Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén – Mars-utazástól a mesés várfalakig

Vörösen izzó marsbéli táj, káprázatos tanösvények, sziklapárkányra épült vár – ezek a szuper úti célok mind megtalálhatóak a Dunántúl egyik legjobb kirándulóparadicsomában. Kössétek be jól a túrabakancsokat, mert mutatunk 5 remek települést az őszi természetjáráshoz a Vértesben és környékén!

 

Utazás a Marsra ‒ Gánt

Szállásajánlatok Gánt környékén>>

Nagyjából 20 perces autóútra Székesfehérvártól egy parányi község bújik meg a Vértes eldugott zugában, ahol a Földről egyből a Marsra teleportálhattok. A hajdani bányásztelepülésként ismert Gánt legnagyobb vonzerejét a történelme adja, vagyis az a Bauxitföldtani Park, ahol a külszíni fejtés miatt ma vörös lankák sokaságát hódíthatjátok meg egy különleges kiránduláson. A csodás színekben pompázó, 13 állomásos tanösvényt 3,5 km hosszan követhetitek, miközben évmilliókat ugrotok vissza az időben.

A nem mindennapi túrát helyben is kiegészíthetitek, ha betértek a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumba és a látogatóközpontba, ami előtt régi szerelvényeken is fotózkodhattok!

Jártatok már barlangtúrán? Ha még nem, akkor ideje kilépni a komfortzónátókból, ugyanis a Vértes-hegység második leghosszabb barlangjába, a Gánti-barlangba is benézhettek ‒ csak kérjetek előzetesen engedélyt a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól!

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Bauxitföldtani ParkHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Bauxitföldtani Park

 

Csodás vértesi panoráma ‒ Csákberény

Szállásajánlatok Csákberény környékén>>

A szomszédos faluban, Csákberényben a Móri borvidék ízletes nedűibe kortyolhattok bele, de előtte érdemes közelebbről szemügyre venni a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, valamint a gyerekekkel is szuper programnak ígérkező Panoráma Tanösvényt.

A látványos kiállításon a Vértest és annak állatvilágát ismerhetitek meg jobban az erdészeti múlt bemutatása mellett. A múzeum udvarán egy 260 évnél idősebb kocsányos tölgy vár rátok, de elidőzhettek Szent Hubertus faragott szobránál is, mielőtt nekivágtok a 4,6 km hosszú körtúrának a népszerű Panoráma Tanösvényen, mely ‒ nevéhez híven ‒ a vidék egyik legszebb látképével ajándékoz meg benneteket. Útközben kultúrerdőkön, tölgyeseken, bükkösökön, sziklákkal pöttyözött gyepeken visz majd az utatok nagyobb szintkülönbségek nélkül. Ha azonban mégis elfáradtok, akkor álljatok meg pihenni a pihenőpadoknál és információs tábláknál.

 

5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

Bámulatos túraútvonalak és egy pazar vár ‒ Csókakő

Szállásajánlatok Csókakő környékén>>

Nem véletlenül szeli át az Országos Kéktúra szakasza is Csókakőt, hiszen ez a település rengeteg csodás és változatos kirándulóútvonalat tartogat a természetjáróknak. Azonban bármelyik ösvény mellett döntötök, az ingyenesen megtekinthető Csókakői várat mindenképp vegyétek fel a bakancslistára. A Csóka-hegy sziklapárkányára épült erődítményből mesés kilátás tárul elétek a Móri-árok völgyteknőjére, de először le kell küzdenetek a hangulatos, falépcsőkkel kirakott hegyoldalt. A XIII. században emelt vár falairól egyébként szép időben a Keleti-Bakony sejtelmes vonalait is megpillanthatjátok!

Időzzetek el a vár lábánál található Trianon-emlékműnél! A meredek sziklafalak árnyékában hatalmas, füves tisztáson nyújtóztathatjátok ki magatokat – akár szalonnasütés vagy bográcsozás közben.

