Gyémánt 500
2017. március 31., kollégákkal járt itt 55 Budai Vár, Fortuna utca, illusztris környezet. A Pierrot 1982-ben az első magánkézben lévő kávéházként nyitotta meg kapuit, azóta is ebben a családi kézben üzemeltetik (azóta már jó pár másik étteremmel, vendéglátó egységgel együtt egy igazi kis gasztro-birodalommá nőtték ki magukat).
Jelmondatuk szerint az Osztrák-Magyar Monarchia konyháját mutatják be, 21. századi módon. Mivel előtte már egy másik helyen ebédeltünk, itt csak egy desszertet, illetve levest ettünk, illetve volt, aki csak italt rendelt a varázslatos belső kertben lévő, kellemesen napfényes, de ügyesen árnyékolt teraszon. A középkori falakat körben buja zöld növényzet futja be, gyönyörű zöld az egész kert, de a terméskőből rakott boltíves átjáró is figyelemre méltó, amelyen bejöttünk ide az utcáról. Az egész étterem megjelenése nagyon elegáns, exkluzív, felső kategóriás. Az étlap rövid, igényes. Az árak is ehhez a színvonalhoz igazodóak. A séf ajánlatai közül ettem egy rejtélyes szőke csoki névre hallgató pohárkrémet friss mangóval (1890 Ft). Ez a desszert egy kis remekmű, amelyet ehető lila és kanárisárga árvácskákkal díszítettek. A kollégám parmezános spárga velouté levese is nagyon gusztusos volt. A levesek és a desszertek 2000 Ft körül mozognak, a főételek 4-7000 Ft között. Erre még 13% kötelező szervizdíjat számolnak fel. A személyzet szívélyes, udvarias, profi. Képesek ajánlani az étlapról, jól ismerik az ételeket, felkészültek. Nem éreztük azt, hogy kevésbé figyelmesen bántak volna velünk csak azért, mert magyarok vagyunk és csak ízelítőként benéztünk, de nem ettük végig az étlapot. A 2017-es G&M 12 ponttal, a Dining Guide étteremkalauz 78 ponttal díjazta őket.
2017. március 31.egyedül járt itt 55Az elmúlt években szinte évente változott a hely neve és üzemeltetője, régen évekig egy kissé lepattant csehó ment itt Cheers néven, amelyet a lakók nem annyira kedveltek, aztán lett egy kézműves hamburgeres, akinek nem volt jó a szagelszívója, majd szinte észrevétlenül ismét történt egy váltás, és a Panificio il Basilico remek kézműves pékséghez köthető street food hely alakult ki "Szent Tehén" néven.
Azt nem tudom, miért kell ennyire az angol neveket és feliratokat erőltetni, azért a Katona József utca nem a külföldi turisták legfrekventáltabb vonulási útvonala. Pár lépcsőn kell az utcaszintről lemenni a félszuterénba, mindkét oldalon vannak kényelmes asztalok, szemben a pult. Lehet választani 3 féle, naponta változó levesből, a főételek között izgalmas burgerek, ebben is szokott lenni napi vagy szezonális ajánlat és hotdog szerepel. Mivel láttam, hogy mekkora adagok a burgerek, így az egyébként is tartalmas és kiadós gulyás (690 Ft) után ezúttal már csak péksütit kértem. A diabolo kakaós csiga és a fahéjas csiga (300 Ft/db) is kiválóság, otthonra is vittem belőle a gyerekeknek, nekik is nagyon ízlett.
2017. március 31.egyedül járt itt 45 Új keletű cukrászda a Nagykörúton, ahol kizárólag egyféle desszertet, speciális befőttesüvegbe zárt sajttorta-kelyheket lehet enni, ám sokféle ízben. A teljesség igénye nélkül: Bounty, Kinder Bueno, Profiterol, citormos-áfonyás, Oreo kekszes, Snickers, Vörös bársony, Nutella-brownie, Feketeerdő, málnás mandulás, banános karamellás.
