2022. december 6.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Lehel Csarnok mögötti Frei kávézóba látogattam el ismét, így írok egy aktuális benyomást pár év után. A nyitva tartás egy kicsit hosszabb lett, 18. 30-kor zárnak. A Bulcsú utcában parkoltam le, de egyébként a piac miatt elég nehéz szabad helyet találni autóval. A berendezés csinos, a szokásos Frei-es egzotikus dizájn, ez a nyitás óta nem változott.
A kávékínálat viszont igen, mindig van valami újdonság, érdekesség. A mostani választásom az újhullámos sorozatból egy cappuccino California Stlye (790 Ft), ami kisebb adag méretre, mint amit itt megszoktam itt, viszont egészen más ízhatás. És végre egyáltalán nem édes. Talán ez az egy bajom van a Frei kávécsodákkal, hogy a legtöbb túl van édesítve az én ízlésem szerint. A kávéültetvény neve igazán hangzatos, Lavado Bourbon Muyinga, s mindez Burundi távoli, alig ismert országából. Mellé kértem a foci-VB jegyében egy argentin maracujás joghurtos tortaszeletet, chia-maggal (750 Ft), ami egy könnyed, laza, csajos "fogyókúrás" süti, a barista lány mondta is, hogy nagyon jó választás, neki ez a kedvence. Nemcsak az állaga, de az íze is tetszett, kicsit savanykás, gyümölcsös, de mégis laktató. A legdrágább kávéik - ízesített latték - ára már itt is a lélektani 1000 Ft fölé kúszott. Továbbra is egyszemélyes a kiszolgálás, a takarítást is a fiatal lány végzi, de a mosdóra valószínű nem volt ideje napközben, gondolom, zárás után kell még ezt csinálnia. Minden esetre ez azért gond, mert hiába csinos, dizájnos a mosdó, ha a szemetesből folyik kifelé a használt papírtörlő, a WC pedig tele van üres WC papír gurigákkal. Összességében kellemes hely, késő délután már csak pár vendég van, a délelőtt és az ebéd utáni időszak a sűrű a környékbeli irodisták miatt. A közeli piac vásárlóközönsége jellemzően nem itt kávézik.
Érdekes
2022. december 1. járt itt 45 Kalandos történetű bronz lovasszobor Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren, pár lépésre az országalmától. Egy monumentális alkotás, amely évtizedek óta meghatározó eleme a városképnek. 1937-ben, még a II. világháború kitörése előtt készült, de csak 1939-ben avatták fel. De kik is voltak ezek a bizonyos 10-es huszárok?
A Császári és Királyi 10. Huszárezred, Vilmos huszárok vagy fehérvári huszárok néven is emlegették őket, akiket még egy közismert dalban is megénekeltek. Székesfehérváron 1741-től 1918-ig létezett, Mária Terézia uralkodása idején alakult meg, 4 vármegyéből sorozták a legénységet: Tolna, Somogy, Baranya, de a legtöbben Fejér vármegyéből származtak. Három századból és a tisztikarból épült fel az ezred. Kiemelkedő jelentőségű hadcsapat volt, kora legkorszerűbb lovassági laktanyájában állomásoztak. Pátzay Pál alkotása nem aratott osztatlan sikert sem a katonák, sem a városi polgárok körében, megosztotta a lakosságot, de az ellenvélemények ellenére mégis felállították, és most már a többség megszokta, megkedvelte. Az alkotás talapzatának négy oldalán olvasható feliratok: az évszámok (1741-1918),
bal oldalon: "A magyar erő és vitézség jelképe vagyok. A tízes huszárok dicső múltjának és hősi halottainak emlékére emelt a bajtársi kegyelet. Az ezred szelleme örökké él. "
Jobb oldalon: A 10 közös huszárezredet 1741-ben Pest vármegye állította. A világháborúban Mackensen huszárhoz méltó vitézséggel véreztek soraiban Baranya, Fejér, Somogy és Tolna fiai. A hátsó oldalon a fontos csaták helyszínei: Brunn Kolin Leuthen Martinestie Aspern Wagram Magenta Solferino Königgratz Komarow San Wyslok Szczurova Limanowa Chocimierz Zaleszczkykj Dunirow Rudka-Budka Korytnica Asiago Czokanestie Gyimes
2022. december 1. járt itt 55 Egy igazán különleges szobor Székesfehérvár belvárosában, a Romkert és az Országalma közelében. A csörgősipkás bohóc légtornász egy drótkötélen egyensúlyoz a barokk polgárházak övezte kis utca felett. Jobb mutatóujjával talányosan az ége felé mutat. Azért ezt még gondoljuk át még egyszer! Talán erre inti a meggondolatlan járókelőket.
