Kitartó fotózó 119394 feltöltött kép
2019. október 15.egyedül járt itt 45 A Madách tér Gozsdu felőli oldalán, az árkádok alatt, az egykori Castro étterem helyén nyitotta meg 2. belvárosi bárját a First. Az első egységük innen csupán pár percnyi séta a Dob utca elején, ahol a nyitáskor szintén volt ebédmenü, most viszont ott átálltak a késői nyitásra és alapvetően az itatásra koncentrálnak, a "Local"-ban viszont heti menüt kínálnak ebédidőben, 2 vagy 3 fogás.
3 leves, 3-4 főétel, 2 desszert közül lehet választani. Az ételek korrektek voltak, nem égbekiáltó élmény, de a 3 fogástól jól lehet lakni és egész jó a minőség, valamint az elkészítés is. A kezdő kacsaleves megtévesztő volt, mert húst nem tartalmazott, csak egy erőleves némi zöldségszálkával, tésztával, amiben a leírás szerint megfőtt az a kacsa. A főétel vasalt csirkecomb vadrizzsel, a rizs kissé száraz volt, a csirke jól készült, de nekem hiányzott mellőle valami savanyúság vagy mártás. A desszert körtés csokoládétorta brownie hatású volt, darabos csokival, körte az lehetett volna benne több. Tömény, hatásos desszert. Az ételek gyorsan érkeztek, a személyzet kedves, szimpatikus. Maga a hely alapvetően egy kézműves söröző, inkább estére telik meg élettel. A csapon 32 fajta sör található, természetesen széles First sortiment, de más főzdék sörei is helyet kaptak, példaképpen Fehér Nyúl Stout, világos Krusovice, Mad Scientist, Hara'Punk, Monyó. . . A csapoltakon kívül van számtalan üveges kézműves sör is. Nekem összességében pozitív, szívesen eljönnék ide máskor is. A hely kialakítása egy kicsit fura. Van a terasz, ahonnan egy kisebb belső tér nyílik, itt csak egy sörpult van, de a nagyobb étterem-bár mögötte, egy másik ajtón belépve érhető el. Modern, indusztriális berendezés.
2019. október 15.a párjával járt itt 45 Idei évben megnyitott, kifejezetten macaronokra specializálódott cukrászda a Margit körúton, a korábbi Monofu helyén (sajnálom, hogy bezártak, mert szerintem nagyon klassz, egyedi dolgokat készítettek). A beltér gyakorlatilag nem változott semmit, a kiszolgálópult helye adott volt, van egy kis asztalka az ablak mellett, ahová le lehet helyben is ülni, de inkább elviteles hely, nagyon pici kiszolgálótérrel.
Ha 3 ember beáll a pult elé, akkor már nagyjából ki is lehet rakni a "megtelt" táblát. Az alap macaronok darabja 350 Ft, a speciális, állatfigurákkal díszítettek - unikornis, cica, béka, maci, teknős, boci - 480 Ft-ba kerülnek. Természetesen a macaronok színe összhangban van a megformált állatfigura színével. Persze, ez inkább a gyerekeknek izgalmas, engem jobban érdekelt a macaronok ízvilága, minősége. Volt pár izgalmas kombináció: mák-citrom, Fekete-erdő, áfonyás sajttorta. Ottjártamkor 18 féle macaront számoltam az alapdarabok közül. Az én választásom: Rákóczi túrós, illetve rumos gesztenye. Az első jól sikerült, különleges, jól hozta a névadó sütemény ízélményét, a gesztenyés viszont kissé jellegtelenre sikerült, nem volt benne karakter. A tészta és a krém állaga is megfelelő, nem állott, nem száraz, nem szikkadt. Készítenek még macaron alapú pohárdesszerteket (990 Ft), de ezeket nem kóstoltam, csak a hűtőpultban láttam. A kiszolgálás alapvetően barátságos, de egyáltalán nem informatív (a "melyiket ajánlod? " kérdésre a "bármelyiket" válasz nem igazán nyújtott támpontot), ajánlást pedig nem kaptam.
