2015. június 15.egyedül járt itt 45 A Lázár utca és a Bajcsy köz sarkán, az Arany János metrómegállótól 1 percre található ez a közelmúltban nyílt gasztro-bisztró. Mosantság a gasztró-bisztrók korát éljük, ez a trend Budapest belvárosában. . . A hely hangulatos, kicsit múlt századot idéző, de mégis modernkori, színekben a sötétbarna és a fehér dominál.
Az egyik sarokban bárszékes asztal, a másik falnál bőrülések, az üvegportálnál egy szintemeléses megoldással helyeztek el további 4 db kerekasztalt székekkel. A 990 Ft-os napi menü levest és főételt tartalmaz. A levest levesestélban szervirozzák, akár többször is lehet belőle merni. Ottjártamkor brokkoli krémleves levesbetéttel, kissé sótlan, de forró, nem túl izgalmas fogás. A főétel rántott szelet sült újburgonyával és házi csalamádéval. 1 jókora szelet hús, vékonyra kloffolva, s emiatt a szélei kiszáradtak, de frissen sült. A főétel is sótlan. Mennyiségre bőven elegendő volt számomra. A legjonn az egészben a savanyúság volt, abból akár 2x ennyit is szívesen megettem volna. A kiszolgálás barátságos, kedves, és nagyon gyorsan érkeztek az ételek. Ár-érték arány határozottan jó. Az italkínálatban pálinkából legerősebb a felhozatal, de elég sok palackos boruk is van, ezek a fali tárolóban egyúttal dekorációként is funkcionálnak. A napi menün kívül fix magyaros ételek szerepelnek a kínálatban (pl. lecsó, bakonyi, gulyás), de vannak tapasok is. Kedves, biztató hely! Sok szerencsét kívánok nekik!
2015. június 15.egyedül járt itt 35 A Bajcsy és a Báthory utca sarkán tavaly szeptemberben nyílt meg ez a török gyorsétterem, amint azt a kiszolgáló török úrtól megtudtam. Nagyon közvetlen, barátságos, talán már kissé túlságosan is bizalmaskodó stílusban - a magyar mentalitáshoz képest - beszélgetett velem, de úgy gondolom, ez nála természetes, nekem viszont kicsit furcsa volt.
Az étterem honlapját kerestem, de csak facebook oldalt találtam róluk, melynek az az érdekessége, hogy török nyelvű. Berendezésében és az ételkínálatban is teljesen hasonló, mint a többi török gyorsétkezde a városban. Elég tágas, sok ülőhely van, és világos, szellős is. Falafel tálat kértem, amely 5 db falafel golyót tartalmazott, választható körettel (rizs, tészta, "tarhonya"), és zöldségekkel. Paradicsomot nagyon keveset kaptam, és úgy összességében az egész tál adag is elég kicsi volt, más helyen ezért az árért sokkal nagyobb adagot adnak. A falafel borzasztóan el volt sózva, nem is bírtam megenni az összeset, pedig kifejezetten éhesen mentem. 1 üdítővel együtt 1300 Ft-ot fizettem.
2015. június 15.családjával járt itt 45 Budapest egyik legrégebbi cukrászdájába látogattunk el, amely 1827-ben nyitott meg a Várban a Szentháromság téren. Az évszám a cukrászda belsejében a bútoron felírva is olvasható. A névadó Ruszwurm Vilmos már a 4. tulajdonos volt, de az ő vezetése alatt lett igazán népszerű, elsősorban nemesi körökben.
