Gyémánt 500
2025. október 5.gyerekekkel járt itt 55 A Meraki remek görög gíroszt készít, amelyet a korábbi években nem egy fix helyen, étteremben, hanem food truckban kóstolhattunk több helyszínen, rendezvényeken is. Aztán úgy döntöttek, és szerintem ez nagyon jó döntés volt, hogy nyitnak egy "rendes" éttermet is, bár nagyon nagy a konkurencia, a város tele van ilyen-olyan gírosz, döner, kebab lelőhelyekkel, de a jó minőségre szerintem mindig van tér és igény.
Elég jó forgalmas helyszínt választottak a Teréz körúton az Oktogon közelében. A Meraki szó jelentése valamit szívvel-lélekkel, kreativitással elkészíteni, megvalósítani, beletenni a cselekedeteidbe a legjobb tudásodat és képességeidet. Amit kaptunk a Merakinál, az bizony összhangban állt a nevükben foglalt hitvallásukkal, törekvésükkel. Azt már korábban leírtam más értékeléseknél, hogy én abszolút görög párti vagyok gírosz ügyében, ha van választási lehetőség, akkor mellettük teszem le a voksomat. Az elvitelre vásárolt gírosz tál 3700 Ft-ba került, ami a mai Budapesten korrekt árszabásnak mondható. Tetszett a hús fűszerezése, jól átsült, de mégsem száraz, mennyiségre megfelelőnek találtam. A mellé adott pita is meg volt pirítva, kis olívaolajjal meglocsolták. A görög saláta nemcsak össze volt dobva, hanem egy előre elkészített, befűszerezett saláta volt, így az ízek megfelelően összeértek. Járt még mellé pár szem görög olívabogyó, valamint csónakburgonya. Külön tálkában 2 féle szósz, tzatziki és fűszeres-csípős. A berendezés újszerű, puritán, de normális, kulturált körülmények között lehet helyben enni. A földszinti asztalokon túl az emeleten további férőhelyek vannak. Az ismert ételfutár szolgálatoknál is jelen vannak. Desszertek terén 3 féle baklavát kínálnak, pisztációs, diós és csokoládés. Számomra ez megérdemelt egy ötöst.
2025. október 5., kollégákkal járt itt 55 Magyarország egyik legkiemelkedőbb tea szaküzlete és teázója. Helyileg a Margit híd budai hídfő közelében, a Frankel Leó utcai szuterénben találjuk őket. A pár lépcsőfokon leereszkedve (nem akadálymentesített! ) egy különleges, egzotikus mesevilágba érkezünk. Mintha egy szempillantás alatt több ezer km-t repültünk volna keletre.
A tulajdonosok elmesélték, hogy a kis piacokon megbúvó kínai teaüzletek ihlették őket, törekedtek hasonló berendezés és hangulat megteremtésére. Szerintem ez elég jól sikerült nekik! Bátran lehet kérdezni, tanácsot kérni, kóstolni, szaglászni. A munkahelyemen van egy tea-guru kollégánk, aki teaklubot szervezett az érdeklődők számára, s ehhez a tea alapanyagokat sok esetben a Flying Bird Teaház szolgáltatta. A kínai teák között a legkiválóbb minőségű Puer teák is megtalálhatóak, de a japán Senchát és Matchát is megkóstoltuk már. Ha színek szerint nézzük, ittunk innen fehér, fekete, vörös, fehér, sárga és zöld teát is, itt bármelyikből találhatunk több félét, a legmagasabb minőségi kategóriában is. Nekem leginkább az illatos, mézes, gyümölcsös típusok tetszenek legjobban, egyik kedvencem a jázmin. A szálas teákat általában 50 grammos kiszerelésben árusítják, ez árban kb. 4000 Ft-tól kezdődik felfelé, de elmehet akár 9-10000 Ft-ig is. A teák mellett különleges tradicionális teáscsészéket, kancsókat is lehet kapni náluk. Érdemes ide bejönni nézelődni, inspirálódni is. Szoktak szervezni tea szeánszokat, bemutatókat.
