Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

6 vadregényes szurdokvölgy Magyarországon, amitől tátva marad a szátok

Zúgókkal és patakokkal színesített katlanok, betyárok lakta barlangok, hegygerincről nyíló panorámák, valamint izgalmas természeti csodák tolonganak legfrissebb bakancslistánkon. Utazzatok velünk, mert a következő 6 megállónk során a leggyönyörűbb hazai szurdokvölgyekbe látogatunk el, amik biztosan nem okoznak majd csalódást!

 

A mennyei sült pisztráng és természeti csodák otthona: Szalajka-völgy

A Bükk vidék festői szépségét leginkább a lélegzetelállító, szilvásváradi Szalajka-völgy tükrözi vissza, ahol olyan csodálatos természeti kincsek lapulnak, melyeket vétek lenne kihagynotok. Pattanjatok fel az erdei kisvasútra, ami pár perc zakatolás után egyenesen a varázslatos Gloriett-tisztásra visz, majd a zúgó patak mentén haladva könnyedén elérhetitek a Felső-tavat! Innen egy vádlipróbáló út vezet fel az Istállóskői-barlangig, vagy ha spórolnátok az energiákkal, akkor vissza is indulhattok, hogy megnézzétek közelebbről a lebilincselő Fátyol-vízesést és a Szikla-forrást. Érdemes megállni a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumnál is egy kis bámészkodásra. Anélkül pedig ne is induljatok haza, hogy nem kóstoltátok meg a fantasztikus, fokhagymával gazdagon megkent sült pisztrángot!

Szállásajánlatok Szilvásváradon>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Szalajka-völgy6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Szalajka-völgy

 

 

Egy hely, amiért alaposan meg kell küzdeni: Rám-szakadék

Magyarország egyik legszebb szurdokvölgyét a szemkápráztató Dunakanyarban kell keresni. Itt lelt otthonra ugyanis a vulkáni tevékenységek nyomán született Rám-szakadék, ahol meredek sziklafalakkal és mederben futó patakkal találkozhattok. Ezt a lenyűgöző túrát azonban azoknak ajánljuk, akiknek nem gond, hogy létrákon és kapaszkodókon át küzdjék le a körülbelül 112 méteres szintkülönbséget, melyet Dömös irányából, Dobogókő felé haladva ajánlott teljesíteni! A kiránduló útvonal nehézsége miatt fontos, hogy csak szép időben induljatok el, megfelelő felszerelésben és mindvégig kövessétek a kijelölt turistajelzéseket!

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék

 

10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.

 

 

Nem gyerekjáték: Kőszikla-szurdok

Több mint 2 kilométer hosszú, káprázatos túra vár rátok, ha úgy döntötök, hogy a Zalai-dombság mélyén rejtőző Kőszikla-szurdokot veszitek célba. A kalandos és látványos útvonal már másfél óra alatt teljesíthető, Nagybakónak településről kiindulva. Azért ne tévesszen meg benneteket a táv rövidsége, ugyanis ez a látogatás nem lesz éppen könnyű! Ezt az úti célt kizárólag száraz időben szabad felkeresni és csak azoknak ajánljuk, akiknek nem remeg meg a lábuk a hosszú létrákon fel- vagy lefelé kapaszkodva. Az erőltetett menet után vagy előtt lesz lehetőségetek arra, hogy megtöltsétek a kulacsaitokat a kristálytiszta Eszperantó-forrásnál vagy piknikezzetek a természetben kialakított pihenőpontoknál. Ha elfogadtok tőlünk egy tippet, akkor lentről, felfelé haladjatok, hogy fokozatosan mutassa meg nektek csodáit a táj.

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Zalai-dombság6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Zalai-dombság

 

 

Fővárosi pezsgésből a természet szívébe: Dera-szurdok

Egy rövid autókázásra a budapesti nyüzsgéstől már a tökéletes béke köszönti a lelkes kalandorokat a kincseket őrző Pilis völgyében. Az egyik ilyen természeti csoda a méltán népszerű Dera-szurdok, mely metszi az Országos Kéktúra útvonalát is. Lépjetek rá a Pilisszentkereszttől startoló, pazar ösvényre, melynek kéksávos jelzéseit követve egykettőre a fahidakkal tarkított Dera-patak völgyébe csöppenhettek! Menet közben bátran időzzön el a tekintetetek az apró vízeséseken, a bájos fahidakon és csodáljátok meg a hegygerincről nyíló eszméletlen kilátást is!

Tipp! Azt tanácsoljuk, hogyha elkerülnétek a tömeget, akkor időzítsétek hétköznapra a kirándulást, mert szombaton és vasárnap igazán közkedvelt ez a kevesebb, mint 2 kilométeres, 1 óra alatt végigjárható útszakasz.

