2019. december 22.a párjával járt itt 35 A kínálat a török éttermek alap ételeiből áll. Gyros, különféle raguk és rakott húsok, padlizsánnal, paradicsommal, zöldségekkel. Joghurtos saláták, édességek. Padlizsános pulykát kérek bulgurral. Mondom, hogy keveset, de úgy megpakolják a tányért, hogy majdʼ lefolyik róla az étel. Enyhén csípős, finom.
A párom gombás csirkemellet eszik krumplipürével. Kicsit sápadtnak tűnik (nem a párom, hanem az étel), de azt mondja, jó. Az biztos, hogy jó sok gomba van benne, nem vékony szeletkék, hanem szép nagy darabok. Mindkét étel 1400 Ft-ba került, és egyikünk se tud megbirkózni a nagy adaggal, csak „kiesszük a javát”. A helyben fogyasztó vendégek mellett sokan elvitelre vásárolnak. Három fiatalember áll a pult mögött, gyorsak, kedvesek. A konyhából is csak férfihangot hallunk. Pedig nem ártana, ha egy hölgy is rajta tartaná a szemét a helyiségen, ami finoman szólva nem ragyog a tisztaságtól. Nehezen találunk tiszta tálcát, az asztalok is pecsétesek, zsírfoltosak. Gondolom, zárórakor takarítanak, az asztalokat is csak akkor törlik le. Ami nap közben ráragad, az úgy marad estig. Pedig tisztán is elég „lelakott” lenne a helyiség, a fekete asztallapok, székek széle töredezett. Két új asztalt is látunk, hozzá illő székekkel, ami jobb minőségű. Talán idővel lesz rá keret, hogy a teljes bútorzatot kicseréljék. Takarítani persze akkor is kell. . .
2019. december 4., csoporttal járt itt 55 Az emlékház a falu egyik tornácos, alacsony mennyezetű parasztházában kapott helyet. (A Tolnay család nem ebben lakott. )
A művésznő Budapesten született ugyan, de pici kora óta Mohorán nevelkedett, és szeretett szülőföldjeként emlegette Nógrádot. Jellegzetes palóc tájszólására a régi filmekből emlékezhetünk.
A rendkívül gazdag kiállítás sok személyes tárgyat tartalmaz, ruhákat, cipőket, fényképeket, a család régi zongoráját. A gyűjtemény zöme persze a hosszú, tartalmas művészi pályával kapcsolatos. A jelmezek, kellékek és kiegészítők között itt áll a művésznő vígszínházi öltözőasztalkája. A Madách Színház „kiselejtezett”, szép nézőtéri székeit látva átmelegedett a szívem, sok szép órát töltöttem bérletesként e székeken ülve. A falakon rengeteg fotó. Filmekből, színdarabokból, a magánéletből. Partnerként felvonultatva az elmúlt évtizedek valamennyi jelentős színészét. Idősebbek nem ússzák meg nosztalgiázás nélkül a látogatást, de a fiatalabbakat is elvarázsolja a ház légköre. A kiállítás alapját képező gyűjteményt Balla István bőrész-iparművész hozta létre. Köszönet érte. Az ő szép alkotásait is megcsodálhatjuk a ház egyik szobájában.
2019. november 22., csoporttal járt itt 55 Kis kaptatón érünk fel a dombtetőre, ahol szépen gondozott parkban áll a XIX. század elején épült, impozáns épület. A birtok eredetileg Madách Imre anyja, Majthényi Anna hozománya volt, és nászajándékként ajándékozta a fiának. A költő 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott itt feleségével, Fráter Erzsébettel, és itt születtek a gyermekei is.
