Gyémánt 500
Érdekes
2025. október 30. járt itt 45 A XVI. kerületben Cinkota városrész csendes, kertvárosi részében található az 1956-os hős és mártír Tóth Ilona orvostanhallgató szülőháza. Az emlékház nyitvatartása nem igazán illeszkedik a dolgozók szabadidejéhez, viszont október 23-án az ünnepi megemlékezés okán egész nap nyitva voltak, ráadásul ingyenesen látogatható ilyenkor, szakszerű vezetéssel.
A nagyon egyszerű szoba-konyhás, fürdőszoba és angol WC nélküli kertes házban csupán pár éves koráig, a szülők különválásáig élt Ilonka, utána az édesapja lakott itt, akivel rendszeres kapcsolatot tartott fenn. A berendezés az 1950-es évek egyszerű, minden luxust nélkülöző világát mutatja be. A ház falán az 1956-os hősök neveit olvashatjuk. A szobában több családi emléket, fotót, személyes tárgyat láthatunk, amelyet a rokonok megőriztek. Itt szembesültem vele, hogy Ilonka éppen október 23-án született, milyen furcsa egybeesése ez a sorsnak. Az már a jelenkor és a muzeológusok ötlete volt, hogy a kertben egy föld alatti látogatóközpontot alakítottak ki, ahol egyrészt az egykori bírósági tárgyalótermet mutatják be a maga ridegségében, valamint egy rövid dokumentumfilmet nézhetünk meg Ilona életéről és 1956-os szerepéről, valamint ismerősök visszaemlékezéséből ismerhetjük meg őt egy kicsit jobban. Időszakos kiállításként a bélyegmúzeum tablói láthatóak most 1956-os témában. Kis érdekesség, ami főleg a fiúknak lehet izgalmas, hogy néhány korabeli fegyvert is megnézhetünk, kézbe foghatunk. Részben megrázó élmény, de ugyanakkor mégis jó érzés volt ide eljönni, és ilyen módon megemlékezni. Ha másként alakult a történelem, talán még ma is élhetne Ilona, hiszen 93 éves lenne. De sajnos neki még 25 év sem adatott. . .
2025. október 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szatmári "Főzelékes" Ferenc, avagy Feri két évvel ezelőtt nyitotta meg kis kifőzdéjét a Klauzál téri piac belső udvarán. Előtte éveken át az online térben hirdette az "igét" a főzelékek felmagasztalása érdekében, valamint 3 könyve is megjelent a témában.
A nyitvatartás elég rövidke, kizárólag hétköznap ebédidőben tart nyitva, így leginkább a környéken élők és dolgozók keresik fel, azon belül is, akik reformétkezés iránt nyitottak. A bejárat előtti kis teraszon mindössze 3 asztalka van, igény esetén elférne akár több is. A beltérben 3 apró bárszékes ülőhely, 2-2 fő részére alkalmas a helyben étkezésre, valamint a szembe falnál egy könyöklő. Sokan elvitelre vásárolnak. Környezettudatos hely, hiszen az ételeket újrahasznosított barna papírtálakban kaptuk, valamint az evőeszköz is "öko", favilla, illetve lebomló kukoricakanál. Ez utóbbival legalább lehet enni, a villa erre kb. alkalmatlan, a vágni képtelen fakést meg jobb fel sem emlegetni, de a mai ebédhez úgysem volt szükség késre. Bár tudom, ezt is többen vitatják, mi a leginkább környezettudatos megoldás, hiszen a porcelán tányér elmosogatásával ugyan vizet fogyasztunk (létezik környezetbarát, nem vegyszeres tisztítószer), viszont nem termelünk semmilyen - újrahasznosított - szemetet sem. A naponta változó aktuális étlap a táblán olvasható. 