2026. február 17. járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Pár hónappal ezelőtt ebéd után jöttem a Mester utca felé a Tűzoltó utca felől, amikor feltűnt ez az ebédmenüs hely, de sem a nevét, sem a címét nem sikerült akkor megjegyeznem. Utána több alkalommal jártam a Páva utcán és az Angyal utcán is, de nem találtam, hiszen nem a megfelelő utcákban kerestem.
Gondoltam, na, akkor ez annyi volt, biztosan bezártak. Mint ahogy a Páva utcai kifőzde is átalakult valami túlárazott vietnámi étkezdévé. Ugor pár nappal ezelőtti értékelése juttatta eszembe ismét, hogy ez lesz az a bizonyos kifőzde, és akkor a Liliom utcában, és hát persze, innen már a név is érthető, adja magát, Lily - Liliom. Hétköznap ebédidőben tartanak nyitva, és a beltér jobb, mint amit a szerény külső előzetesen ígért. Hetente változik az étlap, 3 leves (1390/1490 Ft), 8 főétel, közte főzelék, tészta, csirkecomb, kacsazúza pörkölt, csirkemell roston, rántott sajt, példaképpen, 3-4 savanyúság (590 Ft), 1 desszert (1290 Ft). Főételek árai 2890-3190 Ft, a körettel együtt, menüben levessel 3690 Ft. Elég sok asztal van, a beltér kulturált, mintha egy panzió vagy középszintű hotel étkezdéje lenne. Tárkonyos-citromos csirkeragu levessel indítottam, amiben a citromot nem éreztem. A léíz kellemes, de a zöldségek túlkészültek, túlfőttek. A főétel rántott Camembert jázminrizzsel, áfonyalekvárral. 3 fél kisebb db sajt, a bunda túlszárított, kissé kemény, a sütőolaj túlhasznált lehetett. A rizs jó minőségű, kifejezetten nagy adag, túl sok is a sajt mennyiségéhez képest. Asztalszerviz van, kötelező szervizdíj nincs. Ahogy víz sincs az asztalokon, pedig lehetne. Egy 2 dl-es Cola 890 Ft. A konyha gyorsan dolgozik, alig kell várni az ételekre. Pár vendég jött-ment, illetve helyben ettek, de nem látszik egy felkapott helynek. A környékbeli ebédmenüs helyeknél min. 10-30%-kal drágább. Összbenyomásom 3,5 pont, de ezúttal felfelé kerekítettem.
2026. február 17.egyedül járt itt 55 A Göncz Árpád Városközpontnál volt némi szabadidőm reggel, így amikor megláttam az új kávézó nevét az Agora Tower II. toronyépület aljában, nem volt kérdéses, hogy ide be fogok nézni. Ez ugyanis az egyik kedvenc zenekarom 1990-ben megjelent albumának címe (kicsit más írásmóddal).
Elízium a túlvilági boldogok mezeje, ahová az Istenek kedveltjei kerülnek, itt mindenki gond és baj nélkül él, sohasem érezve fáradtságot, éhséget vagy szomjúságot. Boldog szórakozóhely az örökkévalóságig. A kávézóban semmi túlvilági hangulat nem volt, ellenben egy elegáns berendezésű, nyugodt, csendes, igényes hely. Mindez kedves kiszolgálással. A vendégkört a környéken dolgozó nagyszámú irodista adja, a kávézónak helyet adó irodaépületből közvetlenül belülről is van bejárat ide. Kitűnő, prémium minőségű a kávé, mutatósak a színes kerámia csészék. A latte 1510 Ft-ba került. A pultban jó kinézetű szendvicsek (1650-2400 Ft között), néhány péksütemény és sütemény sorakozott. A sütemények (1980 Ft-os egységáron) szemre az olasz stílusú Angelo Cukrászatból érkeztek. Köztük felismertem a díjnyertes "Segreto di Otello süteményt is, ami 2024-ben a Balaton sütije lett. A Caprese szendvicsbe mozzarella, paradicsom, rukkola került a magos rozsos kiflibe. Reggel 8-11 óra között villás reggelit is kínálnak a vendégek számára, majd 11-14 óra között jön a brunch időszak.
