Érdekes
2023. december 9. járt itt 45 2017-ben nyitották meg a nagyon szépen, igényesen felújított Kastélyt (jelentős állami forrásból), amely a II. kerületben, Pesthidegkút-Ófalu városrészben található egy igazán szép, nyugalmas környéken. Nemcsak a kastély épületét, de a körülötte lévő parkot is rendbe tették.
A kastély egy részében jelenleg szálloda működik, ugyanakkor Klebelsberg Emlékházkánt is funkcionál, de egyfajta közösségi tér - rendezvényház funkciót is kapott. Többféle programot szoktak szervezni, pl. a gyerekeknek mesedélutánt, játszóházat, a felnőtteknek könyvbemutatót, zenés esteket, kamaraszínházat, de esküvői helyszínként is közkedvelt. A kastély története pontosan nem ismert, de az 1700-as években már állt valamilyen formában, Kurz Báró tulajdonában volt, akihez a szemben lévő Sarlós Boldogasszony Templom építése is köthető. A kastély, udvarház és melléképület Klebelsberg Kuno magyar politikus és jogász tulajdonában volt 1922-től kezdve a haláláig, utána a húga és özvegye élt tovább itt. Nyári rezidenciaként használta a család a kúriát, közben folyamatosan bővítették, szépítették az épületet. 1949-ben kisajátította az állam a kastélyt, és kitelepítette Klebelsberg hozzátartozóit. A szocializmus évei alatt a Szakszervezetek Világszervezete iskolája, SZOT üdülő, Pest Megyei Tanács Tüdőszanatóriuma működött az épületben, melynek állaga folyamatosan romlott, végül üresen, lakatlanul állt évekig.
Érdekes
2023. december 9. járt itt 45 A budai oldalon, a II. kerület külső részén található katolikus templom, barokk stílusban. Különlegesnek vagy egyedinek nem mondanám, sok ilyen épült szerte az országban. Helyileg a szépen felújított Klebelsberg Kastéllyal szemben található. A parkját a környékbeli gyerekek sportpályaként, játszótérként használják, s szerintem ez jól is van így.
A plébánia nyilvántartása szerint a templom 1717-ben épült, Johann Ignaz Kurz magyarosan Kurcz vagy Kurtz János Ignác báró, császári kamarai tanácsos megbízásából és költségére, de sokáig romos, félkész állapotban volt, a következő évszázadok során folyamatosan történtek átalakítások, átépítések, renoválások. Hidegkúton önálló plébániaként működött. A templom falán több emléktábla található magyar és német nyelven, Görgey Artúr 1848 decemberi hadműveleteinek emléktáblája, a Pesthidegkút Baráti Kör táblája, Pesthidegkút német telepesek általi újra-alapításának emléke, az 1945 február 13-i budai vári kitörés itteni elesettjeinek emléke, továbbá gróf Klebelsberg Kunó emléktáblája. Érdekesség, hogy a templom előtti parkos részen a kerítés mentén régi sírköveket helyeztek el, amelyek nyilván a templom körüli egykori, később felszámolt temetőből származhatnak. Nagyon csinos környék, érdemes ide eljönni kirándulni, sétálni, feltöltődni.
2023. december 9.barátokkal járt itt 55 Leginkább Máriaremetei templomként ismert a katolikus hívők számára fontos zarándokhelyszín a II. kerületben. A kerületrész is róla, Máriáról kapta a nevét, hogy miért remete, azt nem tudom. Hasonlóan számos Buda környéki településhez, a török hódoltság után elnéptelenedett falvakba németeket telepítettek be, így történt ez errefelé is, ide a Rajna-vidékről érkeztek a XVIII.
