2025. április 26.egyedül járt itt 55 Tata belvárosában, a Malom & Kacsa étterem és az Angolkert közötti részen található hangulatos, tradicionális kávéház, amelyet egy régi földszintes házban alakítottak ki. A berendezés, a gondosan összeválogatott bútorok, az apró, csinos dekorációk egy mesebeli kis birodalomba repítenek el.
A kínálat ételekből és italokból is változatos, a modern kor elvárásait is kielégíti. Matcha kocka sütemény, barackos-túrós szelet, almás pite, kakaós csiga, szendvicsek. Kínálnak reggeli ételeket is, frankfurti virslit, tojásételeket, salátákat, valamint napi leves és menü is van (3290 Ft/2 fogás). Az eszpresszó 750 Ft, a cappuccino 950 Ft. A házi szörpök mellett Fritz Cola italokat is tartanak. Barátságos, mosolygós kiszolgálás. Néhány alkoholos italt is tartanak, de nem ez a fő csapásirány. A ház borának decije 700 Ft. Nagyon jó élmény volt itt lenni.
2025. április 26.egyedül járt itt 25 A tatai Öreg-tó partján a Tópart-sétányon az Építők parkkal szemben egymás mellett sorakoznak a büfék a bódésoron. Balról az első a tóhoz legközelebb a Szörf Bisztró, ahol rengetegen álltak sorba. Az utána következő büfé a Zöld Büfé, ahol viszont egy lélek sem volt. Véletlen lenne? Aligha. . .
A pulthoz mentem rendelni, de nem volt kiszolgáló személyzet. Később egy mosolytalan unott arcú nő odajött a pulthoz hátulról. Addigra már felmértem a választékot, ételt nem szerettem volna itt enni. A hűtőpultból kértem egy Zero Sprite 5 dl-es palackos üdítőt. Nem kevesebb, mint 1000 Ft-ba került. Készpénzzel kellett fizetni. Számlát, blokkot semmit nem kaptam, és az italárak sem voltak kiírva. Utána láttam, hogy a büfétől balra a fedett részen egy asztaltársaság várakozott a rendelésére. A táblára krétával ki voltak írva az ételek árai: savanyúság 1500 Ft, kenyér 300 Ft/szelet, rétes 1500 Ft, gírosz tál 4400 Ft, hát, nem gyenge. . . A Papírtigrisből ismert egyik szereplő képe alatt voltak a másik táblán az italok felsorolva, de nem voltak az árak mellé írva. Sörök terén dobozos Drehert, Sopronit és Heinekent láttam. Nekem nem jött be a hely, de ettől másnak még tetszhet.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Török mecset egy "műépítmény" a tatai Angolkertben, de mivel rajongok a török építészetért, én erre 5 pontot adok. Még akkor is, ha egy kissé megviselt és viharvert már ez a felettébb romantikus, kedves építmény. Némi képzavarral élve mondhatjuk azt is, hogy rusztikus. Nem lehet bemenni a belsejébe, csak az ablakrácsokon lehet benézni.
Charles Moreau tervezte, 1850-ben épült. A mecset előtt a tóparton találjuk a Kazinczy-emlékpadot. A Pálmaházi bejárattól viszonylag sokat kell idáig legyalogolni, de szerintem érdemes.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 55 A magasztos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján található, a Kálvária-dombon. Messziről kiviláglanak a hófehér márvány keresztek a dombtetőn. Alkotója Schweiger Antal kőfaragó mester volt 1770-ben, akiről tudni lehet, hogy egykor a helyi Majolikagyárban - Tata-tóvárosi Fischer és Nobl Majolikagyár - dolgozott.
A Majolikagyárnak Farkasházi Fischer Mór volt a tulajdonosa, akinek a nevét leginkább a Herendi Porcelángyárral köthetjük össze. Schweiger Antal több köztéri szobrot is készített még itt Tatán, de talán ez az alkotása a leghíresebb és a legnagyobb szabású. A középkorban bencés templom állt itt a dombon a keresztekkel szemben, ma egy kis kápolna van a helyén, amely zárva volt ittjártunkkor.
Érdekes
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A tatai Angolkert újabb látnivalója a Kazinczy emlékpad, amely a Cseke-tó partján található, mögötte a Török mecset magasodik. Hogy valóban ült-e éppen ezen a padon Kazinczy Ferenc költőnk, arra nem vennék mérget, minden esetre többször is megfordult Tatán, s azon belül is itt az Angolkertben, mivel nagy rajongója volt a szép parkoknak, úgy mondják.
Kapcsolódik még egy anekdota is Tatához Kazinczy életéből. 1803-ban Tata közelében a lovai megbokrosodtak, a kocsija összetört, a költő maga is megsérült, ezért 8 napot töltött Tatán, amíg a kocsiját megjavították. A Szarka Fogadóban lakott ezekben a napokban, amely ma Kristály Hotel néven működik, persze már jelentősen újjáépítve. Hogy ezekben a napokban is járt-e a parkban, azt nem tudni, de esélyes. A padot nem tudtam lefotózni, mert egy család éppen itt piknikezett, s teljesen belakták a padot a holmikkal. Az emlékpadot 2021-ben lakossági kezdeményezés keretében önkéntesek újították meg, de már egy kicsit leamortizálódott azóta is.