A múzeumban számos eredeti, a család tulajdonában állt tárgyat láthatunk, korabeli öltözeteket, bútorokat, levelesládát, még Madách Imre bölcsője is épségben megvan. A kiállítás persze „a nagy mű”, Az ember tragédiája köré épül. Láthatjuk a világszerte megjelent, számos nyelvre lefordított köteteket. (Eszperantó nyelvűt nem találtam, pedig létezik, egy példánya itt van a könyvespolcomon. ) Megcsodálhatjuk a színpadképet Lucifer jelmezes alakjával az első színházi előadásról, és megannyi illusztrációt a sok kiadást megért műhöz. Ha Madách egyetlen műve a Tragédia lenne, akkor is teljes életművet alkotott volna. Szerintem nincs a világon olyan élethelyzet, amire ne lehetne egy sort idézni belőle. De ezen kívül is írt drámákat, verseket, leveleket, és ami talán kevéssé ismert tény, nagyon jól rajzolt is. Szellemes, jó stílusú rajzaiból is láthatunk néhányat a kiállításon. A ház előtt álló fejszobor Vígh Tamás alkotása, az egyik szobában pedig ifj. Szabó István életnagyságú szobra látható a Madách házaspárról.
Érdekes
2019. november 19., csoporttal járt itt 45 Mohorát főleg katolikusok lakták, lakják, de 1875-ben egy kis evangélikus templomot is építettek. Itt kötött házasságot másodszor, immár a család beleegyezésével és a rokonok, barátok jelenlétében Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona. Hogy mikor? A szóbeszéd szerint 1882 szilveszterén.
Azonban jobb jelnek gondolták, ha új, közös életük kezdetének dátumául az új év első napját jegyzik be, így került 1883. január elseje az anyakönyvbe. Hogy igaz-e a történet, vagy csak „jól van kitalálva”, azt sosem fogjuk megtudni, de talán nem is fontos. Az anyakönyv másolata a templomban látható. A híres pár emlékét őrzi egy oltárterítő is, amit az esküvő előtt Mauks Ilona hímzett és ajándékozott a templomnak. Évtizedekig használták, csak pár éve keretezték be és tették a falra, állagmegóvás céljából.
Érdekes
2019. november 19., csoporttal járt itt 45 A mohorai születésű Mauks Ilona Mikszáth életen át tartó szerelme, kétszer is elvett egyetlen felesége, gyermekeinek anyja volt. Művelt, irodalmi érdeklődésű, szellemes lány. A szülői házban nagy társasági élet folyt, szívesen látták vendégül a kor divatos íróit és a papa kispénzű ügyvédbojtárjait egyaránt.
Egy kicsit zavarban vagyok a ház bemutatásánál. Az Emlékház a Mauks család kúriája volt. Nehéz elképzelni, hogy a tekintélyes főszolgabíró és módos famíliája ebben a mai szemmel nézve átlagos falusi háznak tűnő „kúriában” élte mozgalmas életét, tartott nagy vendégségeket. Bár az is igaz, hogy az épületnek csak két, egybe nyíló helyiségében gyűjtötték össze a látnivalókat. Így a kiállítás elég zsúfolt, ha ha egy buszra való kirándulócsoport egyszerre benyomul a házba, megmozdulni sem lehet, nehéz a gazdag, és elolvasni érdemes anyaghoz hozzáférni. Az egyik helyiségben láthatunk egy ülőgarnitúrát és néhány képet, ami anno a berendezéshez tartozott. A falakon fotók, rajzok és feljegyzések a család életéből. A fontos szereplők közül persze nem maradhat ki Mikszáth Kálmán sem, aki vendégként, udvarlóként, majd családtagként sokat és szívesen időzött e házban. A legenda szerint a kertben lévő, ma már Mikszáth-emlékfának nevezett, hatalmas vadgesztenyefa alatt üldögélve írta a Különös házasság néhány fejezetét és A lohinai fű című elbeszélést. A kertben Mauks Ilona és Mikszáth Kálmán mellszobrát láthatjuk.
Érdekes
2019. november 19., csoporttal járt itt 45 Az idősödő írónak elege lett a nagyvárosi életből, tornácos házra, a gyerekkori tájra, hangulatra vágyott. Így esett a választása 1904-ben a Szontagh Pál politikus halála miatt eladó horpácsi birtokra. Fia, ifj. Mikszáth Kálmán tervei alapján egy nagyobb kastélyt akart ide építtetni, de ez a terv végül nem vált valóra.
