Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
2022. augusztus 12.a párjával járt itt 35 Herenden szerettünk volna ebédelni, de a Paletta kora délután bezár, és mintha lakatlan lenne a környéke is, az Apicius meg nem is működik egyáltalán, csak a kávézója. És a környéken egyáltalán nem tudnak ajánlani semmiféle helyet, ahol enni lehet, mondta széles mosollyal a recepciós néni. talán valami pizzéria akad valahol a környéken.
Na, erre én gondoltam is, hogy a tűz vesse fel a fél Bakonyt, nem baj, majd eszünk Ajkán, ott biztosan van egy étterem! És csaptam a lovak közé a bakról máris. Ajkára érve, jobbra-balra szimatolva, étterem talán van erre vagy arra, egy kereszteződésnél jobbra is, meg balra is, nosza, aztán csak kifutottunk Ajkáról. . . megkérdeztem egy derék embert az út szélén, és a Csopakot ajánlotta. Betáplál, indul, megtalál. Hosszú terasz, nincs túl meleg, kiültünk hát. Per pillanat mi voltunk az egyetlen vendég. Ennek ellenére, némi időbe telt, mire a lány, aki a teraszt ajánlotta, kiért hozzánk az étlappal. Ezt nem is értettem. nem mi vagyunk az egyetlen fizető célpont? Jó sűrű májgombóclevest kaptam, éhes voltam, jól esett. A második egy filézettnek látszó csirkecomb, burgonyapürével, uborkasalátával, ehető kategória. A feleségemé tényleg nem sikerült, a meggylevese tele volt maggal, aztán valami borzaskát kért, és megkóstoltam, valóban eléggé nyers maradt a krumplija, a fogyaszthatóság alatt. Így ez az étkezés nem jött ki az átlagból, az asztal egy kicsit ragadt, ez is inkább rossz benyomást keltett. Viszont nem drága a hely, ha ez a főszempont, akkor lehet is menni, enni.
2022. augusztus 12.egyedül járt itt 55 Azt írtam, hogy önmagáért kiált, maga a szobor, maga a látvány, de ez az ember, akiről szól az emlékmű nem önmagáért kiáltott, hanem másokért. Abban a korban, amikor üldözött emberekért a politikusok és az egyházak nem, hogy kiálltak volna, de még dörzsölték is örömükben a kezüket örömükben, egy magyar gróf a pozsonyi parlamentben szembeszegült az aljas többség akaratával.
Egyedül maradt ezzel. Később meghurcolták, elítélték, a fasiszták szemében is tüske volt, meg a bejövő kommunisták szemében is. Abszolút csapda. Emberi helytállás. A szobor: egy gróf mezítláb, hidegben, dühöngő szélben. Azaz, a történelemben. Börtön, munkatábor, kilátástalanság. Ez az ember az igazi szentek közé tartozik, nem bánatos képpel hülyeségeket beszélt, hanem tett valamit, maradandót, emlékezeteset. És meg is lakolt érte. Emlékezzünk rá, ha erre járunk! A nagyon kevesek közé tartozott küzülünk! Egyébként Nagy János felvidéki szobrász alkotása.
2022. augusztus 12.a párjával járt itt 35 Már régóta tartoztam ide ennek a helynek a leírásával, régebben többször beténferegtem, mert azért kíváncsi természetem van, de nem hagyott mélyebb nyomot. Most újra bementem, megismerni a helytörténetet és a hont, hátha. . . a bejutás annyiból korlátozott, hogy délután négytől van nyitva este 10-ig.
Gondolkodtuk is a nejemmel, hogy a parton esti tízkor andalgó, vagy már éppen kapatos nyaraló hirtelen indíttatást érez, hogy hont ismerjen. A környéken ilyenkor már mindenkiből énekel a bor, De mi színjózanok voltunk, tekintetünk éles, akár a sasé. A bejutás ingyenes. Egy úr ül ott, aki kissé zavarban van, hogy miért jött be valaki, kissé nem igazán tájékozott egy-két kérdés után, hát nem is fárasztottam ezzel. A kiállítás abszolút ömlesztett, van egy ásványgyűjtemény, pár darab tényleg a környékre jellemző, azután van vagy két tárló a településen lévő romtemplomokról, de jobban jársz, ha párszáz mérettel arrébb személyesen megnézed inkább a romot, van egy kis régipénz-gyűjtemény, nem igazán helyspecifikus, van egy modell a régi a fürdőházakra utalva, a hajózásra is, meg valami festett bútor. . . a budapesti lövészegylet oklevele is megtalálható. . . . nos, szóval, aki meg szeretné nézni, csak rajta! Én szóltam!
