Gyémánt 500
2019. január 1.egyedül járt itt 15Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Crux értékelését elolvasva egy kicsit jobban érzem magam én is. Nem 1-2 étteremben fordultam már meg életemben, ezen belül az Árkád Bevásárlóközpont vendéglátó egységeinek többségét is kipróbáltam már. Az alsó szinten a többi gyorskajáldától némiképp elkülönülve, azokkal szemben, kissé szeparáltan helyezkedik el.
Aki elvitelre kéri az ételt, az a pultnál kell álldogáljon, aki helyben leülve - saját asztalaik vannak beljebb - szeretne enni, azt elvileg a megállítótáblánál a személyzet felkarolja és asztalhoz kíséri, mint egy valamirevaló étteremben. Nos, itt nem. Az egyik pultos lány kiszolgált, a másik telefont nyomkodott, többen úgy tűnt, vannak a háttérben is. Mivel meg sem szólítottak, rám se néztek, azután sem, hogy a másik vendéggel végeztek, és nm jött újabb, én sem vártam tovább, egyelőre a véleményem enni. Értékelhetetlen. A többi plázás Guru tapasztalatok alapján tudni, hogy az étlapon könnyed, trendi étkek szerepelnek: wraps, saláták, tortillák, szendvicsek, vegyes tálak pl. csirkeszárnyas, mexikói, olasz, görög, átlagosnál magasabb árfekvésben, mindemellett gyengébb, legfeljebb átlagos minőségben. Leírva jobban hangzik minden, mint a valóságban.
2018. december 31.a párjával járt itt 55 A férjem fedezte fel ezeket a különleges képződményeket a világhálón, és egy egész napos kirándulás keretében jártunk be több helyszínt is a Bükkalján. A pontos helyszíneket a geocaching oldalon írták le a legjobban, de GPS nélkül nem volt könnyű minden kaptárkövet megtalálni.
A Cserépváralja környéki kaptárkövek szétszórtan, többek között a Mangó-tetőn, Nagykúpnál, Furgál-völgyben, Csordás-völgyben helyezkednek el erdős-dombos tájban, valamint egy szőlősön is átvágtunk a köveket keresve. Kellemes túrázós hely, a legnagyobb kaptárköveknél találkoztunk más túrázókkal, egy diákcsoporttal is, de voltak olyanok is, ahol rajtunk kívül nem akadt más látogató. Kiváló fotótéma is, ha a fényviszonyok éppen kedvezőek. A kaptárkövek eredete, keletkezése és kora, valamint a funkciójuk is erősen vitatott, egyelőre nem bizonyított. Az biztos, hogy a kőzet miocén kori vulkáni riolittufa. A sziklafülkéket emberi kéz alkotta. A fülkék általában 60 cm magasak, mélységük és szélességük 25-30 cm. A régészeti feltárások arra utalnak, hogy a fülkéknek eredetileg fedelük, ajtajuk is volt, talán fából? A régészeti leletek arra utalnak, hogy az Árpád-korban már használatban voltak, továbbá az első generációs kaptárkövek a hun-szarmata korban keletkezhettek az 5. században. Nagy érdekes, különleges, kicsit misztikus kirándulóhely, sok kérdőjellel.
2018. december 30.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az elmúlt években úgy 1-2 évvel ezelőttig rendre a legjobb fővárosi éttermek között tartották számon, mindig fel-felbukkant a nevük a toplistákon, de mostanában kevesebbet hallottam róluk, bár a helyszín, a berendezés, az irányvonal a konyhájukban mit sem változott. Talán nem "marketingelik", nem futtatják annyira a helyet?
Igazából nem tudom, de nem is ez a lényeg. Én már régóta szerettem volna ide eljönni, úgymond várólistás volt nálam, de most sikerült rá sort keríteni. Helyszín a Fővám téri Nagycsarnok mögötti Csarnok tér. A télen is üzemelő teraszon boroshordók mutatják a bejárat felé vezető utat. Túl sok időm nem volt, a munkahelyem két telephelye közötti jövés-menésben tértem be, így csak egy fogásra volt időm. A rövid, de izgalmas étlapot és a táblás ajánlatot átfutva egyértelműen a desszertek keltették fel az érdeklődésemet. A szívélyes és profinak tűnő pincérrel egyeztetve a tonkababos csokoládé mousse-t választottam, amely mind küllemét, mind ízvilágát és össz-harmóniáját tekintve teljesen meggyőző volt. Jól passzolt mellé az almafröccs. Az árfekvés meglehetősen magas (főételek jellemzően 3-5 ezer Ft között), a desszertek árai is 1000 Ft felettiek, melyre még rátevődik 12% kötelező szervizdíj. Másutt ennyiből meg lehet ebédelni a környéken, igaz nem ilyen színvonalon. A borkínálat meggyőző, közel 100 féle magyar bort tartanak, a választékot folyamatosan újítják, frissítik meg. Minden tekintetben tetszetős, igényes étterem, szívesen ennék itt máskor is.
