Gyémánt 500
2025. december 25.egyedül járt itt 55 Emlékeimben úgy él, hogy ez a bizonyos Hermész-szobor a Váci utcában, a Fontana Üzletház melletti kis téren állt. És már akkor is nagyon tetszett. Azóta Fontana már a múlté, többszintes Müller üzletet nyitottak benne, a szobrot, illetve az egész kutat a Váci utca térkő felújításakor lebontották.
Aztán egy ideig nem láttuk, azt hittem, nyoma veszett végleg. De mégsem. A Petőfi tér irányából a Váci utca felé mentem át, amikor is a Rumour étterem és a Príma ABC közötti kis téren, amit leginkább parkolóként használnak a helyi engedéllyel rendelkező lakók, nos, itt bukkant fel ismét Hermész. Ide helyezték át az egész kutat, szépen felújítva, de víz nem volt benne. Talán majd nyáron. . . Egyébként eredetileg a Duna utca 6. szám alatti házon a 2. emeletén egy fülkében állt ez a szobor, amit az Erzsébet híd építésekor le kellett bontani, s csak később lett belőle kút. Hogy a szobor valójában Hermész avagy Merkúr-e, arról megoszlanak a vélemények, minden esetre Giovanni de Bologna eredetileg Merkur című szobrának másolata ez.
2025. december 25., kollégákkal járt itt 45 Még mindig nem értem a végére a Time Out Market standjainak végig tesztelésében, de már csak 1 étkezőhely van hátra. A Tuning Burger a TOM-ben is azt hozza, amit megismertünk tőlük az Akácfa utcában, ahol Budapest egyik első mértékadó kézműves burgerezőjeként váltak ismertté. Itt a TOM-ben szűkebb a kínálat.
Van 3 féle smash burger - single vagy double, azaz 1 vagy 2 szelet hússal, 2 féle vega burger, kecskesajttal és fürjtojással, ill. húsmentes beyond meat pogácsával (ezt sosem értettem, mi értelme van ennek? most vagy akarok húsízű húst enni vagy nem. . . ) valamint az ún. 20 perces Gourmet Burger - Umami, Beef Heaven vagy Leicester burger, az alapár itt már 6000 Ft feletti egy burgerért, bizony! Az én választásom a Mangó Chutney smash burger lett (3950 Ft), ami édesburgonya körettel és a kötelező szervizdíjjal, ital nélkül! máris 6000 Ft feletti végösszegre ugrott. Hárman is voltak alkalmazottak a pultban, normálisak, de nem haltak meg a vevőkért, minek is? A burger finom volt, a mangós ízvilág klassz, már aki szereti, én ezek közé tartozom. Az édesburgonya mennyisége bően elegendő, sőt, rengeteg, aránytalan, de nincs kis/féladag belőle. Bárhová ülhetsz, a csipogó csipog, rendes fém evőeszköz és rendes sötétzöld puha szalvéta van. Ilyen ez a TOM-életérzés. Összességében 4 pontra taksálom a helyet. Azért ha egy alkalmam lenne eljönni ide a TOM-be, nem hiszem, hogy a Tuningot választanám.
2025. december 25., csoporttal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Budafoki Pincejárat programra érkeztünk a XXI. kerületbe, ha már itt jártunk, a borkóstolók mellett az édességek terén is megnéztük, mit is tud ez a kerület. A Sütiék Cukrászda a Magdolna Udvar közelében található, a főtér déli részén. Alapvetően fosodratú süteményeket, tortákat árusítanak - pl.
Dobos torta, Eszterházy, Eclair fánk, Rákóczi túrós, de a kínálat széles körű. Voltak francia stílusú prémium sütemények is a pultban. Néhány Országtorta is felbukkant, pl. az Őrség zöld aranya, amely talán a legnagyobb sikert aratta e körből. Cukor- és egyéb mentes, valamint paleo süteményeik is akadnak. Az egyik sarokban kialakított játszósarok is jelzi, hogy gyerekbarát hely. A sok éppen ottlévő kisgyerek elég nagy zsivajt is csinált, szülinapot ünnepeltek. Így van ez rendjén, a gyerekkor szóljon csak a vidámságról. A fagylaltok átlagosak, s nyilván ez is a gyerekek miatt, de nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a Hupikék is kapható volt, cukorka szórással. Pisztáciás-málnafagyit ettem, az korrekt volt. Összességében 4 pontra taksálom a helyet.
2025. december 25.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Helyszín a XI. kerület, a Bikás park metrómegálló közelében, egy panellakótelep 10 emeletes épületének aljában lévő cukrászda, a bejárat előtt közvetlenül parkolók. Vicces és egyúttal tanulságos is volt Ugor 1 évvel ezelőtti értékelése. Úgy adódott, hogy én is a decemberi őrület idején, a Karácsony előtti napok egyikén jöttem el ide, csak most, 2025-ben.