Érdekes
2022. augusztus 12.a párjával járt itt 45 Vannak az országban híresebb pincesorok, ilyen a hajósi, a töki, a palkonyai, villánykövesdi. . stb. és mind-mind egy kicsit más jellegű, színesebb, egyformább, különbözőbb, de a szokványostól elütő építkezési forma. A tokaji szerelmi pincesor talán az egyik leginkább köztudatban élő, nekem is az.
A nyúli talán azért kevésbé ismert, mert ki a manó hallott már híres nyúli borokról? Én nem. . . de vannak ám szólók Nyúl mellett is, csak nem látszanak. Mondjuk, Győrre nem jellemző a borászat, de Pannonhalma már csak pár kilométer innen, szóval, ott terem híres bor, meg Nyúlban is valami, csak nem pont ott, ahol a pincék vannak. De ezeket a pincéket is meg lehet keresni, és ezek is egy sajátos világot rejtenek. Végigjártuk a jelentős részét egészen a Szél Fiai fogadóig, talán odáig tart ez a kis szabadtéri bemutató. Mutat egy egységesnek tűnő, sajátos arculatot, nem nagy időveszteség út közben kitérni ide is, ezért hát ajánlom másnak is. De nélküle is bátran tovább élhet bárki.
Érdekes
2022. augusztus 12.egyedül járt itt 45 Ady Endre szobra szobra éppen a Liszt Ferenc tér végén áll, hátat fordítva a nagy zeneszerzőnek, de dacosan szembe fordulva Jókaival, aki az út túloldalán ül örök székében. Nem azonos kor ők, nem is azonos szellem, mondanivaló. Más és más érték.
Adyt sokat szavaltam a diákkoromban, de talán még az országos Ady Endre szavalóversenyen is annak idején, hát hogyan mehetnék el szó nélkül mellette? Csucsán, a kastélyban is többször meglátogattam az emlékét, ha arra jártam. Nagyváradon ugyanúgy eszembe jut, mint Párizsban. A híres szerelmei, meg a híres indulatai. Van valami lelki rokonságon vele, azt hiszem. A szobrot Csorba Géza készítette, és jól kifejezi a költő lelkét a hidegben, szélben magán összefogott kabát.
Érdekes
2022. augusztus 12.egyedül járt itt 45 Több szobrot is kapott már Jókai Mór, a nagy mesemondó, de ez lehet, hogy a legismertebb, a róla elnevezett téren áll, azaz ül, és egy kicsit félrefordítja a fejét és az Írók boltját nézi a túloldalon, hogy járnak-e még magyarok a könyvek házába és isszák-e még a szavait, mint régen?
A félelmetes mennyiségű szókinccsel rendelkező író örök példaképem volt, nekem nem volt hosszú és unalmas gyerekkoromban, gyönyörű szavai közül jópárat meg is őriztem a beszélt nyelvemben. A kor, amelyben moist élek feleslegesnek, nehéznek ítéli már őt az iskolákban, a kötelező irodalomban, és silány másodvonalbeli irredenta suttyólat emel szobormagaslatokra, de Jókait tőlem már nem lehet elvenni többé. A téren lévő szobor kissé nehezen fényképezhető. éppen erősen dolgoztak a környezetében, el is volt kerítve, de majd csinálunk róla jobb fotókat is máskor.
2022. augusztus 12.a párjával járt itt 55 Ezt a házat azért illik felkeresni, Jászai Mari, a múlt egyik legnagyobb magyar színésznő-ikonja Ászáron született, egy nem túl fényes jövőt ígérő házban. Édesanyja valahonnan nemesi származású volt, ezért taníttatta a gyerekeket, Korán meghalt a csontig lestrapált tenyésznőnek állt anya, az apa meg vasszigorral verte a nyolc árvát, az új mostoha meg kegyetlen volt, mint a mesékben.
De a kislány kimenekült valahogy és a könyvekbe, az önművelésbe kapaszkodott. Brutális gyerekkorát így tudta valahogy ép ésszel elviselni. Ma a ház szépen rendbe van hozva, könnyen megtalálható a falu szélén, egy kedves hölgy azonnal segítségünkre volt és vitt bennünket szobáról szobára, és mesélt mindenről, amit tudott. Jászai Mari emlékét, nagyságát nem akarom méltatni, senki vagyok én ehhez, de a hozzá kötődő relikviákat megcsodálni talán emberi, nemzeti kötelességem is.