2018. december 30.egyedül járt itt 55 Évekig bezártan állt az egykori Beckett's ír söröző a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. Aztán az idei évben valami történt, ezek szerint rendeződtek a tulajdonosi vagy bérlői viszonyok és egy vadonatúj hely nyílt meg, az I55 amerikai bár és BBQ étterem. Az I55 avagy Interstate 55 autópálya észak-dél irányban szeli át az Egyesült Államokat, innen a névadás.
Barbecue ételeken kívül burgerek, pizza, steak-ek szerepelnek az étlapon. Ha a legjobb ár-érték arányt akarjuk elcsípni, akkor az ebédmenüre érdemes rástartolni, amely hétköznapokon délután 14 óráig érhető el, 2 vagy 3 fogásos. Ha nem emellett döntünk, akkor ezen idősávban egy pizza ebédmenüt is kínálnak, 5 féle deep dish pizza közül lehet választani 1490 Ft-ért, sült krumplival vagy salátával. Vastag tésztás kerek pizzát sütnek, Chicago-i stílusban. A 2 fogásos ebédmenü csészényi levest és kiadós húsos főételt tartalmazott, sütőtök krémleves pirított tökmaggal, valamint töltött rántott hústekercs tört burgonyával. A leves az én ízlésemnek egy kissé édeskés volt, de a harmónia összejött. A főételt nem is bírtam megenni, olyan sok volt, de teljesen rendben volt, ízletes, jó minőségű alapanyagokból készült. Így a desszertre sem maradt már kapacitásom. A kiszolgálás gyors, kedves, bár igaz, nem kellett a személyzetnek tömeggel megbirkóznia. Az étterem tágas, szinteltolásos, a berendezésben mindenféle tipikus amerikai bisztró dekorációk uralkodnak, plakátok, reklám feliratok. A tisztaságra az egész étteremben, beleértve a szépen felújított mosdókat is különös figyelmet fordítanak. Összességében pozitív benyomásom volt. Bár határeset a pontszám 4 és 5 között, de ezúttal felfelé kerekítettem. Bankkártyával lehet fizetni, kötelező szervizdíj 10% (a menüre is felszámolták).
2018. december 30.egyedül járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez a kínai étterem valamikor a rendszerváltás éveiben nyílt, az egyik első fecskeként. Akkoriban egy kifejezetten igényes, elegáns és népszerű klasszikus kínai étterem volt, festett virág- és madármintákkal dúsan díszített bútorokkal és üvegekkel, kerek forgatható asztalokkal, a szüleimmel, az ő barátaikkal többször is megfordultunk itt, esemény számba mentek ezek a nagy közös ebédek-vacsorák, sok klassz fogást végigettünk itt.
Sajnos a mostani kép elég szomorú. Egy átlagos kínai gyorsbüfé szintjére süllyedtek, 12 egy tucat, sőt azon belül is a gyengébbek közé sorolhatóak. A pultban az egyen generál-szószos csirkés-mártásos ál-kínai népkajáltató fogások. Szomorú, kár érte. Persze a nagy többség elvitelre vásárol, nincs is fűtés benn. Az ételek egy része nem friss, állott, száraz. Unott, érdektelen, gépies kiszolgálás, nulla kommunikáció. Főételek 770 Ft-os egységáron, köret 150-250 Ft, babcsíra saláta (elég kis adag) 350 Ft. A csomagolásért viszont nem számoltak fel plusz költséget, ahogy a blokkon elnéztem otthon. 2 nagy adag főétel, 2 köret, 2 saláta összesen 2640 Ft volt. Kifelé menet felfigyeltem rá, hogy a régi bejárat mögött a háttérben megbújik a régi szép nagy étterem. Látom, mozgás is van benn, kínai családok. Úgy tűnik, egyfajta külvilágtól elzárt, csak számukra fenntartott helyként mégis tovább működik. Ők nyilván nem a "kicit-cipos-cirket" eszik odabenn. Talán a kínai kolónia tagjai többet is tudnának mesélni.
2018. december 30.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Központi helyen működő, nagy alapterületű török étterem a Blaha Lujza térnél, éjszakába nyúló hosszú nyitvatartási idővel. Jártam már itt korábban is egyik éjszakai portyánk során, de azt nem sikerült fotókkal dokumentálni. Az étteremnek nyáron kiülős terasza is működik.
