Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2018. augusztus 3.a párjával járt itt 55 Néhány éve nem jártam erre. . . de emlékeztem a helyre, és kíváncsivá tett, milyen lehet most. Hát. . . tüneményes! Séta a parttal párhuzamosan a strandtól vagy az állomástól az alsó úton, és egyszer csak ott van. Ahol már nem is várnád, a község széle felé. Persze, nem egy rossz hely ám ez itt, a tavat kerülő bicikliút nyomvonala is egyben.
A tikkadt bringások nem sok helyen találnak igazán nekik kreált megállóra, de ez éppen az. Meseszép a kert, nagyon finom a jegeskávé, nagyon kedves a kiszolgálás. . . Egy autó átalakítva egy profi büfévé. Megjegyzem magamnak!
2018. augusztus 2.a párjával járt itt 55 Nem először volt szerencsém a helyhez, csak még - úgy látszik - nem írtam róla. Nem volt igazam. Ez egy egészen remek hely, megérdemli, hogy meg is dicsérjem. Millió és egy igénytelen büfé, bódé lepi körbe a Balatont, a kulturált jelző viszont alig-alig illene a legtöbbre. Erre a teázóra viszont az első lenne, ami eszembe jutna.
Emlékszem, régen vonósnégyes is szólt itt, az árnyas kertben, a szép fák alatt. Hűsítő árnyék, kifogástalan kiszolgálás, minőségi sütemények, finom fagylalt és válogatott teák. . . kár, hogy nem olyan széleskörű az igény erre, mint a többi, khmmm, más minőségű helyre a környéken. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
2018. augusztus 2.a párjával járt itt 35 Monostorapátiban volt egy másik étterem is, amiről nem is őrzök rossz emlékeket. Veszprém felől Tapolcára menet az út szélén áll, és sok-sok éve ki van rá írva hogy eladó. Így, azt hiszem, a Vén Platán konkurencia nélkül maradt. Ezt csak olyan út menti - félig-meddig kocsma - típusnak ismertem.
Valaha régen be is mentem, de nem hagyott maradandó nyomot. Talán jobban futott a település is nyaranta, amíg tagja volt a Művészetek völgye falvainak. De most nézzük a Platánt. Kapolcson már rég megszűnt a Malom, Vigándpetenden meg az az út menti étterem, mi marad nekünk Tapolcáig? Csak ez. . . vagy kikoplaljuk már a hátralévő maradék kilométereket. Most inkább betértünk. De nem is olyan rossz ám! Kissé eklektikus, de elég sok hely az. Van benne valami falusi is, meg valami átmenőforgalom is. A kiszolgálás a pultnál, ott kell rendelni, fizetni, elvinni, hát ezt tettük. Gyros tál. . . hmmm. . . az a fajta hús, amit a boltban kapsz, hogy felmelegítsd, de forgó rudat ez nem látott. Jellegzetes bolti fűszerezés. Nem túl érdekes saláta hozzá, nem túl érdekes krumplival, de nem baj, mert azért ehető. nem drága, egyáltalán. A kávét is rugalmasan áthozzák a másik részlegről. Hangsúlyoznám, hogy a kiszolgálás kifejezetten barátságos! Mondjuk, hogy "megosztó" hely. Lehet szeretni, meg nem is. De azért nem vetném el újbóli találkozás lehetőségét.
2018. július 25.családjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jó véleményeket olvastam erről a helyről itt, hát a valóság sokszor azért árnyaltabb ennél. Nem egy szédítő hangulatú hely, olyan kis út mentén megbúvó, ha nem keresem kifejezetten, nem is találom meg. De sebaj, megfordultunk ezért. Árnyék nincs, hát valahová álljunk a napra, csak átforrósodik a kocsi, mire végzünk.
Délután 13 óra, alig van vendég. Szinte senki, egy család ül a külső teraszon. Két fiatal lány szolgál fel, az egyik különösen szép, de érezhető módon tapasztalatlan is, talán első napjait tölti itt. A választék elég szűk. Ezt mondjuk a neten is láttam előre, de a maradék megfelelőnek látszott. Az első két dolog, amire rákérdeztünk rögtön nem volt (gyümölcsleves és vaddisznópörkölt), tovább szűkítve a lehetőségeket. Hát akkor májgombócleves, azután lássuk a medvét, legyen Urak fatányéros! A leves nagyon finom volt. A második fogás nem túl izgalmas, de a hideg tzatziki nagyon jót tett neki! A tonik is jólesett, meleg van. Végül is. . . nem volt drága, hárman mondjuk, hogy jóllaktunk 8-9. 000 forintból. De azért nagyon nem fogom összetörni magam, hogy sűrűn idejárjak.
