Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2019. december 7.egyedül járt itt 45 Az ember ott áll meg kávézni, ahol lát valami erre alkalmas helyet. Ez egy kicsit nehéz a ködös, délután sötétedős, téli Dunakanyarban, de ez a hely jól látszott, vissza is tolattam, hogy betérjek. Állítólag nem csak presszó, büfé is, szóval, túlmutat a cukrászda-kínálaton. Megszemléltem a sütiket és kávét kértem.
Kedvesen, barátságosan fogadott a hölgy, és nem is főzött rossz kávét. És nem is drága hely. Felmerült, hogy talán bajban leszek, mert kártyával nem lehet fizetni. De olyan olcsó volt a kávé, hogy ennyi kápé minden zsebben akad. Macskák is vannak. Simán szunyál az egyik vendégeknek fenntartott ülés párnáján, a másik meg éppen most jött be. De valahogy ez is hozzátartozik a hely szelleméhez.
2019. december 6.egyedül járt itt 45 Ha felnézel a kormány mögül, hogy nahát, ez Dorog, meg nahát, éhes is vagyok, akkor azonnal találhatsz is egy ilyen helyet, ha jó irányból érkezel. Mondjuk Leányvár felől. Nem túl puccos hely, meg nem is túl csárdás, de egy jó étterem.
A kínálat megfelelő, alapjában véve magyarosnak mondható, bár láthatóan, érezhetően nem magyar vendégmunkások kedvenc helye is lehet ez, hát beültem egy bokszba, és levest kértem, meg filézett csirkecombot. De sok izgalmas étel is volt még ezen kívül! De mivel amolyan próbaebédnek is szántam, hát másokkal összehasonlítható ételeket választottam. Meghökkentően gyorsan megkaptam a levest és forró volt, friss, nem egy melegített ez meg az. Csípős szárazanyag az asztalon, a leves viszont bőséges is és remek is! Ennél még nagyobb meglepetés, de hihetetlen gyorsan megkaptam a másodikat is, annak ellenére, hogy a konyha gőzerővel dolgozhatott, sokan mások is ültek az étteremben. Hatalmas adagok érkeztek más asztalokhoz is. A krumpli nagyon finom volt, a comb is, de a krumpli vajban készült petrezselymes volt, a savanyúság meg egy remekbe talált tejfölös uborka, ami tényleg az volt, aminek lennie kellett! Tonikot ittam, de nagyra értékelem, hogy a szerencsésebbek csapolt Krusovicét ihatnak itt! Ez jó ízlésre vall! Kártyával lehet fizetni. Az árban benne van a szervizdíj is!
2019. december 5.egyedül járt itt 35 Régen többet jártam ide. Párszáz méteren belül dolgoztam, akadt, hogy ide is átsétáltunk. Semmi különös. Mostanában ritkábban esik útba, de ma igen, éppen erre jártam, és gyorsan kellett valamit ennem, mielőtt továbbmennék. Nem volt valami jó ötlet. Először is, sehol egy szál hely parkolni, a hátsó részt, ami valaha parkoló lehetett, mindenféle vegyes célra használják.
A többség meg McDrive. De azért valahogy nehezen csak megálltam, bementem, ki is volt írva frissiben, hogy rendelés az nincs. ? ? ? Menjek a táblákhoz, nyomogassak. Nyomogattam. Nem elég rutinosan, de végigbohóckodtam az egész sorozatot, még plusz mártást is kértem a falon. Azután veszel egy számot, mint a sitten, és elsomfordálsz valahová, ahol majd megtalálnak. Hát addig telefont nyomkodtam, ahogy már itt ez a népszokás. Azután jött is a kaja, amit sehogy sem lehet úgy megfogni, megenni, hogy csupa maszat ne legyek, ne essenek belőle ki a darabok, ne kelljen törölgetni kezemet, arcomat, asztalt, mindent. . . de azért ettem itt is.
2019. december 3.barátokkal járt itt 45 Most akkor a legközelebb lejjebb vagy feljebb is mehet ez az értékelés. ZigZagnak általában igaza van, a Google-ban viszont színötös a hely, én meg itt elfogult voltam ma. Ez három különböző dolog. Bementem és igen jól éreztem magam, azonnal azonos húron pendültünk, megbeszéltük a világ dolgait dióhéjban, vélhetően sok-sok dologban azonos a véleményünk, miközben a kávémat ittam.