A közelmúltban felújították, így a belső tér nem lepusztult egyáltalán (ellentétben jó pár budapesti török étkezdével). Az étel felhozatal igen széles, a kínálatot az üveg mögötti látványpultban lehet feltérképezni. A klasszikus döner-kebab-falafel-baklava vonalon túlmutatva zöldséges-húsos egytálételek is találhatóak, valamint keleti stílusú saláták. A sült tejberizst is vagy 5 verzióban készítik, az alap ugyanaz, de lehet kérni fahéjjal, lekvárral, kakaóval is. Én egy fahéjas csillaggal díszített rizst kértem elvitelre (550 Ft). Kiadós volt, ízre éppen olyan, amilyen kell. A személyzet vegyesen magyar és török, kedvesek, barátságosak, elegendő létszámban álltak rendelkezésre. Legközelebb valamelyik zöldséges ételüket tervezem kipróbálni.
2018. december 30.egyedül járt itt 45 A Blaha Lujza tér vonzáskörzetében, a népszerű bulinegyedben sok éve működő vendéglő az Akácfa utca és a Dohány utca sarkán. Bár az amúgy meglehetősen hosszú étlapon valóban szerepelnek bajor-sváb ételek is, de az ismert magyar klasszikusok is mind megtalálhatóak, ami a környéken felbukkanó sok külföldire tekintettel egyáltalán nem meglepő.
De nemcsak külföldiek, hanem magyarok is járnak ide, napközben inkább az idősebb korosztály, esténként pedig a fiatal társaságok, ilyenkor érdemes asztalt foglalni. A beltér a 70-es éveket idézi, amúgy faburkolatos-boxos kialakítású. A levesek 1000 Ft körül, a főételek 2000 Ft-tól indulnak. Hagyományos, hús-centrikus fogások, ez a fő irányvonal. Reggeliket, sörkorcsolyákat is készítenek. Paulanert és Pilsner Urquell-t csapolnak, az üveges sörkínálatban a Dreher család szerepel, kézműves sörökre nem emlékszem. Az étteremben nagyon hideg volt, ezt az egyik idősebb vendég is szóvá tette, a pincér azt mondta, sajnos nem tudják orvosolni, mivel a társasház központi fűtésére vannak ő is rácsatlakozva. Azért megjegyzem, hogy nagyobb beruházással (jobb szigetelés, ablakcsere, klíma) azért ez is orvosolható lenne, kérdés, a tulajdonosok akarnak-e ilyesmibe beleinvesztálni. Az étlapon a véleményem szerint legjobb ár-érték arányú fogás a "kis" Wiener Schnitzel körettel együtt mindössze 1500 Ft-ért. A húst 10 dkg-osnak írták az étlapon, de a fotók alapján el lehet dönteni, szerintem az enyém ennél jóval nagyobbra sikerült. Persze vékonyra volt klopfolva, de így is szinte lelógott a tányérról. Ha kevésbé vékonyra nyújtották volna, akkor a túlságosan vékony részek nem lettek volna kiszáradva. Szóval egy kis odafigyeléssel lehetett volna még jobb a hús. A káposztasaláta házias jellegű, kellemes, kiadós adag, nem durvára vágott (380 Ft). A személyzet minden tagja udvarias, különösen figyelmes, készséges volt. A rostos gyümölcsleveket decire kimérve árusítják (3 dl 420 Ft). Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyával lehet fizetni. Ebédmenüt nem kínálnak.
2018. december 30.egyedül járt itt 45 A 7. kerületi önkormányzat remek kezdeményezése a környéken élő kisgyerekes szülők - nevével ellentétben természetesen nemcsak anyukák - számára. A blokkon "Családbarát város szociális szövetkezet" név olvasható. Az ajtón belépve a cipőket le kell venni, és a ládafiókból benti papucsot választhatunk magunknak a megfelelő méretben.
