2019. június 5.egyedül járt itt 55 Kedvezményes árú kuponnal látogattam el a szezon előtti Dagályba. Csak a nyári változatot ismertem, évtizedekig ez volt számunkra „a strand”, a városon belül csak ritkán mentünk más fürdőhelyre. A szépen felújított, modernizált épület tiszta, áttekinthető, az öltözőszekrényekben a hűvös idő miatt szükséges több ruha, dzseki is elfér.
A személyzet kedves és előzékeny, ha tájékoztatásra szorul valaki, rögtön talál segítséget. A tavaszi időpontból adódóan elsősorban a külön épületben helyet kapott wellness részleg tesztelhető. Jakuzzi, infraszauna, sószoba, a tepidáriumban pedig olyan kényelmes fekvőhelyek, hogy majdnem elaludtam. A fedett részből egy kültéri termálmedencébe is át lehet menni. Igen kellemes nyakig a meleg vízben üldögélni a szabadban, a langyos napsütésben. Nagyon jól éreztem magam, a hely végtelen nyugalmat árasztott. A nyári strand hangulata nyilván egészen más.
2019. május 27.egyedül járt itt 15 Mámorító macaronok, szemet gyönyörködtető sütemények, jópofa elnevezések, változatos alapanyagokból készült fagylaltok. Csupa jó benyomás úgy első pillantásra. Kár, hogy a különlegesebb fagylaltokból nincs cukormentes, így aztán kérek egy gombócnyi epret. 65 Ft dekája, ki van írva. Meg az is, hogy várjuk meg a mérlegelést.
Szemüveges, duci ifjú hölgy a fagyifelelős, a fejében nyilván beépített mérleg és számológép. Ken egy keveset a tölcsérre, és közli, hogy 500 Ft. Úgy látszik, öregszem és lassul a felfogásom, mert meglepetésemben kezébe nyomom az ötszázast. Ahelyett, hogy kérném, mérje le, esetleg kacagva felajánlanám, hogy ennyiért nyalogassa el ő, vagy inkább dugja … el a vevők elől a mérlegelésről szóló feliratot. A fagyi elég jó volt, olyan jó átlagos, amilyet max. 350 Ft-ért szoktam enni flancos belvárosi fagyizókban.
2019. május 27.családjával járt itt 55 A különböző nemzetek ételeit kínáló vendéglátóhelyek között kevés orosz éttermet találunk, így a pár hónapja nyílt 1000 JótEvő Étterem hiánypótlónak mondható. Ráadásul jó helyen van, az Arany János utcai metrómegállótól pár lépésre. A berendezés hangulatos, kényelmes székekkel, érdekes kiegészítőkkel.
Matrjoska babákba rejtett, füstölgő vodkával indítottunk, sajnos a babák fejét ahogy lekapták, rögtön el is vitték, nem készült róla fotó. Kénytelenek leszünk megismételni a látogatást. :)
A borscsot vétek kihagyni. Sűrű, tartalmas, kellemesen savanykás, laktató. Kis tejfölt tettünk bele, egy kis mustárt és fekete kenyeret is kaptunk hozzá. Bőven elég volt utána a legkisebb adag, 12 db-os pelmenyi. Nagy étvágyúak kérhetnek 24 vagy 30 db-ot is. Egy kanálnyi tejföllel tálalták, bár elkelt volna hozzá egy kis mártás. (Jogos volt a csöpp hiányérzet, mert később a weblapjukon láttam, hogy a szakács szívesen készíti ezt az ételt a családjának is, és illusztrációként ott volt a mártásban tocsogó pelmenyi…)
Hasonló étel a manti, csak más fazonú, nagyobb, marha és bárányhús keverékével van megtöltve. Mindkét tésztaétel finom, kellemesen fűszerezett. Társaságunk negyedik tagja vörösboros vaddisznópörköltet evett kapros tarhonyával. Jó nagy adag volt (szerencsére, mert mindnyájan lopunk belőle egy villányit), és igen ízletes, pikáns ízvilágú, én inkább tokánynak mondtam volna, de lényeg, hogy nagyon finom volt. A kiszolgálás rendkívül barátságos. A mosolygós, kedves pincérlányok közvetlen, de nem bizalmaskodó magatartása mintaszerű. Jó minőségű, megfelelő mennyiségű ételt, remek kiszolgálást kaptunk, jó helyen.
