2019. március 16.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A City Hotel melletti Drót Bisztró igényes, prémium kategóriás konyhát képvisel, helyileg a Herman Ottó Múzeum közelében található. Az épület előtt lehet parkolni, ha éppen akad szabad férőhely. Népszerű étterem mind a helyiek, mind a szálloda vendégei körében, akik a reggeli itt fogyaszthatják el.
Reggel 7-10 óra között akár "külsősöknek" is igénybe vehető a svédasztalos reggeli (2800 Ft italokkal együtt), továbbá ebédidőben kedvező árú 2 vagy 3 fogásos ebédmenüt kínálnak 2000 Ft alatt. Pozitívum, hogy nemcsak hétköznap, hanem vasárnap is van ebédmenü, igaz, az valamivel drágább, a 3 fogás fix, 2500 Ft-ba kerül. Az étlap rövid, modern bisztrós jellegű, de alapvetően a magyar konyhából merítenek, némi mediterrán beütéssel, lazábbra, könnyedebbre hangolva az ízeket. Egyebekben a főételek 2500-3000 Ft körül jellemzőek. Átlagos adagok, szép tálalás. Nyáron terasz üzemel, kis játszótér is van, sok kisgyerekes család is jár ide. A belső tér kellemes, pezsgő, nekem egy kicsit nyüzsgő, zajos volt a sok vendég miatt. A pincérek igen kedvesek, barátságosak, a kiszolgálás pörgős, de mégsem személytelen. Szüleim is megszálltak már a szomszédos szállodában, ők is elégedettek voltak a Drót Bisztró konyhájával, többször is ettek itt.
2019. március 16.egyedül járt itt 55 A Desszertem névre hallgató cukrászda a belvárosban, a Miskolci Színház mellett található, a belső parkos részből nyílik. Tavaly márciusban a nyitást követően nem sokkal jártam itt először, s azonnal egyértelmű volt, hogy itt egy csúcsintézménnyel állunk szemben, így az sem volt kérdéses, hogy legközelebb Miskolcon járva is vétek lenne kihagyni ezt az élményt.
A "legközelebb" esetemben egy évet jelentett, de újra eljöttem, és ismét nem csalódtam, sőt! A sütemények valódi élményszámba mennek, az azóta már sajnos megszűnt budai Zazzihoz tudnám mérni azt a színvonalat és minőséget, amit a Desszertem képvisel. Első alkalommal egy fehércsokis áfonyás mousse süteményt, másodjára a mangó-passió mousse-t kóstoltam (690 Ft), kitűnő, párját ritkító, felső kategóriás finomság mindkettő. A kínálat igen sokszínű, és idényenként változik, megtartva a repertoárban néhány közönség-kedvencet, például a sóskaramella mousse-t vagy az Operát. A desszertek leginkább francia stílusúak, a többféle gyümölcsös mousse mellett tarte-ok, eclair-ek, piték is vannak. 1-1 süteményben több textúra, több íz harmonikus kombinációja jelenik meg. A felhasznált gyümölcsök esetében az évszaknak megfelelő idénygyümölcsökből próbálnak válogatni. A kávé Don Cortez márkájú frissen őrölt, 100% Arabica, az eszpresszó 400 Ft, a cappuccino 480 Ft. A beltér nagyon kellemes, mint egy provence-i virágoskert, a mosdó igényes, makulátlan tisztaságú, dizájnos. A dicsérő szavakat a személyzet nagy örömmel, de szerényen fogadta.
2019. március 16.barátokkal járt itt 55 Az egykor önálló település, a megyének nevet adó Borsod református temploma. 1950-ben Edelényhez csatolták a települést. A templom a honfoglalás-kori földvár oldalában található, a várdomb déli oldalán, a sáncon kívül helyezkedik el. A földvár mára teljesen megsemmisült, gyakorlatilag egy befüvesített zöld domb benyomását kelti, tetején millenniumi emlékmű.
Az impozáns templom késő barokk stílusban épült 1789-97 között Göhm András tervei alapján. Egy tornya van, amely háromszintes, párkányokkal tagolt, barokk bádog sisakkal fedett. A templomkert kerítéssel körbekerített, a kapu nyitva volt, amelyhez lépcsősor vezet fel. A templomkertben síremlékek állnak: három az északi földvár felé néz, egy pedig a déli oldalon áll. Sajnos ottjártunkkor nem volt nyitva a templom, így csak kívülről lehetett megnézni és körbejárni, pedig a templombelső a leírások szerint szintén figyelemre méltó. A templom eredeti famennyezete száz táblából áll, kékre és rózsaszínre festett. A két tájképes mellvédű karzat, valamint a faragott és festett szószék is különleges.
2019. március 16.egyedül járt itt 45 Miskolc felé utazva itt álltam meg egy rövid pihenőre az M3-as autópálya mellett. A MOL benzinkút shopja, a Fresh Corner, ami egy jobbacska útmenti büfének is beillik. Kávét két módon is beszerezhetünk, vagy magunknak elkészíthetjük és ízesíthetjük az önkiszolgáló kávéautomatában, vagy megrendelhetjük a pultban is, ahol a barista frissen készíti el részünkre.
