2026. január 25.egyedül járt itt 55 Az első Frei kávézót az egykori tévés, Frei Tamás és üzlettársa 2007-ben nyitotta meg, s ami utána jött, azt bátran nevezhetjük egy sikertörténetnek. A Cafe Frei 2020-as évek elejére Magyarország legnagyobb, független kávéházláncává fejlődött, ahogy a honlapjukon nézegettem, csak Budapesten már 33 egységgel rendelkeznek aktuálisan.
A legújabbak közé tartozik a 2025. decemberben megnyitott kávézójuk a Zenit Corso Bevásárlóközpontban. Ez a pláza maga is újdonság, Zuglóban, a Bosnyák térnél tavaly év végén nyitottak meg, bár még kialakulóban van az egész, a bérlemények közül sokat még nem laktak be, nem nyitottak meg. Szóval kialakulóban. . . A Cafe Frei egysége az utcaszinten, a belső udvarrészen található, én a Zenit Residence sétány felől közelítettem meg. Magam sem voltam biztos benne, hogy megnyitottak-e valóban, mert a bejárati üvegajtót két munkásember állta el egy nagy létrával. De mint kiderült, csak valamit ellenőriztek vagy beállítottak, majd távoztak is a létrával együtt. A belső tér hangulatos, karakteres mély színekkel dekorált. Ellentétben a Frei kávézókban sok helyett látható dzsungeles drapériával, itt inkább XIX. századi amerikai hangulatot próbáltak megidézni, amely a korabeli New Yorkot vagy Bostont juttathatja eszünkbe. A pultos fiatal hölgy kedves, mosolygós, közvetlen. Olyannak láttam, mint aki szereti a munkáját és a vendégeket is. Általában az újdonságokat, a havi ajánlatot szoktam megnézni először a Frei-nél, most is így tettem. Január hónap kalandorkávéja a Risonance, amely vaníliás-citrusos rizspuding latte. Izgalmasan hangzott első blikkre, de a kiszolgáló hölgy jelezte, hogy egy elég édes, tömény, szinte pudingszerű desszertitalra kell számítani, ezért ezt így reggel elengedtem. A választásom a Pump'n Spicy sütőtök fűszeres karamellás latte lett (1490 Ft), amelyet véletlenül szintén egy amerikai, New-Orleans-i kávéitalként említenek. A nemzetek süteményei mellett újdonságként városokról nevezett melegszendvicseket (1350 Ft) is kínálnak ételek terén.
2026. január 25., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Népszerű cukrászda és kávézó Cegléd főterén. Amióta Ceglédre járunk, azóta volt itt már változás, korábban más néven, más vendéglátó egység működött is. A névválasztást nem tudom értelmezni, a kozmopolita Budapesten sem szeretem az ilyen külföldi neveket, pláne egy vidéki kisvárosban nem látom értelmét, de ez nyilván csak szubjektív vélemény.
A "desszertbár" megnevezés finoman szólva fellengzős. Jó lenne a cukrászda is, szerintem. A teraszról léptünk be a beltérbe, amely elég tágas, több asztaluk van. Csinos, modern, stílusos a berendezés. A pultnál kellett rendelni, eleve a desszerteket innen lehetett kiválasztani, de utána kihozták az asztalhoz az ételt-italt. A sütemények inkább az újhullámos vonalat követik, voltak mindenmentes és nyers vegán finomságok is a pultban, többféle is. Az árak a fővároshoz képest kedvezőbbek. Az árak 990-1390 Ft között alakultak. A hely specialitását, egy pohárkrémet választottam (1050 Ft), ami vaníliás, piskótás kombináció. Nekem egy kicsit édes volt, valamelyest a madártejre emlékeztetett,némi tojáslikőrös beütéssel. Mellé cukormentes levendulaszörpöt ittam (1090 Ft/3 dl). Nincs kötelező szervizdíj. A sütemények mellett tartanak szendvicseket, továbbá kínálnak reggeli menüket is. Kombinációban árkedvezmény érhető el. Összességében 4 pontra taksálom.
2026. január 25.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A kiskunfélegyházi illetőségű Félegyházi Pékséget Budapestről is ismerjük, hiszen a fővárosban is több pékséget üzemeltetnek, itt Cegléden is két egységgel vannak jelen. Ez a 33-as számú a főtéren található, a piaccal átellentétes oldalon. A kínálat elég széles volt ahhoz képest is, hogy már késő délután volt.
