Abszolút ellentmondás volt, amit Milotán hallottam, meg aztán amiről Uszkán értesültem, ahol az ukrán nő másképp adta elő (hajózható határfolyó-verzió), na, itt meg az van, hogy szovjet ügynökök voltak. . . beszivárogtak a magyar falvak önkormányzataiba. Oszt úgy intézték el nagy ravaszul, hogy a magyar falvak a Szovjetunióhoz kerüljenek. Na, erre aztán Tollas (Kecskés, Kohlmann Tivadar stb. ) Tibor legény miután megneszelte ezt - motorra pattant, és vágtatott úttalan utakon, meg sem állt Budapesten a minisztériumig, ahol aztán piff-paff, elintézte, hogy ne szovjet falvak legyen, hanem magyarok Na, most kezeld helyén az információkat. De ez így még nem elég, mert a hős motoros költő is lett, mert szép lelke volt, azzal együtt, hogy a beregszászi gettóban szilaj csendőrőr is volt, ami azért nem annyira tipikus széplélek-ügy. De ezt a történeti részt később inkább törültük a nemzettudatból. Az emlékház meg megőrzött sok mindent Nagybarcán, ami ugyan nagyon távol esik Milotától, de hát itt született a hős költő, és a ház vezetője, egy hölgy, aki önmaga lovag is egyben, a kultúra lovagja, nagy lelkesedéssel és szeretettel fogadott bennünket, és sok-sok információval látott el, hogy még tisztábban látók lehessünk a tisztánlátók között.