Gyémánt 500
2024. március 15.gyerekekkel járt itt 55 Siófokról jöttünk át egy megállót a vonattal Balatonszéplak-felsőre, ami szintén Siófok közigazgatási területén beül fekszik, hogy megnézzük a Fordított házat, ami nagyon tetszett az egész családnak. Ha már ilyen "óriási" túrát tettünk - kb. 5 perc vonattal -, feltétlenül meg szerettük volna magunkat jutalmazni egy fagyizással is, amelyre alkalmas helyszín itt találtunk.
Az állomásról a google térkép igazított minket irányba, ez a fagyizó nem szerepelt még az ittjartam. hu adatbázisában. Egy új helynek vagy legalábbis felújítottnak látszott, egy kis kioszk kibővítve terasszal, mindez vintage hangulatban, fiatalos, talán a Balaton vizére utaló kék és fehér színbe öltöztetve. Nagyon finom fagylaltot készítenek, több gombóccal ettünk, tölcsérbe, színes édestölcsérbe és tálkába is, valamint, díszítést, cukorszórást, Rolettit is kértünk. A kiírás szerint a gombóc mérete csak 4 dkg, de nem mérték le, és szemre egyáltalán nem tűnt kicsinek a gombóc, sőt! Degresszív árazást alkalmazva, ha valaki csak 1 gombócos fagyit kér, az 550 Ft, ha azonban 2 vagy 3 gombócosat. akkor 500 Ft-ra csökken a gombóc ára. Cukor- és laktózmentes fagyijuk is van, többféle ízben, a feliratok egyértelműen jelzik (CM, LM, GM). Kóstoltunk cukor- és laktózmentes fahéjat és mangót, "normál" epret, epres sajttortát, szedret, citromot, trópusi gyümölcsöket, sárkánygyümölcsöt, egyik lányom a robbanócukrosat is bevállalt. A sajttorta volt egyedül kevéssé sikerült, a többi íz bejött nekünk. Én még bedobtam a fagyi mellé egy eszpresszót is (650 Ft), az is korrekt, finom volt. Ha erre jártok, egyértelműen ajánlom a Menta Teraszt!
2024. március 15.gyerekekkel járt itt 35 Balatonszéplak-felső vasútállomás közvetlen közelében található büfé. Ha éppen nem jön a vonat, ideális lehetőség a várakozásra, esetleg a mosdóba is el lehet menni, mert az állomáson nincs semmi ilyen alkalmatosság, resti vagy váró a nincs. A bejárat előtt van egy kis fedett terasz, ami zsúfolásig tele volt, pedig még a nyári szezon el sem kezdődött.
Kommersz sörök (Heineken, Soproni), üdítő, ásványvíz, csoki kapható. Igazából mi is csak a várakozási idő és a ráérősség miatt jöttünk be. igazán járhatna sűrűbben is a vonat Siófok és Széplak között. . . éppen lekéstük az előzőt, így jártunk. Mivel az Utas Büfé nem hozott sok izgalmat, ezért kerestünk másik helyet, szerencsére találtunk is.
2024. március 15.gyerekekkel járt itt 35 A siófoki szállodasoron laktunk, egy határozottan jó és ajánlott szállodában, de a városközpontól elég messze. Gyalogosan a központ felé indulva ez a "mindenes" hely többször utunkba akadt. Kávézó, reggeliző, kisbolt, delikátesz, lottózó, fagyizó (na, jó, igazából csak jégkrém volt, méghozzá Algida termékportfolió), pékség, újságos, szóval minden IS, amit csak akartok.
Szóval egy multifunkciós kisbolt a megéhezett-megszomjazott turistáknak, nyaralóknak és mindazoknak, akik itt jöttek rá, hogy mit felejtettek esetleg otthon. A péksütemények, kenyerek a Pék-Snack hálózatából vannak, félkész mirelit termékből a helyszínen kell megsütni, de azért csúszik ez is, mint a Fornetti, aztán fél óra múlva újra éhes leszel. A gyerekek persze kértek jégkását és jégkrémet is, és betáraztunk csokiból, nápolyiból, gumicukorból, chipsből is, biztos, ami biztos. Felhívnám az óvatlan kisgyerekes szülők figyelmét arra is, hogy a bejárat előtt itt is vannak azok a bizonyos pénzbedobós automaták, amiből mindenféle számunkra és szerintünk haszontalan, azonban a gyerekek számára "muszáj ilyet venni" vackokat lehet nyerni. A napernyők alatt van egy kis terasz. Urak számára hasznos info, hogy van hűtött sör és egyéb fajta alkoholos ital, szolid választékban. A kiszolgálás barátságos. Tételesen az árakat nem írom, minden esetre pikk-pakk el lehet költeni itt 5ezer Ft-ot semmiségekre, nekem is sikerült, nem is egyszer.