Érdekes
2019. október 15.a párjával járt itt 45 A Széll Kálmán térről a budai Vár felé felfutó egyik meredek utcában található a Várfok Galéria. A 11. szám alatt található főépületen kívül az utca páros oldalán a 14. szám alatt a Várfok Project Room szintén hozzájuk tartozó kiállítóterem. A kiállítások ingyenesen látogathatóak, időszakos bemutatók kortárs hazai, illetve külföldi alkotók munkáiból.
A project roomban a veszprémi születésű Orr Máté, fiatal festőművész álomszerűen szürreális állat-ember-ősállat kompozícióit néztük meg, Éden darabokban címmel. A galériában Jovánovics Tamás - Olaszországban élő magyar festőművész - és Esther Stocker - olasz közös kiállítását néztük meg, Belegabalyodás - kizökkenő geometriák címmel. Való igaz, mindketten a geometrikus stílusban alkotnak, Esther fekete-fehérben, Tamás viszont kifejezetten gazdag, élénk színvilágban alkot. "Geometrikus struktúrák, redukált formavilágból komponált rácsok elementáris, mégis komplex rendszere – burjánzó minimalizmus. " A képeket meg is lehet vásárolni, kíváncsiságból megkérdeztem, 3-4000 euróba kerül 1-1 nagyobb alkotás.
2019. október 14.egyedül járt itt 25 Az újpalotai piac külső, autóbusz megállóhoz közeli során lévő kis kioszk. A név egy kicsit megtévesztő, mert egy Rétesházban leginkább szerintem rétesekre számít az ember, ugyanakkor itt a fő profil a Pék-Snack előkészített kimért apró sós- és édes sütemények árusítása. Az egész piac erősen retró hangulatába simul bele ez az egység is.
Félig nyitott kialakítás, minimál dizájn, térelválasztó eszközként a kiürült műanyag ládákat hasznosítják. Szóval rétes éppen nem volt, de állítólag szokott lenni. A fornettire hajazó aprókkal nem igazán vigasztalódtam.
Érdekes
2019. október 14., csoporttal járt itt 45 A főtéren található Dobmúzeum Kármán Sándor magángyűjteménye, amely - ha jól tudom - a maga nemében egyedülálló anyagot mutat be. Ünnepélyes megnyitására 2000-ben került sor. A klasszikus, a könnyűzene és a jazz ütőhangszereinek történetét mutatja be 1900-tól a jelenkorig.
A múzeum látogatásához előzetes bejelentkezés ajánlott, de ha szerencsénk van, akár "spontán" is bejuthatunk, ha éppen ott találhatjuk az alapítót, aki személyes bemutatót és tárlatvezetést tart. Az azonnal szembeszökő, hogy ez a múzeum már évekkel ezelőtt kinőtte a rendelkezésre álló teret, gyakorlatilag túlnőtte magát. Az önkormányzat támogatta a helyszín biztosításával az alapítót, viszont megérdemelnének egy nagyobb, tágasabb helyszínt, ahol a felhalmozott sok anyag jobban tudna érvényesülni. Itt sajnos nagyon zsúfolt, nagyon tömény. Az alapító maga is zenész volt, jazz zenekarban dobos. Az első dob kiállítás még a múzeum előtt 1979-ben. A múzeum "őse" egy garázsban került kialakításra 1992-ben. A tárlatvezetés az utolsó teremben, ahol egy kis színpadot és nézőteret alakítottak ki, egy élő improvizatív koncerttel zárul. Akit érdekel a zene, illetve ezen belül a dobok, szívesen ajánlom.
2019. október 10.egyedül járt itt 55 A Kemenes Cukrászattal kapcsolatosan a múltban is csupa pozitív élményem volt, és az idei évben a Vámház körúton (ex-Klapka Üzletház) megnyitott cukrászda és bisztró is nagyon jó benyomást tett rám. Tágas, sokarcú beltér.
