Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén – Mars-utazástól a mesés várfalakig

Vörösen izzó marsbéli táj, káprázatos tanösvények, sziklapárkányra épült vár – ezek a szuper úti célok mind megtalálhatóak a Dunántúl egyik legjobb kirándulóparadicsomában. Kössétek be jól a túrabakancsokat, mert mutatunk 5 remek települést az őszi természetjáráshoz a Vértesben és környékén!

 

Utazás a Marsra ‒ Gánt

Nagyjából 20 perces autóútra Székesfehérvártól egy parányi község bújik meg a Vértes eldugott zugában, ahol a Földről egyből a Marsra teleportálhattok. A hajdani bányásztelepülésként ismert Gánt legnagyobb vonzerejét a történelme adja, vagyis az a Bauxitföldtani Park, ahol a külszíni fejtés miatt ma vörös lankák sokaságát hódíthatjátok meg egy különleges kiránduláson. A csodás színekben pompázó, 13 állomásos tanösvényt 3,5 km hosszan követhetitek, miközben évmilliókat ugrotok vissza az időben.

A nem mindennapi túrát helyben is kiegészíthetitek, ha betértek a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumba és a látogatóközpontba, ami előtt régi szerelvényeken is fotózkodhattok!

Jártatok már barlangtúrán? Ha még nem, akkor ideje kilépni a komfortzónátókból, ugyanis a Vértes-hegység második leghosszabb barlangjába, a Gánti-barlangba is benézhettek ‒ csak kérjetek előzetesen engedélyt a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól!

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Bauxitföldtani ParkHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Bauxitföldtani Park

 

Csodás vértesi panoráma ‒ Csákberény

A szomszédos faluban, Csákberényben a Móri borvidék ízletes nedűibe kortyolhattok bele, de előtte érdemes közelebbről szemügyre venni a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, valamint a gyerekekkel is szuper programnak ígérkező Panoráma Tanösvényt.

A látványos kiállításon a Vértest és annak állatvilágát ismerhetitek meg jobban az erdészeti múlt bemutatása mellett. A múzeum udvarán egy 260 évnél idősebb kocsányos tölgy vár rátok, de elidőzhettek Szent Hubertus faragott szobránál is, mielőtt nekivágtok a 4,6 km hosszú körtúrának a népszerű Panoráma Tanösvényen, mely ‒ nevéhez híven ‒ a vidék egyik legszebb látképével ajándékoz meg benneteket. Útközben kultúrerdőkön, tölgyeseken, bükkösökön, sziklákkal pöttyözött gyepeken visz majd az utatok nagyobb szintkülönbségek nélkül. Ha azonban mégis elfáradtok, akkor álljatok meg pihenni a pihenőpadoknál és információs tábláknál.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 bakancslistás Kéktúra útvonal a Bujdosók lépcsőjétől a festői zempléni várakig
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!

 

 

Bámulatos túraútvonalak és egy pazar vár ‒ Csókakő

Nem véletlenül szeli át az Országos Kéktúra szakasza is Csókakőt, hiszen ez a település rengeteg csodás és változatos kirándulóútvonalat tartogat a természetjáróknak. Azonban bármelyik ösvény mellett döntötök, az ingyenesen megtekinthető Csókakői várat mindenképp vegyétek fel a bakancslistára. A Csóka-hegy sziklapárkányára épült erődítményből mesés kilátás tárul elétek a Móri-árok völgyteknőjére, de először le kell küzdenetek a hangulatos, falépcsőkkel kirakott hegyoldalt. A XIII. században emelt vár falairól egyébként szép időben a Keleti-Bakony sejtelmes vonalait is megpillanthatjátok!

Időzzetek el a vár lábánál található Trianon-emlékműnél! A meredek sziklafalak árnyékában hatalmas, füves tisztáson nyújtóztathatjátok ki magatokat – akár szalonnasütés vagy bográcsozás közben.

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői várHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői vár

Hangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői várHangulatos barangolások a Vértesben és környékén - Csókakői vár

 

 

A kirándulók egyik kedvelt célpontja ‒ Várgesztes

A Vértes északnyugati részén lelhettek rá az apró zsáktelepülésre, Várgesztesre, aminek legfőbb látványossága a Gesztesi vár jelenleg nem látogatható. Szomorkodásra viszont nincs ok, mert a felújítás után az épület szebb lesz, mint valaha és, ha kedvelitek a bakancsos túrákat, akkor feltétlen keressétek fel ezt a bájos falut.

A Zsigmond-kő erdőből kikukucskáló sziklafaláról eszméletlen kilátás nyílik a településre és a piknikezésre csábító Várgesztesi horgásztóra, ahol egy játszótér és egy fitneszpark is található. Innen indul a rövid, Villaparkig kanyargó Árnyas ösvény, mely 700 méteren át mutatja be a hely változatos flóráját és faunáját.

 

 

 

Hangulatos tanösvények és mesés angolpark ‒ Csákvár

A Vértes peremén meghúzódó Csákvár feltérképezésére érdemes több időt fordítani. Járjátok végig a 13,5 km hosszú Vidrafű tanösvényt, mely csodálatos állomásokon keresztül mutatja be nektek a környék állat- és növényvilágát! Ha viszont rövidebb távban gondolkodtok, akkor a 3,5 km-es Haraszt-hegyi tanösvényt ajánljuk a figyelmetekbe, amit szendvicset majszolva is kényelmesen meghódíthattok 3 óra alatt. Csodáljátok meg ezt a különleges helyet, ahol keleti gyertyánt és molyhos tölgyet is találtok!

Térjetek be nyugodtan a ma már kórházként működő, varázslatos Esterházy-kastély angolparkjába is, mely műbarlangot, napórát és egy 150 éves mamutfenyőt őriz!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az ősz a bekuckózás, de egyben a tanulás időszaka is. És miért ne képeznénk magunkat valami olyanban, aminek elvégzése örömmel és haszonnal is jár? Gyűjtöttünk 5 olyan kreatív tanfolyamot, aminek kipróbálását követően biztosan ügyesebb, hatékonyabb leszel, de az is biztos, hogy ajándék ötletnek sem utolsó – hiszen nemsokára itt a karácsony!
Ahogy hidegebbre fordul az idő és rövidülnek a nappalok, úgy egyre kevésbé van kedvünk kimenni, sokszor inkább csak maradnánk a négy fal között a kellemes melegben. Ezt a pihenést egy újabb szintre emelheted, ha a cikkünkben szereplő hotelek valamelyikében szállsz meg, ahol a kikapcsolódásról a wellness, a panorámáról pedig az Északi-középhegység gondoskodik.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.