2024. március 14.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Előzetesen kinéztem ezt a cukrászdát, hogy utolsó nap, amikor már úgyis megyünk haza, a vonat indulása előtt majd itt töltjük el az időt sütivel, fagyival, kávéval a napsütéses teraszon. Az első három tétel be is jött, de az addigi napsütés sajnos aznap esőre váltott, mire indulnunk kellett.
Benyomásaim alapján a Dinasztia Siófok legszínvonalasabb cukrászdája, amely a sétány elején, egy hangulatos parkos, fás-bokros, zöld környezetben található, és a vasútállomás is csak egy percnyire van. A buszpályaudvar szintén itt van nagyon közel. Egy gombóc fagylalt 490 Ft, ettünk több fagyikelyhet, a sütemények közül többet is megkóstoltunk, egyik jobb volt, mint a másik. Vannak klasszikus, hagyományos süteményeik, tortáik, de számos újhullámos süti is felsorakozott a pultban, a francia vonalat követik, meglehetősen magas színvonalon. A sütiárak 800-1100 Ft között alakulnak, vannak glutén- és laktózmentes desszertek is. A macaron darabja 450 Ft. A kávé is nagyon finom volt, a cappuccino 690 Ft, kis szív alakú keksz is járt mellé. A sütik mellé kaptunk pohárka vizeket grátisz. A Rákóczi túrós kiváló volt (1015 Ft) rögös túróval, a lányom által választott szedres és cseresznyés sütik nemcsak szépek, de igazán ízletesek voltak. A pultban mosolygós, kedves hölgyek szolgáltak ki. A fagylaltok között voltak igazán különleges ízek is a klasszikus ismert fajták mellett. Minden szempontból hibátlan, bár nem a legolcsóbb hely.
2024. március 14.gyerekekkel járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Siófok legnépszerűbb éttermének tűnik a Mustafa, amely egy török gírosz/kebab étterem. Nagy kiülős terasszal rendelkeznek, amely ottjártunkkor tele volt, pedig még el sem kezdődött a nyaralószezon. Sorban álltak az emberek, felszabaduló asztalra várva, de a pincér hölgy jelezte, hogy aki esetleg asztalhoz jut, az se reménykedjen gyors ételhez jutásban, mert nagyon leterhelt a konyha.
Ugyanakkor párhuzamosan a sietősebb vendégeket az utcáról is kiszolgálták a kinti kioszkból, persze elvitelre. Itt is elég szép sor alakult ki, de ütemesen haladt, mi is beálltunk, nem kellett sokat várni. Az árak valamivel kedvezőbbek, mint Budapesten. A dürüm 1250 Ft tortillába töltve, ugyanennyi a gírosz box és a hely kedvenc étele, a kemencés gírosz is, amelyhez ajándékba adtak egy 0,33 l-es üdítőt, így árban szerintem egész jól jöttünk ki. Amint a fotókon is látható, egy hatalmas gírosz csirke húshengert sütöttek-forgattak a fiúk folyamatosan. A gírosz tál 2600 Ft. Délelőtt 12 óráig klasszikus reggeli ételeket, tojásrántottát, ham & eggs-et is kínálnak. Főételek terén a gíroszon kívül pizza és tészta is van, de úgy láttam, inkább a többség a gíroszt tolta. Az árak az elvitel esetén lényegesen kedvezőbbek, mint helyben étkezésnél, más az étlap is. Jó nagy adagot kaptunk, kiadós volt. De igazából semmi extra. Mivel nagy a forgalom, népszerű a hely, itt nem kell attól tartani, hogy állott, romlott húst kapnánk.
2024. március 7., kollégákkal járt itt 55 Az egyik legismertebb, minden útikönyvben ajánlott látványossága a szép fővárosunknak. A Duna bal partja, azaz a pesti oldal partszakasza, amely az V. kerület, Belváros része, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakasz. Szépen kövezett gyalogos zóna, szállodasor, kiülős teraszos kávézók, elegáns éttermek, szobrok, padok.
