Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2025. december 12.egyedül járt itt 55 Ez egy nagyon szép kis templom, és már régóta szerettem volna bejutni ide, de valahogy lassan. lassan egyeztettünk. Aztán hiába mondom, hogy milyen szép kis templom, ha egyszer nem tudtam róla egy igazán normális képet csinálni. Pedig lehet, mert láttam többet a neten.
De vacak, sanyarú idő adatott, borús, sáros, ködös táj, meg mindenhonnan fa védte, ahonnan szép lett volna igazán a kép. Na, de majd egyszer. . . Na és a bejutás. Nem kis büszkeséggel mondom, hogy a tiszteletes asszony régóta nagyon jó ismerősöm, és ráadásul nagyon tisztelem is. Csak nem járunk amúgy össze. Tehát most volt itt az idő, hogy templomnézés közben még cseverésszünk is. Híres házaspár a lelkészék, 11 gyerekük van, ez bizony ritkaság, de időről időre azért megtalálja őket a sajtó is. A legkisebb lányok otthon is voltak, cukin belakták a birodalmukat. De mégsem ezért tisztelem a lelkész asszonyt, mert még ennél is több van benne: nem csak a szűkebb család, de szélesebb, az emberiség szeretete is, És hogy ezt itt meg kell jegyezni, az azért egy tragédia. Mert úgy a katolikusoknál, mint a reformátusoknál egy-két kezemen meg tudnám számolni, hogy hány igazi emberszerető papot, tisztelendőt, lelkészt ismerek. Durva ellentmondás. De örüljünk a jónak! Nézzük a cuki kis templomot, szép díszeit kívülről, egyszerű kis letisztultságát belül, ízléses harmóniáját. . . nem egy középkori műemlék darab, szecessziós épület. az 1929-30-as években épült. De azért érzed benne, hogy itt lakhat még a szeretet is.
2025. december 12.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A napokban itt erős pho buzgás volt, többen is emlegettük, Agapanthus kolléga meg én is rossz tapasztalatokat szereztünk, na jó, de akkor most mi van? Pho-korszak tündöklése és bukása? És egyáltalán, van még valahol jó pho? Míg ezen a sorstragédián rágódtam, eszembe jutott, hogy például déltájt ebédelni is lehetne, hol van az a hely, ahol még nem romlott el a vietnami leves?
Egy éve egész jó benyomást tett rám a Bartók Béla úti Pho Vietnam, olyan kis igyekvő használható. Hát elvergődtem oda. Nem olyan nagy ez a város. És lám, népszerű a hely, bejáratódott, folyamatos a forgalom a pár asztal körül, meg elvitelre is ácsorognak ott a környéken lakók. Volt nekem is egy asztal, bepróbálkoztam. Pho-t kértem marhahússal, aztán sült tésztát tengeri ezzel-azzal. A leves gyorsan jött, kaptam hozzá citromot, csírát, fokhagymát, asztaon meg van csípős szósz. És jó volt. Nem egy kirobbanó darab, de egyáltalán nem rossz. ugyanígy a tészta is, ezek az ételek a kommersz kínaihoz hasonlóan már kommersz vietnamiak, és a legtöbb helyen egyformán készítik őket,. It egy kicsit jobban. Azután kivettem a hűtőből egy mangós Aloe Verát, ez passzolt is az ebédhez, és a végén fizetem 7470 forintot. És meg voltam elégedve. (Z evőeszközök elhelyezése azért elég ronda dolog)
2025. december 12.egyedül járt itt 55 Botorság lenne egy, ezt a vidéket járó kirándulásból Geresdlakot kihagyni, annyira gazdag látnivalókban, hogy párját ritkítja a hagyományőrző falvak között is. Imádnivaló kis sváb falu, és nem titkolózik, örömmel megmutat mindent magából, ha kéred.
