Gyémánt 500
Népszerű író még 183 hasznos szavazat kell
2023. június 8.egyedül járt itt 35 Keleti pu,. metróból ki, aluljáróból ki, és ott van ez a hely rögtön. Egynek jó lesz, gondoltam, ideje ebédelni valamit. Pult a bejáratnál kezdődik, tálcát vehetsz el, evőeszközt is, és már rád is szólnak, hogy mit szeretnél? Gyros tálat kértem meg egy kis tzatzikit, Melegben jólesik hideg uborkás finomság.
Több kérdés nincs, miből kérem, (tevéből? kecskéből, lóból? ) hagyma-csípős kérdés sincs, minden van, amit belegondolnak. Hamar készen is van. Enyhe akcentussal török srácok szorgoskodnak a pultban. Belső terem, éppen üres, én vagyok egyedül. Jó lesz ez. Erre beözönlik egy enyhén értelmi fogyatékos csoport, színültig megtöltenek mindent, amúgy semmi probléma velük, ránézésre átlag közmunkások Borsodból kb. 20 és 50 év közöttiek. Az utazó kísérő, akit mindenki Anyának szólít, és két társa simán elfoglalja az asztalomat, lecuccolnak, körbepakolnak, semmi elnézést, szabad ez a hely? ugye, nem baj ha. . . én meg csak tátott szájjal tűrtem. Azért nem egyszerű egy ilyen speciális összetételű társasággal Budapestre jönni, a kiabálásokból kiderült, hogy nemsokára indul a vonatuk haza, addig gyorsan enni kell. Egyenkaja van nekik, nincs választék, mindenki ugyanazt kap, kistál sültkrumpli, meg gyros pitában. Közben találtam a tzatzikimben egy nagy, vastag, fekete szőrszálat, Nem hajszál, szőr. Ez kedvemet szegé. Meg befolyásolta a hangulatomat. Igyekeztem hamar elhagyni a terepet.
2023. június 8.egyedül járt itt 55 Elég régen nem jártam a szentendrei skanzenben és ez bizonyos mértékig szégyen is, hiszen nincs az olyan messze Budapesttől, ahol lakom. A pírt letörölni az arcomról kimentem hát, gondolván, hogy lássuk, mi történt azóta? Hát, sok! ! Miután egyre nagyobb a tér, szinte bejárhatatlan! Úgy látom, oda kell költöznöd pár napra, hogy mindent szemügyre tudj venni!
Én is egy fél napra terveztem, hiba volt, kevés az! Már az Erdély-résznél leakadtam, és zárásig ki sem keveredtem belőle. Szerintem ez sokaknak új lehet, akik régen jártak arra, a közút alatt vezet át egy átjáró alagút, és ott elámulsz, hogy mi minden épült itt azóta! Egy új város! Persze, nem homogén, hanem Erdély különböző részeiből szemezgetve válogatás, de most itt összesűrűsödött egy helyre. A régi román-magyar határon haladsz át gyalog, a szocialista időkből valón, úgy mehetsz át az út alatt az átereszen, aztán ott van rögtön Erdély kapuja. És a Patyomkin-Erdély nem elsősorban falvakból áll, mint a skanzen többi része, hanem nagyvárosok emlékeiből is, az 1900-as évek elejéről. Sütiztem a marosvásárhelyi Korzó kávéházban, eredeti recept szerint ettem zserbót, Voltam szövet- és kalapboltban, antik gyógyszertárban, nyomdában, hajdani iskolában, unitárius templomban, szász házban, sok helyen! Mindenhol korhű jelmezben fogadnak és elbeszélgetnek veled, kedélyesen, szívélyesen, imádnivalóan! És teljesen normális, értelmes emberek az ottdolgozók, nem patakvérkedő, trianonozó félkegyelműek, hanem szakmai kérdésekre is szívesen választ adó, felnőtt, a tárgyhoz illő kiszolgáló személyzet. Mindenki nagyon jófej volt, akárhová mentem be, hát ki tudna egy ilyen közegből elszabadulni néhány perc alatt? Azt hiszem, még órákat el tudtam volna ott tölteni velük, ha a záróra közbe nem szól. . . s közben eltelt egy fél nap, észre sem vettem! Mindenkinek ajánlom, nagyon jó program! Szereted az országot? Kíváncsi vagy? Na, akkor nosza!