Sokféle termék volt, de a legtöbből már csak egy vagy pár darab. Az édes és sós péksütemények közül sós kiflit (129 Ft/db) vettem, valamint egy teljes kiőrlésű szilvás papucsot (459 Ft), de nem helyben ettem meg, hanem hazavittem, már volt aznap túl sok étkezés más helyeken. A kiszolgálás és a fizetés a putlnál történt, olajozottan ment minden. Kicsit kellett sorban állni, mert 3 vásárló is volt még előttem, gondolom, munka után még befutottak páran, hogy gyorsan beszerezzék otthonra a szükséges pékárut. Fonott kalácsot szerettem volna még venni én is, de az már elfogyott. Lehet helyben is kávézni, uzsonnázni, van pár asztaluk az ablaknál, illetve a bejárat előtti széles járdarészen teraszt is üzemeltetnek.
2026. január 25.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kiemelkedő újhullámos kávézó, talán a legjobb kávét itt itaam Cegléden belül. Érdekes, hogy már akkor is működtek, amikor korábban jártam Cegléden, de vagy éppen nem voltak nyitva, vagy csak az útvonalam elkerülte őket, azt nem tudom. A piac és a főtér közelében vannak, de mégis egy csendes parkos részen, az Eötvös téren.
A berendezés csinos, barátságos, otthonos. Tetszett a mohazöld és sötétkék színvilág, a fával kombinálva. A bejárat előtt kis teraszt is nyitottak. A kávé mellett házi limonádét és néhány süteményt kínálnak, de itt tényleg a nagybetűs KÁVÉ a lényeg. Ottjártamkor a Cracker Jack Everyday specialty bio kávéja volt az őrlőben, de a tatai AWAKEN pörkölő kávéi is előfordulnak náluk. Hibátlan Cortadot ittam, mellé kaptam egy pohár vizet is. A szendvicsek már elfogytak, mire odaértem, délután, nem sokkal a zárás előtt. Igazából nem bántam, mert máshol már úgyis ettem. Kedves, barátságos kiszolgálás. Tiszta volt a mosdó is. 5 pont, jó volt itt lenni.
2026. január 25.egyedül járt itt 45 Újonnan nyitott, elegáns bisztró az Egyetem térnél. Ezen a helyen az elmúlt 30 évben minden IS volt már, sokáig afféle retró bisztró, majd éveken át üresen, keresve pozícióját és tartalmát Budapest gasztro-térképén. A belső teret teljesen átalakították, nagyon komoly felújításokat hajtottak végre, gyakorlatilag teljesen újjászületett a hely.
Ami először eszembe jutott, az a luxus, peregtek a dollárjelek a szemem előtt, megtippelni sem tudnám, mennyibe kerülhetett mindez, minden esetre nagyon komoly pénzek lettek ide beépítve. Hogy megtérül-e ez a jelentős beruházás, azt majd a jövő dönti el, minden esetre a hely teljesen ismeretlennek tűnik a nagyközönség számára, én nem hallottam, nem olvastam a nyitásukról, véletlenül keveredtem erre. Így nem véletlen, hogy más vendég nem volt rajtam kívül péntek kora délután. Ha jól tippelem, a név a tulajdonosok két kutyájának a nevét jelentheti, legalábbis az egyik pulton lévő fotóból jutottam erre a következtetésre. Az itallap mondhatni a szokásos, trendy kávéitalok és egyéb forró italok, de tartanak alkoholt is, pl. pár olasz bort. Az étlap egyszerűbb, bisztrós ételeket tartalmaz, de van pár izgalmasabb fogásuk is. A magyaros mellett a francia fogások némi túlsúlyt mutatnak, pl. Ratatouille tükörtojással (4890 Ft), de van bundáskenyér is (4390 Ft) felturbózva. A szezonális ajánlatban paszternák krémleves (2590 Ft), ázsiai kacsacomb sötőtökkel (5390 Ft), túrógombóc, mákos nudli bukkant fel. Orzo salátát (3590 Ft) ettem, ami egy mediterrán húsmentes tésztasaláta zöldségekkel, sütőtökkel, karamellizált gyümölcsökkel, rukkolával. Kellemes volt, elég kiadós, de nem egy gasztronómiai kihívás. A kötelező szervizdíj +12%. Automatikusan, kérés nélkül hozott a pincér hölgy egy palack vizet az asztalomra. Ez pozitívum. Összességében egy kicsit szürreális élmény volt itt lenni, nincs élet a helyben. Olyan volt ez, mint egy drága üres szalon, kifinomult berendezéssel, de élet nélkül. 4 pont.