2019. április 26.a párjával járt itt 45 Régóta készültünk ide, talán ezért volt a felfokozott várakozás, a híre is jó, meg a nevében is benne van Japán. :) Ehhez képest maga a hely a „semmi különös” kategória. A rusztikus téglafalat én kimondottan szeretem, de a szürke vasbeton elemek akkor is a lepusztultság érzetét keltik, ha nem kényszerből, hanem direkt hagyták úgy.
Talán a teraszon kellemesebb lett volna, csak nem volt olyan szép idő, hogy ott üljünk le. Vicces, de a dizájnból legjobban a mellékhelyiség tetszett, elegáns, stílusos és ízléses. A lényeg mégis csak az étel: 36 db-os szusiválogatást ettünk, szép volt és finom. A szinte kötelező makik mellett avokádóval, illetve édesburgonyával fedett, kifordított szusikat kaptunk, hozzá kétféle mártást, egy enyhén csípőset és egy édeskéset. A felszolgáló rátermett, kérés nélkül sorolja, melyik darab milyen összetevőkből áll. Az árak egy kicsit húzósak, még a 12 % szervizdíj nélkül is. De egy látogatást megért, ha nem is leszünk törzsvendégek.
2019. április 25.a párjával járt itt 55 Szívesen látogatjuk a fővárosi „falunapokat”, sokszor voltunk már liba-, hal-, szürkemarha- sör- és egyéb fesztiválokon. Most egy olyan rendezvényre látogattunk el, amit valami titokzatos okból bárányfesztiválnak neveztek. Volt ott minden: kisvidámpark, kismillió sörös bódé, kürtőskalács, három lestrapált póniló, csak bárány nem.
Se élő, se ehető formában. :)
Hazafelé a Kálvin téren eszembe jutott, hogy van a közelben egy kis indiai étterem, ott biztosan lesz bárány. Volt is, 12 féle. :) A párom egy Dopiaza nevű ételt választott, bárányhús, fokhagymás, gyömbéres hagymaszósz, enyhén csípős indiai fűszerekkel. Én biztosra mentem, kedvencem a tejszínes, kesudiós mártás, a csirkés változatát gyakran eszem, most báránnyal is megkóstoltam. A vártnál is finomabb volt, egy kis menta is került a megszokott fűszerek közé. Mind a két étel nagyon ízletes volt, a hús omlós, és jó volt a hús/szósz arány is. Kenyérrel ettük, egy adag teljes kiőrlési tandori roti 350 Ft/2 db, a fokhagymás naan 600 Ft/3 db. Pont elég volt a mártások kitunkolásához. Az árak elfogadhatóak, a bárányételek mindegyike 2800 Ft, a csirke kicsit olcsóbb, a marha valamivel drágább. 10 % szervizdíjat felszámolnak. A számlát egy „kincsesládában” hozzák, ezen jót mosolyogtam, a pénzt is oda kell beletenni Kártyával is fizethetünk. A személyzet kedves, a bennünket kiszolgáló pincér jól beszél magyarul, a másik kevésbé, de ő is mosolyogva köszönt el, és érthetően kérdezte, ízlett-e az étel. Évekkel ezelőtt már jártunk itt, akkor is indiai étterem működött ezen a helyen. A „menzás” padló a régi, van némi, Indiára utaló díszítés, de elég szegényes. Sokat gondolkoztam, hogy megadjam-e az öt csillagot, mert itt bizony hiányzik az a hangulat és varázs, ami a „keleti” éttermekbe lépve rabul ejti az embert. Viszont ilyen jóízű ételeket talán még egyetlen csili-vili, díszes étteremben sem tettek elém. Ezért egy kicsit fölfelé kerekítettem, és jó szívvel ajánlom az éttermet mindenkinek.