Nagy szerencsém volt a vezetőimmel, Margitka (Schulteisz Józsefné) kisujjában van a sok tudnivaló, amit látni is érdemes, a tájházba mégsem ő kísért el, hanem egy másik kedves ember, egy csupa mosoly és barátság férfi. Kissé arrébb van a központi múzeumoktól, de nem is baj, mert itt nyugodt, csendes helyen annyit örülsz, amennyit csak akarsz. De mit is fűzhetnék én, a műkedvelő amatőr a látványhoz? Itt vannak a képek. A sváb házakban is (ahogy a magyaroknál), az utca felől kezdődik a ház, aztán ki-ki nevezi ezt un. tisztaszobának vagy szép szobának. Ugyanaz a funkciója, a hétköznapokban itt sem lakják, csak az élet kiemelt alkalmain használják. Tipikus a berendezése. A képek, a szobrok a tükrök előtt mind-mind visszaköszönő elemek. A falvédők, a füstös konyha elengedhetetlen tartozék, ahogy a bejárat mellett lévő "fürdőszoba", azaz lavóros mosdó is. Hátul az istálló, a gépeknek, eszközöknek tároló, dobjuk itt be azt a poént, hogy az istállóban van egy műtehén, amit tényleg meg lehet fejni, működik, igaz, hogy vizet ad, mert azt töltöttek bele, de akkor is. Buli a látogató gyerekeknek. Én felfedeztem még az egyik kedvenc témámat, az Ulmer Schachtelt is, itt nem nagyban áll kint a téren, hanem kis modellként, díszként a polcon, de imádnivaló. Valamint felhívnám a figyelmet pl. az antik korcsolyára is, amiben az antik gyerekek csúszkáltak, két éle van, elég stabil, képet is láthatsz róla. Tulajdonképpen miért ne mennél el Geresdlakra?
Érdekes
2025. december 12.egyedül járt itt 45 Az ország vagy 20 ismert kegyhelyén jártam már, mulasztásos hiányosságnak éreztem, hogy Máriakéménd még nincs köztük. Hát tettem róla. . . na, de ez nincs nekem a szomszédban, hát biztosítottam, hogy ne hiába menjek. A derék ember, aki adott időben beengedett, Pécsről érkezett meg, és így tartalmassá tette a látogatásomat.
Nagyon hálás is voltam neki. Arról ugyan nem beszéltünk előzőleg, hogy a templomban belül éppen munkálatok folynak, a belső tér ezért nem publikus, de azért valahogy mégis mód nyílt arra, hogy ennek ellenére a kegyszobrot megtekinthettem, és ez megint csak egy kellemes paktum eredménye. A búcsújáró hely úgy alakult ki, hogy egy itt (is) csodás jelenés történt. 1740 áprilisában a Szent Miklós-templom romjai között néhány helybeli kislány füvet gyűjtött, amikor egy mélyedésben a kis Jézust karján tartó Szűzanya fényben tündöklő szobrát pillantották meg. A szobrot nem tudták kiemelni a földből, aztán el is tűnt. Így aztán özönleni kezdtek a zarándokok. Most azt látod, hogy a több száz fő befogadására alkalmas kegytemplom közel 40 méter hosszú, a szentélyhez épített, egyedi és különleges hatást adó tornya pedig 24 méter magas a kereszt csúcsáig. Hát ezért jön el ide az ember. Van mellette egy kálvária-út is, arról is mutatok majd valamit. Egy hibája van ennek az egész megmutatásnak, hogy vacak, esős, borongós idő volt, ezért ezt is számítsd bele a látványba. Egyébként meg bővítsd te is az ismereteidet, nem fáj az!
2025. december 11.egyedül járt itt 55 Feleségem beszámolói szerint (ő ugyanis gyakran jár arra), már egy ideje készül, próbálkozik egy új vegyes valami a Fehérvári úton, én meg mondtam, hogy majd szóljon, ha már megnyílt. De aztán csak fúrta az oldalamat, a napokban elsétáltam arra. Két hete nyitott, csupa izgalmas dolog a polcokon, magyaros kínálat és ahogy hallom, magyar termelőktől mind.
Ennek ellenére igényes, profi kiszerelés a polcokon, elképesztően ínycsiklandozó kolbászok, szalámik, sonkák (a bolt külső fantázianeve Sonka Sanyi és Tarja Teri falatka fészere, sok mindenre utal, elárul) mézek, olajok és befőttek, savanyúságok és nem is írnék ide semmit, ha fogyasztani nem lehetne. De lehet, remek szendvicsek is vannak, kávé. üdítők, és januártól meleg étel is lesz. Nagyon ígéretes, és már most nagyon jó! Én nagyon élveztem az ittlét minden pillanatát.
Érdekes
2025. december 11.egyedül járt itt 45Tökéletesen leképezi azt, amit a generációkról gondolunk, az öregember (talán) az unokájával, a generációk méretaránya, a tapasztalat átadása, a nemsokára felnövekvő gyermek az életéhez első kézből kapja az információkat. Meszlényi János szobra 1975 óta áll/ül itt Bólyon a templom előtt.