A rendszerváltás óta a Szamos-család tulajdonában van. Az épület és a korabeli berendezés - cseresznyefából készült mahagóni berakásos pult, korhű fotelok - is védett műemlék, valóban nagyon szép, hangulatos a belső tér. A cukrászda elsősorban a vajas süteményeiről lett híres, a rétesek, a krémes és a pogácsa a legnépszerűbb termékei. Meglepő, de árban a helyszín és a nagy múlt ellenére sem extrém magas. Természetesen nyári időszakban fagyit is árusítanak, 1 gombóc 250 Ft-ba kerül. Hagyományos magyar és olasz fagylaltokat árusítanak, a Szamos cukrászatból. Karamellát és narancsos fekete csokit ettem. Sajnos a hely pici, és tele van turistákkal, esély sem volt leülni a benti asztalokhoz. A cukrászda előtti "teraszon" (valójában a járdán) is van néhány asztal, de itt is várni kellett, hogy felszabaduljon hely. A kiszolgálás elég mufurc, és ez sajnos sokat ront a hely megítélésén. A fiatal hölgyek lehetnének sokkal kedvesebbek, ha már a vendéglátásban dolgoznak.
2015. június 14.egyedül járt itt 35 A Bank Center épülettömbjében régebben is volt egy kávézó, de azt közel 2 évvel ezelőtt bezárták, majd tavaly szeptemberben nyílt meg az Arany János utcai bejárat mellett a Tamp & Pull újabb üzlete, akiket a Czuczor utcából már jól ismerhetnek az igényes kávéimádók. Molnár Attila tulajdonos kávézója ugyanazt a dizájnt és minőséget nyújtja itt is.
Egyszerű fenyőbútorok némi piros-fekete színnel, a pult mögötti falon a kínálat fekete táblára van felírva krétával. Az asztalok L alakban foglalnak helyet, egyrészt a pult előtt és mellett, másrészt a Bank Center belseje felé továbblépve újabb asztalokat találunk. A cukrot kotyogós kávéfőzőből lehet adagolni, gyakorlatilag ez az össz dekoráció az asztalokon. Egyszerű, minimál, nincs semmi felesleges sallang. Én egy kicsit ridegnek éreztem a hangulatot, igaz, nem vagyok törzsvendég itt, lehet, hogy velük kedvesebben bánnak. 4 ital-kategória szerepel a táblán: black, white, soft és tea. A white-csoportból egy latte-t kérek, ami 600 Ft-ba kerül.
2015. június 14., kollégákkal járt itt 35 Az Alcatraz kb. 15 évvel ezelőtt nyílt, elsősorban hétvégi bulizóhelyként és klubként ismert. Jó pár évvel ezelőtt jártam itt egy akusztikus koncerten, de az a zenei vonal, amiben ők utaznak - főleg R'n'B, funky - abszolút nem az én világom, így most is csak egy munkahelyi összejövetel miatt jártam itt ismét.
A Nyár és a Dohány utca sarkán található, a bejárattól balra saját (persze külön fizetős) őrzött parkolójuk van, ami igencsak előnyös az autóval érkezőknek, mert a környéken estefelé hosszú köröket lehet tenni az egyirányú utcákban, mire sikerülhet az autónak helyet találni. A nyári időszakban a konyhájuk most szünetel, ezért az ételekről nem tudok beszámolni. Az italok árfekvése közepesen magas, ennek ellenére kommersz sörök vannak: csapolt Borsodi (350/600 Ft) és Staropramen (450/700 Ft). A 3 dl-s Carling Cider 700 Ft. A 3 féle akciós koktél 900 Ft (Mojito, Cuba Libre), de ezekben nagyon kevés az alkohol. A többi koktél 1100 -2000 Ft körüli áron kapható. Igazából a hely berendezése az, ami egyedivé teszi a többi hasonló zenés klubbal összehasonlítva, ugyanis a néven túl a dizájn is a híres börtönszigetet idézi egészen a bejárattól kezdődően. Cellasor, Al Capone cellája, börtönigazgató irodája, ez utóbbi kettő kis különtermekként működnek. A belső tér elég tágas. Nekem kissé sznob és túlárazott hely, a törzshelyem biztosan nem lesz, de egyszer érdekességképpen érdemes megnézni.
