Érdekes
2025. április 26. 10:06gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A tatai Angolkert újabb látnivalója a Kazinczy emlékpad, amely a Cseke-tó partján található, mögötte a Török mecset magasodik. Hogy valóban ült-e éppen ezen a padon Kazinczy Ferenc költőnk, arra nem vennék mérget, minden esetre többször is megfordult Tatán, s azon belül is itt az Angolkertben, mivel nagy rajongója volt a szép parkoknak, úgy mondják.
Kapcsolódik még egy anekdota is Tatához Kazinczy életéből. 1803-ban Tata közelében a lovai megbokrosodtak, a kocsija összetört, a költő maga is megsérült, ezért 8 napot töltött Tatán, amíg a kocsiját megjavították. A Szarka Fogadóban lakott ezekben a napokban, amely ma Kristály Hotel néven működik, persze már jelentősen újjáépítve. Hogy ezekben a napokban is járt-e a parkban, azt nem tudni, de esélyes. A padot nem tudtam lefotózni, mert egy család éppen itt piknikezett, s teljesen belakták a padot a holmikkal. Az emlékpadot 2021-ben lakossági kezdeményezés keretében önkéntesek újították meg, de már egy kicsit leamortizálódott azóta is.