2025. augusztus 30.egyedül járt itt 55 Teljesen véletlen felfedezés volt ez a hely a részemről a "járom a várost, mert gyalogolni egészséges" személyes életmód programom kapcsán. Szóval erre jártam Óbudán, már sötétedés után, s akkor megpillantottam a fényeket az udvarban, a helyről azt gondoltam, valami gyártelep lehet. Régen valószínű az is volt.
Egy nyüzsgő, élettel teli bárban találtam magam, nagyon finom illatokkal a levegőben, az előtérben egy komoly borkereskedés. Elég jó kis hely ez, a 2025-ös Dining Guide kalauz 82 ponttal díjazta őket. Baszkföld és Latin-Amerika ételeit hozták el az egykori Goldberger Textilgyár falai közé. Elsősorban a kiváló minőségű marhahúsra épül a konyha, de természetesen van más is. A séf brazil-portugál gyökerekkel rendelkezik, de sok éves nemzetközi tapasztalatokkal érkezett Budapestre. Kiderült, hogy az éppen futó 2025. tavaszi Étteremhét programban is részt vesznek, amibe én is becsatlakozhattam volna, de úgy éreztem, nem tudnék most 3 fogást végig enni, így inkább maradtam az á la carte étlapnál. Empanada Duot (3900 Ft) - marhahúsos és csirkés-gombás töltelékkel - és Trilogia de Credot ettem (5900 Ft), ez utóbbi a ház specialitása, malaccsászár, malacpástétom és egy különleges sült tésztafalat. A következő meglepetés a pince, ahová eredetileg a mosdó miatt mentem le, de itt kapott helyet a hatalmas húsfüstölő és tároló raktáruk is, üvegfallal. Micsoda élmény, micsoda látvány! A kiszolgálás barátságos, készséges, udvarias. Nagyon jó volt itt lenni, tervezünk még visszatérni.
2025. augusztus 30.egyedül járt itt 45 Tokió metropolisz egyik nyüzsgő negyede Shibuya, ez lett a névadója a Városligeti fasorban közelmúltban megnyitott étteremnek, amely a neve alapján is beazonosítható módon ázsiai ételeket kínál, túl a sushin. A korábbi évtizedek során is több étterem működött, de inkább a magyaros-nemzetközi vonalon, a Hősök terét felkereső külföldi turistákra, csoportokra fókuszálva.
Tágas a beltér, van különterem is, sok asztallal. Az étterem érdekessége, hogy szinte körbe ölel egy hatalmas platánfát. A bejárat felett lampionok sorakoznak, a beltérben is felbukkannak különböző ázsiai dekorációk, rizspapír paravánok, zöld bambusz ágak, a kasszánál ott az integető macska. Az üvegpult alatt sushi alapanyagok, nyers és füstölt tengeri halak szeletei sorakoznak. A középkorú magyar férfi pincér javaslatára az Izakaya Chef tapas tálat (9900 Ft) választottam, ami egy kitűnő választás volt, hiszen itt többféle ételt lehetett megkóstolni. Tempura rák, csirkés gyoza, takoyaki (sült polip gombóc, népszerű japán street food), tempura lazac, a sushik közül lazacos maki, zöldség tempura, edamame, wakame saláta. Mindenből 2-3 db, kóstoló adag. Az ételárak magasabbak, mint amit egy átlagos ázsiai étteremben találunk Budapesten. Finomak voltak az ételek, számomra bőségesen elegendő volt a mennyiség, nem is tudtam az egészet megenni. Kötelező szervizdíj még +12%.
2025. augusztus 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
DEndre ajánlásaira mindig érdemes figyelni. A Van Boris humoros nevével ellentétben egy elegáns, igényesen berendezett és nagyon gazdag kínálattal büszkélkedhető borbár Zuglóban, a 62-es villamos és az 5-ös busz Fűrész utcai megállójánál. A tulajdonos úriember kiemelt figyelemmel kezelt minden vendéget, lelkesen tájékoztatott, körbevezetett, mesélt a helyről és a kínálatról.
Nagyon jó érzés volt egy ilyen közegben, ilyen kiszolgálást kapni. A gazdag italkínálat mellett ételeket is kínálnak, bor- és sörkorcsolyák, mediterrán finomságok, sajttál (2990 Ft), hermelin, több féle olívabogyó, vaddisznó rilette, Serrano sonkatál, a Marmorstein Pékségtől szilvás és csokis papucs (1390 Ft). Újdonság a Muslinca fantázianévre keresztelt dobozos üdítőital grapefruit-boróka és gyömbér-uborka ízben (490 Ft). A borok terén is volt külön egy újdonságokat bemutató itallap, erről választottam a badacsonytomaji Váli Pince Luca borát 2023-as évjáratból, amely organikus művelésű Muscat Ottonel és sárga muskotály szőlőfajták házasításából készült (990 Ft/1 dl). Elvitelre vettem egy üveggel a Tamás Pince cukormentes levendula szörpéből (3290 Ft/üveg). Nagyon jó hely, jó szívvel ajánlom.