Sajnos az író csak hat évig élvezhette a vidéki nyugalmat, 1910-ben meghalt. Az elmúlt évtizedekben az épületet többféleképpen hasznosították, és csak 1997 óta működik méltó módon, Mikszáth-múzeumként. Az irodalmi emlékek mellett a korra jellemző öltözetek és tárgyak is a kiállítás részét képezik. Legérdekesebb persze az író és családjának személyes holmija. A nappali bútorai, az íróasztal, a híres pipatórium. A házigazda szobra az épület előtti padon várja a látogatókat. Ifj. Szabó István alkotása, ahogy a parkban található három mellszobor is. Ezek az íróról, feleségéről és a korábbi tulajdonosról, jó barátról, Szontagh Pálról készültek. Az egykori Szontagh-kúria is áll még a hatalmas, szépen gondozott parkban, felújítva, átépítve, de a „birtok” egésze magántulajdonban van, és a nagyközönség részére csak a Mikszáth Emlékház látogatható.
2019. november 10.a párjával járt itt 55 Úgy látom, a régebbi hozzászólások óta megváltozott a bisztró profilja, most ugyanis a BBQ a fő vonal. Faszén tüzelésű PIT smokerben alacsony hőfokon, órákig füstölt húsok terjesztik a hely jó hírét. Húsok, burgerek, saláták, finom szószok szerepelnek az étlapon. A burgerek árát látva néhányszor felszisszenek, de tény, hogy izgalmas összeállítások.
Bár a hely fő profilja az omlós, füstös, zamatos hús, a vegák is találnak fogukra valót, van falafeles hamburger is. Vércse létemre a snack válogatás is tetszik, egy pohár sörrel kitűnő választás. Mi persze húst eszünk, egy adag BBQ oldalast és egy fél BBQ csirkét felezünk el a párommal. Előbbit 5 óra hosszat, utóbbit csak 2,5 órán át füstölik. Szerencsére a művelet nem az étel megrendelésekor kezdődik. :) Coleslaw salátát, sült krumplit, BBQ szószt és Ranch szószt kérünk hozzá. A húsok omlósak, ízletesek, az oldalas mennyei, a csirke „csak” kitűnő. Finomak a köretek is, még a krumpli is jól van sózva, és pont jól lakunk ezzel a mennyiséggel. Sokféle kézműves sört tartanak, mi egy-egy pohár csapolt Hekkelberget ittunk, eddig nem ismertük, jó volt. Kedves, mosolygós fiatalemberek szolgáltak ki, többször is megkérdezik, ízlik-e, rendben van-e minden. Ízlett, rendben volt. :)
Ebédmenüt is kínálnak, 2 vagy 3 fogásosat, ennek tartalmáról nem tudok beszámolni, de kicsit magasnak tartom az árát. Ennél jobb ajánlat, hogy 16-18 óra között étel és ital együttes fogyasztásánél 20 % kedvezményt adnak.
2019. november 4.a párjával járt itt 45 Nem vagyok egy Meki-rajongó, ha hamburgert szeretnék enni, van néhány nagyon jó, erre szakosodott üzlet, különleges, ínyenceknek való választékkal. Inkább azok közül válogatok. A Meki óriásplakátjáról és a tv-reklámból rám köszönő, igencsak kívánatos Goosey Gusztávnak viszont nem tudtam ellenállni.
