Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zabolátlan vízesés, „égigérő kilátó” és zegzugos vár - ezeket rejti Parádfürdő és környéke

Kalandozzatok velünk a kies Észak-Magyarország csodaszép helyszíneihez! Célba vesszük a Parádfürdő látnivalóit, az Ilona-völgyi-vízesést, a legendás Rákóczi-fát, valamint a mutatós Cifra Istálló és Kocsimúzeumot, de itt még nem állunk meg. Helyette felderítjük a mesés környéket is, mely fényűző kastélyt, bámulatos várat, sudár kilátót és csúcskövet is tartogat.

 

PARÁDFÜRDŐ

A vadregényes Mátra északi részén, susogó erdőkkel tarkított völgyben fekszik Parádfürdő, mely hivatalosan ahhoz a Parád nagyközséghez tartozik, amit csak „a palócok központjaként” szoktak emlegetni a helyiek. A Kékes csúcsának tövében megbújó, apró településen, Parádfürdőn megtapasztalhatjátok az éltető gyógyvizek erejét, a természet megnyugtató közelségét és azokat a fantasztikus kincseket, amikért bizony megéri túracipőt húzni.

Mesés szállásajánlatok Parádfürdőn és környékén>>

 

3 különleges hely, amit látnotok kell Parádfürdőn:

Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatagát rejti az igézően szép Ilona-völgy, melynek látványa a felnőtteknek és a gyerekeknek is életre szóló élményt kínál. A függőleges sziklafalról, 10 méter magasról aláhulló Ilona-völgyi-vízesés minden évszakban más arcát mutatja. Egy viszont biztos: mindenkit elvarázsol! Pihenjetek meg a zuhatag lábánál lévő padokon, miközben a bükkóriások vetnek rátok árnyékot! A látványosság felkereséséhez a 8 állomásos, nagyjából 6,5 kilométer hosszú tanösvényt javasoljuk, ami érinti idefelé az Etelka-tárót, Vaskapu-ereszkét, a Mélyszinti kutatást, a Timsós-tárót, a Szent István-csevicét, az Ördöggátakat, az Ilona-völgyi homokkő feltárást is, míg el nem ér az Ilona-völgyi vízeséshez.

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Ilona-völgyi vízesés (Parádfürdő)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Meseszép panorámával vár Lillafüred legújabb látnivalója, a Zsófia-kilátó
A végéhez ért a 122 évvel ezelőtt épült, majd később lebontott Zsófia-kilátó újjáépítése: nagy örömünkre augusztus 23-án hivatalosan is átadták. Lillafüred tehát újabb látnivalóval gazdagodott, amely a csodás kilátás mellett interaktív látvány- és tájékoztató elemekkel is szolgál.

 

 

Cifra Istálló és Kocsimúzeum

Az egyik legnépszerűbb lántivaló Parádfürdőn Ybl Miklós zsenialitását dicséri, ez pedig nem más, mint az 1880-ban épült Cifra Istálló és Kocsimúzeum. Az eklektikus stílusú, vörös téglából felhúzott épületben a látogatók ma megtekinthetik a hagyományos magyar lófajtákat, és a kocsitörténeti kiállítást is. Nézzétek meg közelebbről a Kocsimúzeumot, ahol csodás hintókat és konflisokat is láthattok, miközben sok hasznos tudással gazdagodtok! Érdemes kiegészíteni a kirándulásotokat egy hangulatos lovaskocsikázással is, amit előzetes bejelentkezés után próbálhattok ki!

 

Rákóczi-fa

Létezik egy misztikus hely is Parádfürdőn, az Ilona-völgy kapujában, amit több száz éves legendák öveznek. A település parkjában ugyanis egy hatalmas, kidőlt fát találhattok, melynek törzse olyan vastag, hogy egy ember magasságát is meghaladja. De hogy mitől kihagyhatatlan látnivaló? A helyiek azt suttogják, hogy ezen a helyen pihent meg egykor II. Rákóczi fejedelem, aki lovát az óriási fához kötötte.

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Rákóczi-fa (Parádfürdő)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Rákóczi-fa (Parádfürdő)

 

 

PARÁDFÜRDŐ ÉS KÖRNYÉKE

Érdemes több naposra tervezni a kirándulást, ugyanis a magával ragadó környék is bőven tartogat felfedezni való tájakat és látnivalókat. Kövessétek a lábnyomainkat Parádsasvárra, Sirokra, a Galyatetőre és az égbe törő Kékestetőre is!

