Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hogyan szaunázzunk? A szaunázás jótékony hatásai és szabályai

2021.09.20 | 12 perc

Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, úgy vágyunk egyre inkább a testet, lelket átmelegítő szaunázásra, ami számos, egészségünkre gyakorolt pozitív hatása mellett kiemelkedően jó immunerősítésre is. Hogy pontosan mik a szaunázás pozitívumai, mi az a "szauna etikett", és mire érdemes odafigyelni, máris eláruljuk.

Wellness hotel ajánlatok>>

 

Ha szaunázásra gondolunk, legtöbbünknek az északi népek jutnak eszükbe, akik az év minden napján, gyakorlatilag bármikor hajlandóak szaunázni, hovatovább, a baráti összejövetelek egyik kedvelt kiindulópontja is egy kiadós forró légfürdő. Ugyan hazánkban nincs még ekkora kultusza ennek a wellness tevékenységnek, ám az jól látható, hogy évről-évre egyre többen adóznak a szaunázás jótékony hatásának.

A szaunázásnak számtalan jótékony hatása van.A szaunázásnak számtalan jótékony hatása van.

 

Miért jó szaunázni?

A titok abban rejlik, hogy számos olyan pozitív hatása van a szaunázásnak, amitől frissebbnek, egészségesebbnek érezzük magunkat, és aki egyszer beleszeretett a forró levegőben tartott szeánszokba, az valószínűleg egy életre a rabja lesz. A szaunában uralkodó melegre és a magas páratartalomra élénken reagál a szervezetünk, a vérkeringés felpezsdül, a méregtelenítő folyamatok beindulnak. Rendszeres művelésével a szervezetünk ellenállóvá válik a kórokozók ellen, de akkor is bevethetjük, ha enyhe légúti megbetegedésben szenvedünk, mert gyorsítja a folyamatok lezajlását, és könnyebben kijövünk a betegségből.

A szaunázás nem csak a méregtelenítésről szól, hanem a kikapcsolódásról és relaxációról is.A szaunázás nem csak a méregtelenítésről szól, hanem a kikapcsolódásról és relaxációról is.



Mit illik, mit nem illik?

Szauna etikett

A szauna használatának néhány fontos higiéniai szabálya is van, ezeket magunk és embertársaink egészségének védelmében mindenképpen tartsuk be! Ilyen, hogy a szaunázás előtt tusoljunk le, még akkor is, ha előtte medencében voltunk.

A legtöbb szaunában meztelenül tartózkodunk, ha szégyenlősek vagyunk, akkor a rendelkezésünkre bocsátott szauna lepedővel körbe takarhatjuk magunkat, de a fürdőruha használata nem javasolt. Ennek egyszerű oka az, hogy a meleg ideális környezetet biztosít a baktériumok felszaporodásának, amiknek a nedves bikini tökéletes táptalajt ad. Éppen így a papucsokat sem visszük be a szaunába, mert a forró levegő hatására a műanyag vagy gumi lábbelikből kioldódnak a káros anyagok, felszaporodhatnak a baktériumok, esetleg a gombák.

Ha már az illemszabályoknál tartunk, fontos megemlíteni, hogy a szauna egy intim tér, ami nem a magamutogatásról szól. Illik esztétikusan ülni, feküdni, nem való a másik megbámulása, és vegyük figyelembe, hogy sokan pihenni, feltöltődni mennek, nem feltétlen barátkozni. Ennek ellenére a szeánszokon sok esetben buli hangulat van, pezseg az élet, illik, lehet beszélgetni.

Szaunázás előtt kérhettek szauna törölközőt és lepedőt a wellness recepción.Szaunázás előtt kérhettek szauna törölközőt és lepedőt a wellness recepción.


Hogyan szaunázzunk?

Figyeljünk az étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre!

Ha szaunázni indulunk, érdemes tisztában lennünk néhány illemszabállyal, de azt is fontos tudnunk, hogy nem szabad közvetlenül előtte jóllaknunk, hiszen az erős hőhatás megnehezíti az emésztést, és rosszul lehetünk. Éppen így, éhesen sem érdemes beülni a szauna szobába, mert ebben az esetben leeshet a vérnyomásunk. Az ideális megoldás, ha a szeánsz előtt 1-1,5 órával étkezünk.
A vízivás is kardinális kérdés, hiszen nagyfokú dehidratáltságot okoz a forró levegő, ezért a szaunázást követően apránként, nagyobb mennyiségű ásványvizet érdemes elfogyasztani, ezzel a szervezet vízháztartását visszaállíthatjuk.

Érdemes odafigyelni az étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre is.Érdemes odafigyelni az étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre is.

 

Mennyi ideig szaunázzunk?

A szaunázást fel kell építeni, vagyis nem szabad első alkalomra megterhelni a szervezetünket egy hosszabb ott tartózkodással. Mielőtt nekivágunk, konzultáljunk orvosunkkal, hogy kizárjuk annak a lehetőségét, hogy egészségünkre ártalmas lenne a túlzott meleg.
Ha zöld utat kaptunk, döntsük el, hogy felfrissülni vagy ellazulni szeretnénk-e? Ha felfrissülésre vágyunk elég egyszer egy 20 percet tartózkodni a szaunában, utána jöhet a hideg vízbe való csobbanás, ami fokozza az aktivitásunkat.

Ezzel szemben a lazító szaunázás három kört jelent, vagyis 3x20 perc erejéig hevítjük magunkat, amiket hidegvizes tusolás, merülőfürdő követ. A körök között kötelezően 10-15 perces szüneteket tartunk, ami során szervezetünk regenerálódik, töltődik. Az eredmény nem marad el: a testünk ellazul, lelkünk megnyugszik, gyakran álmosság tör ránk. Kiválóan elősegíti a mély és pihentető alvást, így, ha tehetjük, alaposan aludjuk ki magunkat ezt követően.