A hangulat annyiban hasonló volt, hogy sorra érkeztek az izzadó homlokú, lestrapált vásárlók a bejgli rendelésekért, amelyeket izgatottan keresgéltek az alkalmazottak. Név, messenger, email, papír cetli alapján, de megtalálták mindet. Eközben a már lenyugodott vendégek - gondolom, ők azok, amik már mindennel elkészültek Karácsonyra - békésen beszélgettek, sütiztek, kávéztak az asztaloknál. Én is hozzájuk csatlakoztam inkább az egyetlen szabad asztalt elfoglalva. A sütemények közül az Országtorta Somlói Revolúció nyerte el a tetszésemet, amely 1090 Ft-os árával kifejezetten olcsónak mondható a konkurenciával összehasonlítva. A sütemény friss és finom volt, jó állagú. Ebből a tortából ez volt az utolsó szelet a pultban. Volt még kb. tucatnyi sütemény, jellemzően ismertebb fősodratú fajták, pl. tripla csokis (1090 Ft), madártej torta (1040 Ft), Kardinális, Dobos torta, csokitorta, puncstorta. A másik oldalon lévő pultban dekára kimért sós aprósütemények, pogácsák halmai sorakoztak. Az eszpresszó 600 Ft volt, a kávé nem kiugró. Az aktuális bejgli árlista: a mákos 3700 Ft, a diós 3900 Ft (50 dkg), klasszikus elkészítésű és küllemű, házias. A személyzet tavalyhoz képest előnyére változott, velem normálisan kommunikáltak.
2025. december 25.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Összességében a város egyik legjobb sörözője szerintem, a XI. kerületben járva meglátogatásra erősen ajánlott helyszín! A cspon lévő söröket a pult felett lévő monitoron sasolhatjuk ki, elég apróbetűs. A korábbi Zenta név - utalva az utcára - kiegészült Etyek alnévvel, hiszen az Etyeki Kraft Sörfőzde vette át a hely üzemeltetését, vagy onnan hozzák a söröket, ki tudja ezt pontosan követni?
Egy pincehelyiségről van szó, ami kifejezetten nagy alapterületű, több zegzugos részből áll. Vannak boxos szeparált ülőhelyek és normál asztalok is, szinteltolásos az egész. Kicsit egy tengeralattjáróra vagy egy hajó belsőre emlékeztet a dizájn. A mosdó tiszta, igényes, rendezett. Van egy rövid bisztrós étlapjuk, de mi nem ettünk semmit, nem azért jöttünk. Jó időben kiülős teraszuk is működik, van asztalszerviz, de a pultnál is lehet rendelni. Lehet kóstolni a sörökből, ha bizonytalan vagy. Itt egy olyan sört ittam, amivel korábban még életemben nem találkoztam! "We are Toxic! " (1400 Ft/ pohár) néven egy paradicsomos, oregánós, bazsalikomos Gose típusú sörről van szó, amit együttműködésben a Killer Sick thrash metal bandával követtek el. A Gose egy tradicionális német sós-savanyú sörstílus, amely só- és ásványianyag-tartalmáról ismert, mondják a szakértők. Én meg hiszek nekik. Frenetikus, feledhetetlen élmény volt. S mily meglepő, Urbán Viktor asztalánál telepedtünk le. Véletlen volna? Aligha. . . 5 pont? Egyételmű!
2025. december 25.egyedül járt itt 45 A Giando fagyizóban még 3 évvel ezelőtt, az első helyszínükön jártam. Utána egy ideig zárva tartottak, majd átköltöztek egy nagyobb és forgalmasabb helyszínre, a Váci utca déli szakaszára. A kiszolgálás egykedvű. A fagyi választék nem túl széles, de izgalmas. Szemre látni, hogy itt fontos a minőség.
A fagylaltjuk az igazi olasz ízeket és stílust idézi meg. Árban nem olcsó, dekára mérik a fagylaltot. A tölcsér ropogós, nem a hagyományos, hanem nagy méretű ostya. Árusítanak Anjuna-hoz hasonlatos jégkrémeket is. Egy fiatal olasz srác a tulajdonos, de ő nem tartózkodott a fagyizóban, csak a kevéssé elkötelezett alkalmazottak. Szűk 2 gombócnyi (amúgy kenéses) fagyiért fizettem 1700 Ft-ot, ld. a képen. Mangó és Brontolo. Ízre mindegyik remek volt, de az egyéb körülmények miatt nem lett számomra törzshely.
2025. december 25.egyedül járt itt 55 Jelentős marketing támogatással és hírveréssel nyitották meg a XI. kerület sokadik pizzériáját a Bartók Béla úton, ahová a nyitás után nem sokkal, júliusban sikerült elkeveredni. A hely különlegessége, hogy vastag tésztás, szögletes, pontosabban téglalap alakú pizzákat sütnek. 20x15 cm-es tepsis pizzákról van szó, ami legalább 40 dkg tömegű.