2019. április 14.a párjával járt itt 45 Kávét akartunk inni délutáni séta közben, így hát a Kávézó feliratra ugrott a túloldalról a szemünk. Közelebb érve láttuk, hogy nem sokan kávéznak, inkább falatoznak a teraszon, melegszendvics, hamburger, tészta volt a legtöbb vendég előtt. A belső térben ültünk le, a helyiség tágas és szépen berendezett.
Nagy volt a sürgés-forgás, úgy tűnt, a hely igen népszerű. A pincérek leginkább a teraszra hordták az ételt-italt. A vendégek élvezték a hirtelen jött nyarat, mi meg a csöndet és nyugalmat odabent. :)
Perté kávét főznek, finomat. A kiszolgálás gyors és kedves.
2019. április 14.a párjával járt itt 55 Elismerésem a „hamburgéria” szó megalkotójának. Beírtam a Google-ba, és nem találtam belőle többet, csak a ceglédit. Védessék le gyorsan! :)
Kellemes étterem a város közepén, minden látnivalóhoz közel. A berendezés és a dekoráció „vadnyugati”, már ahogy azt az erről szóló filmek és könyvek ábrázolják.
Amerikát idézi az étlap is, mármint a hamburgerek és néhány étel elnevezése. Az alkotóelemeknek persze semmi közük az adott földrajzi helyre jellemző alapanyagokhoz, de ne legyünk telhetetlenek. Az étterem fő profilja a nevéből is kitűnik, de mi nem a pizzák és hamburgerek, hanem a frissen sültek közül válogatunk. Nem járunk rosszul. A párom tarja steaket eszik, öt tenyérnyi szelet van a tányéron, körülötte paradicsom, uborka és nagyon finom kapros tejfölmártás. De nem csak úgy dísznek, mutatóba, hanem annyi, hogy már azzal jól lehetne lakni. Az én ételem Arizona csirkecomb névre hallgat, és filézett csirkecombot, csirkemájat, zöldborsót tartalmaz, rásütött sajttal és a másik fogásnál említett zöldségekkel. Mindkettő ízletes és bőséges adag. Egy-egy jókora, frissen sütött, még forró „bucit” is kapunk az ételek mellé. Ezeket és a hús egy részét is becsomagoltatjuk, nem tudunk megbirkózni a mennyiséggel. A csapolt sör árát decinként számolják, ilyet még nem láttam, de tetszik. Így nincs vita és félreértés, hogy mit jelent a pohár vagy a korsó, a pikolóról már nem is beszélve. Sajnos sok helyen nincsenek tisztában ezekkel a mértékegységekkel. 1 dl Soproni 100 Ft, 3 dl Mort Subite belga meggysör 450 Ft, ami igen kedvező árnak mondható. A felszolgáló hölgy mosolygós, barátságos. Dicséri a választásunkat, érdeklődik, ízlett-e minden, mi pedig jó szívvel dicsérjük a finom ételt.
2019. április 13.a párjával járt itt 35 Egy másik, már kipróbált étkezdébe akartunk menni a Természettudományi Múzeumból jövet, de a zebra pont ide vezetett. :)
Névtelen és jellegtelen. A szokásosnál nagyobb helyiség, inkább iskolai menza, mint étterem hangulatú, talán a magasan csempézett falak miatt. Példás tisztaság. Jelképes díszítés, magyar zászló, néhány kép a falon.
