2024. december 6.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A csepeli Mekiben korábban többször jártunk már, kedvező, központi elhelyezkedésének tudható be, hogy szinte belebotlik az ember. Csepel központjában, a piac és a pláza között kb. félúton, a főútvonal mellett található. Saját parkoló, kinti játszótér, autós McDrive kiszolgálás fogadja az érkezőket kint, bent pedig a most már általánossá vált tabletes önkiszolgáló rendelő falak.
Én meg persze gyorsan elővettem a telefont, már nyitottam is az applikációt, az ajánlatokat keresve. Dupla sajtburger menüben, kis hasábburgonyával, kis üdítővel (Zero Cola), plusz ketchup (220 Ft), és egy forró almás pite desszertként 50%-os kedvezménnyel. Így 540 Ft helyett 270 Ft-ért kaptam, amúgy ez a pite szerintem megéri a teljes árat is, úgy sem drága, ellenben a szószokat túlzásnak érzem, és többször felemlegettem már, hogy az USÁ-ban és több nyugat-európai országban a szószokért nem kellett külön pluszban fizetni, a ketchup, majonéz, mustár jár hozzá ingyen. Mindegy, összességében a 2000 Ft-os árat nem éltem meg túlzónak. A minőség, a kinézet, az íz, a szokásos egyen-Meki-ízvilágot hozta, nem volt ebben semmi meglepetés. Mivel kevés vendég volt, a kiszolgálás gyors, flott, sorszám alapján meg is kaptam a rendelésemet.
2024. december 6., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az egyik legnépszerűbb, több éve működő kézműves pizzéria, akik kezdetek óta és jelenleg is az ún. fapados, minimalista vonalat képviselik, azonban ez a pizzák minőségén, íz-élményén mit sem ront.
Az első helyszínük az Erkel utca volt a Fővám téri Vásárcsarnok mögötti kis utcában, aztán átköltöztek a szomszédos Lónyay utcába, viszont most már ismét az Erkel utcában vannak, de szerintem nem a régi, eredeti helyen, hanem egy nagyobb építményben. A berendezés végletesen puritán, a falak sincsenek lefestve, a székek az asztaloknál pedig konkrétan általános iskolai székek, a legkényelmetlenebb fajtából. Ez láthatóan a vendégeket cseppet sem zavarja, folyamatosan jönnek az újabb látogatók, ki elvitelre, ki helyben fogyasztásra. A pultnál kell rendelni és fizetni, majd kapsz egy csipogót, és várod a pizzát. A pult mögött vagy 4-5 fiatalember serénykedett, mindenkinek megvan a maga dolga, olajozottan, de lazán, felszabadultan dolgoznak. Az alap Basic pizzák ára 2300 Ft, ami úgy tevődik össze, hogy 2000 Ft a pizza + 300 Ft kötelező szervizdíj. Én ezek közül választottam a többek által is preferált Capri névre kereszteltet, amely valójában a sonkás-gombás pizza paradicsomos alapon. Evőeszköz, tányér, pohár nincs, a kb. 32 cm-es átmérőjű, kerek nápolyi pizzát forrón, frissen kapod a fatüzelésű kemencéből egy kartonlapra. A kartonlap sarkán találod a sorszámodat. Az alapanyagok jó minőségűek, a pizzatészta könnyű, levegős, eteti magát. A gomba nem konzerv, hanem friss, szeletelt. Nincs lespórolva a feltét a pizzákról, bár az eloszlatása a felületen heterogén. A rendelést követően kb. 10 perc volt a várakozási idő, szóval elég pörgős hely. A földszinten van kb. 6 asztal, 2-4 személyesek, továbbá a galérián egy nagy közös hosszú asztal, itt talán 20-an is elférnek egyszerre.
2024. december 6.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
December itt a szaloncukor szezon. A Szamosban is beütött a nagy Karácsony előtti szaloncukor vásár. Számtalan ízvariáns idén is, köztük díjnyertes ízek is, ezúttal két zselés szalonnal lettek díjazottak (az egyik feketeribizlis, a másik málnás), amelyek egyébként nekem nem tartoznak éppen a kedvenceim közé, bár a felmérések szerint a magyar emberek közül továbbra is a zselés az, amit a legtöbben szeretnek, keresnek, esznek.