Az ajtón belépve fagyizó, beljebb haladva cukrászda, majd a pult mögött sok asztal, szépen, igényesen, egyedi stílusban berendezett beltér, ahonnan még egy belső udvaron kialakított terasz is nyílik. A sütemények közül egyik kedvencemet, a moszkauert kóstoltam (kilóra mérik, 1 db kb. 60 Ft), a citromos álom nevű desszertet (890 Ft/adag), mellé egy finom olasz cappuccino (750 Ft). A sütikínálat igen széles, sokszínű, de jellemzően ismert, fősodratú fajták. Jó minőség, korrekt elkészítés, de a legjobb kézműves cukrászdák színvonalát nem üti meg. A személyzet nagyon kedves, mosolygós, segítőkész, udvarias. Sütiken kívül szendvicseket is kínálnak. Ami szintén tetszik, és ki is fogom próbálni, hogy kínálnak naponta változó ebédmenüt is: hétfőtől péntekig 1980 Ft-ért, külön a leves 790 Ft, a főétel 1390 Ft, míg szombaton és vasárnap 980 Ft, illetve 1750 Ft (együtt 2530 Ft). Egy kicsit azért drága, de ár-érték arányban korrekt. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyás fizetés van.
2019. október 10.barátokkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Olasz pizzéria és étterem a belváros közelében, az udvarban árnyas terasszal. Itt már kétszer is jártam, és az első alkalom után a másodikra nem azért került sor, mert annyira jó hely lett volna, hanem sokkal inkább azért, mert augusztusban vasárnap egyszerűen nem találtunk nyitva más vendéglátóhelyet Gyöngyösön, pedig előtte már 4 másikat megnéztünk.
Barátaim egyike sem volt elájulva sem a kiszolgálástól, sem a konyha teljesítményétől. A magyaros pizza és a bolognai spagetti is harmatos gyenge volt, a calzone töltött pizza tésztája megégett. Azt éreztük, hogy olcsó, nem minőségi alapanyagokkal dolgoznak, nem jól fűszereznek, egyszerűen nincs lelke a konyhának. A sonkás-paradicsomos-olívabogyós bruschetta (1190 Ft) volt még az egészben a legjobb, de őszintén, azon mit lehetne elrontani? A kiszolgálás és a konyha is lassú, sokat kellett várni, a pincér figyelmetlen és kedvetlen volt. A limonádé szirupos (500 Ft). Első alkalommal tiramisut ettem, nem vágott földhöz az sem, de nem volt rossz. Összességében inkább nem ajánlom, mint igen.
2019. október 10.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Sástóról elmentünk kirándulni az Ilona-vízeséshez, hazafelé a túrában megéhezve itt álltunk meg egy késői ebédre. A vendéglő közvetlenül a főút mellett található, parkolni az út mentén lehet, saját kiépített parkolóhelyek nincsenek. Egy parasztházat alakítottak át étteremmé, van némi rusztikus dekor, de nincs túltolva a magyaros modorosság.
Piros kockás terítő az asztalokon, régi sparhelt, néhány régi népi használati tárgy. Mivel szép idő volt, a teraszon, annak is az árnyékos részén foglaltunk helyet. Az étlap nem hosszú, de sok szimpatikus fogást láttunk rajta. Magyaros, fűszeres, tartalmas fogások, helyi ízekkel, helyi ételekkel, melyek közt a mátrai borzaska és a sztrapacska is kihagyhatatlan. Némi vadétel is akad. Levesek 1000 Ft körül, főételek 2500-3800 Ft között. Pilsner Urquell sört csapolnak, egyebekben az italkínálat inkább kommersz. Az egri Demeter Pincészet borait kínálják (350 Ft/dl). Izgalmas háziszörpöket kóstoltunk: homoktövist, áfonyát, fenyőrügyet (300 Ft/2,5 dl). Én kacsamell érméket ettem rozmaringos narancslekvárral és krumplipürével (2950 Ft), barátaim juhtúrós sztrapacskát marhapörkölttel, sörtésztában sült Bacsa szeletet rizzsel, tartárral, vegetáriánus barátnőm grillezett Camembert-t grill zöldségekkel. Az adagok nem voltak túl nagyok, itt végig lehet enni 3 fogást is a nagyobb étkűeknek. A tányérok szép elrendezésűek, jó volt rájuk nézni. A húsok elkészítése nem volt tökéletes. A konyha és a kiszolgálás is kissé lassú, kényelmes volt, pedig nem csúcsidőben érkeztünk. Bankkártyával lehetett fizetni. Összességében elégedettek voltunk, korrekt vendéglő.
