Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások

Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.

 

Legofalu, Hollókő

Ki gondolná, hogy lego kockákból is meg lehet építeni hazánk egyik legszebb, a világörökség részét képező falvát. A Palóc Játszóház emeletén érdemes keresnünk Hollókő lego változatát, ami egy 100x130 centiméteres minifalu, a valódi méretarányos változata. Különlegessége, hogy még a domborzati viszonyokat is követi, így mellette állva egy pillantással megismerhetjük ezt a meseszép kis falvat. Az ötezer elemből épített maketten felfedezhetjük a fatornyos templomot, az azt körülvevő házakat a legapróbb részletekig, lócával, kúttal, kutyusokkal együtt.

Miniatűr kiállítások - Fotó: hollókői Palóc Játszóház facebook oldalaMiniatűr kiállítások - Fotó: hollókői Palóc Játszóház facebook oldala

Szállástippek Hollókő környékén>>

 

 

Reimann Bányászattörténeti Miniverzum, Dorog

Ez a vízben magányosan álló ipari emlékmű a dorogi szénbányászatnak állít emléket, oly módon, hogy az még a gyerekek számára is érdekes kalandot jelent. A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum bemutatja a bányász hagyományokat,  megismerhetünk számos eszközt, egy hatalmas térkép segítségével pedig áttekinthetjük honnan hova vándorolt a szén, és milyen eszközökön tette mindezt. A szénbányászat letűnt világát egy makettvilág tárja fel a látogatóknak, mindezt interaktív módon, akár VR szemüveg segítségével.

Miniatűr kiállítások - Fotó: Reimann Bányászattörténeti Miniverzum facebook oldalaMiniatűr kiállítások - Fotó: Reimann Bányászattörténeti Miniverzum facebook oldala

Szállástippek Dorog környékén>>

 

 

Építéstörténeti tárlat - Esztergomi Bazilika, Esztergom

Ezen a kiállításon, főként az Esztergomi Bazilika makettjén keresztül a legapróbb részletekig megismerhetjük hazánk legnagyobb székesegyházának építészeti szépségeit és építésének történetét. Az 1822-ben Mathes János által készített makett lehetővé teszi, hogy megismerjük Kühnel Pál és Packh János tervei alapján megépített bazilika végső kivitelezését, azt, hogy milyen tervek és elképzelések előzték meg. Külön vitrinekben kaptak helyet a liturgikus eszközök és emléktárgyak, melyek a templom felszenteléséhez kapcsolódnak. Érintőképernyős felületeken követhetjük nyomon az épület építésének folyamatait.

A Caput, mater et magistra - a Bazilika építéstörténeti kiállítása az épület főhomlokzatának latin feliratát idézi, vagyis: A magyarországi egyházak feje, anyja és tanítója.

Fotó: Mudrák Attila, bazilika-esztergom.huFotó: Mudrák Attila, bazilika-esztergom.hu

 

 

Mini Magyarország, Szarvas

A két hektáron elterülő makettpark hazánk egyetlen interaktív makettparkjaként mutatja be számunkra a mai és a történelmi Magyarország nevezetességeit. Megtekinthetjük többek között a Szegedi Dóm, a Parlament, a Lánchíd és a Kolozsvári Nagytemplom rendkívül részletgazdag kicsinyített mását, számos interaktív elemmel. Így egy gombnyomással gregorián dallal csendül fel egy templomból, bekapcsolnak a Szécsényi Fürdő vizes elemei, vagy felnyílik egy híd. Az építmények között számos helyen kisvonatok közlekednek, melyek pályája hazánk leghosszabb szabadtéri vasút-makett pályáját teszik ki.

Miniatűr kiállítások - Fotó: Mini Magyarország makettpark (Szarvas)Miniatűr kiállítások - Fotó: Mini Magyarország makettpark (Szarvas)

Szállástippek Szarvas környékén>>

 

 

Várpark és Skanzen (Dinnyés)

A várpark majd 2 hektáron fekszik, lehetőséget adva arra, hogy megismerjünk számos középkori vár kicsinyített mását. A történelmi Magyarország várait sehol máshol nem fedezhetjük fel ilyen nagy számban, ráadásul anyaguk az eredetivel megegyező, kőből, téglából, fából és földből készültek. A park építője Alekszi Zoltán alapos kutatásokat követően tervezi meg egy-egy vár kivitelezését, melyek sok esetben rekonstrukciós elképzeléseket is tartalmaznak.

