Gyémánt 500
2026. május 29.barátokkal járt itt 45 Szeged különleges, egyedi szórakozóhelye a Szabadság Úszóház, más néven Rakpart 62-ként is ismert. Egy kicsit a budapesti A38 hajóra emlékeztet, de csak annyiban, hogy ez is egy folyami állóhajó, amely buli- és koncerthelyszínként működik, azonban ez sokkal egyszerűbb, mondhatnám lepattantabb, kisebb, de barátságosabb.
Központi elhelyezkedésű, a Múzeummal egy vonalban, a Belvárosi híd közelében találjuk meg. Mi egy több együttest felvonultató koncertesten voltunk itt, amelyre a jegyet előzetesen online vásároltuk meg. A hajó nagy része nyitott, csak a színpad felett van árnyékoló, illetve esővédő. A színpad előtt tánctér található. Elég sok ülőhely van asztalokkal, azonban a székek könnyen összecsukódó vagy éppen széteső kempingszék jellegűek. Az ételkínálatról nem tudok sokat mondani, mi nem ettünk itt, de "rendes" melegkonyha nem is működik, a büfé/bár részlegben Cubano melegszendvicset lehet beszerezni (1990 Ft), valamint némi ropogtatni valót. Az italok szegedi viszonylatban egyáltalán nem olcsók. Meglepett, hogy cukormentes "Zero" üdítőben a szokásos Coca Cola (790 Ft) vagy Pepsi helyett itt csak XIXO Cola (690 Ft) volt, kis dobozos kivitelben. Tartanak kézműves söröket is, a Félegyházi Sörműhely Rakpart 62 német Pils kifejezetten a hely számára készült, saját logóval, sörcímkével. , kisüveges kivitelben. A Pils mellett meggyes sört (1690 Ft) és Smokey Stout-ot (1690 Ft) is tartanak a Félegyháziaktól. A csapolt sörök korsó mérete itt csak 4 dl, árban meglehetős. Cserébe nem műanyagba, hanem rendes üvegpohárba csapolták. A legolcsóbb Carlsberg 1240 Ft, az 1664 Blanc, a Budweiser, a 62 Horizont IPA 1440 Ft, míg a Mangós Búza és a Málnás Gose 1640 Ft. A Bacardy rum 4 cl 1290 Ft, így egy Bacardi + Cola 2100 Ft. Alapvetően mainstream röviditalokat tartanak, többségük 1290 Ft-os egységáras (4 cl). A koktélok ára elfogadható, 1890-2890 Ft között. A legolcsóbb borok decije 450 Ft, Borbély olaszrizling, illetve Villa Gyetvai Rosso. A bejáratnál a biztonsági személyzet és a büfében a pultosok normálisak, közvetlenek. A mosdók eléggé lepusztultak, a tisztaság finoman szólva fejleszthető. Érdekesség, hogy zuhanyzó is van, ez valószínűleg a hajó korábbi "életciklusából" maradt meg.
2026. május 28.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szeged tradicionális halétterme a Kiskőrössy Halászcsárda, amely a belvárostól északra, a település szélén,a Felső-Tisza-parton található. A belvárosból majdnem egy órányi gyaloglással érhető el, persze gyorsabb és praktikusabb autóval vagy tömegközlekedéssel, de akár a vízen keresztül hajóval és csónakkal is jöhetünk, hiszen saját kis kikötőjük is van.
Az 1930-as években nyitott csárda nagy alapterületű, dupla terasza sok vendég befogadására alkalmas, azonban érdemes előzetesen asztalt foglalni. A beltér magyaros csárda hangulatú, búbos kemencével, faragott festett dekorációval, népi kerámiákkal. A sok oldalas, lapozgatós étlapon kiemelt helyet foglalnak el a különböző halételek. Az előételek között haltatár, haltepertő, rántott haltej, békacomb is helyet kapott, de talán a legjobb ízelítőt a Kőrössy előétel-tál adta (4900 Ft). 3 féle halászlé következett, pontyból, illetve harcsából, opcionálisan belsőséggel (5000-5200 Ft), fémbográcsban tálalták. A főételek között csoportosítva találtuk a pontyból, harcsából, süllőből és lazacból készült fogások. A köretek külön pluszban fizetendőek. A barátom ugyan nem szereti a halat, de még ő is tudott mit választani, amikor ezt megvitattuk a profi pincérünkkel, találóan és humorosan megjegyezte, hogy akkor bizony a legjobb helyre jöttünk ide enni. A cigánypecsenye petrezselymes burgonyával (4600 + 1150 Ft) és a Süllő molnárné módra vegyes körettel is (4500 + 1150 Ft) is finom, ízletes volt számunkra. Az adagok nem hatalmasak, de bőségesen elegendőek a jóllakottsághoz. Tejfölös uborkasalátát és káposztasalátát is kértünk ez ételek mellé (1100 Ft), ezek viszont kifejezetten nagy adagok voltak. Az italokat az ételekhez képest túlárazottnak éreztük. A házi limonádé valóban cukormentes volt (1300 Ft/5 dl), mainstream söröket tartanak, a csapon Dreher (1200 Ft/korsó), Pilsner Urquell, Floris meggyes. A desszertekre (900-2100 Ft között) nem maradt kapacitásunk, pedig házi krémest, túrófánkot málnapürével, illetve többféle palacsintát is kínálnak. Az Újszentiváni Epreskert Pálinkaház meggy- és Irsai Olivér szőlőpálinkáival (1800 Ft/5 cl) zártuk a kiadós ebédet. Kötelező szervizdíj: +10%. Az összbenyomás alapján felfelé kerekítettem, és megadom az 5 pontot.
