Gyémánt 500
Népszerű író még 184 hasznos szavazat kell
2023. május 11.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Régi kalendáriumok szerint, ha valaki egy új Kolodko-szobrot nem néz meg, annak szopornyicás lesz a kutyája és tönkremegy a hűtője is, és ráromlik a kaja. Ezt nem kockáztathattam, szóval, siettem megtekinteni az új (régi) remekművet. Új meg régi azért, mert története, előzménye van ennek, ismert ugyebár, hogy a híres gerilla-szobrász által készített usánkát a Szabadság téren egy előember, aki egyébként dr.
Fülöp Erik országgyűlési képviselő álnéven jár-kel a civilizációban, egy baltával leverte, majd a mihazánkos clown a szoborrombolást úgy fejezte be, hogy a szétvert művet nagyívben a Dunába hajította, mintha csak belőtte volna a folyóba a rakpartról, elvbarátai hagyományos szokása szerint. Gondolom, ez nem is szemetelés, környezetszennyezés, hanem "hőstett" a mai nézetek szerint. Kolodko Mihály, a törpeszobrok szellemi óriása roppant elegáns választ adott a brutalitásra, és békéset, mint Gandhi, megcsinálta a primitív tett eszközét, a baltát, és kispárnán kihelyezte azt a Szabadság térre. Na, ez a tapsos gesztus! Most továbbgondolt a történet, az usánka vagy kimászott a Dunából és békalábakat növesztett, vagy újból beleugrani készül a folyóba, de ott van a rakpart lépcsőjén, bizony, és csak pár ugrásnyira a haboktól. Meg párszáz méterre a magyar parlamenttől északra, egy elgazosodott rakparti részen. Hogy a történet még jobban bonyolódjon, közben a magyar jobboldal szélsőségesen oroszbarát lett újra, nem hiszem, hogy most baltával nekiállnak békát verni, inkább kegyeleti gyertyát gyújtanak majd mellette és nemzeti szalaggal övezik. De hát ilyen izgalmas városban meg korban élünk.
2023. május 11.egyedül járt itt 55 Az Embermentők emlékművét tulajdonképpen 2021-ben avatták fel, az Embermentők parkját meg most adták át. Ha a Margit-szigeten sétálsz, a pesti oldalon kiemelkedő látványelem a rakpartra néző Pozsonyi úti Református templom, annak a tövében keresd a sarkon.
A szokatlan alakú, nonfiguratív emlékmű még nem lenne elég az ötöshöz, nekem a mögötte hegyükre állított kockák tették azzá, azok a formaelemek, amik a Yad Vashem által gondozott Világ Igaza adatbázis neveit tartalmazzák, ahol azok a nemzsidó emberek szerepelnek, akik a vészben bizonyíthatóan zsidókat, ártatlan embereket mentettek valahogy. És legyünk büszkék, mert számtalan magyar ember is viseli ezt a kitüntető címet. És itt meg kell állni. Az általam ismert históriák szerint tengervér tapad a bejövő ősmagyarok, a királyok, a keresztények, a kommunisták, a nyilasok, a két világháború "hős" magyar katonái kezéhez, viszont embereket menteni csak kevesen szoktak, de vannak, igenis vannak embermenőink, nem csupa szégyenfal a történelem, valódi büszkeség is aranylángol a mocsokáradat feketéjéből. Nekem ez. Én gój vagyok, nem zsidó, másképp érzek, mint mások, ha a családfánkon mászkálok, horthysta vezérkari tisztek is akadnak, még haláltábor-parancsnok is, meg kommunista tisztségviselő, meg mellettük rengeteg holokauszt-áldozat is. A jó oldalán akarok állni, nem az idióta történelmi izmusok valamelyik külön szekerén. A jó pedig, úgy tűnik, sohasem az intézményesült egyházak, szervezett pártok oldalán áll, hanem egyszerűen csak az emberén. Itt angyallá avanzsált emberek vannak elénk mintául kivetítve. Ehhez képest semmiféle hazafiaskodás még csak a fasorban sincs.
2023. május 11.a párjával járt itt 35 Na jó, beismerem, a történet nem úgy alakult, ahogy terveztem, volt egy kirándulástervező lapon két látszólag fontos és szép dolog Homokmégyen, egy kalocsai virágos tájház meg egy tanösvény. Azért mentünk. Aztán össze-vissza kerestük ott ezt a két dolgot, az utca végén néhány romacsalád tartott valami dajdaj ünnepséget, azok se tudtak erről semmit, én meg téptem a hajam, hogy lépre mentem, eljöttem ezért idáig.