2025. október 5., kollégákkal járt itt 45 A kiskunfélegyházi székhelyű Félegyházi Pékségbe évek óta járok péksütemény beszerzése céljából. Délkelet-Magyarország a fő bázisuk, de Budapesten is van számos pékségük. Érdekesség, hogy a közel 90 egységük közül a Mester utcába 2 is jutott, egyrészt a 88. számú, amely közelebb esik a Ferenc körúthoz, míg a másik szintén itt a Mester utcában a 38.
számú mintabolt, amely közelebb van a Haller utcához. A saroküzlet viszonylag kis alapterületű, elsősorban elviteles vásárlásra alkalmas. Az édes és sós péksütemények mellett kávét, üdítőt, valamint a Naszálytej Tarka tejtermékei is kaphatóak: tej, tejföl, vajkrém, gyümölcsjoghurt, kakaó, jegeskávé. Most újdonság termékük a pisztáciás-málnás csiga 899 Ft-ért, ez talán a legdrágább péksütijük, de igazán kiadós, tömény, nekem túlságosan édes, túl sok rajta a máz, de azért érdemes kipróbálni, aki az ilyen típust kedveli. Lányomnak linzer karikét vettem (489 Ft), magamnak egy túrós batyut (449 Ft). Korrekt volt, de nem kiemelkedő. Többféle helyben készült szendvicset kínálnak kedvező áron, értem ezalatt, hogy 1000 Ft alatt (869-889 Ft). Úgy tűnik, hogy a szendvicsek árai Budapesten és vidéken (Lajosmizse) is egyformák. Gazdagon töltött zsemle és kifli, sonkás, szalámis, sajtos, zöldségekkel.
2025. október 5., kollégákkal járt itt 45 Újabb étkezési lehetőség a Mester utcában. Helyileg a Haller utcához közelebb található, a Nagykörúttól többet kell ide gyalogolni. Nyitva tartása a környéken dolgozókra fókuszál, csak hétköznap tartanak nyitva 10. 30-15. 30 óra között.
Minden nap új ebéd étlappal jelentkeznek, ami tartalmaz 2 levest (1200/1400 Ft, kis- és nagy adag), 7-8 főételt (2500-3100 Ft, kis- és nagy adag), 1 desszertet, 1 salátát. Érdekes, hogy a Köztelek utcában szintén van egy másik Polpetti étterem hasonló nyitva tartással és zsánerrel, talán ugyanabba a tulajdonosi körbe tartoznak. A levesek egyike húsmentes, a főételek között magyaros közkedvelt fogások mellett mindig van valamilyen ázsiai-thai étel is, valamint egy főzelék, egy tészta, 1-2 zöldséges egytálétel. A 2 fogásos napi menü 3000 Ft-ba került, ez drágább, mint amit a környéken másutt találni, nevek említése nélkül 3 ilyen helyet is ismerek itt a Mester utcában, de még az elfogadható kategóriába tartozik. Ottjártunkkor a menü csészényi gulyásleves, majd keleti fűszerezésű laskagombás csirkemell jázminrizzsel. A főétel mennyisége zóna adag. A napi menü elérhető a facebook oldalukon. A beltér kellemes, mediterrán hatású csinos berendezés.
2025. október 4., kollégákkal járt itt 35 A Tompa utca izgalmas gasztronómiai szempontból, bár a helyek jönnek-mennek, elég sok változás is van, de mindig jön valami újdonság, többféle nemzet ételeit kóstolhatjuk. Az újabb thai helynek nem sikerült találó nevet találni, a személyzet ázsiai. Az ételek terén hasonló fogásokat találni, mint a hasonszőrű ázsiai kifőzdékben, thai, kínai, vietnami, japán ételek.
A sushik elfoglalnak 4 oldalt a lapozható, színes fotókkal illusztrált étlapon. Ebédidőben kínálnak kétféle napi menüt, de gyakorlatilag mindkettő sushi szett, 3x8 db maki 3890 Ft-ért, ez számomra nem volt most vonzó ajánlat. Helyette inkább a normál étlapról választottam, sertéshúsos tavaszi tekercset (2 db 1590 Ft), valamint nyári tekercset, ami itt alapból nem garnélarákos, hanem lehet választani a tölteléket, a garnélás a legdrágább 2090 Ft-ért. A tavaszi tekercs túl volt sütve, megégett, és az égett ízt lehetett érezni. A töltelék morzsalékos, jellegtelen volt. A nyári tekercsben a zöldségek frissek, ropogósak voltak, azonban a tésztája egyáltalán nem volt jó, nem is ilyennek kellene lennie, hanem áttetsző rizstésztának, ez meg valami tortilla lap féleség volt, bolti készterméknek tűnt. A mártás mindkettő tekercshez ugyanolyan savanykás híg valami volt, miközben a nyári tekercshez mogyorószósz illene. A hely amúgy tiszta, kulturált, az emeleten további asztalok vannak, de engem nem győzött meg. Ettől persze másnak még tetszhet, de én nem tudom ajánlani.