Árban 790-890-990 Ft-ba kerül, ami szerintem meglehetősen drága. Vidám, fiatalos hangulat, kicsit vintage stílusú falfestéssel. A koncepciót bizonyos szempontból a budai oldalon lévő Monofuhoz tudnám hasonlítani, ahol egyidejűleg csak egyféle desszertet, süteményt tartanak, de ott szezonálisan, kb. havonta váltakozik a kiválasztott finomság. A legutóbb futó bruleé-t is éppen ilyen csavaros kis üvegekben tálalták. Bónuszbrigád kuponnal jártam itt, melyért kedvezményes áron egy forró csokit és egy glutén- vagy cukormentes sajttortát lehetett enni-inni. Banános-karamellásat választottam, nekem nagyon ízlett, nálam 5 pontos. A forró csokiból nem volt választási lehetőség, legalábbis nem kérdezték meg, kaptam egy klasszikusat, bár elvileg fehér csokis is volt. Nyitott kérdés számomra, hogy hosszú távon életképes lehet-e egy ilyen cukrászda, egyféle, elég speciális desszerttel vajon lehet-e hosszabb távon rentábilisan működni, s nem utolsósorban van-e elegendő vásárló egy ilyen drága "luxuscikkre" az újdonság varázsa lecsengését követően?
2017. március 30.egyedül járt itt 35 Az Oktogonnál lévő, hosszú nyitva tartású, török gyorsétterem. A rendelés rendszere, illetve az étterem belső kialakítása hasonlatos a többi ilyenforma török gyorsétteremhez. A bejáratnál mindenki vegyen magának evőeszközt (nem műanyag, hanem fém!
), tálcát, a pultnál kell rendelni, itt sorakoznak a többségében megszokott fogások, húsok, köretek, saláták, tejberizs, baklava, majd a pénztár. Bankkártyával is lehet fizetni. A dönert az utcafrontra nyitott ablakból is lehet kérni elvitelre. "Testidegen" ételeket is tartanak, pl. sajtos rántott halat (mirelitből készült, pl. Aldiban, Tescóban is kapható). A saláták választéka bőséges, egy kiadós adag 500 Ft. Ezeket változó minőségben készítik, vannak meglehetősen átlagosak, gyengécskék és ízletesebbek, jobban sikerültek is. Elég sok asztaluk van. Étkezés után a tálcákat a gyűjtőállványra kérik helyezni. A női mosdó hervasztó, a férfi WC nem is működik. Az egyik kiszolgáló hölgy nagyon kedves. A többiek semlegesek. Nagyon hangosan szól a pörgős török zene - mai slágerek - a hangszórókból. Aki kedveli, az biztosan jól fogja érezni magát itt.
2017. március 30.egyedül járt itt 45 A Duna Plázával szemben, a metrókijáratnál található ez a gyorsétterem és kávézó, amely már reggel 7 órától nyitva tart. Nagyon furcsa volt, hogy a reggelizés időszaka itt legkésőbb 10 óráig lezajlik, majd nagyon korán megkezdődik az ebédidő. 3/4 11-kor már többen ebédeltek, persze, volt aki elvitelre vásárolta a meleg ételeket.
Talán a közelben lévő kórházban dolgozók több műszakos, éjszakás beosztása okozza ezt a nem mindennapi gyakorlatot. De az is meglehet, hogy a déli tumultust és hosszas sorban állást szeretnék így elkerülni. Csak hétköznap tartanak nyitva, ilyenkor 3 féle, nagyon kedvező árú menüt kínálnak (a leves fix, 3 féle főétel), a menük ára 720-880 Ft között alakul. Nem meglepő módon elég népszerű az étterem. Az Á la carte ételeket a pult feletti táblán kiírva találjuk, a főételek körettel 1000-1300 Ft-ba kerülnek, elég széles a választék, jól ismert fogások, frissensültek, klasszikusok. Ízre kicsit menzás, de ehető, elfogadható ízeket produkálnak. A főételek többségéből kis adagot is lehet kérni, ez általában a normál 2 szelet hús helyett 1 szeletet jelent, a menü adagok is ekkorák. Legutóbb 2 óra után ettem itt, a választék már némiképp megcsappant, de még bőven lehetett mit enni. A kihűlt ételeket mikrózzák. A villás reggeliről ezúttal lecsúsztam, pedig többféle rántotta, bundás kenyér és virsli is szokott lenni, szintén barátságos áron, 500 Ft alatt. A belső tér elég tágas, sok az asztal, bár ezek egy részét meglehetősen zsúfoltan helyezték el. A kiszolgálás nagyon kedves, barátságos. Egyáltalán nem okozott problémát, sőt ők ajánlották fel azt a lehetőséget, hogy a Latte mellé nyugodtan hozzak át szendvicset a szomszédos Lipóti Pékségből. A tejeskávé 360 Ft-ba került.