2 leves, 3 főzelék mint főétel, húsos feltét. Céklás csicseriborsó krémleves, illetve gyömbéres borsókrémleves, ez utóbbit választottam, kellemes volt. Lehet rá szórni amerikai mogyorót és koriandert. A gyömbérből mehetett volna még bele, nem igazán éreztem ki. A zelleres krumplis kelkáposzta-, a currys vöröslencse répa- és a sült kelbimbós babfőzelék közül ez utóbbit választottam, mivel sem a zellert, sem a répát nem szeretem főzelékben (sem). A kis leves és a főétel együtt menüben 3000 Ft. A nagy menü 3800 Ft. A levesből és a főzelékből is lehet kis és nagy adagot kérni. A kurkumás csirkecsíkok a főzelékre +1500 Ft. A főzelék is korrekt volt, de nekem ebbe is jöhetett volna még karakteresebb fűszerezés, emellé kenyér helyet rizs pacsnit lehetett a pultról elvenni. Tetszett, hogy vizet ingyen lehetett önkiszolgáló rendszerben tölteni a csatos üvegből. Volt valamilyen süti is a kiírás szerint "Emi néni házi sütije", de nem láttam, milyen és egy kicsit drágállottam is. Amíg be nem jött egy számukra nem szimpatikus vendég, észre sem vettem, hogy két kutyus pihen a pult melletti kutyafészekben, de hirtelen hangos ugatással pattantak fel kíváncsiak, ők Zizi és Lulu, Feri kutyusai. Közvetlen, laza, barátságos a kiszolgálás és az egész légkör a puritán körülmények ellenére. Mosdó/WC nincs, de a piacon elérhető, igaz, ott fizetős.
2025. október 30.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Emmarozs pékség kb. 5 évvel ezelőtt alakult meg Szegeden egy személyes ötlet és elhatározás alapján, mára hatalmas népszerűségnek és elismertségnek örvendenek, s már 4 egységük működik a Tisza-parti városban. A Mérey utcában lévő kávézójuk csupán pár lépésre volt szegedi szállásunktól, így adta magát, hogy szombaton délelőtt ott kezdjük meg a napot.
Rajtunk kívül nagyon sokan mások is ugyanezt tervezték aznapra, ugyanis akkora tömeg fogadott bennünket, hogy a sor a bejáraton kívül, az utcán kígyózott. Pedig nagy az alapterület bent, elég sok asztallal, és végig terasz is van a járdán. Kiváló kézműves kenyerek és péksütemények, szendvicsek, reggeli ételek, kávé, tea, sütemények, mindez szerepel a gazdag kínálatban. Még kézműves sört is tartanak (Szent András). Rendelni az első pultnál kell, utána fizetni a kasszánál, majd kihozzák az ételt az asztalunkhoz. Hétvégén mindenképpen érdemes asztalt foglalni. Van futáros kiszállítási szolgáltatás is náluk. Finom illatok lengik be a teret, a termékek csodásak, a kávé is kitűnő. Árak tekintetében a budapestinél kedvezőbb, de azért nem olcsó. A minőséget meg kell fizetni itt is. A reggeli ételek közül kértünk klasszikus omlettet (2190 Ft/4 tojásból), sült kolbászt (1490 Ft), hozzá a már dicsért remek kovászos kenyér érkezett, valamint némi friss saláta. A kovászos óriáskifli 390 Ft. A latte 1290 Ft, a limonádé 1490 Ft. Nincs kötelező szervizdíj. Mivel akadt egy kis kavarodás a várakozás és az asztalfoglalás körül, a legtűzrőlpattantabb alkalmazott lány hozott nekünk ajándékként kárpótlásul egy Pastel de Natát - a portugál édesség az egyik kedvencem, vajon honnan tudta? , valamint egy szilvás papucsot, szintén kedvenc! A reggeli étlapon szerepelnek francia klasszikusok úm. Croque Madame és Croque Monsieur, quiche, panini, bundás kenyér, többféle toast, Eggs Benedict, saláták. Ebédidőben brunch menüvel bővül a kínálat. De van angol reggeli és hot dog is. Kétségtelenül 5 pontos hely, nagyon jó volt itt lenni, itt enni.