Az árak nagyon elszálltak az elmúlt évek során, most a normál árú szaloncukrok kilója 12500 Ft, a cukormentesek és az extrák ennél még 1-2 ezer Ft-tal drágábbak. A szintén díjnyertes, családunk nagy kedvence a fehércsokis pisztáciás, amelynek 13900 Ft a kilója. Elég brutális, de azért idén sem fogjuk kihagyni és szerintem a fa alá vagy a fára már ebből az adagból nemigen fog kerülni, amit most vásároltam. Meglátjuk, ha kell, akkor lehet még ráadás. A többiből vegyesen válogattam 4-5 db-ot, ami éppen megtetszett. Az eligazodást segíti a csomagolás színe, illetve az összefoglaló tábla, amelyen látható, melyik színű milyen ízű. Önkiszolgáló rendszerben nejlonzacskóba lehet pakolgatni, válogatni, és akár 1-1 db-ot is lehet venni, csak úgy kóstolóba. Kártyás fizetés alap.
2024. december 6., kollégákkal járt itt 45 A VIII. kerületben a Magdolna utca és a Szűz utca sarkán lévő épület szuterénban kialakított kávézó egy igazán szívmelengető, ugyanakkor előremutató és példaértékű hely. Hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, főleg fiatal emberek számára nyújtanak munkalehetőséget, egyúttal perspektívát azáltal, hogy őket alkalmazzák, nyilván olyan feladatokra, amit képesek jól ellátni.
Egy meleg hangulatú, barátságos, családias kávézó és bisztró, amely reggeliző (11-ig) - és ebéd helyszínként is funkcionál. 2 leves, 5 főétel (1850-2590 Ft), köztük vegetáriánus ajánlat, 4 féle box, Chef ajánlat (1190/1390 Ft), valamint sütemények (1490 Ft) mentes is -, közül választhatunk ebédidőben. A cappuccino 790 Ft, korrekt, de nem kiugró minőség. Mellé 4 keksz közül egy barackos szegfűszeges zabkekszet (180 Ft) választottam. Finom volt. Egy szakmai rendezvényen a Nem Adom Fel! bisztró biztosította a résztvevők számára az állófogadás büféjét. A szokványos és számomra rendkívül unalmas sajtos pogácsa és szendvics kombó helyett padlizsánkrémet, ropogós zöldség mártogatóst, csirkegolyókat friss salátaágyon, mentes sütiket (répatorta, mákos-citromos, brownie) kínáltak, amelyek igazán finomak és ráadásul egészségesek is voltak.
2024. december 5., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Jó pár évvel ezelőtt ettem már itt, ebben a Ráday utcai étteremben, egy ideig zárva is tartottak, a belső tér átalakult, a korábbi vagány, fiatalos dekor mintha egyszerűsödött volna, de minden esetre most már újra működnek. Ebédidőben ebédmenüt is kínálnak, 1-2-3 fogásos verzióban, illetve van egy rövidített bisztró ebédes étapjuk is, szintén kedvezményes árfekvésben.
A kiszolgálás menühöz képest elég lassú volt, nekem az ilyen helyeken a kedvező ár mellett a gyorsaság is fontos tényező, hiszen munkából jövünk ki ebédidőben, nem érünk rá végtelen sok ideig várni. Tetszett, hogy a menü tartalmaz egy üveg szénsavas vagy mentes tisztított vizet. A 2 fogásos menü ára a kiírás szerint 2500 Ft, azonban erre még ráadódik a kötelező 12% szervizdíj, szóval valójában 2800 Ft, aminél van itt a környéken drágább és olcsóbb is. A kiadós, korrekt gulyásleves mellé közepes minőségű, félbarna bolti kenyér érkezett. A főétel Carbonara spagetti, némi kissé fonnyadt rukkolával, ez nem egy nagy gasztronómiai mutatvány, ez tény, de az adag kiadós volt, a tészta állaga megfelelő. A desszert amerikai palacsinta volt, de azt én kihagytam. A normál étlapon amerikai bisztrós és BBQ fogások szerepelnek, csirkeszárny, Wrap N Roll, hamburgerek.
2024. december 5.egyedül járt itt 45 A mostanság trendy vonalon haladva minden-mentes, vegán süteményeket és specialty kávét kínáló kis hely ez a Fővám téri Vásárcsarnok mögötti kis téren. Idén május 31-én nyitottak. Emlékeim szerint korábban is működött már itt egy másik mentes cukrászda, amit egy cukrász lány vitt egyszemélyes vállalkozásként, de ő nem pont ugyanilyen sütiket kínált.