A gyönyörű szecessziós Reök-palota Szeged egyik ismert és méltán népszerű látnivalója. Az épület impozáns külsejét és a különleges lépcsőházat legutóbbi, tavalyi látogatásunk során volt alkalmunk megcsodálni, azonban akkor a cukrászda felkeresésére idő hiányában már nem került sor.
Ezt a hiányosságunkat idén sikerült pótolni, ezúttal nem mulasztottunk el leülni ide egy finom kávéra és sütire. Két dilemma is adódott egyből: terasz vagy beltér legyen-e az ülőhelyünk, hiszen nagyon szép az épület belső része is. A másik nagy kérdés pedig a választás a desszertek széles skálájából, fagylalt, sütemény, esetleg pohárdesszert? Nehéz kérdések itt ezek, végül a mangó-málna sütemény lett az egyik befutó (1650 Ft), amely egy francia stílusú, gyümölcsös mousse, míg a színes fotókkal illusztrált itallapról a csokoládé frappét választottuk (1890 Ft), amely egy igazi tömény kalóriabomba volt, számomra cukorsokk. Tartanak többféle Országtortát, valamint hagyományos klasszikus tortákat is, nagyon mutatósak voltak a gyümölcsöket formázó - citrom, alma, mangó, kókusz - monocake-ek. A kis üveges Zero Cola 750 Ft. Bár a korábbi értékelésekben az szerepelt, hogy nincs kötelező szervizdíj, mi azért fizettünk 10%-ot. Egy fiatal hölgy szolgált ki bennünket, pörgős és informatív volt, folyamatosan ment az asztalokhoz, amelyek elég gyorsan cseréltek gazdát. A személyzetnek nem minden tagja volt kedves. Praktikus, hogy a fagylaltot vásárlók számára külön sort alakítottak ki. Helyben fogyasztás esetén asztalszerviz van, viszont a sütemények feltérképezése miatt érdemes mégis odamenni a sütis pulthoz. A mosdó különleges hangulatú, az épülethez illeszkedő. Az össz-élmény számomra 4,5 pont volt, de ezúttal felfelé kerekítettem.
Az eredeti tervünk az volt, hogy a Dóm Cukrászdában eszünk egy fagyit, iszunk egy kávét, de a fagyira sorban állók sora egészen a járdán kígyózott, így ezt az ötletet gyorsan elvetettük. A Múzeum irányába tovább haladva hamarosan megpillantottuk a Guru kellemesen hívogató árnyas teraszát, ahol még szabad asztalt is találtunk, így itt tartottuk meg a tervezett kis sziesztát.
A belső tér kissé szűkös, de szépen berendezett, elegáns, azonban minden vendég a teraszt választotta inkább. Az étterem mellett egy átjáró található, amelyet praktikusan hozzáalakítottak a teraszhoz. A szélső asztalok melletti falrészeket színes mozaikokkal, domborművekkel díszítették, ettől az egész egyfajta mediterrán-antik hangulatot kapott. Az étlap olasz irányultságú, a legtöbben pizzát ettek, mi megelégedtünk a kávéval, amit kitűnőnek találtunk. A sötét pörkölésű kávéból Cortadót, illetve eszpresszót kortyoltunk (840, ill. 690 Ft), az árak a fővároshoz képest érzékelhetően kedvezőbbek. Végül nem tudtunk ellenállni a hely specialitásaként ajánlott Tiramisunak, amely előre elkészítve, behűtve érkezett üvegpohárban, így az ízek már tökéletesen összeértek. Azt nem mondanám, hogy ez volt életem legjobb Tiramisuja, minden esetre megjárja! Árban kicsit drágállottam (2480 Ft). Itt van kötelező szervizdíj, 10%-os mértékű. Összességében a hangulat miatt megadom az 5 pontot. Mindazonáltal a "Guru" név szerintem nagyon nem passzol a hely hangulatához, stílusához. A személyzet fiatalos, udvarias, barátságos, azonban nem mindig voltak elérhetőek.