2025. október 30., kollégákkal járt itt 45 Fiatalos, indusztriális stílusú bisztró és kávézó Ferencvárosban a Malomudvarban, amely a Soroksári út mellett található alapvetően ipari környezetben, raktárépületek között, de ez a környék is egy ideje átalakulóban-megújulóban van.
A névválasztás nem véletlen, a grafika is szinte azonos, ugyanis ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartoznak, mint a közelmúltban komoly gasztronómiai elismerést kiérdemelt "nagy" Fiktív, az étterem a Krúdy-negyedben, akik Gault&Millau-tól idén 3 sapkát kaptak. A tulajdonos EFOTT Kultúr Pub Kft. egyébiránt az évek óta népszerű nyári fesztivál szervezéséről lehet közismert, elsősorban a fesztiváljáró fiatalok körében. A szolidnak mondható kínálatban kávé, tea, üdítő italok, péksütemény, sokféle szendvics (2190/2290 Ft), macaron, valamint napi leves (1690 Ft) szerepel. A reggeli étlapon zabkása, tojásételek, saláta szerepel, valamint a fiktív aperitivo nevű sonka- és sajttál (3990 Ft). Az ebédmenü 2990 Ft-ért nagy adag napi levest és szabadon választható szendvicset tartalmaz, ezt 11. 30-14. 00 óra között lehet kérni. Ottjártamkor fokhagymakrémleves volt olvadt sajttal, sajt roppanccsal és kovászolt kenyérrel, ami szerintem nagyon finom volt. A szendvicsek közül zöld pestos, érlelt sonkás, csemege uborkás ciabattát választottam. Ez annyira nem volt átütő, talán grillezve jobb lett volna az összhatás. Többféle alkoholos ital szerepel az itallapon, a sörök terén Pilsner Urquell és Peroni (990 Ft), a nagytétényi Várszegi Pincészet (890 Ft/dl), illetve a Rubin Borászat borai, Törley pezsgő, pár ismertebb rövidital, pl. Árpád pálinkák - birs, gyömbér, dupla ágyas cigánymeggy. Egyébként évekkel ezelőtt jártam már ezen a helyen, de akkor még nem Fiktív volt, és amolyan munkahelyi kávézó fílingje volt.
2025. október 29.barátokkal járt itt 55 Október elején jelentették be a Michelin Guide Díjátadó Gáláján, hogy a szegedi Tiszavirág étterem új szereplőként Michelin-ajánlott étterem lett. Ezek után nyilván adta magát, hogy Szegeden ebbe az étterembe mindenképpen látogassunk el. Előzetesen foglaltunk asztalt, s bár a vonat késése miatt majdnem egy órát késtünk mi is, ez semmi problémát nem okozott, szeretettel fogadtak bennünket.
A belvároshoz közel egy csendes, fákkal övezett hangulatos utcában található a Tiszavirág, ahol egyúttal az azonos nevű szálloda is működik itt. A helyszín az egykori Balassa-ház műemlék épülete, amely romantikus stílusban épült az 1860-as években. Előzetesen az ebédmenüt terveztük (4950 Ft/2 fogás), de a kései érkezés miatt már az egyik főétel nem volt elérhető. Igazából nem bántuk, mert az úgyis harcsapaprikás lett volna túrós csuszával, én annyira nem szeretem. Az ún. zónázó, szintén kedvezményes árazású rövid étlapról választottunk 3 fogást, s egyik sem okozott csalódást, sőt! Zónázó levesünk (2500 Ft) vaddisznó raguleves volt barna sörrel, sűrű, forró, tartalmas lé, erdei gombákkal, igazán ress zöldségekkel. Főételként kacsa sólettel folytattuk (3450 Ft), itt a kétféle húst kell kiemelnem, amelyek csodásan omlósak és ízletesek voltak. A desszert aranygaluska vanília sodóval (2150 Ft), természetesen ezt sem lehetett kihagyni, bár én a 3 fogást nem tudtam végigenni, annyira kiadós volt. A csapon olasz Birra Moretti Blade sör van, a korsó 4 dl, 1550 Ft-ért. A klasszikus citromos-narancsos házi limonádé kellemes volt, nekem egy kicsit tömény (1590 Ft/4 dl). A koktéllapról kipróbáltuk a Whiskey Sour-t, ami igazán pazar volt (3550 Ft). A kötelező szervizdíj 12%. Ha csak az ételeket nézem, egy ilyen színvonalas helyen kb. 8-9ezer Ft-ért megebédelni igencsak "megérős". A személyzet barátságos, közlékeny, mosolygós. Egyáltalán nem egy feszengős hely. Nagyon jó volt itt lenni, 5x5 szíves élmény. És természetesen innen is gratulálunk a megérdemelt szakmai elismerésért! A mosdó a szuterénben luxus színvonalú.
