Fátyol-vízeséssel. A 18 lépcsőből álló vízesés Magyarországon is egyedülálló képződmény, amely mészkiválás hatására jött létre több százezer év alatt, így nem véletlen, hogy hazánk egyik rendkívüli természetvédelmi értéke.

Szállás tippünk a megújult Villa Park Panzió***, ahol nem csak csendes és gyönyörű környezetben pihenhettek, de felfrissülhettek a beltéri wellnessrészlegen, és a szezonálisan üzemelő kültéri medencében. Ha pedig a kirándulás után közösen sütögetnétek a friss levegőn, semmi akadálya, ugyanis a kertben elérhető a grill-sütő, bográcsozó-főzőhely és a kerti terasz is. Tovább>>

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Fátyol vízesésSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Fátyol vízesés

 

 

Szalajka-völgy

A jó kiránduló útvonal izgalmas, tele érdekes látnivalókkal és természeti képződményekkel. Ez teljes egészében helytálló a Szalajka-völgy esetében is, ahol tényleg mindent megtalálunk útközben; van erdei kisvasút, vadaspark, erdészeti múzeum, , erdő, a már említett vízesés, valamint többmillió éves fák maradványai. Ha túrázni támad kedved, akkor ezt a völgyet csak ajánlani tudjuk, mert nem lehet melléfogni vele! 

Gasztro tipp! Fantasztikus éttermek és vendéglők várnak titeket Szilvásváradon. Tovább>>

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szalajka-völgy Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szalajka-völgy

 

 

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

A fent említett kisvasút a Szalajka-völgy bejáratától indul, a végállomása pedig a Gloriett-tisztás. A vasút annak a vonalnak egy részén közlekedik, melyet már 1908-ban is használtak. Az évek során az árufuvarozás helyett a személyi forgalom került előtérbe, és a helyi turizmusnak mára megkerülhetetlen része lett a kisvonat; évente 200 ezer ember utazik rajta.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szilvásváradi Állami Erdei VasútSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

 

 

Millenniumi kilátó

A Millenniumi Kilátó a 20-as szám bűvöletében épült meg: 2000. augusztus 20-án adták át, és 20 méter magasan van a terasza. Fentről lélegzetelállító panoráma nyílik a Bükkre, míg jó időben a Tátra is látható. A Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül gyalogosan is megközelíthető, így akár kirándulással is összeköthetjük a kilátó felkeresését.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Millenniumi kilátóSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Millenniumi kilátó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
TOP 5+1 kilátó Magyarországon, ahonnan minden évszakban pazar a kilátás
A kilátók igazán népszerű látnivalónak számítanak. Ennek talán az a fő oka, hogy miközben a természet szépségében gyönyörködünk a magasból, sokkal könnyebb elfeledkezni a mindennapok problémáiról. Ráadásul a kirándulók minden évszakban más és más arcát fedezhetik fel a környéknek. Ősszel különösen változatos és színes látványban lehet részetek, így csak biztatni tudunk titeket arra, hogy keljetek útra és fedezzétek fel Magyarország kilátóit, melyek közül ismét bemutatunk egy párat.

 

 

Istállós-kői barlang

A Bükk második legmagasabb csúcsánál találjuk az Istállós-kői barlangot, mely egy meredek gyalogösvényen keresztül közelíthető meg. A barlang régészeti szempontból kiemelt fontossággal bír, így évtizedek óta védett területnek számít. A korábbi időkben sokáig istálló volt, előtte pedig a feltárások alapján áldozóhely.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Istállós-kői barlangSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Istállós-kői barlang

 

 

Lipicai ménes

A ménesudvarban testközelből figyelhetjük meg a csodás lovakat – szám szerint körülbelül 250-et – melyek három ménest alkotnak; külön van az anyakanca-, az évjárati mén- és a kancacsikó ménes. Az anyakancákat és a csődörcsikókat mi is meglátogathatjuk, előbbit a lipicai fogattal. Mindenképpen érdemes bejelentkezni ide, mert ritkán látni ilyen sok gyönyörű lovat egy helyen.

Szállásajánlónk: pár percre a Lipicai ménestől, a Szalajka-völgy bejáratához közel találjátok a Lipicai Hotelt. Tovább>>

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalóiSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!

 

 

Szikla-forrás

Szilvásváradat hallva sok ember lelki szemei előtt egy forrás jelenik meg: ez a Szikla-forrás, mely a Fátyol-vízeséstől nem messze található, és ugyancsak fontos geológus szemmel nézve. Az egész Bükkben ez az egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrás, a barlangbejáraton keresztül a felszínre törő áttetsző víz látványáért megéri felhúzni a túracipőt, és ellátogatni ide.

Szállás tipp: Szalajka Fogadó***>>

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szikla-forrásSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Szikla-forrás

 

 

Református kerektemplom

A község jellegzetes alakú temploma körül több legenda is kering, az egyik szerint a tervező maga Hild József volt, és azt is rebesgetik, hogy az eredeti épületet 1832-ben le kellett bontani, mert veszélyesnek minősítették. Ami azonban biztos, hogy a templomi padokat a helyi erdő fáiból készítették, és hogy előzetes bejelentkezés után belülről is körbenézhetünk.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Református kerektemplomSzilvásvárad és a Szalajka-völgy látnivalói - Református kerektemplom

 

 

Kárpátok Őre Emlékhely

Ha a sok kirándulás és látnivaló után egy kicsit megpihennénk, akkor érdemes megállni a Kárpátok Őre Emlékhelynél. A 2,65 méter magas, tölgyfából faragott katona szobra a Kárpát-medencében élő magyarok összefogására hívja fel a figyelmet.

 

Egy kis kultúra

Szilvásváradon nem csak szép dolgokat láthatunk, de rengeteg új ismeretet is elsajátíthatunk. A Hajtókocsi Kiállításon megnézhetjük a ló vontatta közlekedési eszközöket a szekértől kezdve egészen az úri hintókig. Az interaktív Archeoparkban Szilvásvárad és a Bükk hegység ősi múltját ismerhetjük meg, és ezt a gyerekek is imádni fogják, ugyanis kipróbálhatják többet között a kőpattintást és az íjászatot, ősi eszközökkel gyújthatnak tüzet, és akár saját kőbaltát is készíthetnek. A Fátyol-vízesés mellett kapott helyet a Szabadtéri Erdei Múzeum, ahol az erdei élet nehézségeit ismerhetjük meg. A kiállítás megtekintése után sokkal jobban fogjuk érteni, hogy mennyire embert próbáló és kihívásokkal teli élete volt őseinknek, akik mindent puszta kezükkel állítottak elő.

Szuper szállások várnak Szilvásváradon>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 szálláshely, ahová nem ér el a világ zaja: eldugott vidéki vendégházak és panziók
Éreztétek már azt, hogy jó lenne elmenekül a hétköznapi gondok elől vagy elvonulni oda, ahol a természet ölel körül benneteket? Az sem baj, ha van wellness, vagy csodás kaland a közelben? Akkor eláruljuk, merre vegyétek az irányt! Íme 5 eldugott vidéki vendégház és falusi szálláshely, ahol igazán kipihenhetitek magatokat.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
A Hunguest Hotel Bál Resort 2022 nyarától megújult wellnessrészleggel, tetőbárral, modern belsőépítészeti megoldásokkal és dizájnnal, illetve saját partszakasszal várja a Balatonalmádiba érkezőket.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.