Két marhahúspogácsa, két szelet ujjnyi vastag sült libamáj, pirított hagyma, pár karika csípős zöldpaprika, madársaláta, enyhén borsos szósz… És borsos ár, 2010 Ft csak a szendvics. Menüben édesburgonyát és camembert karikákat adnak mellé, jó összeállítás, de nekem elég a burger, az sem egy fogyókúrás darab. Attól tartottam, nem lesz olyan guszta, mint a képen, a libamáj biztosan papírvékony lesz benne, de nem volt igazam. Tökéletes volt, tartalmas, szaftos, finom. Mondhatnánk, hogy az üzletláncok minden boltja egyforma, de ez nem igaz. Ez az Üllői úti pavilon a szokásosnál barátságosabb, hangulatosabb, a vendégtér tiszta és jól tagolt. Nem egy nagy hodály, ahol egymásba érnek az asztalok. A maga műfajában igen kellemes hely. Sokan voltak, de a fiatal kiszolgálócsapat jól bírta az iramot, csak pár percet kellett várni. A várakozás ideje alatt, vagy az étkezés levezetéséül kis játszótéren csúszdázhatnak, mászókázhatnak a gyerekek.
2019. november 3.a párjával járt itt 35 A gödöllői Királyi Várót az 1882-es eredeti tervek alapján újították fel a Norvég Alap támogatásával, és 2011-ben adták át. Három terem szolgálta az uralkodópár és kíséretének kényelmét. Külön szobája volt Erzsébet királynénak és Ferenc József császárnak, egymással szemben, a tágas hercegi váróból nyílva.
Az előbbi sárga tapétás, néhány használati tárggyal, pianínóval. A császáré zöld tapétás, és itt van a látványosabb, gazdagabb gyűjtemény. Méretes vasútmodell, sok vasúttörténeti emlék, dohányzóasztal két szépen faragott fotellel. A császár és Sissy szobájában berendezett kiállításhoz nem nyúltak az évek során, a hercegi váróban viszont hangversenyeket és különböző összejöveteleket, klubfoglalkozásokat tartanak. A hatalmas falfelületek üresek. A festményeket biztonságba helyezték - magyarázza a hölgy, aki beengedett és eltette a belépőjegy árát. - Ezen a posztamensen Sissy mellszobra volt, de azt is biztonságba helyezték. Elképzelni sem tudom, miért zavarná egy hangverseny vagy esküvő közönségét, ha képek díszítik a terem falát, illetve miféle rendezvények és klubfoglalkozások miatt kell eldugni minden mozdítható értéket. Hazaérve megnézem a neten, mit kellett volna látnom. Nem csak képek és szobrok, de szép stílbútorok, ülőgarnitúrák is biztonságban vannak valahol. Mindenki megnyugodhat. Nem tudom, hányasra értékeljem. Nem tudom, ajánljam-e. Szomorú vagyok.
2019. november 3.a párjával járt itt 15 Évekkel ezelőtt közepesre értékeltem a Barlangot, kvázi megvédtem, és találtam magyarázatot az elmarasztaló véleményekre, amiket hétvégi csúcsforgalom idején szereztek a látogatók. Azóta is kilátogatunk minden ősszel az Állatkertbe, de vagy kihagyjuk az éttermet, vagy á la carte ételt választunk.
Az idén a nyugdíjasoknak kínált kedvezményes menüt akartuk kipróbálni. A tejszínes gombaleves után kétféle főétel közül lehetett választani, zöldborsófőzeléket virslivel vagy marhapörköltet tarhonyával, és egy süti is járt mindehhez. A leves guszta és tartalmas volt (saját magunk merhettünk egy csészébe). Ezután marhapörköltet kértünk a pultnál, ám a fiatalember közölte, hogy azt nem adhat, mert kell a személyzetnek. ? ? ? Mutattam a táblán a kiírást, mire odahívta egy kollégáját, kicsit tanakodtak, majd együttesen megerősítették, hogy a marhapörkölt a saját dolgozóiké. Hogy akkor miért szerepel A és B menü választék részeként a nyugdíjas menüben, arra csak vállrángatás volt a válasz. Köszönettel kezükbe nyomtam a csésze levest, és a teraszon üldögélve megvártam a párom, aki éhes volt és megalkuvó. . . Szerinte a leves jó volt, a főzelék a gagyi virslivel viszont a legrosszabb menzás emlékeit idézte. Nem hiszem, hogy a nyugdíjasok igényt tartanának az efféle látszat-kedvezményre.