Hogy valamivel pótoljam a dolgot, kinéztem a térképen, hogy van itt ám, volt itt ám egy Árpád-kori romtemplom, na, hát akkor lássuk inkább azt! Jelzett irányban kitéptünk a határba, ott, ahol mondta a kis navigátor, hogy itt, na ott megálltunk. De nem nagyon láttunk semmit. Aztán bementünk egy földúton valami rétekre, és kiderült, hogy ott van, de távolról nem látszik, mert csak az alapjai vannak meg. Hát de legalább az alapok megvannak. Jártam egy termékenységi táncot a falmaradványokon, ennyit találtunk, láttunk a templomból, és aztán levonultunk a terepről.
2023. május 10.egyedül járt itt 35 Olvasgattam itt az értékeléseket, és bizony így van. . . lehetne ez valahogy jobb is, de a leírt betegségeket magában hordozza. Főleg az a lényeg, hogy lassú nagyon a kiszolgálás, talán a konyha, és eléggé ízetlen az étel. Nem volt nekem erről a helyről rossz emlékem, valaha párszor beültem már ide, hát ma megint erre jártam.
Egy "foglalt" asztalnál volt hely, de csak sokkal későbbre volt foglalva. Ebédidő már elmúlt, mégis, szinte tele volt egyfolytában. Két-három lány szolgált fel, nem túl lelkesen. Megfigyeltem azt, akivel valami felszolgáló-vendég viszonyom támadt itt átmenetileg, tulajdonképpen helyes, kedves lány volt, de volt egy rémes tulajdonsága, a száját mindig műmosolyra rántotta. Ahányszor csak találkozott a tekintetünk, és elég sokat találkozott, mert egyre türelmetlenebb voltam várakozás közben, azonnal egy mosolyra rántotta az arcát, aztán az a mosoly, ott, a szemem láttára mindig fél másodperc alatt elhamvadt, visszafásult az arc. Ez nagyon szembetűnő volt, számtalanszor eljátszottuk. Magyaros a kínálat, inkább turistás is. Erőlevest rendeltem tojással, aztán szalontüdőt zsemlegombóccal. Nagyon soká jött mind a kettő. A járdán lévő teraszról egy pirosdzsekis férfi mindig bejárt a mosdóba, kegyetlenül szenvedett, hangosan nyögött, és ezt elég sűrűn megcsinálta. Gondoltam egyszer csak szül valamit, de nem. A szomszéd asztalnál négy öregúr kiabált, az egyik kis megszakításokkal ordítva köhögött. Így képzeltem el a végstádiumos COVID-osokat az utolsó kenet előtt. Én meg mindig borzadva felkaptam a fejem, hogy hogyan lehet ilyen hangot kiadni? A leves ritka ízeltlen volt, a szalontüdő úgyszintén. Nem értem, nem rosszul volt elkészítve, nem volt nyers, nem volt túlfőtt, egyszerűen hiányoztak belőle szükséges aromaanyagok. Megeszegettem azért. De a legjobb íz az volt, hogy van csapolt Pilsner Urquell sör, az egy korsóval mindent visz! Mindent leöblít, felülír. Nem volt drága az ebéd, egy Pozsonyi úti étterem, meg az infláció és mégis azt mondom, olcsó volt. Sokat nem fogok idejárni, eddig sem tettem gyakran.
2023. május 10.egyedül járt itt 35 Megdöbbentően nagy számú "anya gyermekkel" szobor van az országban, ahogy elnéztem, a többség szépen míves, inkább zsánerszobor, ez a Kerényi Jenő féle meg határozottan modern. Ha megértjük, hogy az eredetijét 1980-ban állították fel, akkor nyilván. Azt írják, ennek a szobornak az azt megelőző eredetije 1971-ben Moszkvába került a magyar nagykövetségre.
Azt hiszem, azóta nem tudunk róla. Ez a mostani és itt az egyetemisták útvonalában van, ahogy a lágymányosi campusról jönnek kifelé a Petőfi hídhoz, naponta találkozhatnak vele. Na, most ekkor ettől kedvet kapnak a szüléshez, vagy örökre megborzadnak tőle. Elnézve a szobrot, ez kétesélyes.
2023. május 10.egyedül járt itt 55 Emlékbolyongás abban a szakrális élményben volt részem, hogy teljesen egyedül, minden élő embertől mentesen végigandaloghattam a holtak erdején. Van a hegyek között egy ökofalu és mellette ez a bizonyos emlékerdő, ami valamilyen módon visszaharmonizálja az életünk maradványait a természetbe.
Kölcsönös kézfogás, az élő és a halott bolygólakó, meg az erdő fái között. Magától lebomló urnákban, agyagedényekben érkeznek a végállomásra az életből elindultak, és csendesen összeolvadnak a tájjal. Mesebeli vidék ez, a fák emberneveket viselnek, alattuk, a gyökerükben visszaforog a hamu ásványa, a fa lombjáig felviszik az erezet csatornái, levél lesz vagy kéreg, eső és nap mossa, simogatja, és átlényegül. Sok helyen friss virág volt az avarban, nem is olyan régen járhattak erre a hátramaradottak. Én meg csak úgy átsétáltam életen és halálon. Ha a fák levele suttog, emberhangokat hoz a szél. Örökmegváltás ez.