A kabátokat a közös fogasra lehet felakasztani. A belső tér több mint felét a játszósarok foglalja el, van itt babakonyha, babzsák-fotel, plüssállatok, sokféle játék a legifjabbaknak, kb. 3-4 éves korig. Közben a felnőttek akár a fotelekben vagy a vintage stílusú asztaloknál telepedhetnek le egy italra, ételre. Ebédidőben 2 fogásos menüt kínálnak 1350 Ft-ért (leves, főétel). Ottjártamkor zöldborsó krémleves és grill zöldségek voltak 3 féle mártogatóssal. Az ételek langyosan érkeztek, amúgy előre el voltak készítve és mikróban melegítették meg őket. A fűszerezés, elkészítés egyébként jó, kellemes. Egészséges, könnyed fogások. A személyzet amatőr, de kedves fiatal lányokból áll, akik kissé feledékenyek. Simán elfelejtették a rendelést kihozni, mert egy másik asztalhoz már kivitték (összesen 2 asztalnál voltunk vendégek. . . ). Többféle házias desszertet láttam a pultban, banános-csokis pudingot, csokitortát, brownie-t, 600-700 Ft körüli árfekvésben. Kávét, forró csokit, szörpöt lehet inni. A légkör, a hangulat nyugis, békés, barátságos, jó érzés tölti el itt az embert. Ha lennének ilyen korú kisgyerekeim, szívesen elhoznám őket ide. A faliújságon olvastam, hogy többféle programot is szoktak szervezni a "célcsoport" számára. A mosdó mindenféle kellékkel felszerelt a kisbabások számára (pelenkázó, nedves törlő, tartalék pelenka).
2018. december 30.egyedül járt itt 45 A 13. kerület angyalföldi részén található barátságos cukrászda és kávézó új építésű társasház utcaszintjén, az Angyalföldi Láng Sportközpont közelében. A környéken ingyenesen lehet parkolni. Barátságos, kis alapterületű beltér, mindössze 3 asztalkával. A tulajdonos maga szolgál ki a pult mögött.
Mint megtudtam, a sütemények nem itt készülnek, több helyről szerzi be, előzetes kipróbálás és személyes tesztelés alapján. A sütemények többsége az egészséges - trendi vonalat követi: paleo és mentes sütemények. Ezek 690 Ft-os egységárban kaphatóak, míg a hagyományos sütemények, tortaszeletek 500 Ft körüli áron kaphatóak. Csomagoltan árusítanak sós és édes aprósütiket 3000 Ft feletti kiló áron. Kisebb dilemma után a karamellás paelo tortát választottam (690 Ft), bár a Bailey-es diótorta - szintén paleo - is szimpatikus volt. A tésztában liszt ill. vaj/margarin helyett kókuszliszt és kókuszzsír a jellemző összetevő, amelynek kiérezni a kókuszos alapízét a sütiben. Nem volt rossz az összhatás, de nem is kiugró, és már egy kicsit állott volt a tészta, biztosan nem friss sütés. Többféle ízesített forró csokit is kapni (490 Ft), valamint amerikai palacsintát (790 Ft). Hagyományos pörkölésű Café Retró névre hallgató kávét főznek (a cappuccino 420 Ft), hát, ez sem volt kimagasló. Minden összevetve nem rossz hely, a légkör és a kiszolgálás kellemes, de a termékfronton nem sikerült átütő erőt felmutatni, sem ételekben, sem italokban. Bankkártyával lehet fizetni. Nyáron fagylaltot árusítanak, a környéken elég nagy sikerrel, és a fagyiknál is a mentes fajták a népszerűek, mint megtudtam.
2018. december 28.egyedül járt itt 45 Vadonatúj újhullámos kávézó a Westend - Nyugati közelében. Az újlipótvárosi facebook csoportban olvastam róluk, egyébiránt a nyitást nem igazán reklámozták. A világhálón való rákeresés sem hozott sok eredményt, csak egy kávés blogon találtam róluk némi - szűkszavú - információt.
"Fekete", "fehér" és filteres kávéféléket, valamint hagyományos teákat, chai lattét és forró csokoládét lehet náluk inni. Az ételkínálat ottjártamkor szegényes volt, elvileg tartanak vagy fognak majd tartani kencéket (900 Ft) és némi házisüteményt, de ottjártamkor be kellett érni a csokoládés kesszel (400 Ft), mézeskaláccsal és croissant-nal. A kávé árazása átlag feletti, még belvárosi léptékekben is. A cortado minőségre, elkészítésre, összhatásra kitűnő volt (600 Ft). Vizet önkiszolgáló rendszerben lehet magunknak tölteni, a kávé ízesítésére szintén a közös pulton bekészített cukor és édesítő szolgál, már aki szokta a kávét édesíteni, én nem. Az 5 szívecske a kávénak szól, az ételfrontot nem tudtam értékelni így. A berendezés minimalista, skandináv, egyszerű szögletes fenyőbútorok. A lépcső mögött egy különterem került kialakításra. Nekem összességében egy kissé élettelennek tűnt még az egész, de majd biztos alakul. Megjegyzem még, hogy a pár utcával feljebb található kávézó [moderálva - a szerk. ] elég hasonszőrű - ugyanilyen hangulatú - kávézó volt a számomra, úgy látszik, most ez a trend.