Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 szuper programajánló őszi-téli hétvégékre

Ha kimozdulnátok valamerre hétvégén, de nem tudjátok, merre induljatok, segítünk. Hoztunk ugyanis 10 szuper kültéri program tippet, a városnézéstől, a kalandos útvesztőn át, az ország legmagasabb pontjának megmászásáig, de megnézhetitek azt az árkot is, amit a legenda szerint maga az ördög szántott.

 

Krisztus szobor, Tarcal

2015-ben készült el Tarcalon a gránitból faragott Áldó Krisztus szobor, ami 8,5 méteres magasságával egyedülálló Európában. A virágos szerpentinen vagy a lépcsőkkel övezett úton haladva jutunk fel a város egyik legszebb kilátópontjára, ahonnan lenyűgöző körpanoráma látványa tárul elénk. A Krisztus szobor háta mögött a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bányatóhoz ereszkedhetünk le.

Látványos szobrok, amikért érdemes túracipőt húzni>>

Áldó-Krisztus szoborÁldó-Krisztus szobor

 

Edelényi kastélysziget

Az 1700-as évek elején rakták le az edelényi kastély alapjait, majd az építtető gróf halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix 1730-ban fejezte be a kastélyt. Az 1820-as évekig fénykorát élte az épület, ekkor készültek el a szobák rokokó festményei is, melyeket Lieb Ferenc készített. Sajnos, örökös nélkül a kastély visszaszállt a királyi kamarára, és a német Szász–Coburg–Gotha hercegi családból származó Ferdinánd herceg tulajdonába kerül, egészen 1928-ig. Innentől a kastély számos előnytelen átalakításon esett át, állaga teljesen leromlott, értékei jelentős része kárbement. Csak az 1990-es években kezdtek neki a restaurálásának, míg 2012-re az edelényi kastélysziget rekonstrukciójával együtt a látogatók előtt megnyitotta kapuit hazánk egyik legszebb barokk kastélya a kisvárosban.

A korábbi nevén L'Huillier–Coburg-kastély naplementekor mutatja meg igazi szépségétA korábbi nevén L'Huillier–Coburg-kastély naplementekor mutatja meg igazi szépségét

 

Kékestetői tv-torony

A Kékestetőn található 180 méteres tv-torony és kilátó Magyarország legmagasabb pontján áll. A korábbi antennatorony elavulttá válása tette szükségessé megépítését, melyhez 1300 köbméter vasbeton és félezer tonna acélszerkezet került felhasználásra. A csodálatos panoráma mellett 42 méteres magasságban egy fedett körpresszóban pihenhetünk, ahol érdekességként egy mini palackgyűjtemény is megcsodálható. A kollekció 8000 darabból áll, a világ minden pontjáról találhatóak itt egyedi példányok. 

Magyarország legismertebb tévétornyai>>

Kékestetői TV-toronyKékestetői TV-torony

 

Millenniumi-kilátó, Szilvásvárad

Szilvásváradon található kilátó 36 méter magasan emelkedik a lombkoronák fölé. 20 méter magasan található teraszáról a Bükk vonulatait, tiszta időben pedig akár a Tátra csúcsait is láthatjuk. Legkönnyebben Szilvásváradról a Millenniumi Tanösvényen keresztül lehetséges megközelíteni, de az autóval érkezők számára is kényelmes parkolót alakítottak ki, ahonnan 200 méteres sétával érhető el a Millenniumi kilátó torony.

Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad Millenniumi Kilátó, Szilvásvárad

 

Szigligeti vár

Balaton északi partján emelkedő Szigligeti várat erdők és mezők övezik. Barangold be a gyönyörű panorámát ígérő erődöt Szigligeten, ahonnan pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire, majd baktass fel a Mártonfalvy-rondellára, ahol az ágyúkkal is lefotózkodhatsz! A középkori várkonyhába lépve jobban megismerheted a hajdan itt élők mindennapjait. Az épületben ezen kívül látványos sólymászbemutatót, fergeteges koncerteket és felejthetetlen középkori játékokat is szoktak rendezni, melyeken szintén tanácsos részt venni. Amennyiben megéhezel, nem kell aggódnod, mert a büfében mennyei kenyérlángost majszolhatsz majd, amit ízletes, kézműves sörrel öblíthetsz le. Az sem gond, ha kisgyermekkel érkezel, mert a játszótéren ők is levezethetik majd a maradék energiájukat. Indulás előtt ne felejtsd el megnézni az Ófaluban található Fegyver kiállítást se!

Kihagyhatatlan várak Magyarországon>>

Szigligeti várSzigligeti vár

 

Esztergomi Bazilika

A város felé magasodva áll az esztergomi Várhegyen a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház, közismertebb nevén a Bazilika. Az ország egyik legjelentősebb temploma, mely méretében is kitűnik pontosan 100 méteres magasságával. A templom további részei az Altemplom, mely hagyományosan az esztergomi érsekek temetkezési helyéül szolgált, valamint az emeleten működő Főszékesegyházi Kincstár, mely a 11. századtól napjainkig mutatja be a felhalmozott műkincseket, arany kegytárgyakat és a szertartásokhoz használatos liturgikus eszközöket. A Bazilika egyik legérdekesebb része a Bakócz-kápolna, mely az ország egyetlen épségben megmaradt reneszánsz épülete.

Esztergom legizgalmasabb látnivalói>>

Esztergomi BazilikaEsztergomi Bazilika

 

Csillagösvény Élménypark, Ópusztaszer

Egyből vágjunk is a közepébe és kezdjük a sort hazánk legnagyobb, és a világ harmadik leghosszabb sövénylabirintusával, amelyet az ópusztaszeri  Csillagösvény Élményparkban találunk. A sövények és sűrű fasorok között 4810 méteren keresztül bolyonghatunk, mely során a térség történetével, kultúrájával és élővilágával, illetve az egyéb érdekességeivel kapcsolatos információs táblák segítik a tájékozódást. A túrát fahidak, kilátók, valamint 32 különböző közbeiktatott népi, logikai, illetve ügyességi játék színesiti. Érdekessége még, hogy hosszúsága megegyezik Európa legmagasabb hegycsúcsának, a Mont Blanc magasságával.

Ti megtalálnátok a kivezető utat? Íme Magyarország legizgalmasabb labirintusai>>

Csillagösvény Élménypark, ÓpusztaszerCsillagösvény Élménypark, Ópusztaszer

 

Hámori-tó, Lillafüred

Felső-Hámor és Lillafüred határában fekvő Hámori-tó kedvelt turistacélpont, ahol csónakot is bérelhettek és senkitől nem zavartatva élvezhetitek egymás társaságát. Nyaranként csatlakozhatunk a csónakázókhoz vagy vízibiciklire "pattanhatunk". De legyünk óvatosak, ugyanis átlagos mélysége 9 méter. 

Lillafüred látnivalói>>

A Palota szálló és a Hámori-tó a festői LillafüredenA Palota szálló és a Hámori-tó a festői Lillafüreden

 

Fellegvár, Visegrád

Magyarország egyik legkisebb városa egyben az egyik legnépszerűbb is, ami minden évszakban nyújt valami izgalmasat az odalátogatók számára. A város jelentős történelmi múlttal rendelkezik, 1323-tól 1408-ig a Magyar Királyság fővárosa volt, így nem véletlen, hogy vára az egyik legemblematikusabb építménye. IV. Béla felesége, Mária királyné építtette a tatárjárás után, és a következő évszázadokban folyamatosan bővítették. A Fellegvár alsóvárával, a Salamon-toronnyal volt teljes fénykorában, de még ma is tiszteletet parancsolóan állnak Visegrád legmagasabb pontján. Évente több tízezezren látogatnak el az építményhez, melynek egyik fő vonzereje a középkorról szóló izgalmas kiállítás, valamint a Dunakanyarra néző lélegzetelállító panoráma.