Érdekes
2018. július 24.a párjával járt itt 45 Némi csalódás. Azt hittem, itt aztán valami hatalmas rudlik száguldják a mezőt, és valahogy emberközelbe is kerülnek, megfigyelhetők, miközben élvezik az életet. Nem is tudom, miért hittem így… talán azért, mert nekem is volt már olyan élményem spontán, hogy szarvasak százai megjelentek az erdőszélen és csak rohantak és rohantak számolatlanul.
De ez a szarvasfarm nem olyan. Tulajdonképpen egy vadaspark, ami valószínűleg sok helyen van még az országban. Vaddisznó röfög a sárban vadmalacokkal, némi kecskék mekegnek máshol, na és persze gímszarvasok is, meg dámvadak is, egy-egy elkülönült részen. Az állatok nem túl lelkesek, de miért is lennének azok? Vannak még itt-ott nyomokban nanduk, lámák, meg pónik, de törpemalacok is… A személyzettel nem sikerült szóba állni. Próbáltuk, hogy talán valami állathoz közelebb kerülhetnénk, de nem. Erzsébettáboros gyerekek üvöltöztek éppen nagy hanggal a területen, nem annyira az állatokért voltak oda, mint inkább a játszóterek nyekergették, de hát hátrányos helyzet, meg nyár van. Traktorok pöfögtek… lehetett volna ez az élmény jobb is, de talán rosszkor mentünk, egy ártatlan hétköznapon.
2018. július 24.egyedül járt itt 45 Már megint nem oda mentem, de kikötöttem valahol… talán az Élesztőbe igyekeztem inkább. Azután megfogott itt ez. Menükínálat. Ugyan már elmúlt a foci VB, meg déli ebédidő is, de azért van, megkérdeztem. Lássuk! Bent érdekesen vegyes. Némi ízléssel és mással. Egy lány és egy fiú volt ott a személyzet, rajtunk kívül senki.
Kis baki, hogy a sört előbb kaptam meg, mint a levest, ezt nagyon nem szeretem, mert hideg volt és friss, egy jó potenciállal rendelkező Staropramen, de mire megettem a levest, meg a másodikat, elment minden frissessége a levegőbe. A leves kicsi volt és nem palócleves, bár annak volt hirdetve, szóval szóvá tettem. A fiú megkérdezte, hogy szakember vagyok-e, szóval a foglalkozásom miatta vettem ezt észre… de ezt bárki észrevette volna, aki evett már palóclevest. Aztán kaptam egy ábrándos magyarázatot, hogy ugyebár nincs zöldbab, meg a hát a mirelit, meg a fertőzés… értem, de még akkor sem volt palócleves. Viszont jó volt, kifejezetten. Kértem hozzá valami erőset, friss, vágott zöldpaprika került rögtön, nagyon ízlett vele a leves. A második szép volt, nagy adag. , és ráadásul szintén jóízű. Már elfelejtettem, hogy a lány a rossz oldalra tette le a pohár sört, de aztán felhívta magára a figyelmet, mert a TV-ben valami mulatós nóta vagy mi ment, és ó a pult felé sétálva túlénekelte a TV-t. Tekintsük ezt enyhe túlzásnak, vagy csak barátságos viselkedésnek? Nem tudom. Kártyával lehet fizetni. Tulajdonképpen ajánlhatom is a helyet.
2018. július 24.barátokkal járt itt 35 Este torpantunk meg hárman a Móricz Zsigmond körtér sarkán, azzal a küldetéstudattal, hogy megyünk az Ekerbe, valami gyroszért, amit az Aurórában elfogyasztott több sör után már nagyon megkívántunk. Fordítva kellett volna, előbb enni, azután inni. . . De már a Bartók Béla úton gyalogoltunk, amikor megláttuk a túloldalon a City Gyrost.