A kávé nem volt egy világszám, de mivel kellemesen éreztem magam, ez mit sem számított. A sütik most kimaradtak, de ez csak azért, mert éppen fülig jól voltam lakva, de holnap vagy holnapután pótolni is fogom, azt hiszem. Inkább ma több kávét vetem a kelleténél.
2019. december 3.egyedül járt itt 45 Kissé visszafogott hangulat a környék, külvárosi, lakótelepi benyomás, de azért ne feledjük, még ennél arrébb, és jóval lepukkantabb környezetben is akadnak egész jó éttermek szép számmal. Megér egy próbát! A címbeli ígéret, hogy No flanc, valahogy beült a helyre.
Első pillanatban elgondolkodsz, hogy biztos akarsz itt enni vagy sem, egyetlen nagy tér, amolyan szocreál etető-itató az egész. A felszolgáló viszont figyelmes, azonnal a segítségedre siet, és közli, hogy persze, ülj le bárhol. És a fiú le is tesz egy étlapot egy bizonyos helyre. Nem biztos, hogy pont oda akartam ülni. De félig elfogadtam, nem az ajtónak háttal, hanem az ajtó felé, és meg is néztem a kínálatot. Már kint érdekes volt a krétával írt táblán, ha csak az van, már megérte bejönni. Az étlap nem túl bő. De ami van, az szimpatikus. Húslevest kértem gazdagon, azután kacsasültet. Hibátlan választás volt. A leves nem nagyos soká megérkezett, kérés nélkül kaptam hozzá csípős kiegészítőt, száraz erős paprikát, fel is használtam belőle, pont hozzá volt rendelve. A kacsacomb bőséges volt és remek tálalás. Két nagy comb, a szükséges párolt káposztával, a hagymás törtburgonyával, alma díszítéssel. Fura, hogy a gyenge láncszem az egészben a hagymás törtkrumpli volt, az ízlett a legkevésbé. Valahogy a hagyma karaktere elmaradt belőle, nem érvényesült. Megsóztam tehát jobban. A káposzta és a comb viszont semmi kívánnivalót nem hagyott. Nagyon figyelemre méltó a sörkínálat, belga apátsági sörök vannak, többféle kiszerelésben, minőségben, és még más is akad. A falon szellemes kiírások is előfordulnak, nem tolakodóak, nem lépik túl a jó ízlés határait. Az előtérben (nyáron terasz) dohányzik, akire ez rájön, a személyzet is. Néhány besárgult tujaszerű halott lény szomorkodik pár cserépben. De bent, az asztalokon, állnak a művirágok rendületlenül. Összességében ajánlom a helyet bárkinek, aki errefelé megéhezne!
Érdekes
2019. december 2.egyedül járt itt 45 Az úgy alakult, hogy volt egy programom, véget is ért, és a Duna partján villamosoztam éppen és lett volt egy következő dolgom is egy-másfél óra múlva, és tanakodtam, hogy akkor most hazamenjek vagy sem, a kettő között. És akkor beugrott a képbe, hogy a belvárosi főplébánia homlokzatára óriási betűkkel fel van írva, hogy OPEN 0-24.
Akkor legyen ez, amúgy is régen voltam itt, állandóan tatarozzák, hol le van zárva körbe, hol nem, most meg megtaláltam a kaput. A recepción a kedves hölgy közli, hogy nem fogadnak el itt a kártyát, ide pénz kell és jótékonyan megajánlja, hogy persze, vegyek csak nyugdíjas jegyet. Rendben, de annyi pénzem sincs. Szó szót követ, a hölgy szerint a templomot látnom kell, na, nem baj, menjek be nyugodtan ingyen, szaladjak egy kört. Egyébként tényleg inkább valami múzeum az egész, ahol egészen véletlenül imádkozni is lehet. A hölgy elmondta hogy egyedülálló, hogy milyen sok ereklye van az épületben, sok-sok más helyen nincs ilyen sok, van itt egy kis darab Szent László, Szent Erzsébet is meg még Szent Gellért püspökből is akad. Ó, és még a Szent Keresztből is! És meg is mutatta, hogy mi merre van, hol keressem. . . lementem még az alagsorba is, régi római romok, békésen ráfér a keresztény templom, amelynek oldalában a még török imafülke is akad. Érdekes séta, mindenkinek ajánlom!
2019. december 2.a párjával járt itt 35 Tételezzük fel, de tényleg, csak tételezzük fel, hogy autózol az 1-esen vagy az M1-esen, és hirtelen rádjön, hogy évek óta számtalanszor elmentél egy ilyen tábla mellett, hogy "Óbarok", és azt sem tudod, hogy hol van, hogy néz ki, pedig milyen rejtélyes neve van! Na, menjünk és igyunk egy kávét Óbarokban!