2025. október 29.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Szegedi szállásunkról kis sétára indultunk a belváros felé. Ezt a csodálatos épületet fedeztük fel utunk során a Tisza Lajos körúton. A szecesszió mindig levesz a lábamról, pláne, ha egy ilyen csodálatos összkép formájában mutatkozik meg.
Érdekes és frappáns, hogy a jelenlegi hivatalos nevének - Regionális Összművészeti Központ - a rövidítése szintén REÖK, csakúgy, mint a palota építtetőjének és tulajdonosának vezetékneve, aki Reök Iván vízügyi mérnök és földbirtokos volt, nem mellesleg Munkácsy Mihály unokatestvére. Az épület előtti kis téren szintén szecessziós stílusú díszkút áll, amely takarékossá lett alakítva, ugyanis csak akkor folyik a víz és csak abból az egy csapból, amit megnyomunk. A földszinten jegypénztár és villás beengedő kapu állta utunkat. A lépcsőházat 500 Ft-os kísérőjeggyel lehet megnézni, ingyen nem. Az épületben két időszakos kiállítás volt éppen, bevallom, engem egyik sem hozott lázba, nem volt közük sem a palota történetéhez, sem a szecesszióhoz. Egyrészt az Az Édentől keletre címmel Papageorgiu Andrea festőművész kiállítása, valamint Mozgássá váló mozdulatlanság címmel Pál Mihály szobrászművész emlékkiállítása. A kiállítótermek egyszerűek, a belső falak fehérre meszeltek, szóval az a különleges építészeti csoda, amit kívül láthattunk, tulajdonképpen itt már nem folytatódott. Ellenben a lépcsőház az valami fantasztikus! Burjánzó növényi ornamentika, indadíszek, arany virágcsokrok, a sáslevelek között bimbós és kinyílt liliomok, mindez kovácsoltvasból. A lépcsőház minden ablaka más osztású, az ablakosztó bordák is virágmotívumokra emlékeztetnek. Még egy fontos említeni-valóm a végére, hogy a palotában működik Szeged egyik legjobb cukrászdája. Bejárat az utca felől, a sarokról.
2025. október 28., kollégákkal járt itt 25 Újonnan nyitott nápolyi pizzéria Ferencváros megújuló részén, a Mester utca és a Soroksári út közötti új lakónegyed egyik házának utcaszintjén. Mellettük egy újhullámos kávézó üzemel, tulajdonképpen szimbiózisban a pizzériával, hiszen közös a teraszuk és részben a személyzet is annak tűnik.