Ha Szeged és gasztrokalandok, akkor feltétlenül érdemes DEndre - Szeged gasztrokirálya - beszámolóiból inspirálódni, magam is így tettem. A Plebs fiatalos, vagány pizzéria és kraft söröző a belvárosban, a Dóm tér közelében. A pultban két mosolygós fiatal hölgy szolgált ki, akik nápolyi pizza és kézműves sörök tekintetében is képben voltak.
A teraszon nem volt egyetlen szabad asztal sem, viszont a klímával kellemesen lehűtött beltérben több asztal közül is válogathattunk. Egyébként a helyet 5 fiatal egyetemista alapította a Covid idején, 6 évvel ezelőtt bevállalósak voltak, de bejött nekik! Az eredeti pizzakemence Padova városából érkezett. Bár a hűtőben számos jobbnál-jobb kézműves dobozos sör sorakozott, számunkra egyértelmű volt, hogy a csapról fogunk választani. A 6 csapon Svijansky Pertle cseh Pilsner lett az egyik választásunk (1150 Ft - 4,4 dl), a másik egy különleges csajos gyümölcsös-egzotikus, egyáltalán nem sörre emlékeztető nedű. Ez volt az angol Vault City Yellow Snow smoothie sour Edinburgh-ból, amelyben vanília, citrusok, kókusz és ananász ízek bukkantak fel, engem a Pina Coladára emlékeztetett (1200 Ft - 2,5 dl). Volt még német Welten Burger helles, azaz világos, a hazai vonalról Ugar Trailer 48 DIPA, azaz intenzív Double New England IPA, a szekszárdi Brew Your Mind, röviden BYM Everyday Lies 8. 0%-os ABV Hazy Imperial/Double IPA-ja. Az utolsó tétel a csapon szintén a BYM-tól egy Stout, Luckies néven, krémes kávé és vanília ízvilággal. Nagyon meglepődtünk, hogy a legolcsóbb pizzájuk, a Marinara mindössze 1850 Ft-ba került, a Margherita 2850 Ft, a legdrágább Coppa di Tutti (bivaly mozzarella, Coppa sonka), illetve a szarvasgombás Tartufo valamivel 4000 Ft felett árazódik. A mosdó falát színes sörcímkék díszítik. Nem tudtuk nem észrevenni a kék neonkeresztet a bejárat felett. Összességben remek hely, nem kérdés az 5 pont! Nincs kötelező szervizdíj!
2026. május 28.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A vasútállomás és a belváros között kb. félúton található családias, színvonalas panzió. A booking-on keresztül foglaltuk a szállást, de a recepciónál több szállásközvetítő/utazásszervező cég logóját láttuk, köztük az ittjartam. hu-ét is. A szobát érkezéskor azonnal el lehetett foglalni, a tisztaság és a felszereltség megfelelt az előzetes várakozásainknak.
Az emeleti szobákat lépcsőn lehet megközelíteni, nincs lift. A beltér modern, a barna színek árnyalatai dominálnak. Elegendő pakoló és tároló hely biztosított. A szobánk a hátsó épületben volt a parkoló mögött, emiatt ide az utca zaja nem szűrődött be, és a fák is sokkal jobban beárnyékolták. A szoba legnagyobb előnye a saját erkély, ahonnan nemcsak a szomszédban ugató kiskutyát, de a folyamatosan csiripelő, éneklő madarakat is hallgattuk. Negatívum, hogy nincs franciaágyas szoba, az összetolt két szimpla ágy, illetve a matracok viszont folyamatosan szétcsúsztak, egyet-kettőt fordult az ember, és máris a két ágy között találta magát. Erre másutt sikerült azért könnyen és egyszerűen megoldást találni, az ágyak összekapcsolásával. A szobában volt légkondi, a fürdőben kikapcsolhatatlan fűtés, de legalább a vizes törölközők gyorsan megszáradtak. Az udvaron zárt parkolási lehetőség adott, ha jól értettem, 1000 Ft/éjszaka áron. Felár mellett lehetséges késői kijelentkezést kérni. A svédasztalos reggelit a főépületben tálalták fel 8-10 óra között. Az étkezőnek van egy nagy terasza, de sajnos a reggeli-délelőtti órákban nagyon odatűzött a nap. Az ételkínálat a szokásos bővített kontinentális. Első napon kétféle szörp volt gyümölcslé helyett, a 2. reggelen pedig nem volt meleg étel - rántotta, tükörtojás, mini virsli - kikészítve, de kérésre készítettek volna. Napközben nem volt a szobában takarítás, a szemetet sem vitték el. A szobában volt vízforraló, 2 db teafilter és 2 db 3in1 instant kávé, nem naponta, hanem a teljes ott tartózkodás idejére. Láttuk, hogy van egy olyan különálló épületük, amelyben apartman és a teraszon privát jakuzzi található, ez elég menő szerintem. Összességében 4 pont és ajánlott szállás Szegeden.