Érdekes
2023. június 8.egyedül járt itt 45 Nos, Szent Vincére valahogy ráragadt a bor, meg az azzal kapcsolatos dolgok. Azt hiszem, mi katolikusok brutális mennyiségű szentet tartunk nyilván, néhánynak meg sűrűn szobrot is állítunk. Vince nem volt egy nagy piás, sem szőlőtermesztő tudtommal, Spanyolországban volt diakónus meg püspökhelyettes, amikor elkapták megkínozták és meg is halt a kor "szép" szokásai szerint.
A szép köntöse miatt inkább a takácsok védőszentje, de ismerjük a magyar versikét, hogy "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince". Szóval, időjós is egyszemélyben, mint dunsztosüvegben a béka. Na, és ha megcsordult, akkor örvedettek vala a szőlősgazdák, ha nem csordult meg, akkor meg leöntötték hidegvízzel a nagy mártírt. Ilyen kétesélyes a tisztelet. De itt Bényén áll egy szobra, egészen a hivatal mellett, aztán zárva van a kapu az utcára, én meg csak megkerültem a teret és beszemtelenkedtem Vincét nézni. Hát itt van, errefelé ilyennek képzelték. Botján közben kihajtott a szőlőlevél.
Érdekes
2023. június 7.egyedül járt itt 45 1956-ról számtalan jelképes, nonfiguratív, sejtelmes, átvitt üzenetes szobrot, emlékművet láttam, meg egy halom kopjafát is, próbálom mindig megérteni, az adott település adott megrendelőjének miért pont ez jutott az eszébe, és ez is egy érdekes utazás a történelem művészeti vetületébe.
Itt, Káván ez a lány régóta ül, évekkel ezelőtt, amikor először láttam még nem tűnt fel az a kerek (seb? törés? horpadás? ) valami a fején, most eléggé élesen kirajzolódik. Ki ő, nem tudjuk. A forradalom. A talapzata kerek és az ismert Márai-idézet van ráírva körben ("Mért nem pusztult ki, ahogy kérték? Mért nem várta csendben a végét? Miért, hogy meghasadt az égbolt, Mert egy nép azt mondta: Elég volt. ) régebben még jobban olvasható volt, most éppen nővi be a vegetáció. Amúgy, nem tehetek róla, impresszió, nekem egy vak lány jut róla eszembe, a szobor arckifejezéséről, a tartásáról is, hajdani tanítványom volt, pont így nézett ki. Tehát ez a vak forradalom szobra.
2023. június 7.a párjával járt itt 55 A Pünkösdi liget egy szerethető hely. Sokkal egészségesebb és szentebb, mint a szentként tisztelt helyek többsége. Nekünk nagyon frissítőleg hatott, örültünk, hogy ilyen is van, végre valami, ami nem elválaszt, hanem összeköt, vagyis az összekötésre utal.
Az ember csüggedten vonszolja magát a hétköznapokban, ez a lábszagú, gyomorforgató nacionalizmus elárasztotta a Kárpát-medencét, az idegengyűlöletben meg messze verjük a kontinens államait. És akkor van itt egy ilyen üzenetekkel teli park, Istenem, de szép, hogy "igyekezz együtt járni a különböző nyelvű emberekkel. . . ", ". . . értéktelen az a magyarság, amelyik nem európai. . " és a béke leírva számtalan nyelven, na, ezért érdemes besétálni ebbe a labirintusba. Mert igaz ugyan, hogy a sok kőtáblán az áll, hogy mindenkinek a saját nyelve az otthona, meg az a legszebb, de ez nem baj, he megértjük, hogy másnak meg másik, és az semmivel kisebb vagy rosszabb, mint a miénk, az meg az övé. Az egymást elismerő, tisztelő barátok nem fenekednek egymás ellen. Használják a közös nyelvüket együtt, a sajátjukat meg az övéik körében. De szép lenne a világ, ha az egész Föld egy nagy Pünkösdi liget lenne!
2023. június 6.egyedül járt itt 35 Gomba községében egy szép, régi kúriában van a polgármesteri hivatal, előtte kis park látható nagy fák árnyékában, és a park dísze egy Petőfi-mellszobor is. Nem közterület, az intézmény parkja, de nyugodtan sétálj oda, meg lehet nézni. Hangulatos kis környék, a katolikus meg a református templom is itt ácsorog a tér körül, gondolom, ez a település központja is.
A szoborról nem sokat tudni, mikor került ide és miért, de ugyanez a szobor az országban több helyen is előfordul, ez is egy műkőből készült másolat. Nem baj az, nem kell minden köztéri szobornak eredetinek lenni. Valahogy passzol a parkhoz meg a kúriához.