Míg a kávézó az tetszetős és pozitív élmény volt számomra, addig sajnos a pizzéria nem teljesítette az előzetes várakozásainkat. A beltér sivár, kihalt, bár elég nagy alapterülete van, mégis érthetetlen módon csak 3 kis asztal volt a falakhoz tolva, amelyek közül az egyiket a személyzet kis irodaként használta. A közepén üresség. Elvitel esetén a pultnál kell rendelni és fizetni, helyben fogyasztás esetén asztalszerviz van. Így jobb híján a teraszon ültünk le, ami kellemes, világos volt. A végén kis játszósarok van a gyerekeknek. Az étlap mindössze egy A4-es lapnyi, 13 féle pizza szerepel rajta, de lehet pluszban egyedi feltéteket kérni 490 Ft/tétel áron. A pizzán kívül klasszikus tiramisu (1490 Ft) szerepel még, mint egyedüli desszert. Kezdjük az alapoknál, gondoltam, így egy Margherita pizzát kértem, abból úgyis minden kiderül (3190 Ft). A legdrágább pizza 4990 Ft, a többség pedig 4190 Ft. Lehet teljes kiőrlésű vagy gluténmentes pizzát is rendelni (+490 ill. + 1490 Ft-ért). Az italok túlárazottak. Bár az itallapon 0,33 l-es Coca Cola szerepelt (990 Ft), azonban kis üveges 2,5 dl-eset kaptam, ugyanennyiért. Az asztalon volt angol és magyar nyelvű itallap is, amelyek tartalma nem egyezett, az angolon kevesebb ital volt feltüntetve, például az amerikai szénsavasoknál sokkal vonzóbb - számomra - Béleczki szörpöket csak utólag találtam meg - málna, levendula, menta, bodza - 890 Ft/3 dl. Kár. . . Birra Moretti olasz sört csapolnak, az 5 dl-es korsó 1990 Ft. Üvegesben kétféle szintén olasz sört tartanak: Ichnusa Birra di Sardegna, Birra Messina. A pizza elég gyorsan érkezett meg, a szélein vastagon szénfeketére égetve (ld. fotók). A feltét kevés volt, a pizza közepe papírvékonyságú. A leírással ellentétben bazsalikom egyáltalán nem volt rajta, pedig elkelt volna rá, hogy legyen valami íze is. Egyértelmű csalódás, és itt sikerült elérniük, hogy konkrétan éhes maradtam, pedig általában nem tudok egyedül megenni egy egész pizzát. Nekem nem érte meg ez az ebéd, és emiatt nem tudom ajánlani a helyet. Sajnálom. A kötelező +10% szervizdíjon felül még "tukmálták" volna a további fizetést, hogy a kártyás terminálon válasszuk ki a szervizdíjat (feldobott a gép 4 féle százalékot). Pedig az már fel volt előtt számolva! Szerintem ez etikátlan.
2025. október 28.barátokkal járt itt 45 A Bookingon foglaltuk a szállást szegedi hétvégi utazásunkhoz. Érdekes, de más utazási platformon nem találtam meg ezt a szállást, illetve saját weboldalukat sem. Tetszett, hogy a valóság egyezett azzal, amit előzetesen a fotókon láttunk, illetve az információk között olvashattunk. Árban kedvező volt. Egy újabb építésű társasház 1.
emeletén található apartmanról van szó, amerikai konyhás nappali, hálószoba, zuhanyzós fürdőszoba. Az ablakok a Mérey utcára nyílnak. A fűtés megfelelő, igazából nekem túl meleg is volt, így többször letekertük a termosztátot, illetve kinyitottuk az ablakot. A nappaliban padlófűtés van, továbbá van légkondi (nyáron hasznos), a nyitható ablakon szúnyogháló. A hálóban a radiátor félig le volt szakadva, de egyébként ennek ellenére működött. A zuhanyzó kezelése egy kicsit trükkös volt, nem volt könnyű beállítani a megfelelő hőmérsékletet, illetve vízpermetet. Kevéssé volt elegáns megoldás, hogy a felmosóvödröt az amúgy is kicsi fürdőszobában tárolták, a mosdó alatt. Pozitívum a hosszabb időre érkezőknek, hogy van mosógép. A házban van lift. A félemeleten egy közös használatú terasz is található, a lakásnak saját erkélye nincs. A belváros gyalogosan gyorsan elérhető, kb. 8-10 perc séta a főtér, illetve a főbb látnivalók. Autóval a ház előtt lehet parkolni, de ez fizetős övezet. A buszpályaudvar és a Zsinagóga a közelben található. Reggelizőhelyként kiváló az utcában lévő Emmarozs. A ház aljában korábban egy kávézó működött, de ez bezárt, és hamarosan egy ramenező fog nyílni a kiírás szerint. A kommunikáció jól működött a tulajdonossal, mindig gyorsan válaszolt, készségesen.