2026. február 17., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A szintén óbudai, Rómain lévő Bonita Bisztró nagyon tetszett nekünk minden szempontból, így amikor megtudtuk, hogy vannak további éttermeik is, nem is volt kérdéses, hogy azokat is fel fogjuk keresni. A tervet nem sikerült még teljes körűen abszolválni, minden esetre első lépésként a Szépvölgyi úti éttermükbe látogattunk el.
Helyileg a Kolosy térről kell felfelé sétálni, s majdnem a Daubner Cukrászdával szemben találjuk meg a nem túl nagy alapterületű, olaszos stílusú éttermet. A csempéken megjelenő citrom dekoráció Szicíliát és a Sorrentói-öböl vidékét idézi meg. Nyáron a belső utca felé néző hangulatos teraszuk üzemel. Az étlap hasonló a másik Bonita étteremhez, az autentikus olasz tészta- és pizzaételek adják a fő vonalat, de vannak további olasz ételek is az étlapon. Én Szultán tésztát ettem (35990 Ft), ami aszalt paradicsomos, grillezett csirkemelles, kukoricás, krémes feltéttel készült penne tészta, valamint az ellenállhatatlan sütemények közül az angol puncsosat, Zuppa Inglese az olasz neve (1899 Ft). Mindkét étel nagyon ízlett, hibátlan volt! Ha már olasz bisztró, akkor természetesen Peroni sört tartanak, többféle olasz bort, valamint Proseccot. A pincér úriember kedves, figyelmes, gyors, humoros, mindent megtestesített, amit egy vendég egy pincértől elvárhat. Nincs kötelező szervizdíj. Árban, minőségben remek hely. Nálam ez 5 pont.
2026. február 17., kollégákkal járt itt 55 2025. decemberi nyitású újhullámos kávézó a Haller utca és a Vaskapu utca kereszteződésben. Az utca neve adta magát. Amikor egy helyet úgy harangoznak be, hogy ide már tényleg annyira kellett egy újhullámos kávézó, mint egy falat kenyér, akkor egy kicsit felrántódik a szemöldököm, de túl a marketinges hájpon, tényleg patent hely a Vaskapu.
Két barista úriember volt a pultban, akik azon túl, hogy profik a kávé világában, még kedvesek, kommunikatívak is. Náluk is van pontgyűjtő törzsvásárlói program, 10 kávé után a 11. ajándék, minden rendelés után jár a pecsét. Túl a kávén vannak jóféle minőségi szendvicsek (1990-2390 Ft), pár kézműves péksütemény (1490 Ft), pár sütemény (1990/2190 Ft). A péksütik között kiemelném a kardamomos fonatot (1490 Ft), ami igazán zseniális, nekem nagy kedvencem, volt még csokis és fahéjas ízesítéssel is. Az őrlőben kétféle kávé közül lehet választani, egyrészt a sötétebb pörkölésű Spektrum Roastery kávéja, az Augusto Brazíliából, másrészt a világosabb Kerinci Indonéziából a Casino Mocca kávépörkölőtől. Mivel éppen ezt a brazilt ittam máshol nemrég, az indonéz viszont teljesen új volt számomra, ezért ez utóbbit választottam, nem is bántam meg. Egyébként nem ragaszkodnak 1-1 kiválasztott kávépörkölőhöz vagy kávéfajtához, inkább próbálkoznak, többet tesztelnek. Még ennyi idő alatt nem forrta ki magát, hogy a vendégek melyiket preferálják. Az eszpresszó 800 Ft, a cortado 950 Ft, a cappuccino 1100 Ft. Ez ma Budapesten átlagos ár, nem olcsó, ez tény. Felszolgálási díjat nem számolnak fel. Érdekesség a fűszeres limonádé, vanília, csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg és citromnád kerül bele náluk. A Remete Manufaktúra üveges Kombucha italait is árusítják.