2025. december 11.egyedül járt itt 35 Szapáry-kastély vagy Szapáry-Sina-Wimpffen-kúria? Néha nehéz vonalat húzni, meddig tart a kastély-, meddig a kúria-megnevezés. Ez a Szapáry névhez kötött pontosan az Eötvös emlékmúzeummal (emlékszoba) hellyel áll szemben, ami maga is egy kúria. A két családnak meg rokoni szála volt egymáshoz. Hogy most? Hát. a végét járja.
Vezetőm, kísérőm, aki megmutatta, elmesélte, hogy telelakták hajléktalanok meg mindenféle társadalmon kívüli elem, kilopták még a tetőből a tartóelemeket is, azért látod beszakadva, aztán befalazták a nyílászárókat, de látod, azért lakhatási vágy erősebb volt,. most négykézláb laknak valakik az odvakban, lyukakban. Hát bocs, hogy nem másztam be tudósítani, talán elnézitek. Szóval, most ilyen. Az egykori nagyságot meg hozzá lehet képzelni.
Érdekes
2025. december 11.egyedül járt itt 45 Te tudtad, hogy Habsburg Ottó milyen sok magyar település díszpolgára? Párat tudtam vagy sejtettem, de ennyit azért nem. Kétségtelenül egy intelligens, európai, művelt férfi volt. Egyesek ma is visszaültetnék az osztrák dinasztiát a trónra, én őszintén nem értem, hogy miért.
Amúgy semmi rosszat nem tudok a főhercegről, és tőlem aztán akárhány szobra is lehet, de úgy tudom, egészalakos csak Fekeden van. Természetesen a magyarországi német településnek is díszpolgára ő, a szobrot meg helyi lakos csinálta, aki más szobrokat is készített a falu köztereire. Körülbelül ott találod a parkban, ahol Trabert Hof is van, az előtt keresd, a tóparton. Olya jellegzetes pózban ül ott, hogy messziről bárki felismeri.
2025. december 11.egyedül járt itt 55 Mi a helyes meghatározás? Múzeumfalu? Látványfalu? Építészeti ékkő? Csak a falu, semmi más. Nincs itt ófalu meg újfalu, egy falu van, az maga Feked. És ha nem lépsz be sehová, csak végigsétálsz a településen, maradandó élmény akkor is. Ingyen házmúzeum. De még milyen! Párját ritkítja. A hagyományos sváb építészet hatalmas mintaházai.
Igaz, nincs teljesen belakva és nem minden ház ilyen csodás, de ami van, azért érdemes. Kevesebben laknak itt, mint 200-an. (Valaha meg éltek itt 900-an is) A megmaradtak mindent megtesznek, hogy megőrizzék a szépség maradékát, erőn felül tartják karban a házakat. A világháborúkban sokan meghaltak, a kitelepítés meg 36 családot éritett, őket küldték el innen a semmibe, messze. És láss csodát, a 36 családból 33 valahogy visszaszívárgott később és apránként visszavásárolták az elvett házaikat. Valahogy megtermelték az árát. Egyébként még valami. . . a hihetetlen hosszú bejárati ajtók az utca felől, képtelen képződménynek látszanak, de azok is, ezeket ugyanis nem használja senki. Egyszerűen csak vannak. De sokszor olyan magasak a bejárati szintek az utcáról, hogy képtelenség lenne oda fellépni. Egyes teóriák szerint lélekkapunak, lélekajtónak készültek, ott hozták ki a halottakat, de sokszor olyan keskenyek, hogy ott egy koporsó nem is férne ki. Hát tudj meg többet, nézd meg a falut! Egyedülálló. Feked egy zsákfalu a Mecsek keleti részén. Ha odamész és nem tetszik, meghúzhatod a valamelyik ismerősöm szakállát.
Érdekes
2025. december 10.egyedül járt itt 45 Érdekes dolog követni, megfigyelni, hogy a gyakorlatilag kihalt Magyarországra hol, milyen nemzetiségek költöztek be, népesítették újra. Sokszor találkozunk sváb vagy szlovák falvakkal, annak népi emlékeivel, szerb vagy román ortodox templomokkal, horvát, szlovén vidékekkel. . .
és hát itt van Ercsi, a török idők után a rácok, azaz a szerbek érkeztek ide, ez pedig itt a ráckő, ami erre emlékeztet. Nem is olyan messze, pár lépésre van a református templomtól.