A kezdő szaunázók az első alkalommal az alsó padokat foglalják el, ott alacsonyabb a hőmérséklet. Ha túl melegnek érezzük a finn szaunát, kezdjük egy kevésbé meleg szauna szobával, azonban a 20 percet lehetőleg tartsuk, mert ennyi időre szükség van ahhoz, hogy a szervezetben beinduljanak a méregtelenítő folyamatok.

 

Wellness hotel ajánlatok>>

 

5+1 szálloda a szaunázás szerelmeseinek

 

Spirit Hotel Thermal Spa*****sup Sárvár

A Spirit Hotel szaunavilágában a jól ismert finn-, infra- és bioszauna illetve gőzkabin mellett különleges szaunafajtákat is kipróbálhatunk. A stollenszauna különleges hangulatával tűnik ki a többi közül, mivel falai hagyományosan kővel vannak kirakva. Ha a rózsaolaj nyugtató hatását szeretnénk élvezni, akkor a sanarium/rózsa szauna a nekünk való. Itt 40%-os páratartalommal és a 60° fokos hőmérséklettel egyesítik a gőzfürdő és a szauna előnyeit. A lakóniumban tíz fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tesztelhetjük a rómaiak idejében is kedvelt kikapcsolódást. Akár kezdő, akár tapasztalt szaunázók vagyunk, a szaunaprogramokat nem érdemes kihagyni. Tapasztalt mestereik aromás, jeges, csokoládés, mézes vagy éppen sörös felöntésű szeánszokat is tartanak. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

 

Colosseum Hotel****superior Mórahalom

A Colosseum Hotelben a hagyományos szauna kínálatot élvezhetjük. A finnszaunában 80-85 °C fokban relaxálhatunk, az infraszaunában pedig 50-55 °C fokban. Aki egy kicsit kímélőbb verziót szeretne, annak a gőzkabint ajánljuk. A hölgyeknek csak titokban súgjuk meg, hogy a török fürdő hangulatát idéző kabin használata a cellulitisz kialakulását is segíti megelőzni. A szállodában a felöntések kivételesek, erre példa a szőlőmagolajos bőrápolás, a jeges - mentás program vagy a citrus-mix. Ha ezekkel nem elégednénk meg, a szomszédos Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben még több lehetőség vár: fahéjas forróság, barnacukros bőrradír vagy éppen erdeifenyős felfrissülés név alatt is futó programokat szervez a fürdő. A fürdőben 10 szaunával találkozhatunk (finn, aromaterápiás, infra, bio, orosz, sókabin). Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

 

Saliris Resort & Spa Hotel**** Egerszalók

A Saliris Resort & Spa Hotelhez kapcsolódó Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő szaunái exkluzív élmények ígéretével várnak. A félénkebb vendégek örömére a belső térben található szaunákat, a merülő medencét és a két dézsa zuhanyt fürdőruhában is használhatják. Finn szaunájuk 5 fő, Ruku Thermium szobájuk 4 fő szaunázására alkalmas egy időben. Ezeken felül használhatjuk még az aroma- és bioszaunát, illetve a gőzkabint is. Amivel viszont igazán egyedivé teszik a lehetőségek sorát, az a kültéri rönkfából készült finn szaunaház. Innen a vendégeknek kilátásuk nyílik a sódombra is. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

Lifestyle Hotel****superior Mátraháza

Tudtátok, hogy az infraszauna az egyetlen hely, ahol testünk nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé melegszik fel? Ráadásul vírus- és baktériumölő hatással is rendelkezik, ami az őszi-téli időszakban mindenkire ráfér. Egybekötve a kellemeset a hasznossal élvezhetitek ezt a tulajdonságát a gyönyörű természetközeli hotelben, a Lifestyle Hotel Mátrában. Persze a hagyományos finn- és bioszaunát sem kell nélkülözniük a vendégeknek, az aromakamrában pedig gyógynövények illatában fürdőzve lazíthattok. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>



Avar Hotel****superior Mátrafüred

Az Avar Hotelben szintén nem csak a gőzkabinnal, a finn- és infraszaunával találkozhattok, hanem ezeknek a válfajaival is. A szanáriumot a keringési zavarokkal, szívpanaszokkal küzdő vendégek is használhatják. Sokak kedvencére, a tepidáriumra ez szintén igaz, hiszen mindössze 37-39°C- os hőmérsékletben hagyhatjuk a hátunk mögött a mindennapok stresszét. A Só-lounge különösen ajánlott a hidegebb évszakokban, hiszen a sóstengeri levegő különösen ajánlott légúti megbetegedések esetén, de az asztmásokra és a dohányzókra szintén nagyszerű hatással van. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>



Hotel Karos-Spa**** Zalakaros

A Hotel Karos-Spa-ban is élvezhetjük a só egészségünkre gyakorolt hatását, hiszen sótéglás birodalommal rendelkezik. Szaunavilágában szintén helyet kapott a finn-, bio- és infraszauna, a profiknak pedig hagyományos, 90-100 fokos, ruha nélküli szauna is elérhető. Utána pedig a 4 fokos jégbarlangban a test gyors visszahűtésének előnyös hatásait is kihasználhatják. Tovább a szálloda ajánlataihoz>>

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Rengeteg csodálatos tavunk van, azonban érdemes figyelmet fordítani a kevésbé ismert bányatavakra is, melyek ugyan nem veszélytelenek, de festői környezetben lenyűgöző látvánnyal fogadják az idelátogatókat.
Hazánk dúskál természeti kincsekben, melyeket számos helyen, akár madártávlatból is megtekinthetünk. Cikksorozatunk során ezeket a kilátókat vesszük górcső alá.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!