2026. február 17.egyedül járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Matula Bisztróba évekkel ezelőtt többször jártam, amikor többet dolgoztam home office-ban, mivel közel esik a lakásunkhoz. Nagyon jó ár-érték arányú ebédmenüt kínáltak, ráadásul az idősáv is kedvező, mert 16. 00 óráig lehetett menüzni. Most már legtöbbször az irodában dolgozom, de egy ügyintézős szabadnapomon úgy alakult, hogy ismét el tudtam menni a Matulába ebédelni.
Azzal tisztában voltam, hogy a hely ebédidőben évek óta népszerű. Bár volt még 2 szabad asztal, amikor megtudta a barátságtalan pincérnő, hogy csak egyedül lennék és nincs asztalfoglalásom, azt mondta, nincs szabad asztal. Totál leforrázva éreztem magam, hiszen VOLT szabad asztal. Az utánam percekkel érkező 3 főt, akiknek szintén nem volt foglalásuk, egy szabad asztalhoz kísérte. Amikor rákérdeztem, hogy ez most mégis mi volt, csak vállrángatás és "kit érdekel? " hozzáállás volt a reakció. Ennyit a Matuláról. Mindazonáltal sajnálom, ismét egy jó hellyel kevesebb, az emberi tényező miatt. (az ételről nem derült ki, hogy az továbbra is jó-e).
2026. február 17.egyedül járt itt 35 Forgács Laurát a nagyközönség a Konyhafőnök című műsorból ismerhette meg, az ő cukrászdája ez a Kecskeméti utcában, az Egyetem tér közelében. Közel egy évvel ezelőtt nyitottak meg, a hely signature desszertje a sajttorta (2490 Ft), amit praktikus elviteles üvegben kínálnak, de korábbi franciaországi cukrászati tanulmányainak köszönhetően francia desszertekkel is találkozhatunk a pultban, ilyen pl.
a Madeline és a sok réteslapos mille-feuille. A sajttortát helyben szeletes kiszerelésben is megkóstolhatjuk, New York-i, baszk (sült) és csokis változatban is (2390/2590 Ft), mogyoró praliné, pisztácia-fehércsoki, Lotus ízben. A beltér romantikus hangulatú, csinos, nem nagy, mindkét oldalon vannak asztalkák, elég szorosan elhelyezve. A névadó tulajdonos nem tartózkodott a cukrászdában ottjártamkor. A pultban lévő idősebb nő kifejezetten barátságtalanul és elutasítóan közölte, hogy nincs hely (ez nem volt igaz! ), ezért a kiszolgálás 1 pont. A másik, fiatal hölgy annyiban próbálta menteni a helyzetet, hogy elvitelre azért vehettem egy üveges sajttortát. A cukormentesek (2690 Ft) kínálata eléggé le volt fosztva, így egy normál málnás-mandulás sajttortát választottam. Kaptam mellé műanyag kanalat +30 Ft-ért. A Valentin nap kapcsán néhány tematikus desszerttel is készültek, piros és pink szív alakú habcsókkal, dobozos bonbonnal, csokinyalókával, szív formájú Pavlova és kókusz mousse monocake-kel. Aki mindettől már cukorsokkot kapna, croissant szendvicsből láttam még a pultban hármat. Az elutasító pultos viselkedése vállalhatatlan, de miatta az egész helyet nem húznám le, minden esetre javaslom a tulajdonosnak, hogy a jó hírük érdekében ne így álljanak a vendégekhez. A sajttortát útközben ettem meg, ezért fotó nem készült (már sötét volt kint), de egyébként korrekt volt, friss, nem túl édes. A málnaöntet kellemes. Nem életem desszertje mindazonáltal.
