Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 45 Antal József szobra nem csak azért áll itt a Tabán alatt, hogy emléket állítsanak Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnökének, hanem azért is, mert itt van a Semmelweis Orvostörtneti Múzeum és Könyvtár (Semmelweis Ignác szülőháza és végső nyughelye), aminek az élén dr. Antall József, mint főigazgató tevékenykedett 1990-ig.
A szobor arról is elhíresült egykor, hogy rongálók egyszer vörös festékkel, később sárgával öntötték le. Egyébként nagyon jó szobor, tényleg kifejezetten hasonlít a modelljére.
Érdekes
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 45 Ez a rom tényleg egy igazi kirándulási célpont. Valahol célszerű a járművet az Emberi komédiához kiképzett parkolóban hagyni, és egy hosszabb sétát tenni a Káli-medence csodájában. Cél a Hegyestű Monoszlónál, azt látod, arrafelé kell menned. És párszáz méter után úgy tűnik, megérte. . .
közben mindenfelé virágok nyílnak, persze, ez évszakfüggő, de én most voltam a héten, és a vidék telistele van őszi kikericcsel, meg más kék és sárga virágokkal, például aggófűvel, szóval, csak belesétálsz a festménybe. És megtalálod a templomromot is, nem nehéz, látszik messziről, a villanypásztorral szegélyezett legelők végén. A 13. században épülhetett a templom, körülötte kisnemesek lakhattak talán, hajdani adójegyzékek szerint. Azután a törökök miatt elnéptelenedett ez a környék is. Ma pedig egy tipp, hogy szép helyet találj magadnak kirándulni.
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 35 A Kalevala-emlékművet úgy képzeljük el, hogy a Tabán tövénél keresendő, éppen szemben a Tabáni Gösser étteremmel. Bent van a Kalevala parkban, és elég fura jószág. Az önkormányzat a nagy finn-magyar barátságra, rokonságra gondolt, amikor ideálmodta, én is finn-magyar rokonsági párti vagyok.
lásd: nevem Ugor a Finnugorból, de ezt a szobrot vagy mit nem nagyon tudom igazán a helyére tenni, Vejnemöjnen sem jut róla eszembe. Talán valami viking hajó, esetleg. De az is csak nagyon erőltetve. Hát, hogy hárfa. . . na, az nem nagyon. De ezt tudjuk be az én műveletlenségemnek.
Érdekes
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 45 A Somoshegyi kilátóra nem készültem, azt csak úgy megláttam az út mentén, egy berényi stoppos férfit vittem ki a körforgalomig, hogy szegény ne ott ácsorogjon, és közben megpillantottam ezt is. Visszamentem és felmásztam. Hmm. . szóval, ez nem egy olyan kilátó, mint a hegyek tetején van, ez egy lapályi torony, és abban segít, hogy elláss a Balaton felett, innen a ficakjából is.
Ez valamennyire sikerül is, fényképezni róla nem akkora jó, mint látni, mert a fényképezőgépek más szögben látják a világot, mint az emberi szem, de napszakja válogatja, mikor milyen szép, és tényleg szép innen elgyönyörködni kicsit. Parkolni lehet alatta, meg mellette van egy kis büfé, azért is érdemes megállni, ha nagyon kell.
Érdekes
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 45 Gondolom, az étteremjárók többségének semmit nem mond az, hogy Essegvár. . . na jó, beismerem, sokáig én sem ismertem. De mióta tudom, hogy van, azért csak illene módját ejteni, hogy az ember elmenjen oda! Bánd nem mesze van Herendtől, Herendre ezrek járnak porcelánkodni, Bándra meg csak alig néhányan essegelni.
Nem olyan messze van a falutól a várrom, egy nem túl hepehupás földúton elérhető akár autóval is. Éppen ott van a helység kálváriadombja is, szóval, van ok, amiért felmászik az ember oda. A várnak hányatott sorsa volt a történelemben, királypárti, ellenzéki stb. tulajdonosai voltak, volt, hogy elkobozta a király és másnak adta, ahogy az már a váraknál lenni szokott. Jelenleg egy kiemelkedő tornya van, a falrészeket leszámítva, felmásztam hát a létrákon a történelembe és széttekintettem a tájon. Érdemes! Ez a Bakony.
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 55 Már vasárnap, amikor hírét vettem, odasiettem a Várkert Bazárhoz, ahol a rakpart támkorlátjának egy részébe bekerült az új Kolodko-szobor. Ki nem emlékezne a Tizedes és a többiek filmből a híres jelenetre, amikor először a németek, azután a magyar tizedest játszó Sinkovits Imre is konstatálja, hogy "az oroszok már a spájzban vannak!
" (miután átverekedték magukat a ház asszonyán, aki kétségbeesetten tiltakozott, hogy "Nincs kompót! Nincs kompót! ". . ) szóval, megint itt vannak a spájzban az oroszok, a miniszobrok abszolút zseniális művésze a maga módján fejezte ezt is ki. A kis szobornak ajtaja is van, kinyitható, és tényleg ott áll a polcok mögött Grísa géppisztollyal. . . a szobor zseniális, úgy ahogy van, a mondanivalója, aktualitása meg főképp! Méltó darabja az életműnek!