Ez állítólag a budapesti stílusú pizza, legalábbis a szlogenjük szerint. Nagyon jó a tészta, a sajt, a házi szószok és a feltétek sem gyengék. Cserébe árban nem a legolcsóbb. A beltér kis alapterületű és puritán egyszerűségű. Fémdobozokból átalakított zsámoly mint ülőhely, abrosz, evőeszköz nincs. A pizza mellé ingyenesen járt kétféle szósz. 3090 Ft-ot fizettem, ez volt emlékeim szerint a legolcsóbb pizzájuk, de nagyon megérte az árát. Ez a sajtos pizza volt, amin mozzarella, parmezán, petrezselyem van, mellé jön a tejfölös és a paradicsomos szósz is külön tégelyekben. Nagyon kiadós, laktató. Van még csípős szalámis, sonkás és kolbászos pizzájuk. Barátságos, közvetlen kiszolgálás. A puritán körülmények ellenére megadom az 5 pontot.
2025. december 25.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Évek óta működő középszerű, nem autentikus, inkább turistákra fókuszáló pizzéria a Baross utca elején, közvetlenül a Szabó Endre Könyvtár épülete előtt, a benzinkút mellett. Hagyományos kerek 30 cm átmérőjű pizzékat sütnek közepes árfekvésben. A tiramisu előre csomagolt késztermék, ráadásul helyben is egy műanyag dobozban adták oda, nem egy rendes tányérban.
Az evőeszköz is előre csomagolt, eldobható. A pizzák mellett még olasz tésztákat is készítenek, A személyzet nem olasz és nem magyar, hanem török vagy arab. Nyáron árnyas teraszuk működik. A beltér befelé bővül, ahol további asztalok találhatóak. Nem jó a szellőzése a beltérnek, ételszag és állott, áporodott szag keveréke. Talán ezért is történt, hogy minden vendég a teraszon ült. A tiramisu és egy dobozos Lemon Soda együtt 2150 Ft, szóval nem egy drága hely, cserébe nem is minőségi. 3 pontra taksálom.
2025. december 25.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nigériai kisbüfé a Rákóczi téren. Korábban egy jóféle egzotikus - karibi - büfé üzemelt itt, de aztán váltottak Nigériára. A nigériai konyha nem igazán ismert Magyarországon, nem voltunk eddig sem túltelítve afrikai éttermekkel. Egy fekete srác szolgált ki, nem a tulajdonos hölgy. Az egy lapnyi étlapon az ő tradicionális ételeik szerepelnek.
Maradjunk annyiban, nem Nigéria a gasztronómia fellegvára, inkább érdekes, mint remek az összkép. Tilápia hal, sült jam gyökér, sült rizsek, főzőbanán, bab puding, ilyesmikre lehet itt számítani. Helyben étkezés nem lehetséges, teraszuk sincs, így elvitelre kértem a snackek közül egy Fish roll halas tekercset, ami nem tudni, milyen halból készült (1000 Ft), valamint egy húsos pitét vajas tésztában (1000 Ft), ami nem tudni, milyen húsból készült, de szerintem marha lehetett. Csomagolás sima nejlonzacskóba történt. Összességében 3 pontra taksálom a helyet, de ajánlottra teszem a kuriózuma miatt.
2025. december 25., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A korábbi One Beer Pub valamikor 2025 derekán nevet és brandet váltott, s immár UGAR Brewpub néven folytatják tovább. Korábban is népszerűek voltak, s ez látszik folytatódni. Helyileg a Nagykörút déli szakasza, József körút, a Corvin-negyed és a Boráros tér között kb. félúton vannak a páratlan oldalon.
Nyáron van kis teraszuk a járdára telepítve. A beltér tágas, sok asztaluk van, nem zsúfolt. Vicces a szlogenjük, ezt választottam címként is. Csapon 11 sört tartanak elvileg - ottjártamkor 9 volt elérhető -, dobozosban még további 50 db felettit. Ételek terén nem túl erős a kínálat, nincs is melegkonyhájuk, de nem is ez a súlypont. 6 féle lepény 1990 Ft-os egységáron. A sör mellett a pálinkákat is szóba ejteném, a Bulyáki pálinkák izgalmas ízei bukkannak fel, pl. cékla, birs, ágyas szamóca, málna. A női WC felirata is humoros: "Strómanova". A csapolt sörök kiszerelése 2-4 dl, ill 3-5 dl (sörfüggő), illetve 1 literes. Tetszett a Dark Vanilla Sky Stout, de végül a Cherry Speedo meggyes ALE mellett döntöttem. A másik választás pedig a talányos nevű Dreamy and Worshipped Session West Coast IPA lett, amelyet kifejezetten egy frissítű, hűsítő nyári italként kínáltak, citrusos ízvilággal. A legolcsóbb 5 dl-es korsó sörök ára 1490 Ft. Jó kis hely. Laza, barátságos kiszolgálás - szigorúan a pultnál!