2026. február 17.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Zseniális, évtizedes múlttal rendelkező whiskey bár a XII. kerületben a Déli Pályaudvartól északra, amelyet egy szuper kedves, jópofa házaspár vezet. A névadó Mateo valójában a tulajdonos úriember, Máté József, akivel esténként a pultban személyesen találkozhatunk, s mindent IS megtudhatunk a whiskyek sok évszázados történetéről.
Ottjártunkkor több mint 330 féle whiskey a világ minden tájáról, továbbá 60-nál többféle gin, 50 körüli rum volt a lenyűgözően gazdag kínálatban. A bárpult szó szerint a plafonig volt rakva italos palackokkal, de a helyiség minden talpalatnyi helyén, polcán további italokat halmoztak fel. Még így sem volt elég a hely azonban mindegyiknek. A kis pincehelyiség berendezése egy csinos brit pubot idézi. Sötétbarna robusztus asztalok, boxos kialakítású kényelmes ülőhelyek. Szerencsésnek éreztük magunkat, hogy a bárpulttal szemben lévő központi boxban kaptunk helyet. Sokat beszélgettünk a tulajdonosokkal, közös pont volt a whiskey iránti rajongás, persze mi Józsefhez képest a kanyarban sem voltunk, de érdeklődéssel hallgattuk a történeteit. Először elkezdtük a sokoldalas itallapot lapozgatni, ahol országonként, azon belül ABC sorrendben sorolták fel a készletet, de hamar elengedtük ezt, mert ennyi információt képtelenek voltunk befogadni. Így inkább a tulajdonos ajánlására hagyatkoztunk, s ezt nem is bántuk meg. Silkie Irish, Scarabus Islay Single Malt Scotch, Hankey Bannister Blended Schotch. Ez utóbbi - mint megtudtuk - például Churchill kedvenc whiskeyje volt. S mi volt a whiskeyn túl? A Tattoo Criminal Gin, amit a tetszetős üvege miatt választottunk. Nagyon jól éreztük itt magunkat, fantasztikus hely, az 5 pont egyértelmű.
2026. február 16.barátokkal járt itt 35 Engem az a kategória, hogy "kultúrkocsma" inkább riaszt, mint vonz. Budapesten a fiatalok körében azonban ez inkább egy trendy hívószó, mi csak erre jártunk, nem célirányosan ide tartottunk. Helyszín a Retek utca, a Mamut, Fény utcai piac, Széll Kálmán tér mögötti utca, amely az esti órákban csendes, nyugodt.
A környékbeli bevásárlóhelyek már bezártak, mire mi ideértünk. Az állatkás logó aranyos, nekem kifejezetten tetszett. A belső tér rosszul megvilágított, romkocsma hangulatú, a zenei aláfestés jelenkori, nem az én világom. Inkább amolyan alter, underground stílusú helynek mondanám. Rendelés és fizetés a pultnál történik, a személyzet felbukkanására percekig vártunk, talán dohányozni voltak kint. Az italkínálat mainstream, még üveges Kőbányai sört is tartanak, ami nem éppen a prémium kategória. Dreher (1100 Ft/5 DL korsó), Pilsner Urquell, Antl és Dreher megggyes sört csapolnak. Gin+tonikot ittunk, ami 2200 Ft-ba került, ez elfogadható árfekvés. Ételeket nem láttam, hogy tartottak volna. A falon vicces sete-suta rajzokat láttunk. Nemrég nyitottak, ehhez képest egyes vendégeknek már muszáj volt a mosdót összefirkálni az igénytelen firkáikkal. A stílus maga az ember. . . . Aznap este is tartottak valamilyen akusztikus koncertet (szóló? ), de csak később kezdődött, bár a gitár és a mikrofon már be volt készítve. Újabban csütörtökönként akusztikus jazz koncerteket szoktak tartani. Privát rendezvényekre ki lehet bérelni az egész helyet. Nem lesz a törzshelyem, 3 pont.