Ezeket az éttermeket keressétek fel Paráfdürdőn, ha megéheznétek.

 

Parádsasvár: Károlyi-kastély

A hegyek és erdők rejtekében meghúzódó parányi, üvegmanufaktúráiról híres zsáktelepülés, Parádsasvár amilyen apró, annyira csodálatos. Az itt magasodó patinás, főúri eleganciát hirdető Károlyi-kastély Ybl Miklósnak köszönhetően nyerte el jelenlegi formáját. 1996 óta pedig Kastélyhotel Sasvár Resort néven, hotelként funkcionál és lakosztályokkal, fenséges ízekkel, valamint modern wellnessel, illetve élményfürdővel várja a látogatóit.

Tovább a Kastélyhotel Sasvár mesés szállásajánlataihoz>>

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Károlyi-kastély / Kastélyhotel Sasvár (Parádsasvár)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Károlyi-kastély / Kastélyhotel Sasvár (Parádsasvár)

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.

 

 

Siroki vár, Barát és Apáca sziklák, Sirok

A Mátra keleti szegélyén elhelyezkedő Sirok a bakancsos túrázók egyik legjobb döntése. Keressétek fel a szédítő látványt nyújtó Siroki várat, ahol a hegy gyomrában járatok, lépcsők és termek sorára bukkanhattok! Gyönyörködjetek a várfalakról elétek táruló panorámában és csodáljátok meg a szuper kiállítást is! Ha jól figyeltek, akkor a vár tetejéről jól látszanak a riolittufából született, 6-8 méter magas, különös alakú Barát és Apáca sziklák, amiket szintén érdemes útba ejteni.

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Siroki vár (Sirok)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Siroki vár (Sirok)

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Barát és Apáca sziklák (Sirok)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Barát és Apáca sziklák (Sirok)

 

 

Galyatető: Galya-kilátó

Vesszetek el a tetőtéri, 360 fokos varázslatos látképben, mely a Gatyatetőn álló, 30 méter magas Galya-kilátóból nyílik! Az Országos Kéktúra útvonalán magasodó építményt Magyarország legmagasabban lévő kilátójaként tartják számon, melynek felső három emeletében akár ott is éjszakázhattok!

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Galya-kilátó (Galyatető)Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Galya-kilátó (Galyatető)

 

 

Kékestető: Kékestetői csúcskő

Milyen érzés 1014 méterről, hazánk legmagasabb pontjáról, a Kékestetőről megszemlélni a világot? Leírhatatlan! Visszaindulás előtt azonban pihenjetek meg egy kicsit és örökítsétek meg a teljesítményeteket a nemzeti színbe öltözött csúcskőnél.

Látnivalók Parádfürdőn és környékén - Kékestetői csúcskőLátnivalók Parádfürdőn és környékén - Kékestetői csúcskő

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
6 vadregényes szurdokvölgy Magyarországon, amitől tátva marad a szátok
Zúgókkal és patakokkal színesített katlanok, betyárok lakta barlangok, hegygerincről nyíló panorámák, valamint izgalmas természeti csodák tolonganak legfrissebb bakancslistánkon. Utazzatok velünk, mert a következő 6 megállónk során a leggyönyörűbb hazai szurdokvölgyekbe látogatunk el, amik biztosan nem okoznak majd csalódást!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ez alkalommal elkalauzolunk benneteket Magyarország nagyszerű csillagvizsgálóiba! Kövessétek a kanyargó Tejutat, érintsétek meg a Holdról érkező meteoritokat vagy egy különleges VR túrán fedezzétek fel a Mars kanyonjait! A futurisztikus kiállításoktól, óriási távcsövektől és szuper előadásotoktól pedig tuti csillagokat láttok majd!
Ha nyitott szemmel jártok a városban, akkor számtalan helyen bukkanhattok rá Kolodko Mihály miniszobraira. Az Ungváron született, anyai ágon magyar származású művész 2017-ben kezdett el tevékenykedni Magyarországon. Már több városban is megtalálhatók a miniszobrok, azonban mi most azt mutatjuk meg nektek, hogy Budapesten hol futhattok beléjük.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.