És persze végig a mesés panoráma a budai oldal irányába, innen jól látható a Várnegyed, a Gellért hegy, a Citadella is. A szállodák egy része sajnos nem éppen szép épület, gondolok azokra, amelyek a II. világháborút követően épültek az akkor modernnek számító stílusban. Pár éve a fotókiállítás képeit itt szokták végig kitenni, ld. fotókon. Ugyancsak itt a Korzón szokták megtartani a könyvhét rendezvényét is. A 2-es villamos halad ezen a szakaszon.
2024. március 1., kollégákkal járt itt 45 Kellemes, barátságos, modern kávézó és reggeliző bisztró a csendes Vaskapu utcában, egy új építésű ház földszintjén. A ház elkészültét követően volt itt már egy hasonszőrű hely, de képtelen vagyok felidézni a nevét. Barátságos a kiszolgálás, bár ebédmenüs étlapjuk is van (11-15.
30 között), de inkább egyszerűbb fogásokat kapni, a mai budapesti árfekvéshez képest egész korrekt áron. Napi leves: 850 Ft, hideg és grillezett szendvicsek: bagel, panini (1650 Ft), 4 féle burrito: csirkés, sajtos, mexikói (2050 Ft), valamint néhány jó kinézetű és finom sütemény, amelyek azonban nem helyben készülnek. Pozitívum, hogy minden sütijük 1000 Ft alatti. Akadnak vegán, cukor-, glutén- és laktózmentes sütik is a kínálatban, répatorta, flódni, sajttorta, piték, példaképpen. A választásom egy csokis-körtés tortaszelet lett (950 Ft), ami egyébiránt vegán. Ez nem volt szempont a választásnál, csak így alakult. Reggel szoktak lenni péksütik is, croissant, muffin. Meg persze kávé. Mivel a bejárat előtt kiszélesedik a járda, így egy kis teraszt is ki tudtak alakítani. Csak hétköznap tartanak nyitva, célközönségük a környék irodai dolgozói.
2024. március 1.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A google térképen már kinéztem egy ideje a helyet, ezt az újnak mondható minden-mentes kis cukrászdát, aztán Ugor pozitív értékelését és ajánlását olvasva még nagyobb kedvet kaptam hozzá én is. Az első alkalommal azonban, amikor erre tartottam, egy igazi lepattant, züllött küllemű, büdös és illuminált állapotban lévő csöves őgyelgett a bejárat előtt, hát, inkább másfelé vettem az irányt, mindez fényes nappal.
Sajnáltam is a tulajdonost, s arra gondoltam, vajon hány potenciális vevőt veszíthetnek emiatt? Azért nem adtam fel ilyen könnyen, második nekifutásra minden klappolt. A kedves hölgy, mint kiderült, nem a tulajdonos, hanem alkalmazott, de szívélyesen fogadott, s beszélgettünk is erről-arról, igazából nem is a süteményekről, hanem élettörténetekről. A pultban széles tortaszelet kínálat sorakozott, ha jól számoltam, 15 féle, köztük olyanok is, amelyek nem szokványosak, nem gyakoriak minden cukrászdában. Csokis és gyümölcsös ízvilágúak is vannak, méretre átlagosak, nem kicsik. Példaképpen áfonyás trüffel, epres, málnás, barackos, mangós, gesztenyés,erdei gyümülcsös. Sacher, Somlói, Tripla csoki - mentes, illetve paleo verzióban. Érdekesség, hogy az elnevezésekben az álom és a vágy szavak szerepel, nyilván ez a hely koncepciója. Lehet egész tortát is rendelni, de árban 15 ezer Ft felett lehet kalkulálni, méret/ szelet darab függvényében. Az én választásom a málna-csoki-banán vágyálom lett (1350 Ft), amelyet ott helyben el is fogyasztottam a kis villával, amíg beszélgettünk. Kellemes volt, a málna és a banán adta magát, nekem a csoki rész az tömény volt, olyan brownie-s féle, amit annyira nem kedvelek. Nagyon pici a hely, a fal bal oldalánál alakítottak ki egy kis könyöklős ülőhelyet, max. fő részére. Illetve van a bejárat előtt is egy 2 személyes asztalka.