Végigautózva a főúton, valóban akad egy alkalmasnak látszó hely, persze nyilván tudod, még mielőtt belépnél, hogy a kiírás ellenére azért ez csak egy kocsma, a feleségem be sem akart jönni, de egyszer élünk és kaland az élet! Erősen savanyú alkoholszag vág képen, ha bemész, hideg van kint, nem nagyon szellőztetnek, a helyi polgárok egy speciális csoportja meg issza bent az olcsó sörét. Pont úgy, ahogy pont ilyen helyeken és pont abban a ruhában. Mi akkor kávét kérünk a pultnál. Ez okozott egy futó meglepetést, de aztán kiadta magából a kis kávéfőzőgép az anyagot, és mi megittuk a. . . nem szépítem, bűnrossz kávét. A kiszolgálás kedves volt, és kedélyes, a kávé nagyon olcsó, 200 forint fejenként és a pultos előzékenyen meg is kérdezte, hogy cukrot vagy édesítőt kívánnánk inkább bele? Azután körülsétáltam, megköszöntük és elmentünk, témát adva ezzel a helyieknek és persze magunknak is hazafelé.
2019. december 1.a párjával járt itt 45 Ma a libák miatt, amelyek ilyenkor gyülekeznek Tatán a tóban, erre a helyre találtunk. Én nem ismertem korábban, és sétálva a többféle vendéglátóhely előtt, még ez volt valamennyire szimpatikus. Gondoltam, amolyan turista-etető. De nem! Ismerjük el, kellemes meglepetés volt, belül sokkal igényesebb, tartalmasabb a hely a vártnál.
Igaz, nem kevesen voltak vendégek éppen, de nagyon udvarias volt a kiszolgálás, az asztal keresése, a rendelés, a kért ételek nagyon hamar megérkeztek, és nem nagyon lehetne különösebb kifogást emelni semmi ellen. A leves egy árnyalattal mérsékeltebben ízlett, de a második fogás mindenre feltette a koronát! Hangulatos, kedves, barátságos hely!
2019. november 30., csoporttal járt itt 45 Ma délután egy filmes beszélgetésen vettem részt a Puskin kávézóban, és közben beugrott, hogy talán még nem is jegyeztem meg erről itt semmit, pedig évente egyszer-kétszer azért benézek ide. A mozi felől jöttem, tudniillik, hogy két bejárat/kijárata van, talán ezért is van, hogy azonnal fizetni is kell a pultnál.
Mert, ugyebár a vendég kimegy dohányozni, aztán illa berek, nádak, erek. Melegszendvicset kértem először, kolbászkrémest választottam sajttal, elrágtam a pultnál. Azután egy kézi kis Pilsner Urquell, a beszélgetés közben. Nem drága hely, amúgy. Máskor is volt itt több beszélgetős-sörözgetős alkalom, jó emlékek azok is. Ez egy kultúrhely.
2019. november 30.egyedül járt itt 35 Vándoroltam az országúton és közben az jutott eszembe, hogy milyen nehéz próbának tettem ki a gyomromat Eplényben, és egyre szomjasabb is lettem. Valahol inni kellene, de ráadásul kávézni is ebben a nyomott hangulatú időben. Csetényben megláttam ezt a helyet, és még vissza is fordultam a néptelen úton.
Impozáns intézménynek tűnt alulról, pazar terasszal, a környék éke lehet talán. De bekukkantva az ajtón, hát, mit szépítsük, egy falusi kocsma. Nem rossz ez így, de a vendégkör ugye behatárolt. A koma ül a sörével a melós göncében, ugyanaz a típuspasi az ország összes kocsmájában. Egy másik a pultnál évődik az éppen itt bent szárítkozó közmunkás lányokkal, vagyis pont olyanokkal. Akik bejöttek, hogy nézelődjenek, hogy folyik ez a csillogó nagyvilági élet. Kortalan lányok-asszonyok. igen magasröptű párbeszéd zajlott a jobb- és baloldalamon, mondjuk én voltam középen, mint pingpongasztalon a háló. Jólesett a kis körte üdítő, éppen erre volt szükségem és a presszókávé sem volt rossz éppen. És rendkívül olcsó volt, szinte szóra sem érdemes összeg. Így aztán elhagytam a pályát, továbbálltam, bővülve egy kalanddal.