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői várHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői vár

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői várHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői vár

 

 

A kirándulók egyik kedvelt célpontja ‒ Várgesztes

Szállásajánlatok Várgesztesen és környékén>>

A Vértes északnyugati részén lelhettek rá az apró zsáktelepülésre, Várgesztesre, aminek legfőbb látványossága a Gesztesi vár jelenleg nem látogatható. Szomorkodásra viszont nincs ok, mert a felújítás után az épület szebb lesz, mint valaha és, ha kedvelitek a bakancsos túrákat, akkor feltétlen keressétek fel ezt a bájos falut.

A Zsigmond-kő erdőből kikukucskáló sziklafaláról eszméletlen kilátás nyílik a településre és a piknikezésre csábító Várgesztesi horgásztóra, ahol egy játszótér és egy fitneszpark is található. Innen indul a rövid, Villaparkig kanyargó Árnyas ösvény, mely 700 méteren át mutatja be a hely változatos flóráját és faunáját.

 

Hangulatos tanösvények és mesés angolpark ‒ Csákvár

Szállásajánlatok Csákvár környékén>>

A Vértes peremén meghúzódó Csákvár feltérképezésére érdemes több időt fordítani. Járjátok végig a 13,5 km hosszú Vidrafű tanösvényt, mely csodálatos állomásokon keresztül mutatja be nektek a környék állat- és növényvilágát! Ha viszont rövidebb távban gondolkodtok, akkor a 3,5 km-es Haraszt-hegyi tanösvényt ajánljuk a figyelmetekbe, amit szendvicset majszolva is kényelmesen meghódíthattok 3 óra alatt. Csodáljátok meg ezt a különleges helyet, ahol keleti gyertyánt és molyhos tölgyet is találtok!

Térjetek be nyugodtan a ma már kórházként működő, varázslatos Esterházy-kastély angolparkjába is, mely műbarlangot, napórát és egy 150 éves mamutfenyőt őriz!

 

 

Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig
Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az ősz a bekuckózás, de egyben a tanulás időszaka is. És miért ne képeznénk magunkat valami olyanban, aminek elvégzése örömmel és haszonnal is jár? Gyűjtöttünk 5 olyan kreatív tanfolyamot, aminek kipróbálását követően biztosan ügyesebb, hatékonyabb leszel, de az is biztos, hogy ajándék ötletnek sem utolsó – hiszen nemsokára itt a karácsony!
Ahogy hidegebbre fordul az idő és rövidülnek a nappalok, úgy egyre kevésbé van kedvünk kimenni, sokszor inkább csak maradnánk a négy fal között a kellemes melegben. Ezt a pihenést egy újabb szintre emelheted, ha a cikkünkben szereplő hotelek valamelyikében szállsz meg, ahol a kikapcsolódásról a wellness, a panorámáról pedig az Északi-középhegység gondoskodik.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 vadregényes Kéktúra útvonal a legszebb helyszínekkel – szurdokvölgyektől a kilátóteraszokig
Sárkány lakta barlang, mesebeli szurdokvölgy, valamint figyelemre méltó panorámák szegélyezik Magyarország talán legismertebb és egyik legkedveltebb turistaútját, az Országos Kéktúrát. Nézzétek meg, nekünk melyik az 5 kedvenc szakaszunk!
5+1 erdei szálláshely festői környezetben az Északi-Középhegységben
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.
Egy magyar úti cél, ahol megérint a múlt szele – kirándulás „A leghősiesebb városban”
Büszke magyarként húzhatjátok ki magatokat, ha Szigetváron jártok, ahol ma is visszhangot vernek Zrínyi Miklós és daliás vitézeinek hőstettei. Keressétek fel a történelem velünk élő emlékeit: a szigetvári Zrínyi Várat, a dicső múltról regélő műemlékeket és a hódoltság korából az országban egyedülállóan ránk maradt Török Házat!
6 kastélyhotel és kúria Magyarországon, ahol elegancia és főúri kényelem vár rátok
Hoztunk nektek 6 festői kastélyhotelt, ahol impozáns környezetben pihenhettek és garantáltan felejthetetlen élményekkel fogtok gazdagodni. Tegyetek egy romantikus sétát a kastélyparkban, élvezzétek a kényeztető wellnesst és éljetek át fejedelmi kényelmet exkluzív környezetben!