2026. január 25., kollégákkal járt itt 55 A Nicaragua bisztró és bár 2. nagyobb egységét a közelmúltban nyitotta meg. Az első bárjukban a Bartók Béla úton pár éve az egyik ittjartam. hu-s értékelőtársammal volt szerencsénk járni. Az új, nagyobb, de hasonló stílusú és azonos logóval rendelkező bisztró a Fővám tér közelében található.
A tulajdonos egy 5 gyermekes házaspár, akik több évig éltek a családjukkal Nicaraguában. Mivel akkoriban követtem a házaspár hölgytagjának, az anyukának a blogját, így láttam, hogy milyen hangulatos gyarmati haciendában éltek. Nos, itt a Vámház körúton a beltér kialakításában ez az élettel teli, színes, közép-amerikai színvilág és életérzés köszönt vissza. Szépek a csempék, a színes festmények a falakon, a növényi díszítés. Az étlap rövid, egyszerűbb brunch jellegű ételeket tartalmaz, egy lap jutott az italoknak, egy lap az ételeknek. Magyaros és franciás tojásételek, toastok, burrito, jól ismert, népszerű nemzetközi fogások dominálnak, amelyek bármely európai bisztró étlapján is ott lehetnének. Pár nicaraguai specialitás akad, nyilván én ezek közül választottam. A Nicaragua tál (3490 Ft) mondhatni a hely rezidens "signature" fogása, alapja a Gallo Pinto, egy hagyományos közép-amerikai babos-rizses egytálétel, amely Nicaraguában és Costa Ricában is alapfogás minden család konyhájában. Emellé tükörtojás, sült baconcsíkok, grillezett sajt és friss saláta került a tányérra. Kiadós, tartalmas egytálétel bármely napszakban. A többiek által választott kecskesajtos-szarvasgombás omlett (3490 Ft) ízvilága kellemes, ami még fel lehetett turbózni - felár mellett - guacamoléval (+990 Ft) is. Italok terén tartanak kézműves söröket (Szent András), pár magyar bort, Kreinbacher pezsgőt, rumokat, valamint említenem kell Nicaragua nemzeti koktélját, a Macuát (2990 Ft), amiben természetesen fehér rum van, guavával és narancslével. Én csak alkoholmentesen egy almafröccsöt ittam (790 Ft), sorry. A kötelező szervizdíj +12%. A tulajdonosokat nem láttam felbukkanni, két kedves fiatal lány látta el a pincéri feladatokat, pörgősen, mosolygósan. Nekem tetszet ez a Nicaragua is, 5 pontot adok.
2026. január 25.egyedül járt itt 45 Zuglóban volt intéznivalóm, de korábban érkeztem, így volt még időm a környéken körbenézni, évek óta nem jártam erre. A Bosnyák téri piac nem sokat változott, viszont mögötte egy egészen új negyed, a ZENIT emelkedett ki, mondhatnám, hogy a "semmiből", s még most is tovább épül ez-az.
Csupa üveg irodaházak, sokemeletes, sokablakos lakóházak, közöttük kellemes sétány, s itt nyitott meg egy szintén pékség - közvetlen konkurencia - mellett a Búzakovász Pékség sokadik egysége, már 12 helyen találhatjuk meg őket Budapest-szerte. A beltér elég tágas, sokkal nagyobb, mint a Búzakovász Pékségek többsége, ahol korábban jártam. Van pár asztal elszórtan, de részben az üresség benyomását kelti így a hely, nincs kitöltve, belakva, kitalálva. A pultnak csak egy negyedében voltak termékek - édes és sós péksütemények - a többi polcrész üresen szomorkodott. Mindez reggel, a nyitás utáni órában. Vadkovászos kenyereket és pékárut sütnek, a normál fehér, félbarna és rozsos kenyér mellett érdekesség a Cheddar sajtos, a mediterrán és a hagymás kenyér. A kínálat itt szolidabb volt, mint amivel más egységükben találkoztam. Ami volt, az minden friss volt és hozta a Búzakovász sztenderdeket. Árban átlag feletti árazás jellemző. A kakaós csiga 790 Ft, ugyanennyi a túrós batyu, a diós csiga 890 Ft. A rétes 1090 Ft, a babka 1990 Ft. A szilvalekváros papucs (590 Ft) ízlett múltkor is, most sem okozott csalódás, ez biztos jó döntés volt most is. Vettem még két kiflit a gyerekeknek, szendicsnek jó lesz alapon. Összességében 4 pontra taksálom a helyet, maradt némi hiányérzetem.