2023. május 10.egyedül járt itt 35 Nos, ha van olyan, hogy Makkosmária, akkor nyilván olyan is van hogy Lakkosmária. . . mert, barátaim az Úrban, bizony mondom néktek, hogy Dunapatajon megtaláltam! A templomra szép, nagy betűkkel ki van írva, hogy "Már vártalak! ", Nos, Jézus vár, Mária vár, hát siessünk is! Rohantam. . . na, de hogyan várt? Ld.
mellékelt ábrák (fotók) alapján. És akkor mi ez itt? Magasabbrendű, tiszteletreméltó egyházi művészet? Horror? Egyházgyalázás? Naiv népi műkedvelés? Vagy jó ez így, ahogy van. . . De ne mondjak ítéletet, az ő hitük, az ő ízlésük, semmi közöm hozzá. Nos, ilyen gondolatokkal távoztam a helyszínről. De szerintem egy kuriózum. . . (a hármas nem azt jelenti itt, hogy átlagos, mert egyáltalán nem az)
2023. május 10.a párjával járt itt 35 Melocco Miklós eredeti elképzelés az volt, hogy Thury György várkapitányt mintázza meg, de annak halála pillanatában. Nos, ahogy elnézegettem, nekem nem az jutott eszembe, hogy ez egy végvári vitéz, hanem valami bánatos öregember egy elesett lóval, vagy a ló fülét húzza büntetésből, vagy állatorvos és füldiagnosztizál. .
. de ha végvári vitéz, hát végvári vitéz. Nem nagyon ugrándoztam körülötte fényképezni, mivel nagyon be van lakva a szobor környéke, egy vendéglátóhely gyakorlatilag körbetelepülte. Hát szóval így néz ki. . De nézze meg mindenki bátran! Aztán, ami eszébe jut.
2023. május 9.a párjával járt itt 45 Hosszú volt a nap, volt, ami szép volt és megtaláltuk, volt, ami nem, de hazafelé újra Dunapatajon át vezetett az út, adta magát az ötlet, hogy most már ránkférne egy kis fagylalt. Ez a cukrászda nagy felirattal a főút mentén kínálkozott. Parkolás szemben, láthatóan az emberek ki-be járnak, akkor ez egy nem rossz hely, mi is bementünk, bár gondolom, késő délután a nap fagylaltkínálata már fogytán.
De azért még akadt ennivaló. Helyi fogyasztásra, pohárba kértünk 3-3 gombócot, én inkább a gyümölcsfagylaltot pártolom, feleségem inkább a kávés, karamellás, csokis típusokat, szóval nekem jó volt a sárgadinnye, a sárkánygyümölcs meg az eper. A sárkánygyümölcstől nem voltam annyira elragadtatva, elég műszíne és műíze volt, de hát mohó az ember gyereke. Aztán a jobbikból, a sárgadinnyéből repetáztam is, A gombócok 400 forint körül, ma már az nem drága. Kávét is ittam, ha már. . . hazafelé biztonságot ad, hogy ne bambuljak, bóbiskoljak el. Összességében nem volt rossz élmény, ajánlható!
2023. május 9.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Lizánál ettem pho-t meg rákos wokot a Gárdonyi téren, de azt nem lehet beírni ide, mert túl gyakran járok oda. Gondoltam, iszom valamit hazafelé, jobbra-balra érdektelenek, az Édes érzés meg zárva volt, csak 17-kor nyit. Nézzük akkor a Rizmajert, egy sörre jó lehetek oda is.
Álmos délután van, bolti süldők kint dohányoznak a járdán, bent két vagy három beszélgető akad, de csak mutatóba. nem isznak, beszélgetnek. Kérek sört. Valami jobbat a csapról. Legyen akkor a Simcoe. . . az enyhén magyar akcentussal (más tájegység) beszélő lány kedélyes. egy tizedmásodpercre odaérinti a pohármosóhoz a poharat, de azért egy ujjnyi kóstolót kínál. Belenyalok a kitudjakinek a poharába, ok, rendben, kérek. Kapok is egy adagot. Rögtön fizetni kell, nem ám úgy, hogy csak majd a végén. . . ez kedvemet szegé. Leültem egy erősen morzsás, ételmaradékos asztalhoz, a lány visszavette a telefonját, a beszélgetést a kedvemért szüneteltette átmenetileg, hát jött valaki, hogy az a. . . fizettem egy ezrest, a sör hideg volt, az a jó fenyőízű, a közelmúltban ittam pár adag Rizmajert és nem haltam meg, és akkor most ez is lecsúszott utánuk. Meginni egy sört ezért arra jó ez a hely. Másra nem tudom.