2015. június 14.egyedül járt itt 55 Egy hosszúra nyúlt pénteki éjszakát követően próbáltam másnap a Blaha környékén reggeliző - vagy akár korai ebédelő - helyet találni. A Dohány utca körúthoz közeli részén található a Ladó Kávéház, számos egyéb vendéglátóhely gyűrűjében, ám a többiek még nem igazán nyitottak ki 11 óra magasságában.
A Ladóba betérve egy nagyon kedves fiatalember fogadott, és az asztalhoz kísért. Érdeklődésemre elmondta, hogy akár reggelit, akár ebédet is tudok kérni, ahogy tetszik. A hét minden napján nyitva vannak már reggel 8-tól kezdődően. Később megtudtam, hogy a szívélyes úr P. László, a tulajdonos volt. Egy kontinentális reggeli tálat kértem (1500 Ft), ami főtt tojást, füstölt sonkát, sajtot, barackdzsemet, vajat, 2 féle paprikát tartalmazott. Hozzá tetemes mennyiségű, 3 féle kenyér érkezett (házi fehér, rozsos, magvas). Maguk az ételek nem voltak annyira különlegesek, pl. ezt az előrecsomagolt barack dzsemet már sok szállodában is ettem. De szépen volt tálalva, és az egész étterem hangulata olyan kellemes, hogy azonnal jól, otthonosan éreztem magam. Az étteremben esténként jazz koncerteket tartanak, erről tanúskodott a helyiség végén lévő hangszerekkel felszerelt színpad és az asztalon lévő papírterítőn el lehetett olvasni az e havi programot. Lavazza kávéjuk van (én capuccionót ittam) és a hely specialitását, ami a málna ital. Nem málnaszörp, hanem fagyasztott, zúzott málnából készült frissítő. Szervizdíj nincs. Szombaton ottjártamkor, ebben a gyakorlatilag "holtidőben" több mint félház volt, többségében külföldiek. Szimpatikus, szívmelengető hely, ajánlom!
2015. június 12., kollégákkal járt itt 45 Rendhagyó tréningen vettünk részt a Garibaldi presszóban, amely a Kossuth téri metró és a Dunapart közelében található. Egy délelőttöt töltöttünk itt, munkával, de mégis a szokásostól eltérően. A Garibaldi svédasztalos reggelivel várt bennünket, ami egy 3 csillagos szállodai kontinentális reggelihez képest nem tartogatott nagy meglepetéseket.
Nem volt túl széles a kínálat, de amit nyújtottak, az jó minőségű volt. A sajttálon 4 féle sajt (füstölt, cheddar, Camembert, edami), gyümölcssaláta idénygyümölcsökből, metélőhagymás körözött, franciás saláta, virsli, rántotta. Dzsem, vaj. Többféle gyümölcslé, kávé. Meglepetésre teát viszont egyáltalán nem találtam. Nem voltak kitéve sem teafilterek, sem citrom(lé), sem forró víz. Ez elég furcsa volt. A kávé termoszban volt bekészítve. Az étterem egyik fele volt számunkra elkülönítve, míg a másik oldalon már az ebédhez készülődtek a pincérek. Kulturált, kellemes hely, igényes és tiszta mellékhelyiséggel.
2015. június 11.egyedül járt itt 45 A Fragola franchise-fagyaltozó lánc újabb tagját teszteltem le. Bár ez sincs messze a lakóhelyünktől, a Nyugati környéke annyira tele lett mostanában fagyizókkal, hogy nem volt szükséges még ennyit sem elgyalogolni egy jó fagyiért. A kirakat itt is belesimul a házak homlokzatába, de a járdára kitett papírmasé fagyi legalább felhívja a figyelmet a létezésükre és arra is, hogy még nyitva vannak (este 7 után).