2025. október 4.gyerekekkel járt itt 55 Interneten kerestünk olyan sushi éttermet, ahol még nem jártunk. Pár éve már nagyon megy Budapesten is a sushi, elég sok étterem nyitott, a kínálat egy kicsit vegyes, a nagy részét már kipróbáltuk, de sikerült megint találni egy figyelemre méltó helyet. Óbudán a Lajos utca és a Bokor utca között lévő többszintes irodaház - szolgáltatóház utcaszintjén található ez a kis étkezde.
A teraszon több asztalnál ültek vendégek, mi inkább a belső térben foglaltunk helyet. Három fiatal ázsiai lány szolgált ki bennünket, kedvesen, mosolygósan. Helyben is ettünk, illetve elvitelre is rendeltünk. Örömmel vettem, hogy nemcsak sushik voltak az étlapon, hanem más ázsiai, ezen belül kínai, japán, thai, koreai ételek is. Árban korrekt. Választottunk többféle sushit (a 20 db-os box 6790 Ft, a 24 darabos vegyes maki válogatás 4990 Ft), csirkehússal töltött gyozát, lazacos poké tálat (4090 Ft), amihez többféle szósz közül lehet választani, én teriyaki szószt kértem. A bundázott rák és a tintahal karika mirelitből készült, de emiatt nem szeretném lerontani a helyet. A hely signature sushija a Nobility Roll, ropogós rák, avokádó, uborka, lazac, vörös tonhal, tigrisrák, teriyaki szósz és tobiko, azaz a repülőhal ikrája, élénk narancs kaviárféle. A főételek között szerepelt még chilis-fokhagymás garnéla nyárs, teriyaki csirkenyárs, lazac steak, vörös tonhal tataki, currys mogyorós csirke jázminrizs. Természetesen volt többféle ramen leves, Pad thai, udontészta. Hétköznap van náluk ebédmenü. Megadom az 5 pontot az össz-élményre, igazán tetszett nekünk ez a hely.
2025. október 4.egyedül járt itt 45 Kis kávézó a Fő utcában, a Batthyány tér és a Bem tér között kb. félúton. A pultban egy mianmari (! ! ) fiatal hölgy szolgált ki (angolul), mint megtudtam tőle, a Corvinus Egyetem angol nyelvű képzésén tanul, s mellette dolgozik itt némi jövedelemszerzés érdekében.
A tulajdonos pedig koreai, ez onnan derült ki, hogy az étlapon az ételek nevei az angol mellett koreai nyelven is fel voltak tüntetve. Érdekes. A berendezés két fő tematika mellé csoportosul, egyrészt a sakk, másrészt a kutyák. A névadó Gambit a Marvel Comics képregények egyik szereplője az X-Men csapat tagja, egy mutáns, aki képes uralni a kinetikus energiát, képzett a kártyahajításban, a közelharcban és a bot forgatásában. Az itallapon szerepelnek kávék, az eszpresszó 800 Ft, a cappuccino 1150 Ft. Érdekesség a Yuzu tea (1300 Ft), illetve a Dalgona latte - koreai cukros, mézeskalács ízvilűgú, habosított kávé -, de van mentatea és Matcha Latte is. A hely signature étele a Gambit szendvics (1800 Ft), amelyben sonka, sajt, paradicsom, jégsaláta, főtt tojás került. Tartanak magyar borokat, amelyekből 3-5-7 tételes kóstolókat kínálnak, nyilván elsősorban a külföldi vendégek számára lehet ez érdekes. 4500/5500/6500 Ft-ért. Az utcaszinten egy 4 személyes asztal van, de a galériaszinten további asztalkák találhatóak.