század első felében. A katolikus vallású új lakók közül egy fiatal lány ráadásul egy Mária-képet is magával hozott, melynek csodatévő képessége is volt (állítólag). A kép először egy tölgyfára - amely mára elpusztult - volt kiakasztva, de miután több csodát is tett a kép, vagyis Mária, először egy kis kápolnát emeltek, majd később már ez sem volt elég, templomot kellett építeni hozzá. A XVIII. század végére már népszerű búcsújáró hely lett, és az érdeklődés egyre csak növekedett, a mai napig tart. Az impozáns neogótikus templomot kizárólag a hívők adományaiból építették, a templomépítés céljából alakult Kápolna Egylet összefogásából. Érdekesség, hogy templomot 1898-ban kezdték el építeni úgy, hogy a teljesen épen álló kápolna - amelyben a csodaképet tartották - körül felrakták a falakat, és a kápolnát csak akkor bontották le, amikor a templom már elkészült, a következő évben, 1899-ben fel is szentelték. Néhány statisztikai adat: 700 négyzetméter a templom alapterülete, hossza 44, szélessége és magassága 15 méter, a torony 54 méter magas. A templom körüli park nagyon hangulatos, van egy csomó szobor, emlékmű, szabadtéri misehelyszín, nemkülönben a fákkal övezett gyalogsétány, amely a templom bejáratához vezet a kaputól. Népszerű esküvői helyszín manapság.
Érdekes
2023. december 9. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tavaly nyáron heti rendszerességgel jártam az új - nekem még mindig új, szokni kell - Néprajzi Múzeum környékén a volt Felvonulási téren, majd ezek után nem sokkal, ősszel helyezett el Kolodko Mester egy újabb parányi műalkotást itt a, Múzeum északi sarkának közelében, a padkán. Talán éppen október 23-án, vagy azokban a napokban.
Az információ azonnal megvolt azonnal, de valahogy a felkeresés elmaradt, vagy elfelejtettem, vagy siettem, vagy éppen nem esett útba, de most pótoltam, nem mindennapi körülmények között. A Magyar Zene Házában adott emlékezetes koncertet a The Tiger Lillies kultikus brit zenekar. A koncert után késő este hasító szélben, jeges esőben, a mínuszok miatt lefagyott járdán csúszkálva sikerült megpillantani pirinyó Sztálin csizmáit. Ez volt az az éjszaka, amikor az ország nagy részén, így Budapesten is beköszöntött az igazi "Gyed Moroz", Télapó vagy Jégapó. A miniszobor a ledöntött Sztálin-szobor csizmáit ábrázolja kilógó csontokkal és egy gördeszkát, valószínűleg arról eshetett le, és hát eléggé összetörte magát. Ahogy már megszokhattuk, a szobor helyválasztása, témája most sem véletlen. A Felvonulási tér ma már Ötvenhatosok tere, az ötvenes években Sztálin monumentális vaskos szobra állt itt, amelyet az 1956-os forradalmárok döntöttek le, a szobor darabjait széthordták. Nagyapámnak is volt a kabátja csücskéből egy jó tenyérnyi darab, gyerekkoromban láttam is, mert a könyvespolcon tartották, de az évtizedek alatt valahogy nyoma veszett. A fiatal deszkások fő bázisa évek óta a Hősök tere, de nekem a Néprajzi Múzeum formájából, ívéből egyből egy hatalmas gördeszkás félcső pálya ugrott be.
2023. december 8. járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta az egyik legnépszerűbb vendéglátó hely Újlipótvárosban, azon belül is a kerületrész ütőerének számító Pozsonyi úton. Nyáron kiülős teraszuk működik. Az egyszerű, de barátságos beltér finom illatú, 2 szintes, az alsó szinten a kiszolgálópulton kívül még 4-5 asztaluk van.
Reggeli ételeket, salátákat, süteményeket kínálnak meglehetős árazás mellett, de a téli szezon slágerterméke a gőzgombóc, ez a hely specialitása. A napokban olvastam egy cikket a gőzgombócról, aminek kapcsán az olvasók megírhatták, hogy szerintük Budapesten hol készül a legfinomabb gőzgombóc, és a toronymagasan jelzett két hely egyike volt az Édesmindegy (a másik hely egy külső pesti kerületben található, de nem ismerem, de ezek után azt is "listára tettem). Az étlapon 3 féle gőzgombóc szerepel, mákos-szilvás, fahéjas-almás és mogyorókrémes, de most volt még egy újabb verzió is, a karácsonyi mézeskalácsos. Ez utóbbit választottam, ami marcipános-mascarponés öntettel érkezett, a töltelékben a tipikus karácsonyi fűszerezés mellett még alma volt és egy valóban nagyon finom, ám nem éppen fogyókúrás finomság (2850 Ft). A szörpök közül eperszörpöt ittam hozzá (990 Ft/ 4 dl). Minderre még 12% kötelező szervizdíj is fizetendő. A személyzet fiatal, barátságos, közvetlen. Ebédidőben sosincs szabad asztaluk, legalábbis nekem még sosem sikerült elcsípni, szóval foglalni érdemes.