2022. szeptember 16.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Márkón ritkán eszik az ember, én legalábbis. . . de hát van ez a Márkói csárda, ebből még akár jó is lehet, többesélyes, gondoltam hétfőn. Nos, megtalálva a falu közepén, nem tűnt túl vonzónak. Van egy kerthelyisége, hát oda telepedtem. Bent nagyon nehéz konyhaszag volt, bár vendég szinte semmi, Kint is csak én voltam, egyedül.
A kies parkolóra tekintve próbáltam meg a levesemet elfogyasztani, ami egy abszolút élvezhetetlen sós lé volt. Elszórva ebben némi egyéb termék, de húslevesnek gyalázatos. Egy roppant szegény húsleves "gazdagon". És amikor a végeztem a levessel, vad szél kerekedett, fújta le a terítőket az asztalokról, meg esni is kezdett, hát rutinosan beköltöztem a belső térbe. A pirospólós nő, aki érkezésemkor ülve telefonált, a személyzet jeles tagja, most is telefonált, Nagy hangon intézett valamit. A másodiknak hátszínt kértem Holstein módra, és a hús jó volt! Ismerjük el, jó! Meg is kérdezték, hogy milyenre süssék és pont közepesre sikeredett, ahogy kértem, steak-kést hoztak hozzá, és a tojás is jó állagú volt rajta! A krumpli elég semmilyen, a savanyúság viszont szomorúan rossz volt, főleg a káposzta frakció. És egyfolytában hajtanom kellett a legyeket az ételről, tudomást sem vettek rólam, felszálltak a hessegetésre, majd újra le, az ételre. Hát ez bosszantó eléggé. A végén egy meggylét kértem, és összességében ez az egész meglepően olcsó volt, általában az ételek szokatlanul kevésbe kerültek egy csárdához képest.
Hazafelé hajóztam az országúton, és megnéztem az ittjártam-ban, hogy milyen éttermeket is kereshetnék fel Fűzfőn? Kék öböl? Jól hangzik. . . bepozícionálás, országútról látszik, parkoló van, menjünk! Alig egy-két asztal foglalt, a pincér közepesen lelkes, de nem is barátságtalan. Őszül már az idő, esik az eső is.
Újházi tyúklevest kértem, és bevallom, ez volt a legjobb leves, amit ezen a héten ettem! Tele volt a szükséges anyagokkal, rengeteg hús, sok borsó, és az íze is kitűnő volt, kaptam hozzá kis tasakban erőspistát, használtam is, szóval nagyszerűen indult. Azután csirkecsíkok jöttek, mézes-chilis mártással, igazán kiadós adag, sok volt, a hús nagyon jó volt, a mártás is, de a hasábburgonya kőkemény, a villa nem ment bele. a saláta meg ízetlen semmi, abszolút kezeletlen, minden adalékmentes, csak úgy a felaprítva. odatéve. Ez határozottan rontott az összeképen, azaz az összízen. Amúgy hangulatos kis étterem lenne ez, ha nem lenne egy forgalmas országút mellett, ez előny is, meg hátrány is, Könnyen megtalálható, de ott ülsz a forgalom zajában. Nincs szervízdíj, 8000 forintba került az ebédem körtelével, borravalóval együtt.
2022. szeptember 10.egyedül járt itt 35 Ma este beszaladtam az Allee-be, hogy eszem valamit. Felmentem az emeletre, láttam, hogy állnak sorban itt is, ott is, itt meg nem. Hát tulajdonképpen nem akartam beköltözni ide, csak futólag jöttem enni, jó lesz ez. Rámentem a maradékra, mint egy rutinos kukázó. Ilyenkor már csak alig ez meg az van a konyha 23 ételpultjában.
Akkor tepsis burgonya meg rántott csirkemell, uborkasaláta. . . pff,. . de legalább készen volt, nem kellett rá várni semmit. Ott helybe megettem, sivár, unalmas dolog, a jobb börtönökben jobb kaja, asztal, tálca van. Talán. De legyűrtem, minden közepes, unalmas, fásult, a lányok is, az ízek is, így jártam, jön a híres kérdés, hogy "de minek ment oda? "
2022. szeptember 10.egyedül járt itt 55 Leírni is hosszú lenne, mi minden szépség fűződik a nevéhez lehet, hogy túlzás nélkül állíthatom, hogy a magyar történelem egyik legismertebb építésze. Nem sorolunk itt hosszan, teszi azt az életrajza amúgy is, de az Operaház vagy a Várkert Bazár nevéhez mindenkinek az ő neve társul, ha meghallja az építmény nevét.
Amikor Fóton vadásztam szépségekre, ott tudtam meg, hogy ott kezdődött a fényes pályafutás, a korai évek, alkotások és hát meg kell nézni kívül-belül a fóti templomot, nem felejthető. A szobra most itt áll a Dunának partján, a Várkert Bazár előtti téren és méltán büszkén néz le az utókorra. (Tulajdonképpen az, hogy ki volt a szobrász vagy mikor állították fel a szobrot, az a fényképező turista számára majdnem közömbös. Na jó, írjuk le, hogy Mayer Ede, meg 1896. )