Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

6 vadregényes szurdokvölgy Magyarországon, amitől tátva marad a szátok

2022.07.25 | 8 perc

Zúgókkal és patakokkal színesített katlanok, betyárok lakta barlangok, hegygerincről nyíló panorámák, valamint izgalmas természeti csodák tolonganak legfrissebb bakancslistánkon. Utazzatok velünk, mert a következő 6 megállónk során a leggyönyörűbb hazai szurdokvölgyekbe látogatunk el, amik biztosan nem okoznak majd csalódást!

 

A mennyei sült pisztráng és természeti csodák otthona: Szalajka-völgy

A Bükk vidék festői szépségét leginkább a lélegzetelállító, szilvásváradi Szalajka-völgy tükrözi vissza, ahol olyan csodálatos természeti kincsek lapulnak, melyeket vétek lenne kihagynotok. Pattanjatok fel az erdei kisvasútra, ami pár perc zakatolás után egyenesen a varázslatos Gloriett-tisztásra visz, majd a zúgó patak mentén haladva könnyedén elérhetitek a Felső-tavat! Innen egy vádlipróbáló út vezet fel az Istállóskői-barlangig, vagy ha spórolnátok az energiákkal, akkor vissza is indulhattok, hogy megnézzétek közelebbről a lebilincselő Fátyol-vízesést és a Szikla-forrást. Érdemes megállni a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumnál is egy kis bámészkodásra. Anélkül pedig ne is induljatok haza, hogy nem kóstoltátok meg a fantasztikus, fokhagymával gazdagon megkent sült pisztrángot!

Szállásajánlatok Szilvásváradon>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Szalajka-völgy6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Szalajka-völgy

 

 

Egy hely, amiért alaposan meg kell küzdeni: Rám-szakadék

Magyarország egyik legszebb szurdokvölgyét a szemkápráztató Dunakanyarban kell keresni. Itt lelt otthonra ugyanis a vulkáni tevékenységek nyomán született Rám-szakadék, ahol meredek sziklafalakkal és mederben futó patakkal találkozhattok. Ezt a lenyűgöző túrát azonban azoknak ajánljuk, akiknek nem gond, hogy létrákon és kapaszkodókon át küzdjék le a körülbelül 112 méteres szintkülönbséget, melyet Dömös irányából, Dobogókő felé haladva ajánlott teljesíteni! A kiránduló útvonal nehézsége miatt fontos, hogy csak szép időben induljatok el, megfelelő felszerelésben és mindvégig kövessétek a kijelölt turistajelzéseket!

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Rám-szakadék

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.

 

 

Nem gyerekjáték: Kőszikla-szurdok

Több mint 2 kilométer hosszú, káprázatos túra vár rátok, ha úgy döntötök, hogy a Zalai-dombság mélyén rejtőző Kőszikla-szurdokot veszitek célba. A kalandos és látványos útvonal már másfél óra alatt teljesíthető, Nagybakónak településről kiindulva. Azért ne tévesszen meg benneteket a táv rövidsége, ugyanis ez a látogatás nem lesz éppen könnyű! Ezt az úti célt kizárólag száraz időben szabad felkeresni és csak azoknak ajánljuk, akiknek nem remeg meg a lábuk a hosszú létrákon fel- vagy lefelé kapaszkodva. Az erőltetett menet után vagy előtt lesz lehetőségetek arra, hogy megtöltsétek a kulacsaitokat a kristálytiszta Eszperantó-forrásnál vagy piknikezzetek a természetben kialakított pihenőpontoknál. Ha elfogadtok tőlünk egy tippet, akkor lentről, felfelé haladjatok, hogy fokozatosan mutassa meg nektek csodáit a táj.

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Zalai-dombság6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Zalai-dombság

 

 

Fővárosi pezsgésből a természet szívébe: Dera-szurdok

Egy rövid autókázásra a budapesti nyüzsgéstől már a tökéletes béke köszönti a lelkes kalandorokat a kincseket őrző Pilis völgyében. Az egyik ilyen természeti csoda a méltán népszerű Dera-szurdok, mely metszi az Országos Kéktúra útvonalát is. Lépjetek rá a Pilisszentkereszttől startoló, pazar ösvényre, melynek kéksávos jelzéseit követve egykettőre a fahidakkal tarkított Dera-patak völgyébe csöppenhettek! Menet közben bátran időzzön el a tekintetetek az apró vízeséseken, a bájos fahidakon és csodáljátok meg a hegygerincről nyíló eszméletlen kilátást is!