Mujkó a legenda szerint Mátyás király udvari bolondja volt. De nem egy tudatlan, ostoba fráter, hanem egyetemen tanult, képzett és kimagasló tudású, furfangos és bölcs ember, aki átlátott a nagyurak cselszövésein és az udvari intrikákon, és sok jótanáccsal látta el a királyt. Hogy mindez igaz-e, ki tudja, minden esetre a magyar népmesék világában is felbukkan ez az udvari bolond figura a királyi udvarban. A szobor bronzból készült, nagyon élethű, egy viszonylag friss alkotás 2007-ből, amikor a városban került megrendezésre a Kortárs Művészeti Fesztivál. A szobor a fesztivál után is maradt, mindannyiunk megelégedésére és örömére.
2022. november 28.barátokkal járt itt 35 A Gino Ginelli olasznak mondott fagylaltozónak Gyöngyös főterén is van egy egysége. Mátrafüreden a büfésoron is van egy egységük, a helyhez kötötten egy kioszkban kapott helyet egy souvenir bolt mellett. A fagylalt kifejezetten olcsó, hiszen csak 300 Ft egy gombóc. Cserébe nem is jó, amolyan albán zsánerű, ha nem is albán, de ízre, jellegre sajnos nem különb annál.
Viszont a kiszolgálás, a vendégek kezelése nagyon kedves, szívélyes volt. Szinte sajnáltam a hölgyet, hogy ilyen silány fagyit kell árusítania, hiszen nyilván nem ő készítette, ő csak eladja. Szóval sajnos nem ajánlom. Megjegyzem, a társaságunkból volt olyan, akinek bejött, ízlett. Hát nem vagyunk egyformák.
2022. november 28.egyedül járt itt 35 Nyaranta mindig ki szoktam sétálni a Margitszigetre, idén sem maradt el ez a program, sőt, több alkalom is akadt, melyek egyike során visszafelé a Hajós Alfréd sétányon jöttem visszafelé, már sötétedés után, amikor nagyon feléledt, felélénkült az addig csendes Sziget. Beindult a zene a DJ pulton, ment a tuc-tuc, abszolút nem az én zeném.
A hely amolyan sportos bár, pl. a bejárat egy foci kaput formáz. Meg persze lehet sporteseményeket nézni a kivetítőn. A sétányon itt a Champs-nál lehetett fagylaltot venni, amiért ráadásul be sem kellett menni az objektum belsejébe, hiszen egy külön fagyispultot alakítottak ki, ahol a sétányról lehetett rendelni. 16 féle íz közül lehetett választani, amelyek között volt talán 2 féle mentes is. Nem saját készítésű fagylalt, hanem franchise rendszerben rendelik és árusítják. Volt pár érdekesebbnek ható íz, pl. az Őrség zöld aranya, amely egy Országtortát idézett meg, vagy a bécsi kávé, gyümölcsleves, gesztenyekocka ízeket is említhetném, azért ezek nem midennapiak. A cukormentes málna engem egyáltalán nem győzött meg, középszerű volt, semmi élénk gyümölcsíz. A kiszolgálás gépies, futószalagszerű, a sok külföldi vendég között kevés volt a magyar.
2022. november 28., csoporttal járt itt 55 A hívószó a kitűnő étterem volt, a Major Csárda egy csodálatos, 10 pontos étkezés élményét nyújtotta. A Galopp Major Pest megyében, Gyál külterületén úgy mindentől kicsit távoli, de mégsem túl távoli helyszín, amely leginkább esküvők helyszíneként vált népszerűvé. A fővárosból az M5-ös autópályán lehet leggyorsabban megközelíteni.
Szezonban gyakorlatilag minden hétvégén színvonalas lakodalmaknak ad helyet a Major. A hatalmas szabad telken van egy kis tó, ahol még gázlómadarakat is láttam, úgy tűnt, nekik is tetszik a hely. A füves részben elszórva nádtetős kör alapterületű vályogházak sorakoznak, amelyek természetközeli, vidéki - tanyavilági életérzést keltenek, de nem nélkülözik a modern kor technológiai vívmányait sem (TV, wifi). A házak rusztikus berendezésűek, népi szőttesekkel, a hálóhelyet a galérián (tetőtérben) kis létrán lehet megközelíteni. Van egy kis főzősarok, mikróval, vízforralóval. Minden háznak van egy kis terasza kiülős lócával a bejárat előtt. Van egy kis játszótér a gyerekek részére, valamint egy kinti kerti grill terasz is, ami nyáron működik, illetve külön rendezvények idején. No, és persze, ha már major, vannak lovak is, lehet lovaglásra bejelentkezni előzetesen. Az az igazság, hogy az ebéd annyira meggyőzően finom volt, hogy ez már megadott egy olyan alaphangulatot, ami után rózsaszínben láttam az egész majort, pedig nem is én voltam a menyasszony.