Érdekes
Népszerű látnivaló az Angolkerten belül. Ha a Hattyúliget utca felől beérkezünk a főbejáraton át, megérkezünk a Pálmaház épületéhez. Innen gyalogosan kezdjük meg a sétát a parkban. Ha jobbra indulunk el, csakhamar megpillantjuk az első érdekességet, ez az Avernus-barlang. Mi az az Avernus?
"Avernus lacus mély, meredek sziklák körítette, ártalmas gőzöket párolgó tó Campaniában, Cumae-tól északra. Minthogy vidéke vulkanikus természetű volt, hozzá fűződtek a föld alatt lebilincselt óriások mondái, s itt képzelték az alvilág lejáratát. Itt ment le Areneas is Vergilius szerint. Agrippa a vidék zordonságát ültetvényeikkel szelídítette s a Sibylla barlangja név alatt ismeretes alagutat építtette Cumae-ig. " A hangzatos névhez képest ez egy kis mesterséges barlang, de azért jópofa, főleg a gyerekek kedvelik. Remek fotóhelyszín is.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A tatai Angolkert egyik látványossága a Nyári lak, amely a park középső részén található. Több gyalogos útvonal is ide vezet. A tatai kisvonat is bejön ide, és elhalad a Nyári lak előtt. Hasonlóan a kastélyhoz, ez az épület is az Eszterházy család tulajdonában állt. Az épület előtt szabadtéri színpadot alakítottak ki.
Elvileg a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása látható a Nyári lakban, de sajnos hiába a tavaszi szünet, a húsvéti hétvége, a sok tatai látogató, az épület nem volt nyitva. Kár. Pedig szívesen megnéztük volna. Több látogató is értetlenkedett, mégis mikor van nyitva, ha még ilyenkor sem?
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 55Tatán az Öreg-tó a nagyobb és híresebb, de az Angolkertben lévő Cseke-tó is igazán hangulatos kirándulóhely. Gyalogosan körbejárható. A mesterséges tavat a közeli források vize táplálja. Lehet csónakázni vagy a már érkező kacsákat megfigyelni, de már néhány horgász is felbukkant már a parton. Igazán romantikus a két kis sziget, amelyekre fahídon lehet bemenni.
A tatai Öreg-tó partján az Eszterházy-kastély felől tettünk egy kis sétát a vár felé, amikor is a nagy fa árnyékában megláttuk ezt a hangulatos szobrot, amely a vízben egy szigetszerű sziklaszirten áll. Olyan ikonikus szobor lett ez Tata városa számára, mint Koppenhágának a Kis hableány.
Sokan fotózták, készültek sorra a szelfik, mi is kivártuk a sorunkat egy emlékfotó elkészítésére. Láttam olyan képeket az interneten, amikor a szárazság miatt szabadon volt a szobor, szerencsére most elég magas volt a vízállás. Már érkeznek a vadkacsák, ők is itt úszkáltak a szobor körül.
2025. április 26.gyerekekkel járt itt 35 Egyszerű küllemű kisvendéglő a Kocsi úton, a Környei út főútvonal kereszteződésben. Ingyenes parkolási lehetőség a bejárat előtt. A teraszon idősebb helyi arcok, törzsvendégek söröztek, fröccsöztek a tavaszi napsütésben, a benti részben egy vendég, szintén törzsvendég ebédelt, ő hívta elő a pincért a hátsó konyhai részlegből.
A berendezés meghatározó elemei a különböző vadásztrófeák, jó sok van belőlük a falakon. A lambériás berendezés az 1970-es éveket idézi. Érkezésünket nem fogadta kitörő örömmel a pincér, jelezte, hogy nagyon sok rendelésük van, mint kiderült, az ebéd menüztetés mellett a másik fő profil a hidegtálak (5000 Ft/fő, min. 4 fős tálakat lehet rendelni), sültestálak készítése rendezvényekre, családi eseményekre. A kétféle 2 fogásos napi menü ára 1800 Ft, illetve 2400 Ft, de előre kellett volna rendelni, hogy kaphassunk. A mindössze egy lapnyi étlapból csak 4-5 féle étel volt elérhető, így ezek közül kértünk egy gulyáslevest (2200 Ft), valamint 2 adag rántott sajtot, hasábburgonyával (4000 Ft, körettel). Elég sokat kellett várakozni az ételekre, de ezt előre jelezte is a pincér úr, aki a várakozás alatt azért megenyhült, kedvesebb lett. Az adagok igazán kiadósak voltak. 3 db háromszög sajt érkezett (mirelit félkész áruból), nagy halom mirelit burgonya hasábon, mellette kis tálka majonézzel. A gulyásleves karimáig volt rakva, a főtt marhahús állaga jó volt, a leves fűszerezése karakteres, de nekem túl sós volt, a zöldségek túlfőttek. Sima bolti félbarna kenyeret kaptunk hozzá. Nincs kötelező szervizdíj. Üdítőkkel és borravalóval együtt 14000 Ft-ot fizettünk, nem drága hely. Fontos tudni, hogy nincs bankkártyás fizetés! A készpénz mellett azonnal átutalással lehet még fizetni.