Tipp! Azt tanácsoljuk, hogyha elkerülnétek a tömeget, akkor időzítsétek hétköznapra a kirándulást, mert szombaton és vasárnap igazán közkedvelt ez a kevesebb, mint 2 kilométeres, 1 óra alatt végigjárható útszakasz.

Szállásajánlatok a környéken>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Dera-szurdok6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Dera-szurdok

 

 

Titkos terület a Vas-hegy lábánál: Pinka-szurdok

Vas megye nyugati peremén, az osztrák határ szélén fekszik a bűbájos Felsőcsatár települése, ahol a madárdal és az Alpokból ismert friss levegő mellett rengeteg látnivaló is fogad benneteket a Pinka-szurdokban. A gazdag állatvilág jeles képviselőivel, valamint a buja növényzettel tarkított úton hallépcsővel és patakparti malommal is találkozhattok, ha a felsőcsatári hídtól kezditek meg a barangolást. Az innen, nagyjából 5 kilométer hosszan futó körtúra tökéletes megoldás lehet akkor is, ha gyerkőccel vágnátok neki a természetnek. Az igazán elhivatott horgászok pedig akár pecázhatnak is a Pinka patak mellett.

Szállásajánlatok a környéken>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.

 

Családosoknak és könnyed túrára vágyóknak: Gaja-szurdok

Ahol a Bakony zabolátlan hegyei kisimulnak, ott bújik meg Bodajk és Fehérvárcsurgó között a mesés Gaja-szurdok, mely egyszerre ötvözi a szilaj vadon és a hangulatos parkerdő jellegzetességeit. A megközelítőleg 4 km hosszú túraútvonalat folyamatos haladás mellett könnyedén végigjárhatjátok 1 óra alatt – akár babakocsival is. Ehhez csak a Fehérvárcsurgói főkaput kell megkeresnetek és innen már elég követni a kanyargós, tanösvény-szerű utat. Kíváncsiak vagytok, hogy mi mindennel találkozhattok itt? Például a lusta Gaja patakkal, az erdei tóval, játszótérrel, hangulatos fahíddal, a legendás Ádám-Éva fával és – a helyiek szerint – a betyárok hajdani búvóhelyeivel. Másszatok fel a Károlyi-kilátóba is a magával ragadó panorámáért! Ha pedig elfáradtatok, akkor sütögethettek egyet a szabad ég alatt a pihenőhelyekkel egybekötött tűzrakóknál!

A fehérvárcsurgói kastélyhotel ajánlatai>>

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok, fotó: Pumalya6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok, fotó: Pumalya

6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok6 vadregényes szurdokvölgy, amitől tátva marad a szátok - Gaja-szurdok

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5+1 pazar kirándulóhely természetjáróknak - tekintélyes várak és elátkozott kövek nyomában
Legendás, átok sújtotta szerkövek a Mecsekben? Varázslatos túraútvonal a Boldogkői várig? Álomszép tengerszem, mely a Mátra dús erdeiben bújik meg? Bizony, nem lesz könnyű csak egyet kiválasztani a most következő kirándulótippjeink közül.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szabaduljatok ki a nyüzsgő fővárosi forgatagból, ahonnan nem is kell messzire menni ahhoz, hogy titkos kincsekre bukkanjatok! Már csak az a gond, hogy nem tudjátok, merre lapulnak a rejtett látnivalók és remek programok Budapest környékén? Ez esetben fogadjátok meg kirándulástippünket, mely segítségével bármikor beiktathattok egy egynapos kiruccanást Budaörsön!
A méltán népszerű hotelek között rengeteg olyan családias szálloda áll a vendégek rendelkezésére, melyek fürdők közelében találhatóak, így gyermekkel utazók számára is tökéletes alternatíva lehet. Ezekből gyűjtöttünk össze most 10-et, hogy nektek csak ki kelljen választani azt, amelyik a legjobban tetszik!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.