2026. május 20.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évtizedek óta meghatározó szereplője a belvárosi gasztronómiai életnek, azon belül is az Október 6. utcának, amely gyakorlatilag mindkét oldalon húzódó etető sorozat. Neve ellenére nem egy cukrászda, hanem normál komplett étlappal rendelkező étterem, amely elsősorban a magyar klasszikus konyhára összpontosít.
Különlegességét az adja, hogy külön figyelmet szentelnek a rétesnek, amely mindig kapható széles választékban. Ottjártamkor hétvégén estefelé vacsoraidőben gyakorlatilag telt házzal mentek, az utánam beérkező külföldi társaságot el kellett küldenie a pincérnek, mivel nem volt előzetes asztalfoglalásuk. Bizony én is hasonlóképpen jártam volna, de én csak egy "elviteles" rétesért ugrottam be. Ezt egyből lehet a pultnál kérni, gyorsan megy. Aktuálisan egy szelet rétes már 1000 Ft-ba kerül, viszont elvitel esetén nem számolnak fel szervizdíjat. Ezúttal egy túrós-málnás darabot választottam, amely még meleg volt. Mindig van valamilyen napi rétes, ez ottjártamkor Matchás-sajttortás-epres volt (1200 Ft), hát, elég extrém. Összességében 4 pontra taksálom a helyet. Ha külföldiként Budapestre látogatnék, szívesen jönnék ide (is) enni. Bár nem a csúcsgasztronómiát képviseli, de egy korrekt, jó színvonalú, hangulatos étterem. Sok éve már.
2026. május 20., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egyik stabil ebédelő helyem hétköznap a Fehérvári úti piacon, immár évek óta. Az elmúlt időszakban egy kis ideig zárva tartottak, a kiírás szerint felújítás miatt. Talán a konyhai eszközökben történhetett megújítás, mert én kívülről nem tapasztaltam változást, és a koncepció sem változott.
Szintén ugyanaz maradt a kiszolgáló személyzet, két kedves hölgy az ablakban, a háttérben pedig a férfi süt. Továbbra is nagyon jó az ár-érték arányuk, és a piac szintjén én az ő ételeiket kedvelem a legjobban. A 3 fogásos menü aktuálisan 2690 Ft, a leves kétféle közül választható, a főételnél pedig a köreteket lehet választani, akár kétfélét is, én általában így szoktam tenni a rizs vagy burgonya mellé mindig kérek valamilyen salátát is. A napi desszert szintén a menü része. Legutóbb tojáslevest, valamint Rákóczi túrós pohárkrémet ettem, mindegyik igazán jó volt. A grillezett csirkemell frissen készült. Az étel elkészültét csipogó jelzi. Elég szép adagokat adnak, nekem a 3 fogás bőségesen elég, legutóbb a desszertet nem is ott helyben, hanem csak később ettem meg. A körülmények puritánok, elvégre a piacon vagyunk, közös asztalok, műanyag tálca, eldobható evőeszközök. Összességében mindennek ellenére megadom az 5 pontot, így kifejezve, hogy a piacon belül ők a kedvenc helyem.
2026. május 20.gyerekekkel járt itt 45 XIII. kerületi önkormányzati képviselőnk facebook post-jából értesültünk, hogy egy új étkezde nyitott meg a Lehel Piacon, amely ráadásul a kerületi lakosok számára külön kedvezményt kínál (Zóna menü). Helyileg a piacon belül a virágbolt helyét foglalták el, így megközelíthető az utcáról és bentről, a csarnok épületéből is.