Érdekes
2023. június 6.a párjával járt itt 45 A térkép a Palóznaki útra pozícionálta, hát ott szerencsétlenkedtünk, amikor egy kedves, kutyát sétáltató idősebb hölgy, aki nem mondta végre, hogy "nemvagyokidevalósi" nagyon rokonszenvesen elmagyarázta nekünk, hogy hol van. És tényleg.
Érdekes történelmi hely, nem is nagyon ismételgetném el a történetét, az egyik képen rajta van, olvassa el, ha bárkit is érdekel, én igazi kacifántosnak tartottam, hogy a hit ledobása, másik felvétele stb. után a dacos hatóság inkább nem adta oda istent szolgálni, hanem bikaistálló meg kanászház volt leginkább, hát ilyen állhatatosan szilárd is a mi. . . micsodánk is? Na, szóval az. . .
2023. június 6.a párjával járt itt 35 Hmm. I. Andrásnak aztán vannak különös megtestesülései, Tihanyban is két bizarr, a fennsíkon álló fehér, ahol Anasztázia hercegnővel látjuk, vájtarcú üreges, itt meg ez a sziklatömb, hát simán kőfejű, na. Fém rokolyájában talán éppen perdül, és nem nagyon jönnél rá, hogy ki ő, ha nem veszel hozzá igénybe némi írott segítséget.
Persze, ha megpillanatod az "alapító" feliratot a talapzatán, akkor már nyugodtan leeshet a 20 filléres, hiszen ki alapította az apátságot. . . na, ugye. De a talapzat nem nagyon látszik, csak akkor, ha felmászol hozzá kerülő úton és rendetlen módon rámész a fűre és körbejárod. Eredetileg nem itt állt, áthelyezték. Ott jobban olvasható volt. Amúgy tipikus Varga Imre szobor, a kőből és csillogó fémből összeállt alkotás, nagyon rajta van a művész kezenyoma.
2023. június 6.egyedül járt itt 35 Valaha vagy öt települést neveztek Dörgicsének ezen a tájon, csak különféle előtagokkal. Itt, közvetlenül Zánka mellett, azaz a gyermektábortól 200 méterre, a 71-es út túloldalán található a sárdörgicsei templom romja, igaz, a vízművek területén, szóval, be van kerítve, de azért jól látható.
Szánjunk rá időt, ez is egy műemlék, még ha hivatalosan meg nem tapintható. De a múzeumban sem tapintunk általában, csak nézünk. Nekem rémlik, hogy valaha kalandoztam ezeknél a romoknál, de lehet, hogy csak arra emlékszem, hogy mindig láttam az útról.
2023. június 6.egyedül járt itt 35 Még Mosonmagyaróváron elmélkedtem a helyi világháborús emlékműveken, erről, meg az ilyen típusúakról azóta is gondolkodom és azóta is többször szembejöttek velem. Mosonmagyaróvárnak négy első világháborús emlékműve is van. Szapora műfaj ez a vidéken. Ez, ami a képen látható, közvetlen a piac mellett van, kis kápolnával kiegészítve.
Namármost. . . tegyük a szívünkre a kezünket, és egyszer legyünk őszinték! Büdös-nagy csalás, ha az interneten Merkely Béla dr. , Szabó Gyuri bácsi bükki füvesember vagy Zacher Gábor dr. nevében tesznek fel gyógyszerhirdetéseket külföldi sarlatán cégek? Az bizony, ocsmány visszaélés. Na, de akkor büdös-nagy csalás, ha egy szobron Jézus a magyar katonák mellé pártol, a háborút támogatja vigasztalja, a másik szobron meg Patrona Hungariae (Szűz Mária, Magyarország Nagyasszonya) harci páncélba öltözve, hóhérhoz méltó pallossal a kezében áll az oldalunkon? Teljes visszaélés ez is a névvel, a személlyel. Ez nem keresztesháború, szobrászöcsik, itt nem a hitetlenek ellen harcoltunk, hanem a nálunk még katolikusabb olaszok ellen. Szóval, az olasz Jézus az olasz katonákat üdvözíti, a magyar Jézus meg a magyart? Ha csak egy szó is igaz Jézus tanításaiból, üzenetéből, ez a szobor nem jöhetett volna létre. Legfeljebb azzal az aláírással, hogy én megmondtam neked, de te nem fogadtál szót, hülye voltál, így jártál.