2025. október 4.barátokkal járt itt 55 Ismerős ajánlása alapján jöttünk el ide ebédelni. Érdekes az épület, ilyen kőből épített kioszkból több is épült a XX. század 2. felében Budán, jegypénztáras buszmegállónak, virágboltnak is használták. Itt kelt életre ez a családias, barátságos étkezde.
A naponta változó hétköznapi ebédmenü mindössze 2050 Ft, a napi leves mellett 2 féle főétel közül lehet választani. Ottjártunkkor magyaros zöldbableves, bácskai rizseshús plusz uborkasalátával, a másik főételünk az á la carte étlapról sült kacsacomb párolt lila káposzta, petrezselymes burgonya lett (2590 Ft), a főételek ára is barátságos, 2190-2690 Ft között, amely már tartalmazza a köretet is. Jópofa volt a vederből átalakított kézmosó. Árulnak többféle péksüteményt, édeset, sósat, aprót kimérve, darabárasat. A desszertek között somlói galuska, maracujás sajttorta, profiterol (690/750 Ft). Finomak voltak az ételek, barátságos a kiszolgálás, nagyon jó volt a hangulata az egésznek, kicsit retró, kicsit gyermekkorunkat megidéző, szóval jó volt itt lenni, jó volt itt enni.
2025. október 4.egyedül járt itt 45 Azt hiszem, első találkozásom Azerbajdzsánnal. A kis kávézót az Andrássy úton, a Rózsa utcai kereszteződés magasságában ugyanis egy azerbajdzsáni hölgy vezeti, a pultban pedig éppen az édesanyja volt kiszolgálni a vendégeket. A bejárat előtt kis teraszuk van.
A rövidke étlapon reggeli ételek: omlett, sajttál, valamint tradicionális ételek, menemen (lecsóhoz hasonlít) és gözleme (sós, sült, töltött tészta), valamint török virsli (1990-3700 Ft között), spenótos börek (burek) 1290 Ft. Ebből, illetve az érdekes nyelvükből azt könnyen ki lehetett okoskodni, hogy sok hasonlóságot találni a török és az azeri között, a konyha terén is. Voltak még szendvicsek is, 1990-4000 Ft között. Az azeri kávé is erős, törökösen készítik. A desszertek, sütemények között is felbukkantak azeri érdekességek, mégpedig a Sheker Bura, ami egy félhold alakú édes péksütemény, őrölt mandulával, mogyoróval, vagy dióval, cukorral töltve. Volt még tiramisu, pisztáciás fehércsokis pohárdesszert, Snickers torta, habos epertorta (2500 Ft-os egységáron). Érdekes élmény volt, akit érdekel, lehet ismerkedni az azeri ízekkel. Egyébként a kávézó berendezése teljesen modern, nemzetközi univerzális. Kicsi, de csinos.
2025. október 4.barátokkal járt itt 55 Talán áprilisban hazafelé tartottam, amikor észrevettem, hogy az Erkel utcában egy új hely ébredezik. Kerestem valami fogódzót, feliratot, itallapot, de még nem készült, viszont az ajtó nyitva volt, s egy vagány fiatal lány kinézett, rám köszönt, s elmondta, hogy még nincsenek nyitva, éppen tart a költözködés.
Pár nappal később valóban meg is nyitott a söröző. A járda mellett deszkával kerített teraszuk is lett. Elsősorban a cseh és magyar kézműves sörökre fókuszálnak. A beltér elég tágas, normális és kényelmes ülőhelyeik vannak. 6 féle sört csapolnak, Primator Weizen búzasör, Svyjani Desítka, Buda-Pest Lager, Buda-Pest Session IPA, Augustiner Hell, amikre emlékszem. Korsó árak 1200-1800 Ft között. A legolcsóbb kimért bor decije 500 Ft, a mecseknádasdi Lisicza zöld veltelini, illetve Pastor szekszárdi rozé van ebben az ársávban. A Gyulai pálinkák egységára 2000 Ft. Tartanak ételeket is, leginkább sör-borkorcsolyák, egyszerűbb étkek. Falafel salátával, Hermelin pirítóssal, grillezett panini szendvicsek. A második és harmadik látogatás is teljesen pozitív élmény volt, így számomra ez 5 pontos élmény.