Az általuk kínált desszertek glutén-, cukor-, tej-, tojás-, laktóz- és tartósítószer-mentesek. Ahogy a pultos lány elmondta, ez egy családi vállalkozás Pécsről, és a NaTuri kézműves manufaktúra budapesti mintaboltjaként nyitották a helyet. Szóval ez alapján eredetileg egy mentes webshopot vittek, és azt fejlesztették itt most tovább egy kávézóvá. A termékcsaládban fermentált lila káposzta és cékla is található, afféle savanyúságok, ez egy kicsit fura volt nekem egy cukrászdában, inkább delikáteszbe illene. 8 féle sütemény volt, mindegyik kb. egyforma, négyzet alakú és kifejezetten picike. 1350 Ft-os szeletáron. A cukrot datolyával helyettesítik, szóval én abszolút éreztem benne a datolya ízt, és aki ezt nem szereti, annak zavaró lehet. Egy csokis gesztenyés sütit választottam, nem volt rossz, de igazán jó sem. Az eszpresszó 690 Ft, a cappuccino 1190 Ft, a Herz New Yorktól érkezik a kávé. Tudom, ez abszolút szubjektív, de a névválasztással egyáltalán nem vagyok kibékülve, valamiért a turkáló second hand ruhaboltokra asszociálok.
2024. december 1.egyedül járt itt 55 Az alapító tulajdonosról kapta nevét a Farkas Vadkovászos Pékség, amelynek - meglepetés volt ez számomra is - országosan (Budapestre, Pest megyére koncentrálva) már kb. 20 egysége, üzlete van, ahol a kiváló pékáruik kaphatóak.
A Csepeli Piacon véleményem szerint ők a legjobb pékség, nem meglepő módon mindkét napon végig kígyózó sor várakozott a pultjuk előtt, amikor ott jártam, és nem éppen a lassú kiszolgálás okán. Szombaton délelőtt 3 hölgy sürgölődött a vásárlók kiszolgálása érdekében, pörgősen zajlott az "ügymenet". A kenyerek, péksütemények tradicionális vadkovászos technológiával készülnek náluk, segédanyagokat, mesterséges adalékokat nem használnak. Árban kedvezőbb, mint a trendy kézműves pékségek a belvárosban. Mákos bagelt (280 Ft), fonott kalácsot (890 Ft/ nagy méretű), sós óriásperecet (350 Ft), fahéjas és kakaós kelt tésztás csigát (390 Ft) vásároltam náluk, minden friss, ízletes, kívül ropogós, belül puha volt. Kenyérből több félét sütnek: félbarna, hagymás, gyökérkenyér, teljes kiőrlésű, illetve érdekesség a diós-áfonyás kenyerük. Ahogy láttam, a mákvirág és a dióvirág a két sláger termékük, szinte mindenki ezeket vitte (csigára, hasonlít, de annál nagyobb, zömökebb). Kimérve árusítanak mákos gubát és aranygaluskát is.
2024. november 30., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Allee felső szint, gasztro-sziget a helyszín, hétköznap ebédidő. Megérkeztünk és tömeg van. Ettem már itt párszor korábban is, de most írok róla értékelést is. Nem ez volt az eredeti terv, hanem a B. M. monogramos szomszédos burgerező, de ott nagyon hosszú lett volna a várakozási idő.
Nekünk viszont kellett visszamenni dolgozni záros időn belül, nem értünk rá sokáig. Ezért is jöttünk GYORSétterembe. Ha már BK lett belőle, akkor persze elő az applikációval, hátha van valami jó kis akció. Mindig van. . . . BBQ junior menü, kis adag sült krumpli, közepes Zero Cola, ez utóbbi újratölthető papírpohár. Az akció leginkább az árában nyilvánult meg, ez így együtt ugyanis mindössze 1720 Ft-ba került. Nem azt mondom, hogy egy királyi lakoma, közel sem, és a fiúknak ennyi a fél fogukra sem lenne elég, de én elvoltam ezzel egy pár órát a nap hátralévő részében. A burgert nem sikerült szépen elkészíteni, a szószok folytak róla, ki a belsejéből minden oldalon. Még utólag vettem egy mangó-curry szószt is, mert az nincs benne az akciós menüben. A krumpli viszont magában elég halovány, íztelen. Jó sok ülőhely van, ezek közösek a többi étkezőhellyel, és a legjobb ülőhelyek az ablaknál található boxok. Persze végig foglalt volt mindegyik, szóval beültünk középre a sűrűjébe, ahol találtunk helyet. Nem tudok jó szívvel 3 pontnál többet adni erre a ebédre, bár elég olcsón megúsztam.