Érdekes
2025. október 28.barátokkal járt itt 45 Már a legutóbbi szegedi látogatásunk idején kinéztem ezt a mutatós épületet, de akkor sajnos nem volt idő bemenni, a másik napon pedig nem voltak nyitva. Nevét korábbi sötétszürke külső vakolata miatt kapta, jelenleg galambszürke. Mayer Ferdinánd kereskedő építtette 1857-ben angol gótikus és romantikus stílusban.
Az évek során sok funkciót betöltött, volt itt kaszinó, sajtószerkesztőség, nőnevelde, tanácsház. Jelenleg a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozik, ahol állandó és időszakos kiállításokat tartanak. Az Ecsettel írt történelem című kiállítás Madarász Viktor és lánya, a szintén festő Adeline életét és művészetét mutatja be. Érdekes és egyben szívszorító a lépcsőfordulóban az ún. 46-osok fája, vagy más néven doberdói fa, amely az I. világháború borzalmaira emlékeztet. A sok sérülést, gránátot, golyótalálatot kapott fa a Szegedről és környékéről toborzott 46. gyalogezredről kapta a nevét, az isonzói frontvonalról hozták el Magyarországra a katonák a San Michele-hegyről. A másik időszakos kiállítás - Sodrásban - Holler László helyi kötődésű, hódmezővásárhelyi festőművész képeit mutatja be, főleg kék árnyalatú alföldi tájképek. A téma és a stílus nem igazán az én világom, de másnak tetszhet. A felnőtt belépő 1690 Ft. Ez már a gasztro-vonalhoz tartozik, de nem tudom nem megemlíteni, hogy a hangulatos kerthelyiségben működik a Maláta kézműves söröző és grillkert, amelyet feltétlenül ajánlok a kiállítás előtt/után.
2025. október 28.barátokkal járt itt 45 Hétköznapi, fősodratúnak mondható söröző a szűken vett Belvárosban, közel a Tisza-parthoz. A szép, vöröses színű műemlék saroképület földszintjén L alakban vannak elhelyezve az asztalok, elég nagy alapterületen, több kisebb különteremmel. A sport fontos szerepet játszik, hiszen több monitoron is sport közvetítések mentek, ottjártunkkor thai box, de volt csocsóasztal, biliárd és darts is.
Vegyes korosztály jár ide, elsősorban helyiek. Estére nagyobb élet szokott kialakulni, de azért kora délután sem volt üres. Vannak boxos, normál elrendezésű és magasított bárszékes asztalok is. Ételeket nem tartanak, nincs konyhájuk, legfeljebb zacskós chipset lehet venni. Az italok terén a kávé feledhető színvonalú, az eszpresszó 600 Ft, a tejszínért +160 Ft-ot kell fizetni. A röviditalok kiszerelése 2, illetve 4 centes. 6 féle sört csapolnak. A Jaegermeister 1250 Ft, a korsó csapolt Dreher Gold 920 Ft (ez 5 dl volt), a szintén csapolt Floris meggysör 1020 Ft (2 dl! ), az Arany Ászok korsója csak 700 Ft (már aki ezt akar inni, én biztosan nem. . . ), volt még Antl, Peroni, Dreher hidegkomlós és1664 Blanc. kézműves söröket üvegesben sem láttam. A Toma almalevet decire kimérve adják 260 Ft/ dl. Nincs kötelező szervizdíj, kártyás fizetés nem probléma. A fiatal pultos srác jófej, visszafogottan aktív. Van egy kis kiülős teraszuk is a keskeny járdára telepítve. Egyetemistáknak kedvezmény, illetve ital akció van, Vár Csomagok név alatt többféle vicces kombó, rövidek hatosával, kísérővel (pl. Hat Amigo, Orosz Rulett, Sortűz).
21 fotózott hely / 2 oldalon