Úgy tűnik, 5 évente visszatérek a MÁK Bisztróba. Előre lelövöm a poént, véleményem szerint továbbra is az egyik legkiválóbb budapesti étterem, felsőkategóriás szerviz, különleges konyha, minőségi alapanyagok, kreatív koncepció. Mindezzel együtt megmaradt barátságos, emberközeli, nem feszengős közegnek.
Talán mondani sem kell, asztalfoglalás szükséges, szinte telt ház volt ottjártunkkor. A 2025 tavaszi Étteremhét programon jártunk náluk, szerintem a programon belül is az egyik legerősebb teljesítményt mutatta be a MÁK. A 3 fogás 10900 Ft, a 4 fogás 14900 Ft, az 5 fogás 19900 Ft, ez utóbbi tartalmazott előételt, levest, halételt, főételt, desszertet. Én a 3 fogás - előétel, főétel, desszert - mellett döntöttem, de az extrák miatt itt is voltak plusz ajándék/meglepetés fogások, és ez így nekem bőségesen elég volt. Házi kalács vajjal, korianderes erőleves esszencia, előételként füstölt répa tormával (a ház signature fogása), kacsamell-csicsóka-egres főétel, alma-dió-vanília fagylalt, mint desszert. A főételnél nekem a köret-hús arány billegett, túl kevés volt a köret ennyi húsmennyiséghez. A képek magukért beszélnek, az ízeket persze nem tudják visszaadni. Olajozottan működött a kiszolgálás, csodás gasztronómiai élmény. Továbbra is erősen ajánlott.
2025. augusztus 30.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szürreális időutazás a rendszerváltás körüli/utáni 1990-es években. Pár percre a Városligettől, egy félhomályos, zegzugos pincehelyiségben pár évtizedet visszaugrottunk az időszámításban. Kommersz italkínálat, mérsékelt, vendégcsalogató árfekvésben, a vendégkörben elsősorban fiatalokat látni.
Csocsóasztal, fociközvetítés a tévében, mint extra szórakozási lehetőségek. A csapon Arany Ászok (655 Ft! ), Peroni, Dreher (740 Ft! ), Pilsner, Floris meggyes. A VIP terem megjelölés egy kissé viccesnek tűnt, de lehet, a stáb is poénnak szánta. Egyes vélemények szerint itt kapni Budapesten a (z egyik) legolcsóbb csapolt söröket. A Tatratea + Top Joy Mangó kombináció 1460 Ft-ba került. Másutt csak a rövid többe került volna. A Mákpálinka 1550 Ft (50%-os! ! ). Laza hely. Ételeket nem tartanak.
2025. augusztus 30.barátokkal járt itt 55 Óbudán a Flórián tér közelében évek óta működött ezen a helyen kézműves söröző, először a Legenda Sörfőzde referencia sörözőjeként, majd később kissé megkopott a fény, a hangulat és a kínálat is beszűkült. De úgy tűnik, mégis láttak fantáziát a helyszínben és most megújult szortimenttel és új névvel, egyszerűen "Óbudai"-ként tették vissza magukat a térképre.
Elvitelre vettem üvegesben a cseh Primator két sörét, egyrészt Prémium Lagert (990 Ft), másrészt az Exkluzív 16 Lagert (1190 Ft), ami 7,5%-os erősségű, s a sörgyár egyik büszkesége, ugyanis több nemzetközi díjat is nyertek vele, elsőként 2012 júliusában Londonban, a "Beers of the World" címet. A hazai kézműves sörök mellett cseh és német söröket is tartanak a csapon, palackozva és dobozos kiszerelésben, összesen több mint 150 fajtát kínálnak. A csapon 6, változó típusú sört találunk. Ottjártamkor ZEAL Meggyőző meggyes, ZEAL Elmúlt dél IPA, Bernard Prémium Lager, Primator (Anyós) Mother In Law IPL, Ugar F*ck You Please Cold IPA, Szent András Beta24 East Coast DEIPA. A 2 legolcsóbb korsó csapolt 1400 Ft. Ételek terén cheddas sajtos melegszendvics, amit kínálnak, nem tudom, mennyire lenne erre közönség igény, de szerintem lehetne még pár sorkorcsolya jellegű étellel bővíteni a repertoárt. Jó kis hely lett ez megint, megadom az 5 pontot! A pultos hölgy igazán kedves, mosolygós volt.
2025. augusztus 29., kollégákkal járt itt 35 Ukrán kávézó és bisztró a Kossuth tér közelében, a Nádor utcában. A két kiszolgáló pultos hölgy közül az egyikük egyáltalán nem beszélt sem magyarul, sem angolul, a másikukkal lehetett kommunikálni. A kávé átlagos volt, érdekes árazással. A sima eszpresszó ugyanis 600 Ft-ba került, míg a tej +200 Ft, így az eszpresszó tejjel mindjárt 800 Ft lett.