2022. november 27.gyerekekkel járt itt 55 Sopron környéke már az ókori római időkben is lakott település volt, Sopron belvárosa alatt 4 és fél méter mélyen terült el Scarbantia városa Pannonia provincián beül. A régészeti feltárások során a római település főterét, fórumának egy részét, városfalakat, épületek romjait, a vízvezetéket, az egykori utak kövezetének részleteit sikerült beazonosítani.
Megtalálták a Capitolium néhány szobrát, a templom oszlopait, lépcsőit, feliratokat; továbbá feltárták a Basilicát (Törvényház) és a Curiát (Városháza/Tanácsháza), Mercurius szentélyét, városi fürdőket és az amfiteátrumot is, ez utóbbit a Bécsi-dombon. Találtak még fazekastelepet, bronzfeldolgozó műhelyt, kőbányát és temetőt is. Scarbantia az egyik legfontosabb római kereskedelmi útvonal, a Borostyánút mentén helyezkedett el. A várost az I. században alapították és a Birodalom bukását követően a VI. századig fennmaradt, majd évszázadokra a feledés homályába veszett.
Érdekes
2022. november 27.gyerekekkel járt itt 45 Sopron belvárosának egyik különösen szép tere az Orsolya tér, amelynek közepén egy Mária-kút áll, ahonnan sugáralakban indulnak ki a díszkő világosabb vonalai. Korábban a téren nem ez a kút, hanem az ún. Hattyús-kút állt, amely azonban a II. világháborús bombázások alatt súlyosan megsérült. A középkorban itt működött a Sópiac.
A tér meghatározó, egyben névadó épülete a Szent Orsolya rendi apácazárda, iskola és templom, amely a XVIII. századtól működik itt. Az orsolyiták fő tevékenysége a fiatal lányok oktatása, nevelése volt, jelenleg is létező női szerzetesrend, akik világszerte misszionárius tevékenységet is folytatnak. A Szent Orsolya rend Sopronban katolikus kollégiumot, óvodát, bölcsődét, általános iskolát és gimnáziumot is működtet, természetesen már nemcsak lányok részére. A tér másik érdekes épülete a XVI. századi Lábasház.
2022. november 27.gyerekekkel járt itt 55 Sopron Főterén található a Gambrinus-ház a Kolostor utca felőli részen, amely a sok szép, látványos régi épület közül talán a legjobban tetszett számomra. Pár évvel ezelőtt, még a covid járvány előtt, egy hangulatosan berendezett étterem és söröző működött itt, de az idei évben már sajnos a vendéglátó helyet nem találtuk nyitva.
A csinos kétszintes fehérre vakolt épületet Luxemburgi Zsigmond magyar királyunk adományozta Sopron városának, és a XV. században itt működött a városháza több mint 70 éven át. Az eredetileg gótikus stílusban épült házra a később századokban reneszánsz, majd barokk és rokokó, végül szecessziós elemek is kerültek, ekkortól nemesi származású családok használták lakóépületként. A kapualjban fennmaradt a gótikus kettős ülőfülke. Az épületnek van egy másik (hátsó) bejárata is az Új utca felől. A Gambrinus-házban írta meg 1490 körül Gugelweit János városi jegyző a Soproni virágéneket, amelyből sajnos csak 2 sor maradt fenn. A ház névadója, Gambrinus a nagy sörkedvelő és sörivő (I. János brabanti herceg fia), több sörfőzde és kocsma névadója Európa-szerte.
Érdekes
2022. november 27.egyedül járt itt 45 Sopron északi részében, a Szent Mihály templom kertjében található egyrészt a Szent Mihályról nevezett plébániatemplom, illetve mellett a Szent Jakab kápolna, amely méreteit tekintve lényegesen kisebb, mint a templom, de annál látványosabb. Egy nyolcszög alapú rotunda található a bejáratánál, melyhez egy háromoldalú kis szentély kapcsolódik.
A kápolna a XIII-XIV. században épült temetőkápolnaként, azaz már akkoriban is temető volt itt, akkoriban a külső városfalon kívüli területen. A kápolnát osszáriumként (csontház) használták a középkorban. A reformációt követően a XVII. században az evangélikus vallásúak használták egy ideig a kápolnát. Jelenleg ravatalozóként használják a temetéseket megelőzően. Szépen felújított állapotban van, akárcsak a mellette magasodó templom. Szép zöld füves környezet veszi körbe, fákkal, mint egy csinos kis liget, és körben régi sírkövek, síremlékek.