2017. március 30.egyedül járt itt 25 Egy megbeszélésre mentem a Babér utcába, de kicsit hamarabb érkeztem meg, így gondoltam, egy gyors reggeli vagy talán pontosabb a tízórai még belefér. A Babérlevél Gyorsétterembe mentem be először, de 3/4 11-kor már ebédidő volt náluk, így a szomszédos Lipótit javasolták "hidegélelem" beszerzése céljából.
Ennek a Lipótinak meglehetősen puritán a berendezése, egyáltalán nincs lehetőség helyben érkezésre vagy kávézásra. Nincsenek asztalok, székek, de még könyöklőt sem alakítottak ki, talán a helyhiány miatt, talán vásárlói igény hiányában. Elég nagy forgalmú, folyamatos a kisebb-nagyobb sorállás. Eredeti tervemnek megfelelően a szendvicsek között válogattam, amelyekből itt többféle is kapható. Szalámis szendvicset kértem (440 Ft). Az elfogyasztására már a Babérlevélben került sor, és eléggé csalódott lettem, a Lipótiban nem ezt a színvonalat szoktam meg. A ciabatta formájú zsemle szikkadt volt, egyáltalán nem volt a héja ropogós. A "töltelék" szegényes: olcsó szalámi (téliszaláminak kinéző, de nem Pick vagy Herz vagy hasonló minőség, hanem sokkal gyengébb), egy kis darab zöldsaláta levél és egy darab hajszálvékony paprika csík. Vaj helyett valamilyen vajkrém-szerűséggel volt vékonyan megkenve, aminek leginkább darált franciasalátára hasonlított az íze, mit ne mondjak, egyáltalán nem ízlett, és még csak kiszedni sem lehetett a szendvicsből, hiszen akkurátusan bele volt kenve.
2017. március 28.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Egyetem téren lévő jó hírű ún. bárkonyhába (a SonkaArcok kategorizálták magukat imigyen) már régóta szerettem volna eljutni. Amikor errefelé sétáltam, szimpatikus volt a hangulata, a dizájn, ami az utcáról is látszik a nyitott portálnak köszönhetően, és az étlap is érdekesnek tűnt.
Hétköznap 2 vagy 3 fogásos ebédmenüt kínálnak 1250 illetve 1550 Ft-ért. Az aktuális menüt a facebook oldalukon mindig meghirdetik. A falakat vidám képek, fotók díszítik, a pult felett több helyütt hatalmas sonkák lógnak, a dizájn modern, fiatalos, de nem túl cyber. Bár az étterem két szintes, de napközben a felső szintet nem használják. Az ételek nekem a várakozásaimhoz képest csalódást okoztak. Az adagok meglehetősen kicsik, és egyáltalán nem kreatív a konyha. A tárkonyos gombalevesben például gombát csak nagyítóval lehetett találni. A főételhez nem tartozott köret, csak egy kis adag zöld saláta balzsamecettel meglocsolva és egy túlságosan szárazra sütött és íztelen - nem fűszerezett - pulykamell alkotta. Összességében az volt a benyomásom, hogy a külső megjelenés és a hely híre sokkal jobb, mint amit az ételek és a személyes megtapasztalás nyújtott.