Talán 50 Ft volt az eltérés, de számomra meggyőzőbb volt a pultos hölgy által készített, ami ráadásul nem papírpohárban, hanem rendes porceláncsészében, kistányérral érkezett és mellé még egy csomagolt karamellás keksz is járt. Eszpresszó 399 Ft, a cappuccino 550 Ft. Sokszínű volt a péksütik kínálata, a szendvicsek is jól néztek ki, frissek voltak (799 Ft-tól). A desszertek terén Szamos sütiket tartanak. 399 Ft-ért többféle hot dog kapható. Márciusban az egész hónapra meghosszabbított nőnap keretében a latte és egy Szamos Isler együtt 699 Ft-ba kerül. A kiszolgálás barátságos, de a pultnál elég nagy volt a tumultus. Nem érkezési sorrendben szolgálták ki a vevőket, hanem az került először sorra, aki jobban tolakodott, esetünkben egy nagyhangú orosz csapat. A mellékhelyiség belülről közelíthető meg, ingyenes, új állapotú, de a tisztaság mondhatni fejleszthető, kellemetlen szag volt.
2019. március 16.egyedül járt itt 45 Barátságos kis cukrászda a Corvin Plaza melletti utcában, eléggé eldugott helyen található, a nyitva tartási ideje pedig inkább azok számára teszi elérhetővé, akik a környéken dolgoznak és reggel munka előtt vagy ebédidőben ki tudnak "ugrani", vagy olyan környéken lakók, akik nem dolgoznak, ugyanis 17 órakor már zárnak.
Ha jól tudom, 2018 őszén nyitottak. Mivel pici a hely, ezért meglehetősen szűkös, inkább elviteles helyként alkalmas. A Karácsonyra készülvén bejgli rendelést lehetett leadni előzetesen, s hogy ne zsákbamacskát kelljen vásárolni, így a bejglikből az érdeklődők kóstolhattak is. Nekem a meggyes-mákos és a diós is bejött, de egyik sem volt átütő, a tésztáján kellene még mindenképpen dolgozni szerintem, és a töltelék is lehetne karakteresebb. A gyerekeknek vittem 2 csomag kekszet, elfogyott, de annyira nem voltak tőle beájulva. A kiszolgálás viszont párját ritkítóan készséges, kedves volt.
2019. március 16.egyedül járt itt 55 Kifejezetten jó hangulatú, barátságos, nem mellesleg kitűnő minőségű kávélelőhely a Hold utcai piac földszintjén, ha jól lőttem be, a korábbi olasz cukrászda helyét vették át. Mindig 2 kávé van a "csapon", vagyis a darálóban, ezek közül lehet választani, hogy világosabb újhullámos vagy inkább a tradicionális sötétebb pörkölést kedveli az ember (én amúgy ez utóbbit inkább).
Costa Rica, Columbia, Guatemala, Kenya, Etiópia, Salvador válogatott kávéit nemcsak helyben kortyolhatjuk, de otthoni elkészítésre is árusítanak zacskósan, sőt filteres kávéjuk is van. Helyben csinos kis porcelán csészében érkezett a forró ital, az elviteles poharuk környezetbarát, újrahasznosított. Nagyon kedves, közvetlen, barátságos kiszolgálás és hangulat. Itt simán leülnek egymás mellé, egy asztalhoz idegenek is. A kis hűtőben némi kézműves sütit is látni véltem.
2019. március 16.barátokkal járt itt 35 Évek óta változatlan formában működő söröző a fő utcán, amely belül jobban néz ki, mint amire a külső portál alapján számítani lehetett. Talán az egyik legolcsóbb ivó a belvárosban. A név és Miskolc kötelez alapon Borsodi söröket tartanak, a csapolt Borsodi korsója mindössze 270 Ft (mondjuk szerény véleményem szerint olyan is, nekem nem kéne.
. . ). A sörön túl is kommersz italkínálat, Fütyülős pálinkák, Unicum,sörben kb. a Staropramen itt a csúcs. Kézműves söröket nem láttam, vélhetően erre itt nemigen mutatkozik igény, ők az olcsó italokra pozicionálták be magukat. Vasárnap kivételével minden nap éjfélig tartanak nyitva, így késő este is be lehet még ugrani. Korrekt, barátságos kiszolgálás. Engem a beltér a bajor sörözőkre emlékeztetett, sötétbarna faborítású falak, masszív asztalok, sok asztallal, a falakon régi képek. Ez azon sörözők közé tartozik a városban, ahová az idősebbek, középkorosztály is szívesen betér, nemcsak tizenévesekkel és egyetemistákkal van tele (vannak ilyen helyek is a városban). Ételekről nem tudok nyilatkozni, nem láttam senkit enni.