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Dera-szurdok6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Dera-szurdok

 

 

Titkos terület a Vas-hegy lábánál: Pinka-szurdok

Vas megye nyugati peremén, az osztrák határ szélén fekszik a bűbájos Felsőcsatár települése, ahol a madárdal és az Alpokból ismert friss levegő mellett rengeteg látnivaló is fogad benneteket a Pinka-szurdokban. A gazdag állatvilág jeles képviselőivel, valamint a buja növényzettel tarkított úton hallépcsővel és patakparti malommal is találkozhattok, ha a felsőcsatári hídtól kezditek meg a barangolást. Az innen, nagyjából 5 kilométer hosszan futó körtúra tökéletes megoldás lehet akkor is, ha gyerkőccel vágnátok neki a természetnek. Az igazán elhivatott horgászok pedig akár pecázhatnak is a Pinka patak mellett.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

Családosoknak és könnyed túrára vágyóknak: Gaja-szurdok

Ahol a Bakony zabolátlan hegyei kisimulnak, ott bújik meg Bodajk és Fehérvárcsurgó között a mesés Gaja-szurdok, mely egyszerre ötvözi a szilaj vadon és a hangulatos parkerdő jellegzetességeit. A megközelítőleg 4 km hosszú túraútvonalat folyamatos haladás mellett könnyedén végigjárhatjátok 1 óra alatt – akár babakocsival is. Ehhez csak a Fehérvárcsurgói főkaput kell megkeresnetek és innen már elég követni a kanyargós, tanösvény-szerű utat. Kíváncsiak vagytok, hogy mi mindennel találkozhattok itt? Például a lusta Gaja patakkal, az erdei tóval, játszótérrel, hangulatos fahíddal, a legendás Ádám-Éva fával és – a helyiek szerint – a betyárok hajdani búvóhelyeivel. Másszatok fel a Károlyi-kilátóba is a magával ragadó panorámáért! Ha pedig elfáradtatok, akkor sütögethettek egyet a szabad ég alatt a pihenőhelyekkel egybekötött tűzrakóknál!

A fehérvárcsurgói kastélyhotel ajánlatai>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok, fotó: Pumalya6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok, fotó: Pumalya

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok

 

5+1 pazar kirándulóhely természetjáróknak - tekintélyes várak és elátkozott kövek nyomában
Legendás, átok sújtotta szerkövek a Mecsekben? Varázslatos túraútvonal a Boldogkői várig? Álomszép tengerszem, mely a Mátra dús erdeiben bújik meg? Bizony, nem lesz könnyű csak egyet kiválasztani a most következő kirándulótippjeink közül.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szabaduljatok ki a nyüzsgő fővárosi forgatagból, ahonnan nem is kell messzire menni ahhoz, hogy titkos kincsekre bukkanjatok! Már csak az a gond, hogy nem tudjátok, merre lapulnak a rejtett látnivalók és remek programok Budapest környékén? Ez esetben fogadjátok meg kirándulástippünket, mely segítségével bármikor beiktathattok egy egynapos kiruccanást Budaörsön!
A méltán népszerű hotelek között rengeteg olyan családias szálloda áll a vendégek rendelkezésére, melyek fürdők közelében találhatóak, így gyermekkel utazók számára is tökéletes alternatíva lehet. Ezekből gyűjtöttünk össze most 10-et, hogy nektek csak ki kelljen választani azt, amelyik a legjobban tetszik!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló a Balatonon
Nézzétek meg a tatárjárás előtt épült magánvárat, gyönyörködjetek a panorámában az árbóc alakú kilátóból, zarándokoljatok el a bányászalakások romjaiból épített kápolnához - a magyar tenger partján mindig akad újabb felfedezésre váró látnivaló. A legjobb balatoni kirándulóhelyekből és látványosságokból gyűjtöttünk most össze néhányat.
10 különleges kilátó Magyarországon, amit megéri felkeresni
Hazánk legkülönlegesebb kilátói közül megismerhetitek több között a 150 méteres magasságban lebegő Ballon-kilátót, az 1000 méteres magasságban épült körpanorámás TV-tornyot, de azt a kilátópontot is, ami egyszerre két ország területén fekszik.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!
Belföldi nyaralás vidéken - TOP5 szálloda festői zöldövezetben
Ha unjátok a Balatont és a mindig nyüzsgő fürdővárosokat, és szívesebben töltenétek nyáron is néhány napot csendes, nyugodt környezetben és festő zöldövezetben, akkor jó helyen jártok. Íme 5 wellness hotel vidéken a felhőtlen nyaralásért!
Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával
2022.08.16 | 11 perc | Szállások | Legnépszerűbb
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.