2024. november 24.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Két népszerű weboldalt/blogot követek az új vendéglátóhelyek, ajánlások figyelemmel kísérése céljából már évek óta, ezek egyikén olvastam, hogy a Batthyány utcában nyílt egy újhullámos avagy kézműves cukrászda, ahogy most illik ezt trendy módra emlegetni.
A "tesztvásárlást" és kóstolást követően gyalogosan jöttem le a Batthyány tér felé, és gondoltam, iszom még egy kávét vagy valamit az Angelika Presszóban, ahol 1992-ben jártam először. Egy fontos életesemény miatt emlékszem pontosan az évre, de még a hónapra, napra is (dec. 31. )
Az Angelika lépcsős lejárata és a teret uraló Felsővízivárosi Szent Anna plébániatemplom között helyezték el hazánk első miniszterelnökének szobrát 2008-ban, Batthyány születésének 201. évfordulóján (mivel volt 1 év csúszás. . . ). Nekem az tetszik benne különösen, hogy nem a szokványos komoly fejet vágó zsánerszobor, hanem egy izgalmas, egyszerre modern és tradicionális alkotás, ami egy háttértörténetet is elmesél. Közben elgondolkoztam azon, hogy az ő idejében mekkora karakterek, milyen meghatározó államférfiak vezették az országot, s azóta mennyit degradálódott a politika (tisztelet a kivételnek. . . ). Az alkotás egy hajó orrában ábrázolja Batthyányt, aki Bécsbe érkezett a Dunán, hogy elfogadtassa az osztrák császárral az 1848. áprilisi törvényeket. A bal kezében tartott pergamenen a törvény, igazság és jog szavak töredékei olvashatók, mint fő hitvallása. A fehér márványból készült hajó ormán (szoborként) és bal oldalán (vésetként) a Batthyány család címerállata, a fiókáit saját vérével tápláló pelikán látható, míg a jobb oldalon az 1848. évi miniszterelnöki pecsét. A pelikán alatti felirat: Fidelitate et Fortitudine, azaz hűséggel és bátorsággal, ami a család jelmondata volt.
2024. november 22.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Roy Kávézó egy bevásárlóközpontos lánc, a Westendben többször ittam náluk kávét, most itt az Alleeban is leteszteltem őket. A kávét a pultnál kell rendelni és fizetni, nincs asztalszerviz. Az 1. emeleten a lift mellé települt kioszk mellett több asztal is található, kényelmes ülőhelyet biztosítva kizárólag a kávézó vendégei számára.
Nyári időszakban árusítanak fagylaltot is emlékeim szerint, most a hűtőpultban a Roy Bowl ajánlást láttam, granola-joghurt tálakat kínálnak gyümölcsökkel, magvakkal. Ezen kívül még néhány süteményt lehet náluk kapni, amelyekben külső megjelenés alapján az egykor Angelo Cukrászda néven ismert sütikre ismertem rá. Példaképpen répatorta, epres sajttorta, sós karamellás sajttorta, málnás csokitorta, szilvás-morzsás pite. Süti szeletárak: 1490 Ft. Most már ez a cukrászda szinte eltűnt a piacról, pedig korábban több egységük is működött Budapesten, talán még a MOM Parkban maradt meg egyetlen egységük. A kávé egyáltalán nem hozott lázba, az eszpresszó kifejezetten kicsi adag, másutt ez már ristretto mennyiség, és ízre is középszerűnek találtam. Az eszpresszó 750 Ft-ba került, kötelező szevizdíj nincs. A csésze és az alj viszont csinos kis fekete. Az asztalokat a távozó vendégek után nem takarítják le, még akkor sem, ha új vendégek érkeznek. Én erre az össz-élményre most 3 pontnál többet nem tudok adni, de hátha másnak jobban tetszik, ajánlottnak hagyom. Az Allee-ban egyébként van több jó kávézó is, nálam a Roy nem rúgott labdába. Érdekes, hogy a Westendben szintén Roy - több tesztelés alapján határozottan jobb volt a benyomásom.