2026. január 25.barátokkal járt itt 45 Talán 5 hónappal ezelőtt megnyitott újhullámos kávézó és még jóval több is a Dessewffy utcában, multikulti közösségi tér, kb. félúton a Nyugati-Bazilika-Oktogon háromszögben. A belső tér tágas, kicsit kesze-kusza, labirintus jellegű.
A pult a bejárattal pontosan szemben helyezkedik el, innen jobbra és balra, valamint mindkét oldalon befelé is vannak ülőhelyek, valamint mindkét oldalon van 1-1 galériaszint, amelyből az egyik egy gyereksarok - gyerekjátszó. A bal oldali meg inkább könyvtár hangulatú. Asztalszerviz nincs, kötelező szerizdíj szintén nincs. Az eszpresszó 850 Ft, nagyon minimál adag, nálam ez már inkább ristretto mennyiség, világos pörkölésű, talán etióp, ha jól emlékszem. A latte 1350 Ft, a Cortado 1100 Ft. Nem is vettem eddig észre, de valóban ennyire felment volna a tej ára? Tudtommal árstoppos termék, tehát a valóságban csökkenés, majd stagnálás történt, szóval nem pontosan értem, minden esetre az utóbbi időben a tejet is tartalmazó kávék ára nagyon megugrott Budapest-szerte. A kávén kívül a most trendy egyéb italok is elérhetőek, pl. Matcha latte (1500 Ft, jeges verzióban 1600 Ft), Chai latte (1300 Ft), Espresso Tonic (2000 Ft), az ízesített latték ára 1750 Ft, fűszeres sütőtökös, mézes-levendulás, sóskaramella, vajas-almás is akad, ezek francia 1883 sziruppal készülnek. A vizet önkiszolgáló rendszerben a közös ballonból csapolhatjuk magunknak. A bal oldali ablak mellett volt egy kellemes foteles, kanapés, Nagyi nappalija stílusú ülőhely is. Ami nekem fura volt, hogy minden angolul volt kiírva, a bejárati feliratok, a pult feletti itallap a táblán, de az instagram és a facebook oldaluk is. Mintha nem is Magyarországon lennénk. Kivétel a desszertek a sütispulton, ott láttam csak magyar feliratokat is az angol mellett. Ételek terén csupán pár desszert volt, mogyorós és csokis zabkekszek, baszk sajttorta (1300 Ft), répatorta (1125 Ft), Granola pohár 1950 Ft. Stílusos csészék.
2026. január 24. járt itt 55 A Vörösmarty téren lévő Dorothea Luxushotel földszintjén működik a gasztroguruk szerint "legendás" Dani García andalúz séf étterme 2024 május óta. A Dining Guide 2025. évi katalógusában a megtisztelő országos 15. helyezést érték el, Budapest viszonylatban pedig TOP10-ben lévő étteremről van szó.