Visegrád, a Dunakanyar éke>>

Fellegvár, VisegrádFellegvár, Visegrád

 

 

Ördögárok, Villány

Villány egyik legszebb része, ami nem csak a kiváló borok otthona, de vonzza a környékre érkező turistákat is. Az Ördögárok-dűlő nevet egy mítosz szerint onnan kapta, hogy maga az ördög szántotta a völgyet, ahogy a hegyek között húzódó árkot is. Ha Villányban jártok, feltétlenül látogassatok el ide! 

Ördögárok-dűlő, VillányÖrdögárok-dűlő, Villány

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Rohamléptekkel közeledünk az ünnepi időszak felé, és a tavalyi lezárásokat követően idén újra megnyitják kapuikat az ország legszebb karácsonyi vásárai. Nincs olyan ember, akiben nem ébred fel az ünnep szelleme, ha végigsétál a gyönyörű fényekbe borult utcán egy bögre forró punccsal vagy forralt borral a kezében, ezért összegyűjtöttük az öt legszebb karácsonyi forgatagot Magyarországon, ahol november végétől megkezdhetjük az idei karácsonyi készülődést.
Szörfözzetek a pihenés hullámain, mert 3 fantasztikus hazai termáltóhoz repítünk el titeket! Demjénben belekóstolunk a tengerparti hangulatba, Zalakaroson lebegő köveken vezet majd keresztül az utunk, Hévízen pedig „padlófűtéses kenukba” szállunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kihagyhatatlan várak Magyarországon
Korábban összegyűjtöttünk nektek 6 olyan várat, amit muszáj megnéznetek, és most itt a folytatás! Minden panasz nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok gyönyörű vár van ahhoz, hogy 1 cikkbe beleférjen az összes.
Városnézés és wellness: 7 ellenállhatatlan dunántúli hotel a tökéletes kikapcsolódáshoz
2021.11.02 | 11 perc | Szállások | Városnézés | Wellness | Utazási tippek
Ragyogó panoráma, erdei környezet, központi elhelyezkedés, meseszép wellness… ugye, hogy nehéz lenne nemet mondani minderre? Szerencsére, nem is kell, mert legfrissebb ajánlatunkban olyan hazai hoteleket mutatunk, amikben biztosan nem csalódtok majd!
10 wellness hotel élménymedencével, ahol télen is lubickolhattok
Ha valaki azt mondja, hogy élménymedence, akkor lelki szemeink előtt egy napsütötte vízpart és fürdőruhás emberek tömege jelenik meg, ahogy napozás közben lángost esznek vagy jégkását isznak. Azonban, szerencsére, télen sem kell lemondani hasonló élményről, mert bár napozás és jégkása nem lesz, a pancsolással nem kell hónapokat várni. Mutatunk 10 olyan wellness szállodát, ahol benti élménymedencét találtok.
Bakancslistás helyek, látnivalók Sopronban
2021.10.22 | 10 perc | Városnézés
Ámulatba ejtő kilátók, boszorkányos tanösvények, vendégcsalogató éttermek, izgalmas kalandok – csak néhány dolog, ami felkerült arra a listára, ami egy tökéletes soproni kiruccanáshoz kell. Tuti tippek következnek városnézőknek és természetjáróknak!
Magyarország legismertebb tévétornyai
Egy város látképének különleges és meghatározó pontjai a tv- vagy adótornyok. Jelenlétük megosztó, ellenzői azt mondják, hogy létük szükséges rossz, azonban ha körbetekintünk a világban láthatjuk, hogy egyre fontosabb turisztikai szerepet szánnak számukra. Honnan láthatunk egy várost ugyanis a legjobban, ha nem száz méter feletti magasságból?