Miniatűr kiállítások - Fotó: Várpark és Skanzen (Dinnyés)Miniatűr kiállítások - Fotó: Várpark és Skanzen (Dinnyés)

Szállástippek Dinnyés környékén>>

 

 

Minikönyv-gyűjtemény - Jókai Mór Városi Könyvtár, Pápa

Tari Józsefnek köszönheti a Jókai Mór Városi Könyvtár azt a közel 5600 darabot számláló miniatűr könyv gyűjteményt, ami a könyvtár állandó kiállításának anyagát képezi. A 30 és 76 milliméter között mozgó mini könyvek gyűjteménye ezzel az ország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. A normál könyvekkel megegyező, ugyanolyan kötésű, szabad szemmel vagy nagyítóval olvasható könyvek különféle témákat ölelnek fel.

Miniatűr kiállítások - Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár (Pápa)Miniatűr kiállítások - Fotó: Jókai Mór Városi Könyvtár (Pápa)

 

 

Makett- és modellgyűjtemény, Magyar Mezőgazdaság Múzeum és Könyvtár, Budapest

A mezőgazdaságban egykor megtalálható gépek modell és makett méterű darabjait ismerhetjük meg a Mezőgazdasági Múzeumban. A legkorábbi 1896-ból származik, a kiállítás számos darabja működőképes, legkisebb részig anyaghű, alakhelyes és méretarányos. Találunk itt lokomobilokat, lokomotívokat, fogatos fűkaszát, aratógépet, valamint pásztorépítmény maketteket is.

Miniatűr kiállítások - Makett- és modellgyűjtemény, Magyar Mezőgazdaság Múzeum és Könyvtár, BudapestMiniatűr kiállítások - Makett- és modellgyűjtemény, Magyar Mezőgazdaság Múzeum és Könyvtár, Budapest

 

 

Bolgár Imre minikönyv gyűjteménye - Országos Széchenyi Könyvtár, Budapest

A Zrínyi nyomda nyugalmazott vezérigazgatója, Bolgár Imre halála után családja ajánlotta fel mini könyv-gyűjteményét az Országos Széchenyi Könyvtár részére, hogy a gyűjteményből állandó kiállítás létesüljön, bemutatva a miniatűrök csodás világát. A gyűjtemény részét képezi számos dedikált, számozott vagy különleges kötésű könyv, köztük hungarikumok is. Az 1200 darabot számláló gyűjtemény jelentősen növeli ezzel a könyvtár minikönyvállományát.

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarország második legnagyobb fürdőjének otthona a Bükhöz tartozó Bükfürdő, ahol nem maradhat ki a kirándulásból a Répcementi tanösvény, illetve a Kneipp és Nordic Walking Park bejárása sem. Ha viszont szempont a családbarát program, akkor a Kristály Tornyot, a Napsugár Játszóparkot és a felnőtteknek is ideális Funcity-t célozd meg!
Van annál jobb dolog ebben a jeges időben, mint egy meleg medencében üldögélve nézni a fejünk felett a csillagokat? A cikkünkben összegyűjtött szállodák nem csupán pihenést, hanem élményt is kínálnak, amely ötvözi a gyógyító vizet, a kényelmet és a lenyűgöző környezetet. Legyen szó romantikus hétvégéről, családi vakációról vagy egyszerűen a mindennapi stressz elkerüléséről, ezek a hotelek garantáltan emlékezetessé teszik az ott-tartózkodást.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.
Tavaszi kirándulásra termett városok - szállásajánlóval
A napfényes tavaszi időben nincs is jobb egy szuper kirándulásnál. Ajánló cikkünkben olyan településekről olvashattok, ahol a wellness pihenés mellett számtalan érdekes látnivaló, izgalmas programok és meseszép környezet vár rátok. Így hát elő a bőröndökkel és kezdjetek csomagolni!
„Tüskevári Tündérkert” és Rákóczi pihenőhelye – sziget-túrák tavaszra
Ismered Magyarország legszebb szigeteit? Tudod, hová indulj, ha természetközeli, vízparti sétára vágysz? Kerekedj fel velünk, mert különleges sziget-túránkon a „tüskevári Tündérkertet” és Rákóczi pihenőhelyét is útba ejtjük!