A Gault&Millau legfrissebb értékelésén 15/20 pontot és 3 sapkát szereztek. Így elég magas elvárásokkal érkeztünk, s nem is okoztak csalódást. A bejáratnál két ajtónálló hölgy fogadott, a kabátokat ruhatárba tették. Remek asztalt kaptunk, közvetlenül az ablaknál. Autentikus olasz ételeket találunk az egyébként nem hosszúra engedett étlapon. Előételek, levesek, pizzák, tészták, rizottók, desszertek, egyebek (főételek), illetve külön lapon a szezonális séf ajánlat. A levesek és a desszertek is 4000 Ft feletti árazódnak a kötelező szervizdíjjal együtt, szóval egyáltalán nem egy olcsó étteremben járunk. Az ételek adagja meglepően nagy volt, konkrétan az előétel is bőven főétel mennyiségű volt. Ebben az étteremben, az ásványvizet folyamatos hűtés alatt tartják, és mindig van egy vízfelelős a személyzet tagjai között, aki újratölti a poharadat, amikor kiüresedett. A 0,75 l-es San Pellegrino víz 1900 Ft. Míg az ételekre vártunk, érkezett házi focaccia, prémium kategóriás olívaolajjal, opcionálisan egy pár csepp balzsamecettel megbolondítva. Az előétel Parmigiana Siciliana (5900 Ft) csőben sült padlizsán parmezánnal, füstölt Provola sajttal tűzforró cserépedényben érkezett. Minden ételhez lehetett folyamatosan kérni plusz parmezánt, őrölt borsot, focacciát, ki mit szeretne, ezekért nem kellett pluszban fizetni. A főételem a szezonális lapról zöld Tagliatelle tészta vaddisznódraguval és gesztenyével (6900 Ft). Különleges ízvilág, tökéletes al dente állagú tésztával. A tészta zöld színét a spenót adja egyébként. A kötelező szervizdíj +15%. Itt a személyzet valóban a vendégekért van, folyamatos a figyelem, lelkesek, pörgősek, odaadóak, magyar-angol-olasz nyelven kommunikálnak a vendégekkel. A magas árak ellenére népszerű étterem, asztalfoglalás ajánlott. 15-17 óra között konyhaszünetet tartanak, de kávézni vagy egy ital meginni ilyenkor is lehet. A beltér különleges hangulatú. Boltíves falak, nagy belmagasság, a plafon egy részén vadszőlő lugas (ezt vajon hogy oldották meg? hogyan locsolják? ) A belső falnál színes bárpult. A magas árak ellenére egyértelműen 5 pontos, kimelkedő színvonalú étterem.
2026. január 24.egyedül járt itt 55 A Freyja évekkel ezelőtt a pisztáciás töltött croissant-nal tette le a névjegyét a kézműves péksüteményeket kedvelő budapestiek körében, a Szövetség utcában, a hely azóta is megvan, működik. Utána a Vadaskerti úton, a sportpályáknál nyitottak egy második egységet, egy nagyon szuper kávézót, ahol kétszer is jártam, pedig tőlünk "világvége" távolságra van, de az valami miatt bezárt.
Most viszont jön az új dobás, a Freyja Pékség, méghozzá a Fővám téri Nagyvásárcsarnok mögötti Csarnok téren. Emlékeim szerint ez a hely korábban valami turista információ és ifjúsági közösségi tér-féle volt. 2025 decemberben csendesen - marketing kommunikáció nélkül - nyitottak meg, de a WLB már a napokban hírüket adta. A hétenkét alkalommal is jártam náluk, ennek oka az, hogy a hivatalos megnyitó az a mai napon szombaton (01. 24) történt meg. Az első 100 látogató egy csodás kardamomos tekercset kapott ajándékba. Ezt a kiváló péksüteményt talán az Artizán Pékség hozta be a köztudatba kardamomos bulle néven, de 1-2 skandináv kézműves pékség is készíti, én imádom! A beltér tágas, szellős, egyáltalán nem zsúfolt, nagyon stílusos, részleteiben kidolgozott dizájnelemekkel. A pultnál kell rendelni és fizetni, s bár van "csipogójuk" is, de az elkészített kávét, péksütit, szendvicset kihozzák az asztalhoz. A személyzet fiatal, lelkes, mosolygós, többfős csapat. Reggel 8 órától tartanak nyitva. Fantasztikus volt az uzsonnaként válsasztott sonkás-mustáros-csemege uborkás párna (1550 Ft). A cappuccino és a latte 1150 Ft, a Cortado 950 Ft. Kitűnő a kávé! Tetszett, hogy a vendégtéren egy polcon látható "testközelből" az aktuális kínálat. Bagett, vajas croissant, pisztáciás-málnás tekercs, fahéjas tekercs, mákos zsemle. A kovászos kenyerek terén a 1,5 kg-os családi kenyér a legnagyobb, a kisebb 0,75 kg-os. A mai nap tényleg a meglepetések napja volt, ugyanis kaptam még ajándékba egy házi granola kóstolót, liofilizált málnával, házi málnazselével, ropogós karamellizált magvakkal, görög joghurttal, mézzel. Közben a háttérben a norvég Röyksopp együttes talán legnagyobb slágere csendült fel, ez a dal nagy kedvencem, régen nem hallottam.