2019. március 16.barátokkal járt itt 35 Edelény Borsod megyében közel 10 ezer lakosú kisváros, évtizedeken át járási székhely, a rendszerváltozást követően kistérségi központ. Mindezt azért tartottam érdemesnek megemlíteni bevezetésként, hogy ennek ellenére vendéglátó egységekben, éttermekben egyáltalán nem bővelkedik, s ami akadt, azok közül is több zárva tartott.
A Diána Cukrászda az egyetlen cukrászdának tűnt a városban, a google kereső sem mutatott mást, és a helyiek sem tudtak egyebet említeni. A Diánát viszont Roland-Ramada néven is megtaláltam az interneten, de mint kiderült, ez a szintén ide bejegyzett cukrászüzemük neve a tulajdonos Roland keresztnevéből, szóval voltaképpen ugyanarról a cégről van szó. A helyiek körében népszerűnek tűnt, folyamatosan érkeztek vendégek, elvitelre 6-8-10 süteményeket vittek, de helyben is fogyasztottak, az 5-6 asztalnál folyamatosan jöttek-mentek a vendégek. Többen előre megrendelt egész tortát vittek el. Fagylaltot csak később fognak árusítani. A pultban jó tucatnyi sütemény sorakozott, elég jól fogyott a többség, de a megüresedett helyekre még hoztak újabb tálcával az üvegpultba. A sütik olcsók, 220 és 250 Ft-os szeletárak vannak, sőt a hagyományos krémes csupán 140 Ft. Fősodratú, jól ismert, de ránézésre házias-kisüzemi jellegű szeletek készülnek, egy-két érdekességgel, rendszerint kockaformára vágva. Charlotte szelet, madártej kocka, habos mákos, gesztenye kocka, karamella szelet, mignon, Rigó Jancsi példaképpen. Természetesen nem prémium kategóriás alapanyagokból dolgoznak. Gyümölcsös süteményeket nem láttam. Sokféle ízesített forró csokit is tartanak 450 Ft egy nagy csészével, tejszínhabbal, csokiöntettel. A Pure márkájú filteres teák 250 Ft-ba kerülnek. Hagyományos pörkölésű Laurini kávét tartanak, az eszpresszó 250 Ft-ba kerül. A Rákóczi túrós jellegtelen volt, számomra túlságosan édes, a túró nem dominált benne. A mosdó kulcsát a pultból kell elkérni, tágas, tiszta, szép állapotú.
2019. március 15.egyedül járt itt 35 Felsőzsolca kb. 6000 lakosú kisváros Miskolc határában. Nem megbántva a zsolcaiakat, azt kell mondjam, hogy egy minden szempontból érdektelen település, ahol egyetlen cukrászdát találtam a városhatár szélén, közvetlenül a buszmegállónál, amely szerencsére nyitva is volt.
A meglehetősen szűkös kínálat házias, hagyományos süteményekből áll, összesen talán 8 féle süti, valamint somlói galuska (350 Ft, elviteles műanyag tálban). Mézes zserbó, oroszkrém torta, tiramisu kocka, Fekete-erdő torta, példaképpen. Az árak kifejezetten barátságosak, a sütik szelete többségében 200 Ft-ba került, a Rákóczi túrós 300 Ft. Egy karamella szeletet választottam. Nem volt rossz, de mély nyomokat nem hagyott bennem. Sima, egyszerű piskóta jó állagú, friss, könnyű, a krém azonban jellegtelen. Nyáron tartanak fagylaltot is, de márciusban még korai lenne.
2019. március 15.barátokkal járt itt 55 Rudabányán 1997-ben jártam először egy ásványgyűjtő tábor keretében. Azóta többször is megfordultam itt, a szívem visszahúz, pedig a kis település már csak halovány emléke egykori önmagának. A főút mellett lévő múzeum eme dicső múltnak állít emléket.
A múzeum 3 részből áll, a főépületben a helyi bányászat és a bánya története, a vasérctermelés bemutatása a fő irányvonal, az épület mögött egy mesterséges bányavágatot alakítottak ki csillékkel, bányagépekkel, míg a Földvári Aladár kiállítóteremben egy ásványtani kiállítás látható, amely nemcsak Rudabánya csodálatos ásványképződményeit mutatja be, hanem a többi jelentősebb hazai lelőhelyet és ásványait is. A felnőtt belépő 600 Ft, a fotójegy 1000 Ft, de [moderálva - a szerk. ] kuponnal ingyenes volt nekem. Ez a múzeum véleményem szerint a gyűjtőknek, a geológia és mineralógia, a bányászat, illetve Rudabánya története iránt érdeklődőknek lehet érdekes. Nem interaktív, nincsenek extra elfoglaltságok a gyerekek részére. A bánya - amely már évek óta felhagyott - legszebb részén, a tó körül tanösvény és kilátó került kialakításra, innen kb. 2 km-re Szuhogy felé található.