2019. október 10.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Hatvantól közelében fekvő kastélyszálló étterme, közkedvelt esküvői helyszín, de telenként disznóvágásokat is szoktak szervezni, azoknak a városiaknak, akiknek amúgy nem lenne lehetőségük megtapasztalni ezt a régi hagyományt. Az étterem hangulatos, elegáns, de nem piperkőc, szép a virágdíszítés.
A terasz is kellemes, ahol kemence és kerti grill-barbecue is található. A környezet nagyon szép zöld, friss, jó levegő van. A nagyobb rendezvényekre előre egyeztetett menüt kínálnak, a szállóvendégek választhatnak, hogy milyen étkezési ellátást kérnek (csak reggeli, félpanzió vagy teljes panzió). Az á l carte étlap elég rövid, 3 leves, tucatnyi főétel, köretek, savanyúságok hozzá, 3 desszert. Levesek 800-1200 Ft között, desszertek éppen ezres alatt, főételek döntően 2000 Ft környékén, de a körettel együtt inkább 2500 Ft-tal lehet kalkulálni. A kedves, szívélyes pincér hölgy előre jelezte, hogy nem minden étlapon szereplő étel érhető el, mivel aznap egy nagyobb szabású esküvőre készülődtek. A konyha alapvetően magyaros, némi vadétel is van, de inkább könnyedebb, lazább ételeket kínálnak. Az étterem mellett található a játszótér, így amíg az ételekre várakoznak a családok, a gyerekek sem unatkoznak. A tejszínes-tárkonyos vadragu leves gombával kifejezetten jó indítás, sűrű, tartalmas, klassz a fűszerezés, és külön pozitívum, hogy nincs elsózva, mint sok másik étteremben. A desszertek közül sajnos a mákparfé nem volt, így kiegyeztünk egy somlóiban, ami csinos csatos üvegben érkezett, a tejszínhab pluszban került a tetejére (negatívum, hogy nem helyben készült, hanem bolti spray, készáru, a rácsorgatott csokiöntet szintén). Összességében a konyhára 4 pontot tudok megajánlani, de az össz-élmény, a hangulat, a kiszolgálás, a környezet és az ár-érték arány alapján nálam ez ötös. Nem nagy, nem csillagos, de ötös.
Érdekes
2019. október 10.egyedül járt itt 45 Nagykovácsi főterén található épület, a katolikus templommal szemben, szintén itt a téren található a Budapestre tartó autóbusz végállomása. Nagykovácsi Ófalu részében számos tipikus sváb parasztház épült a 19. században, eredendően ez az épület is az volt.
1946-1949 között református templommá alakították a fehérre meszelt falú parasztházat, ez magyarázza, hogy a ház bal oldalán torony épült, ugyanakkor ha az udvarra belépünk, oldalról egy hosszú parasztház benyomását kelti. Templomhoz képest az ablakok nagyon kicsik, dísztelenek. 2005-re azonban az épület állaga erősen megromlott, szinté életveszélyessé vált. Új templom építésének gondolata fogalmazódott meg, ugyanakkor ezt sem akarták veszni hagyni. 2010-ben a Tisza István tér teljes körű építészeti rekonstrukción esett át, a nagyszabású tervezést, építkezést és felújítást követően a tér déli oldalán található, egykori református templom új funkciót kapott, faluház és könyvtár került itt kialakításra, az önkormányzat gondozásában. Számos gyerekprogramot, nyári tábort is szoktak itt tartani. (A falu, illetve a gyülekezet más helyszínen, Nagyszénáskerten, a temető mellett új református templomot építtetett, amelyet 2012-ben szenteltek fel).