2026. február 16.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A fóti Auchan Korzó talán legjobb étkezőhelye, pedig van itt többféle nemzetek konyhája, görög, olasz, kínai, magyar, de ez volt talán a legérdekesebb. A névválasztás nem véletlen, hazai alapanyagokból készült halételeket kínálnak. Árban is korrekt.
Szegedi halázlé harcsafilével vagy pontybetéttel, rántott pontypatkó, ropogós rántott harcsa, fish & chips harcsafiléből, roston sült harcsa grillezett mozzarellával és salátával, többféle halburger, balti halkorongok áfonyalekvárral, rizzsel (2690 Ft/5 db), harcsa gírosz (3990 Ft), családi fogás a halbödön (4890 Ft), amibe zöldséges harcsakorong, harcsafasirt, harcsa nuggets kerül sült krumplival. Az én választásom svéd harcsagolyó (9 db) lett barnamártással, csónakburgonyával és párolt zöldborsóval. Érdekes volt a fizetés, nem nagy dolog, de azért megjegyzem. 2090 Ft volt az étel ára az étlap szerint, de valójában 2195 Ft-ot kellett fizetni. A differencia 5% ún. technikai költség (105 Ft), nem szervizdíj, nem borravaló, érdekes, ezzel még nem is találkoztam. Ez az ár a helyben étkezésre vonatkozott, nem elvitelre, ott a dobozdíj/elviteles díj megszokott. Ahhoz képest, hogy egy plázás önkiszolgáló büféről van szó, szerintem teljesen korrekt volt a kaja, annyi kritikai észrevételem lenne, hogy a golyók kicsit kemények voltak. Egyébként kinézetre az IKEÁ-s húsgolyókra hajazott, csak az ugye nem halból van. A harcsagírosz és a patkó is jól nézett ki. A köret mennyisége bőséges. Közös asztaloknál lehet leülni, a mellettük lévő dobobó szeparált, talán egy korábbi kínai étterem miatt bambusz dekorációval a falon. Környezetbarát lebomló evőeszközt használnak.
2026. február 16.egyedül járt itt 55 Szülői értekezletre mentem az I. kerületbe, de korábban érkeztem, így tettem egy kisebb sétát a budai vár alatt kanyargó hangulatos utcákon és lépcsőkön. A Halászbástyához felvezető középső főlépcsőtől jobbra látható Sárkányölő Szent György szobra, amely egyébként egy másolati példány. A XIV.
században élt Kolozsvári Márton és György szobrász testvérpár eredeti szobra világhírű, a prágai várban, a Hradzsinban található jelenleg (pontosabban már az is egy másolat). Ez az egyetlen fennmaradt alkotásuk, amely 1373-ban készült, méghozzá viaszveszejtéses eljárással, üreges öntéssel. A szoborról később több másolat készült, Kolozsváron, Szegeden, Pesten az Epreskertben, valamint a Nemzeti Múzeumban is van belőle 1-1 példány. A magyar kormány 1896-ban, a Millennium évében készíttetett két gipszmásolatot az eredeti szoborról, majd három bronzmásolatot, és ezek egyike került ide a Halászbástyához. A Szent György kultúra Károly Róbert királyunkhoz, illetve az Anjou-dinasztiához kötődik, ő alapította a Szent György lovagrendet, legendája megtestesítette a középkori lovagi eszményt. A sárkányölő szent első kultuszhelye Veszprémben volt, később számos magyar település nevében is megjelent a neve. A Szent György legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában képes legyőzni. Mindazonáltal kérdéses, hogy valóban létezett-e a III. században a római katona és keresztény vértanú, akit a mai napig világszerte Szent Györgyként tisztelnek. A szobor minden esetre egy remekmű, nekem az egyik kedvencem.