Ugort tudom csak ismételni, itt korábban, pár éve is már egy korrekt húsmentes kifőzde üzemelt, maradt is a profil, de sokat csinosítottak a helyen, s ezt egy névváltozás is kísérte. Botané az nem a Bota János felesége, hanem feltételezhetően a botanikus, növényi jellegre utal, de nekem egy kicsit furán hangzik.
A pincehelyiségben próbáltak egy barátságos, természetközeli közeget kialakítani, vannak kis érdekes, finom dekorációk, kis hinta, rafia fonott díszek, kellemes igazán. Kb. 5-6 asztallal, de sokan elvitelre vásároltak. Hétköznap 11-15-ig tartanak nyitva, bejáratott, népszerű étkezdének tűnt. Összesen 7 féle étel szerepelt a napi étlapon: 2 leves, 3 főétel, 2 desszert. Természetesen minden étel húsmentes, illetve ezen túlmenően vannak GM és CM ételek is. A 3 tagú személyzet kedves, mosolygós, barátságos. Nyugis, zen-légkör van itt, ami nagyon pihentető, megnyugtató. Az ételeket többféle menükombinációban lehet kérni, de még így is drága szerintem. Kis leves + normál főétel 3000-3600 Ft, nagy leves + főétel 3400-4000 Ft. A 3 fogásos menü már 5200 Ft! Sok érte, ez az igazság. Zöldborsólevest ettem kis adagot, majd indiai fűszerezésű vöröslencse dahlt basmati rizzsel, mindez került 3600 Ft-ba. Az ételek finomak voltak, de őszintén szólva magam vagy bármelyik háziasszony is el tudja készíteni, szóval nem gasztronómiai csodatétel egyik fogás sem. Össz-élmény pozitív, korrekt 4 pont.
2024. március 1., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Elmosolyodtam, amikor láttam, hogy Ugor értékelőtársam is kb. azt a kört futotta be a napokban, mint én itt a XI. kerületben. Kijöttem ebédelni a villamossal, úgy voltam vele, ha a 4-es jön előbb, akkor az Alléé-tól indulok el, ha a 6-os, akkor a Móricz Zsigmond körtérről.
De végül is mindegy, az ebéd egy vegán kifőzdében, aztán süti egy vegán cukrászdában, és még másnapra is veszek ebédnek valót. A villamoson azt is "kigugliztam", hogy ebben az érintett háromszögben két vegán cukrászda is akad, szóval akkor egy helyben, egy elvitelesnek jó lesz. A 4 említett helyből kettő már korábban is létezett más néven, ezek egyike a most Tortusz néven futó cukrászda a Bartók Béla úton, ahol korábban kuponos akcióval jártam, s akkoriban még Vegan Sweet néven futott. A belső tér egy kicsit átalakult, de a fő profil maradt a mentes torták, sütemények, házias küllemmel. Vannak cukormentes és/vagy gluténmentes édességeik is. Szolid a kínálat, kevesebb, mint 10 féle édesség a pultban. A krémes tortaszeleteken kívül Isler, Linzer, kókuszgolyó, sütinyalóka. A minőséget, vizuális megjelenést, ízvilágot, elkészítési színvonalat figyelembe véve én túlárazottnak éreztem a helyet. Az általam megvásárolt átlagnál kisebb szelet citromos-banános krémes, amely Cm+Gm jelzést kapott 1150 Ft-ért drága volt az én értékítéletem szerint, hangsúlyozom, az ár-érték arány alapján. Hiszen a prémium cukrászdák körében ennél még lényegesen magasabb átlagárakkal is szembesülhetünk, de ott a minőség is egész máshol van. Szóval ehető volt, de még finomnak sem mondanám, középszerű, elfogyott. A moszkauer (300 Ft/db) az viszont egyáltalán nem volt jól sikerült, azt konkrétan nem ettem meg, ki kellett dobni egy harapás után. Megjegyzem, egy időben a moszkauer az egyik kedvenc desszertem volt, több tucat helyen ettem már, lehet, hogy 100 fölött, így van konkrét elképzelésem, milyennek kéne lennie, s mikor jóféle. Mindazonáltal a lány nagyon kedves volt. A beltér csinosabb lett, mint régen, van két kis asztalka 2-2 személyesek. Összességében minden negatív él nélkül, egy kicsit amatőr a hely s a cukrászat teljesítménye, nem kiforrott, nem kompakt.