A pultban a megszokott gyorséttermi fogások. Nem a kínai gasztronómia csúcsa, de nem is arra számítottunk. Fafülgombás csirkét eszem vékony tésztával, a párom szecsuánit vastagabbal. Sok, jó és olcsó. Porcelán tányér, fém evőeszköz, ez jó pont. A kiszolgálás … „meglepő és mulatságos”. A személyzet két tagja ebédel az egyik oldalsó asztalnál. Ha vendég jön - és jönnek egymás után, mert hogy déli 1 óra körül van - akkor a hölgyek felpattannak, beszaladnak a pult mögé, kiszolgálnak, majd vissza a szerintem már jégbe fagyott ételükhöz. Mindketten, együtt. Két falatnál többet nem tudnak enni egyhuzamban. Felváltva nyugodtan és kényelmesen megebédelhetnének, a másikuk addig elboldogulna egyedül a pultban. Csuda tudja, miért így csinálják. :)
2019. április 13.a párjával járt itt 35 Kedvezményes, kétszemélyes menüt vásároltunk: tortilla leves, tetszés szerint összeállított Burrito, macaron és dobozos üdítő volt az ajánlatban. Mivel ismerjük a befogadóképességünket, úgy terveztük, hogy helyben megesszük a levest, az egyik burritot elfelezzük, a másikat hazavisszük. Kezdjük a levessel.
A fűszeres, enyhén csípős, paradicsomos lébe beleraktak egy púpozott evőkanál avokádókrémet, plusz egy marék reszelt sajtot, no meg a tortilla darabkákat. A forró lében meglágyult a sajt, nyúlott rendesen, nem volt könnyű „szépen” enni. Az avokádó folyamatosan olvadt szét a levesben, míg szép lassan eltűnt, és valami selymes, krémes állagot adott neki, de ha nem tudtam volna, mit eszem, nem jöttem volna rá. A tortilla is tartotta magát egy darabig, aztán egyre halkabban ropogott, végül teljesen megpuhult. Így visszaolvasva nem valami étvágygerjesztő, és nem biztos, hogy a leírás alapján kérnék belőle, de mondhatom, ilyen finomat rég nem ettem. Ha mexikói étkezde felé járok, biztosan keresni fogom. Burritoból marhahúsosat kértünk, kellemes meglepetésként választhattunk teljes kiőrlésű lepényt is. Raktak bele bőven mindent, ami kell. Rögtön láttuk, hogy ezt a tekercset nem tudjuk elfelezni, és nem alkalmas házon kívüli étkezésre. Közben a levessel szinte jól is laktunk. Így a két burritót hazahoztuk, kíváncsiságból megmértük, több mint fél kiló volt darabja. El ne felejtsem: Jóízű volt, még másnap, melegítve is élvezhető. :) Bár ettem már jobbat, átlagosra értékelném, a kitűnő leves miatt kap négy csillagot az étel. A hangulatról egy bevásárlóközpont ételudvarában nemigen lehet beszélni, az ember örül, ha talál egy tiszta asztalt és le tud ülni. Nekünk sikerült.
2019. április 13.egyedül járt itt 45 Csinos kis kávézó a Bazilika közelében. A kirakatban mérik a fagylaltot, 330 Ft egy adag, tizenhatféléből kettő cukormentes. Mogyorót kérek, nagyon jó ízű, és tele van durvára darált mogyoróval. Jó idő lévén a vendégek többsége a teraszon ül, bent nincsenek sokan. A süteményes vitrinben „modern” tortaszeletek, pl.
krémsajtos, nutellás vagy éppen gyümölcsös sült túrótorta. Mellettük egy klasszikus darab új formába öntve: Henger (bástya? ) alakú, kupolás Rákóczi túrós. :) Jópofa. A 800-900 Ft közötti árakat látva szerencsére földbe gyökerezik a lábam, így nem tudok elesni, mikor meglátom, hogy egy szelet málnás kókuszkrém torta potom 990 Ft-ba kerül. Mentségére szolgáljon, hogy glutén-, laktóz- és cukormentes, ráadásul nagyon guszta, de ez még a Bazilika árnyékában, a nyugati turisták pénztárcájához szabva is enyhe túlzás.