Egy egyszerű önkiszolgáló étteremről van szó, lehet helyben is enni, a napi kínálat a pultban látható, illetve a falon olvasható. Törekedtek arra, hogy az árak barátságosak, kedvezőek legyenek. Egyszerű, jól ismert, magyaros jellegű ételeket kínálnak szolid választékban, többféle menü verzióban. Ottjártunkkor kétféle leves volt: zöldségleves és gyümölcsleves (990 Ft). Napi főzelék (1290 Ft), fasírttal (1790 Ft). A Zóna menü - leves + kis adag főétel - 1590 Ft, árverseny nyertes ajánlat. A menüben a főétel pacalpörkölt vagy tarhonyás hús, én egyiket sem szeretem, így mást választottam. Elvitel esetén a dobozdíj 150 Ft. A főételek körettel 1790 Ft-ba kerülnek egységesen, menüben levessel 2190 Ft, ez igazán kedvező ár szerintem. Elvitelre vittem a zöldséglevesből egy adagot, valamint csirkecombot tepsis burgonyával (2 db comb volt egy adagban), rántott sajtot rizzsel, sertésszeletet bolognai mártásban krumplival. 3 főételért körettel, plusz egy levesért összesen fizettem az elviteles dobozokkal együtt 6370 Ft-ot. A nyugdíjasok rutinosan már saját dobozzal érkeztek, ezen is lehet spórolni. Rántott ételek mindig szerepelnek az étlapon: csirkemell, sajt, Camembert, zöldség (1090 Ft/adag, köret nélkül). A desszertek terén palacsinta, Tiramisu, Chia puding volt (1290 Ft), a rizskoch elfogyott. Alkoholos italokat nem tartanak, ellenben van kávé, málnaszörp (790 Ft), gyümölcslé, Ice Tea. Nincs kötelező szervizdíj. A személyzet barátságos, mosolygós, közvetlen. Szimpatikus csapat. Mi biztosan megyünk még.
2026. május 13., csoporttal járt itt 55 A 2026. évi Budapest100 fesztivál a péntek esti megnyitó ünnepséggel vette kezdetét, amelynek a Goldberger-ház adott otthont. Maga a megnyitó is elég rendhagyóra sikeredett, legalábbis én ilyen típusú előadás-sorozaton még életemben nem vettem részt.
A rejtélyes nevű Pecha Kucha - "locsi-fecsi" - egy olyan nyílt fórum, ahol minden előadó 20 képet/diát vetíthet le egyenként 20 másodpercig, így minden előadás pontosan 6 perc 40 mp-ig tart. Ettől az egész program pörgős, változatos, inspiráló, információ-dús lett. Egyébként az éjjel-nappal rohanó Tokióban találták ki ezt a típusú prezentációs formát, nem meglepő. A program szervezője a KÉK Kortárs Építészeti Központ volt, akik az előzetes regisztrációval érkező vendégeket egy kis pogácsával, borral, üdítővel is megvendégelték. Az előadások témája természetesen kapcsolódott az építészethez, a műemlékvédelemhez, a Budapest100-on részt vevő épületekhez. A Goldberger-ház a Belvárosban az V. kerületi Arany János utcában található, magát az épületet én az itt működő népszerű Goli étteremről ismertem. 1910-1911-ben épült premodern stílusban, az óbudai Goldberger Textilgyár központi irodaháza, nagykereskedelmi központja és raktára működött itt. Az épület homlokzatán ma is láthatjuk a Goldberger feliratot. 2005 óta a CEU Blinken OSA Archívum - Nyílt Társadalom Archívum - kutatóház és levéltár működik az épületben. A földszinten az előadóterem mellett a Centrális Galériában jelenleg "Mersz-e játszani? " címmel futó kiállítás látható, amelynek keretében az egykori NDK, Kelet-Berlin világába nyerhetünk bepillantást. A Budapest100 fesztiválról annyit mindenképpen érdemesnek tartok megemlíteni, hogy az idei program is nagyon színes és izgalmas volt, 16 épületet sikerült megnézni kívül-belül, amelyek 1916-1926 között épültek. Az én útvonalam szombaton a VI-VII-VIII-IX. kerületeket érintette, vasárnap folytattam Budán a XI-I-II. kerületben ünneplő házakkal. Többek között tematikus sétákat, kamarakoncerteket, nyomozós játékot is rendeztek az épületbejárások mellett. A XI. ker. Zenta utca 3. tetőteraszán az új közlekedési és beruházási miniszterrel is összefutottunk, teljesen spontán.