Menjünk inkább oda? Ott még nem voltunk. És nyitva is van… A srác már mintha pakolt volna, de azért szó nélkül ráállt, hogy csinál nekünk még három gyrost. Hagymával, mindennel… Ezzel a fényképezéssel lehet valami új mizéria. Mondom, csinálok pár fotót, ha már itt jártunk. Vakrémület fogta el a fiút, riadtan magyarázta, hogy jaj, jaj, a főnök még itt mászkálhat a közelben, nem lehet ám itt fotózni! ! Hát ilyen ez. A gyrost jellegzetesen meghajolva, hogy inkább a járdára csöpögjön, mint az ingünkre, megettük a járdán, a szeméttartó körül, hogy jó maszatosak legyünk, azután hazamentünk.
2018. július 24.barátokkal járt itt 55 A legenda! Nem lehet behatárolni a tevékenységet, a legjobb megközelítés „közösségi tér”. De igazat mondunk akkor is, ha vendéglátóipari létesítménynek – is – nevezzük. Most éppen egy kicsit felkavarodott körülötte az élet, a civil szervezetekre vonatkozó szigorítások miatt bezárással fenyegetik, de állja a sarat!
Dél körül ebédelni is lehet, egyébként meg, megfigyeléseim szerint a legtöbb ember sörözik. Mi is ezt tettük a legutóbb, szorgalmasan pusztítottuk a búzasört.
Érdekes
2018. július 20.a párjával járt itt 45 Enyhe túlzás a területet vidraparknak nevezni. Kis szerencsével láthatsz vidrát, persze, fogságban lakik néhány egyed egy árokban elkerítve, és ha éppen mázlid van, jókor jársz arra, akkor kifogod az etetési időt, és a hölgy vagy az úr, aki ezt a bizniszt viszi, elballag egy kisvödör halért valahová a szomszéd házba, akkor egy sorozat kiáltás után, mely bizonyos női és férfi beceneveket tartalmaz, elő is bukkan egy-egy vidra halért, amit aztán jó messziről megnézhetsz.
Vagy, ha kiemelten jó pillanatod van, akkor halat is dobhatsz neki. Amúgy aranyosak a kis foglyok. Hát ennyi a vidrarész…
Ami kicsit jobb, az a tanösvény, ami nem túl tan, nem erőltették meg magukat az építők, de azért van pár információs tábla is a madarakról. Elmehetsz egy amolyan kilátófélére, amit nem tudom, miért építettek oda, mert sokkal többet nem látni fentről sem, mint lentről, de nyilván felmész, ha már ott vagy. Viszont ha nem véted el az utat és egyenesen a madárleshez mész, az tényleg nagyon jó! ! Nádkunyhó, félkörben felemelhető keskeny ablakokkal, és ha van türelmed és nem egy ricsajos gyereksereggel vagy, akkor szép hangulatok foghatnak el, gémeket látni, kárókatonákat elegáns szárnyalással végigsiklani a víz felett, vagy a költőszigetre ereszkedni. Kicsit összeszemetelték ezt a kunyhót az előző látogatók, nagy kártékony állat a turista, az biztos. De a környék nagyon szép! Néha lőnek egyet-egyet a túloldali erdőben, sok a magánterület jobbra és balra, vigyázni kell az eltévedéssel!
2018. július 19.egyedül járt itt 35 Azt hiszem, régen ezen a sarkon egy olasz gyorsétterem állt az Allee-ban. Sebaj, késő van, a többi éppen zár, a Vok-ba készültem, már éppen elszámolnak, mindjárt húzzák le a redőnyt, a Főzelékfaló meg már ki is halt. Akkor ide.
maradék kaják vannak, össze van pakolva egy-egy tál, a tulaj kedves, bármit ad, ami van, meg is melegíti, ha kell… csirkemell lett ebből, sült burgonyával, meg hozzá egy kis tál tzatziki. A csirkemell langyos, általában minden egy kicsit száraz, állott, de hát este van, a hús töltve van valami fűszeres feta sajttal, a tzatziki nem túl érdekes, darabos és nem annyira egységes, de nem is rosszízű. A pénztárosnő is kedves. Megbeszélünk még egy tejberizst is, utólag. Jól is esett, tényleg.