Ez eléggé aránytalan szerintem, de pár másik kávézóban találkoztam már hasonló árpolitikával, és ott sem díjaztam. Érdekes, hogy tipikus ukrán ételeket kínálnak (2500-3400 Ft), pl. varenyiki, pelmenyi, cseburek, khinkali, amelyeket azonban mirelitből készítik, nincs igazi konyhájuk. A félkész termékeket a mélyhűtőben találjuk, ha jól értettem, lehet fagyasztva is vásárolni otthonra. Kínálnak még sós/húsos és édes palacsintákat (2800 Ft körül). Érdekesség a gyömbér tea. Csapolt Dreher sört tartanak, ez nem hozott lázba. Nem egy nagy hely, további asztalok vannak a galériaszinten.
2025. augusztus 29.családjával járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Tradicionális kisvendéglő a XII. kerületben, amely legalább fél évszázados múlttal büszkélkedhet. Az étterem logója és neve a magyar kártya lapot idézi meg. Az étlapon hagyományos magyaros ételek jellemzőek. Az étterem meglehetősen népszerűnek tűnt, asztalfoglalás hétvégén ajánlott.
A több oldalas étlap fogásai mellett a táblán szereplő séf ajánlatok is izgalmasnak tűntek, így a szezonális medvehagyma krémleves parmezánnal (2290 Ft). Az én választásom az aszalt szilvával és sajttal töltött csirkemell lett hercegnő burgonyával (4200 + 1190 Ft), a köret külön pluszban fizetendő! Mayer-féle mangószörpöt ittam (990 Ft). Az adag elég kicsi volt, inkább zóna mennyiség, viszont ízre rendben volt, az aszalt szilvát és más gyümölcsöket is kifejezetten szeretem a húsok mellé. A személyzet kedves, profi, jól ismerik az ételeket, tudnak ajánlani. Egy nagy asztaltársaság miatt a konyha eléggé belassult. Ritkaságszámba megy, hogy nincs náluk szervizdíj. Nyáron teraszt is működtetnek. 4 és 5 pont közé taksálom az összteljesítményt, de ezúttal felfelé kerekítettem, és természetesen ajánlom. Az italkínálat kommersz, Gösser sört csapolnak. Elvitel esetén 10% kedvezményt adnak az étlapi árakhoz képest.
2025. augusztus 28., kollégákkal járt itt 55 Csaknem 100 éve, 1930-ban nyitott meg a Normafa menedékház, később síház, amely az elmúlt évtizedekben már leginkább vendéglőként vált népszerűvé. 2019-2023. között hosszabb ideig zárva tartottak, mivel teljes körűen felújították, kibővítették. Jelenleg az Eötvös utca felé néző homlokzat és főbejárat a régi formákat tartotta meg, de a hátsó front az már teljesen modern.
Hozzáépítettek egy üvegezett pavilont, valamint egy belső teraszt is kialakítottak. A szép augusztusi időre tekintettel a teraszon foglaltunk helyet, mint a többi vendég többsége is. Kutyabarát hely lévén 4 kutyussal is bővült az emberek alkotta vendégkör. A felszolgáló hölgy kedves, pörgős, közvetlen volt. A rendelésfelvétel, az ételek kiszállítása és a végén a fizetés - természetesen lehet bankkártyával is - flottul zajlott. A női mosdóban 3 WC-t alakítottak ki, így nem kell sorban állni. A gasztronómiai kínálatba új elemként bekerült a nápolyi pizza is, egy lapon ezeket találjuk az étlapon belül, 8 fajta, 2850-4850 Ft között, Marinaratól a Tartufoig. Mivel sok gyerekes család jár ki a Normafához, van 4 féle gyerekmenü is. A desszertek között meg kell említeni az ikonikus gőzgombócot (2900 Ft) vaníliakrémmel, bár szerintem ez tipikusan egy téli étel, egész évben szerepel az étlapon. Szintén népszerű a túrógombóc (3200 Ft) és a rétes (1250 Ft), meggyes, almás és túrós töltelékkel. A főételek között főleg hagyományos magyaros közönségkedvencek tűnnek fel, úm. töltött paprika, kacsacomb, paprikás csirke házi galuskával, tojásos lecsó, tojásos galuska, rakott krumpli. Érdekesség, hogy az ázsiai ízeket megidézve Pho leves is szerepel az étlapon (3500-6100 Ft), marhahússal vagy rákkal, kicsi vagy normál adag. Az én egyik választásom, a szintén ház specialitás vadragu leves igazán kitűnő volt, nagyon ízlett! Vaddisznó raguleves, laskával és ördögszekér gombával, szalonnás tejföllel, zöldségekkel (3800 Ft), 3 szelet kovászos kenyér érkezett mellé, bőven elég volt nekem, még sok is. A meggyes rétes tölteléke nagyon finom, bőséges volt, azonban a tészta nem lett tökéletes, csak a puhaságot éreztem ki, kívül nem volt ropogós. A kötelező szervizdíj 13%. Az italkínálat gazdag, a bejárattól balra egy hatalmas borfalat találunk, onnan lehet válogatni (ha nem a borlapról), Paulaner sört csapolnak (2050 Ft/5 dl! ), de vannak koktélok, long drinkek, pezsgő is, Agárdi pálinkákat tartanak (2450-5250 Ft/4 cl! ). Összességében számomra egyértelműen 5 pontos élmény volt. A gyönyörű természeti környezet csak hozzátesz mindehhez.