2023. december 8.barátokkal járt itt 55 Nem tudnám megmondani, honnan jött az ötlet, hogy ide jöjjünk, igazából Máriaremetén a Kegytemplom volt az eredeti terv, de a térképen megláttam a bűvös hívószót - Kálvária - , szép napsütéses tavaszi nap volt, így hirtelen ötlettől vezérelve vágtunk neki a hegynek, ami amúgy elég húzós kaptató, nem egy sétagalopp.
Lentről nem is látszott ilyen keménynek ez a kis túra. Nem hosszú út, de hirtelen emelkedett felfelé, kb. 400 méteres magasságba. A II. kerületi Pesthidegkút és Solymár határában járunk, ahonnan csodálatos körpanoráma nyílik egyrészt a városra, másrészt a környező hegyekre (Pilis, Gerecse, Budai-hegység). Pesthidegkút régebben önálló település volt, nem tartozott még Budapesthez. A hegy oldalában fehérre festett stációk mentén haladva értünk föl csúcsra, ahol a három kereszt magasodott. A Kálvária történetéről annyit lehet tudni, hogy ide, Hidegkútra a XVII. században települt be a német ajkú lakosság, valószínűleg ők építhettek a stációt. A stációk a domb aljától vezetnek fel egészen a keresztekig. A Kálvária-hegyre zarándokutakat is szoktak szervezni, a kiindulópont az Ófalusi Sarlós Boldogasszony Templom. Némelyik stációnál gyertyákat is láttunk, illetve 1-1 virágszálat. Egész évben látogatható ingyenes program.
2023. december 8.egyedül járt itt 45 Az egyetlen előző értékelést is én írtam 4 évvel ezelőtt, de nem gondolnám, hogy csak én járok ebbe az újhullámos cukrászdába, hiszen legutóbbi ottjártamkor is egymásnak adták a kilincset Zuglóban a vendégek. A francia stílusú sütemények adják a fő termékkínálatot, örömmel fedeztem fel, hogy a 4 évvel ezelőtti típusok közül több folyamatosan elérhető, most is, de mindig bejön 1-1 újabb íz-kombináció.
Ezúttal a mentesek közül választottam az Abricoco névre keresztelt mono-desszertet, amelyben a sárgabarack és a kókusz a két fő alkotóelem. Nekem annyira ez a süti nem nyerte el íz és állag tekintetében a tetszésemet, vagy csak én vártam tőle túl sokat, szóval nem éppen ez lett a legjobban sikerült desszertjük szerintem. A téli szezonban fagylalt helyett szaloncukor és bejgli kapható. A szaloncukor a kiváló székesfehérvári Damniczky Cukrászdából érkezett (a webshopjukban már hetek óta minden fajta elkelt "sold out"), melyet kilóra és darabra is vásárolhatunk, meglehetős áron. Egy db szaloncukor ára 200-250 Ft között alakul, az általam kóstolt birs mennyei volt, nem is csoda, hogy tavaly díjat nyertek vele. Egész tortát rendelésre készítenek. Finom a kávéjuk is. Ha valaki sós finomságra vágyna, egyfajta quiche volt a pultban ottjártamkor. Kötelező szervizdíj nincs. A sütiárak 1000-1400 Ft között mozognak.
Érdekes
2023. december 4.barátokkal járt itt 45 Hadik András a XVIII. század 2. felében magas rangú katonai vezető, huszártiszt, tábornagy, majd parancsnok lett a Császári-Királyi Hadseregben, főleg Mária Terézia uralkodásának idején. Főbb katonai sikereit az osztrák örökösödési háborúban és a hétéves háborúban szerezte. Lovasszobra a Budai Várnegyedben, az Úri utca és a Szentháromság utca sarkán áll.