2017. március 28.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A földalatti Mexikói úti végállomásán kilépve a buszok és a mindenütt parkoló autók között első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő bódésort találunk. Ennek kis rejtett gyöngyszeme a Memories kávézó, amely véleményem szerint a főváros legjobbjai közé sorolható. Ha pedig az ár-érték arányt is figyelembe veszem, akkor biztosan dobogós (legalább.
. . ) Nagyon barátságos, meleg hangulatú kis hely. Bár alapterülete korlátozott, mégis emberi körülmények között, kényelmesen lehet leülni. A hátsó kijáraton jutunk ki a teraszra, amely önmagában szintén nagyon kedves, itt mondjuk körbenézve már szembesülünk a nem túl bizalomgerjesztő, meglehetősen elhanyagolt környékkel is. Egy eszpresszó csupán 280 Ft, a latte 480 Ft-ba került. Péksütemények, szendvicsek is kaphatóak. A remek teljes kiőrlésű szalámis-sajtos-zöldséges bagett szendvics is csak 500 Ft-ba került. Érdemes ide eljönni!
2017. március 28.barátokkal járt itt 45 Nagyobb baráti társasággal jártunk itt egy nyári estén. A barátnőm SZÉP kártyáján elég jelentős összeget gyűjtött össze, amelyről majdnem elfeledkezett, de a lejárat előtti napon észbe kapott, és gyorsan elhívott bennünket egy kiadós evás-ivásra, nehogy kárba vesszen az összeg.
Az étlapon a fő irányvonal a cseh konyha, ami egyáltalán nem áll távol a magyar ízléstől. A cseh hagyományos ételek mellett a Monarchia ételeinek is szenteltek vagy fél oldalnyit az étlapon. Mivel 12-en voltunk, így módunk nyílt elég sok étel végigkóstolására: az előételek közül cseh sörsajtot és grillezett gomolyát választottunk, de inkább a húsos főételekre koncentráltunk, levest is többen kértek, de ezekre nem emlékszem már. Kacsasült párolt káposztával, tócsnival; sült csülök lilahagyma salátával; marhapofa knédlivel; pisztráng roston; juhtúrós sztrapacska; szarvasragu is került az asztalra. A fogások bőségesek, olykor hatalmasak, a fűszerekkel jól bánik a szakács. Mindenki pukkadásig jóllakott. Az ételek valóban laktatóak, kellemesek, de nem kiemelkedőek. A 3 "színben" - világos, barna, vörös - csapolt Ferdinánd söröket ittuk leginkább. Rövidből pálinkát, Madarasi pálinkákat tartanak, valamint a cseh klasszikusokat: Becherovkát, Slivovicát, Hruskovicét. A főételek árai 2000-2500 Ft közötti kategóriában mozognak, ami abszolút korrekt. Ebédidőben menüt is kínálnak, szintén verhetetlen áron, 3 fogás 1050 Ft.
2017. március 28., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Liszt Ferenc téren lévő 2 oldali vendéglátós-sor egyik étterme, amely nemcsak nevével, de az étlapjával és a belső tér hangulatával is az olasz vidéket idézi meg. A pizzát fatüzelésű kemencében frissen sütik, szemünk előtt készül. Hétköznap ebédidőben, 12-15 óra között - a környékhez képest - meglepően kedvező árú és korrekt minőségű ebédmenüt kínálnak.
Két fogás (leves+főétel) 1190 Ft, a desszert plusz 300 Ft. Az is tetszett, hogy a menüben is olasz fogásokat kóstolhatunk, például tésztákat, minestrone levest. A zöldségleves majd kicsordult a csészéből, ízre is kellemes volt. A tészta nekem egy kicsit egyszerűre sikeredett, jobban kedvelem a bátrabb fűszerezést. Mennyiségre bőségesen elegendő volt a 2 fogás. Akinek nem tetszik az éppen aktuális napi menü, a normál étlapon kívül még válogathat az egy oldalnyi séf ajánlatból is. A mosdó tiszta, igényes.