Ízekben 90%-ban ugyanazokat találtam, mint a Katona József utcaiban, azzal a különbséggel, hogy itt nem volt flódni fagyi, a pisztáciából viszont cukormentes és "normál" változat is kapható volt. Én ez utóbbit választottam, nincs semmi gondom a cukorral, sőt, kifejezetten édesszájú vagyok. A pisztácia mellé őszibarackot kértem, ami tele volt apró barackdarabokkal, és nem tejes/tejszínes alapú, hanem sorbet jellegű. A pisztácia tejszínes, de ez is nagyon jó, ezt már ismertem, ugyanazt a kellemes ízt és remek minőséget kaptam, mint bármelyik másik Fragolában. A fagyikon kívül macaront lehet még kapni, itt elég nagy volt a választék, a szivárvány minden színében. A belső térben több asztalka van, ha valaki a Fragola fagyikat szereti, de szeretne kényelmesen leülni, akkor ide a Bajcsy üzletükbe érdemes betérni, a többi üzlet sokkal kisebb, szűkösebb. 1 gombóc 250 Ft.
2015. június 11., kollégákkal járt itt 35 A Hold utcai piacon a 2 "nagymenő" hely szerintem A Séf utcája és a Vörös Homár. Szintén az emeleten ezek mellett még számos további étkezde található, ezek közül egyik a Bőségtál. Egy önkiszolgáló étteremről van szó, az ételeket a pultból lehet kiválasztani, s mivel előre elkészített fogásokról van szó, mikróban melegítenek rá, ami eléggé illúzióromboló.
Az ételek egy része (pl. grillezett csirkemell, sült hal) ezt a könyörtelen bánásmódot nem igazán kedvelik, de langyosan sem túl kellemesek. Kb. 8-10 féle fogást ajánlanak, melyeknél az összetevők tekintetében törekszenek az egészségesebb ételek irányába, sok a zöldséges fogás, nincsenek nehéz, zsíros, túl fűszeres ételek. Sőt, inkább ez volt a másik gyengeség, hogy az általuk használtnál azért több fűszer kellene, a zöldségek el is bírják, módjával, ellenkező esetben mindennek víz- és fűíze lesz. Csőben sült sült halat (1200 Ft) választottam rizzsel és friss salátával. Frissen és forrón nem lett volna rossz, így sajnos csak átlagos. A rizs olcsó minőségű volt. Kártyával nem lehetett fizetni. A kiszolgáló pult mellett kívül vannak egyszerű műanyag asztalok, menza hangulatú, kicsit retró jellegű a hely. Összességében egynek elment, de ha választani kéne a Hold utcai piacon belül, akkor biztosan nem itt ennék legközelebb. A minőséghez képest árban nem volt túl olcsó.
2015. június 11., kollégákkal járt itt 45 A Nagymező és a Mozsár utca sarkán található ez a kávézó-étterem. A heti menüt a facebook oldalukon lehet megtekinteni "het kis ebéd" címszó alatt. A 2 fogásos menü 990 Ft (leves + főétel vagy főétel+desszert), míg a 3 fogásos 1290 Ft-ba kerül. Az almafröccs (egy kis pohár almaszörp szódával) 200 Ft. Szervizdíj nincs.
Ottjártamkor hideg málnakrémleves volt, ezt annyira nem kedvelem, így a másik 2 fogást kértem csak. A főétel bakonyi csirkepaprikás volt galuskával. Magyaros, házias ízvilág, normális mennyiség, ezzel nem is volt gond, de a csirke nagyon be volt paprikázva és szerintem túl csípős lett. A galuska viszont jó volt, éppen olyan, ahogy a nagymamám is készíti. A desszert mandulás piskótakocka, elég nagy méretű, kívülről tetszetős megjelenésű, az étcsoki máz gazdagon megszórva manduladarabokkal, de belül csak egy üres sima, töltelék nélküli piskótadarab volt, ami így egy kicsit fojtós, unalmas. A kiszolgálás kedves, közvetlen, több fiatal lány dolgozott, a konyha gyors, nem kellett sokat várni semmire. A hely világos, kellemes, de egyszerű a berendezése, a falon plakátokkal. Összességében nem rossz hely, de a főzőtudományon és az ötletességen lehetne még mit csiszolni.