Hadik András többek között a Budai Vár parancsnokaként is szolgált. Bronz lovasszobrát 1937-ben állították fel. A talapzat piszkeharaszti mészkőből készült. A szobor egyúttal emléket állít az 1702-ben alapított aradi császári és királyi 3-as huszároknak is, amelynek parancsnoka volt Hadik András. A csatatereken több mint 200 év során - 1702-1918 között - elhunyt hősök névsorát helyezték el egy üvegtokban a talapzatba. Hadik a csatatéren rettenthetetlen bátorságáról volt ismert, és több nevezetes hadi történet is fűződik a nevéhez. A szoborról szóló legenda szerint a ló heréjének megsimogatása szerencsét hoz a diákoknak a vizsgákon, de általánosságban szerencsehozó szokásnak számít, így sokan hódolnak is neki, köztük a turisták is, amit a fényesre simogatott nemes testrész is bizonyít. Ez egyes városvezetőknél kiverte a biztosítékot, de talán nem lesz betiltva. Hadik Andrásról ma leginkább a XI. kerületi Hadik Kávéház juthat az eszünkbe a Gárdonyi téren, amely az egykori közeli Hadik Laktanyáról kapta a nevét. 2023-ban film készült Hadikról, nem láttam, de lehet, hogy ezek után megnézem.
Érdekes
2023. december 4.gyerekekkel járt itt 45 A Rózsák terének monumentális központi temploma, az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplom mellett szinte eltörpül egy másik vallás szent háza, a tőle bal kéz felől található görögkatolikus parókia, azonban ha olyan szerencsénk van, hogy éppen nyitva találjuk (leginkább csak a liturgiák idején), nagyon is érdemes benézni.
Teljesen véletlenül sikerült nekünk is, ugyanis a lányommal a közeli fogászatra tartottunk, és a Rózsák terénél szálltunk le a troliról, amikor észrevettem, hogy nyitva van a kapu, illetve nagy készülődés, díszítés zajlik a templom előtt. Ezúttal a pápa látogatása miatt találtuk nyitva a görögkeleti templomot, ugyanis a pápa számos állomásainak egyike volt - a Rózsák téri másik "nagy" templom mellett - ez a kis templom is. Érdekesség, hogy a Rózsák terét a templom építésének idején egy kevésbé elegáns névvel illették, ugyanis akkoriban, a XIX. század végén még Szegényház tér volt a neve. A Görögkatolikus Parókiát csak 1905-ben vette birtokba a helyi görögkatolikus vallású közösség, korábban katolikus templomként működött, de nekik kicsinek bizonyult, és egyébként is beígértek nekik egy sokkal nagyobb templomot itt a téren, nevezetesen a Szent Erzsébet templomot. Így megkapták ők, nekik ez is elegendő volt, örültek, hogy kaptak valamit. . . 1929-1932 között alakították át a templom belső tereit a bizánci rendnek megfelelően. A templomról szóló bemutató anyagból megtudhattuk, hogy az oltárképet, az ikonosztáziont és az utolsó vacsora ábrázolását Roskovics Ignác készítette. A szentély két oldalán lévő festményeket Kontuly Béla, a királyi ajtó ábrázolásait Lohr Ferenc alkották meg. Érdekesség, hogy a kőbányai Conti kápolna - amelyről tavaly írtam értékelést - is ehhez a parókiához tartozik. Érdekesség még, hogy heti 1 alkalommal ruszin nyelven tartanak liturgiát.
2023. november 27.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Miskolci Egyetem díszaula végében lévő, onnan nyíló büfé már sok éve működik, a covid utáni nyitást követően némi változás, fejlődés történt náluk is és korábbi nevük, logójuk is megváltozott. A korábbi Pék-Snack helyett Beli Diner lett, ami nem tudom, mit jelenthet.
De továbbra is egy egyetemi büfé maradt a A kapható ételek között hamburger, hotdog, lepény, szendvicsek, melegszendvics, valamint néhány sütemény, csokoládé. keksz, chips kapható. Mi az ásványfesztiválon vettünk részt az egyetemen. A fesztivál idején lévő forgatagot nem tudja a büfé lekezelni, sem létszám, sem ételkínálat tekintetében. De nyitáskor még lehet válogatni, később, marad, ami marad. A kávé olcsó, de nem valami jó, csak 350 Ft volt az eszpresszó, eldobható pohárban, fapálca keverővel. Rendes csésze, kanál nem volt. A kiszolgálás normális, ez javult a korábbi élvekhez képest, más lett a személyzet. A mézes zserbó 440 Ft, kicsit házgyári, tömegtermék jellege volt, de friss, teljesen ehető.