Érdekes
2022. augusztus 12.egyedül járt itt 45 Nem tudtam, hogy itt van, a MOM-os levegőbe függőlegesen fellövő íjász fiú miatt matattam a Csörsz utcában, amikor rábukkantam erre a szoborra. Nem is olyan régen lehet itt, 2017-ben avatták. közel van a Magyar Olimpiai Bizottság székházához, meg hát Papp Laci is itt dolgozott a MOM-ban, meg lakott is az Óra utcában, tehát abszolút helyén van a szobor.
Nekem a tartása nem stimmel annyira, amire én emlékezem, a háromszoros olimpia bajnok, majd profi bokszoló mindig az arcát védte elsősorban az ökleivel, az alkarjával meg a felsőtestét, kissé előregörnyedten ment előre és ebből az állásból támadt. Ez a szobor nem olyan, és az arcából is hiányzik az a csibészes pajkosság, ez inkább egy mokány paraszt. De nem baj, jó, hogy van, álljon is neki emlék, egy legenda van itt fémbe öntve. Fekete Géza Dezső alkotása.
2022. augusztus 5.egyedül járt itt 55 Budaörsön van néhány gasztronómiai fellegvár, ahol csúcsra járatják a konyhai innovációt, nos, tegyük hozzá, hogy az Erika salátázója nem ezen a pályán versenyez. Nem azért, mert itt rossz az étel, egyszerűen más irányba mentek. Gondolkodtam a minősítésen, ötöst kellene adnom erre is, mint a Rutinra vagy pl.
a Flyby-ra, de aztán megbeszéltem magammal, hogy igen, persze. erre is. Nem az ételek minőségéért, hanem a vendéglátásért. A főnöknő lehengerlően kedves, fantasztikusan családias a hangulat, vevő és személyzet azonnal egymás szívébe zárhatja egymást, csupa kis mütyűr, kis apró díszítő ötlet között ehetsz, és feldobja a napod. A kínálat nem végtelen, van ez, az, meg amaz, közben készülnek a dolgok hátul, meg a bolt, ki-be járnak az emberek, úgy látom alapvetően elvitelre kérnek enni, nem is értem, mert ott enni is jó, mindenki barát, mindenki mosolyog, olyan, mintha társadalmi közösségi tér is lenne egyben. és jó volt a hideg meggyleves, bizony. Utána elrágcsáltam a dzadzíkimet a húsommal, ez nem volt valami konyhai különlegesség, de öt pontot hozzátett a társaság. Amikor meg a gyerekek megérkeztek a kerthelyiségben és egy rakás kis jövő-. menő cukiság elfoglalta a teret, akkor láttam végkép. , hogy ez mégis jó hely, ide érdemes betérni, meg még visszatérni is. Amúgy meg ilyen olcsón ilyen jót alig eszel valahol.
2022. augusztus 4.a párjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Már minden ezt-azt értékeltem Pannonhalmán, az apátságról még nem volt külön szó. Azt hiszem a legtöbb magyar életében nem is egyszer, de többször megfordul itt, akárcsak a tihanyi apátságban, függetlenül attól, hogy hívő vagy sem. Ezek olyan kiemelkedően nemzetileg fontos és látandó helyek.
Tudjuk, hogy több mint 100 éve van itt létesítmény, egymásra épülnek várak és monostorok, és az egésznek van valami egészen bizarr vonatkozása az államra nézve, Fütyfürütty király behív egy országba akármilyenrendi szerzeteseket - és a lényeg szempontjából közömbös, hogy muszlim, keresztény, buddhista, stb. vagy milyeneket - ad nekik egy rakás földet, épít nekik tornyokat, palotákat, azok meg párhuzamosan elkezdik sanyargatni a népet a királlyal karöltve. És ez a szisztéma nem csak ezer év óta működik a világon, sokkal régebben is volt, és ma is van, velünk él. Az emberek meg megszokták Kamcsatkától a Tűzföldig, hogy ez van, ilyen a világ rendje, mert különben Isten, vagy Hókuszpók vagy akárki megharagszik a felhők felett. Hát így lesznek az apátságok, perjelségek, kolostorok, bármik. Ezt a hatalmas épületcsoportot mára már kissé humánusabb elvek vezérlik, A szerzetesek levendulát termesztenek, sört főznek, bort és pálinkát is készítenek. Valamivel megpróbálnak hozzájárulni önnön fenntartásukhoz. Működtetnek a falakon belül egy országosan elismert, híres gimnáziumot is, és az apátság két szociális otthont is fenntart. Így már azért értelmet nyer ez a hatalmas épületcsoport. A könyvtár meg. . . gondolom, senki nem felejtette el, aki valaha is járt benne, annyira ikonikus, szép hely, hogy örökre az ember retinájába ég. Ajánlom is mindenkinek, persze, nem is kell ajánlani, úgyis elmegy ide mindenki, mert ezt azért látni kell.