Gyémánt 500
2019. augusztus 3.egyedül járt itt 55 A Panificio pékség tulajdonosának új dobása ez az olasz étterem a II. kerületben, Pesthidegkúton. Szép régi villaépület, csinosan felújítva. A belső rész rusztikus, érezhető a toszkán-észak-olasz hangulat, de csak finoman, visszafogottan. Az épület mögötti hátsó kert és terasz kifejezetten hangulatos.
Itt található a vendégek részére kialakított parkoló is, kár hogy nincs hely, még nagyobb kár, hogy ez csak akkor derült ki, mire beküzdöttem magam az épület melletti kis behajtóösvényen. Pedig az egyik pincér- vagy konyháslány ott ült az épület szélén, akár szólhatott is volna, ha nem hagyta volna hidegen a szituáció. No, mindegy, nem annyira jó indítás, de ennyitől még nem írtam le őket. A folytatás sokkal jobb, szimpatikus a személyzet, mindkét pincérfiú és a pizzákat sütő szakács is. A pizza a kemencében és a nyitott pultnál afféle látványkonyhában készül. Egyáltalán nincs ételszag. Nemkülönben vonzó az étlap, amelyen klasszikus olasz fogások találhatóak, nem túl hosszas felsorolásban. 3 leves, 6 előétel, 4 saláta grillhús feltétekkel (csirke, garnéla, bélszín), házi tészták (2-4000 Ft), a főételek (3-10. 000 Ft) között halak is, 32, illetve 28 cm-es pizzák (2500-3500 Ft között). A főételek egy részéből és a tésztákból lehet kis adagot is kérni. Kezdésként Crostini válogatást kértem, pirított kenyerek - természetesen a kitűnő Panificio minőség - fokhagymás-olívás, szardellás és fűszeres krémsajtos (1890 Ft), majd egy kis adag Carnoara spagetti, természetesen az al dente állagú tészta itt is házi készítésű (1813/2590 Ft), jó a tejszínes szósz, minőségi a sonka, de valóban nem nagy az adag. Az italokat én drágállottam, az epres Csupaszörp 850 Ft (5 dl), a limonádék ára is ezres fölött. A konyha elég gyors, nem kellett sokat várni az ételekre. 10% kötelező szervizdíjat számolnak fel, összességében nem olcsó hely. Simán el lehet költeni egy ebédre vagy vacsorára 10ezer Ft-ot vagy akár felett is, pláne ha az extrább fogások közül válogatunk: fekete kagyló, lazac, bélszín.
2019. augusztus 3.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Régóta működő, magyaros konyhát vivő nagy étterem, rengeteg asztallal a Ferenciek terén, amelyet egyértelműen abba a kategóriába tudok besorolni, akik a külföldi turistákra, azon belül is szervezett csoportokra fókuszálnak és a magyaros "sláger" ételeket készítik. Esténként élő cigányzene, kitelepülős terasz.
A kapuban "becsalogató" pincér ajánlgatja a külföldieknek az éttermet. Szóval nem éppen azén zsánerem. Úgy tűnik, a külföldiek mellett mégis elkezdtek érdeklődni a magyar vendégek iránt is, ugyanis a facebook szponzorált hirdetések között jött fel, hogy kínálnak hétköznap ebéd menüt. Ez egyébként nincs kiírva vagy reklámozva az étteremnél, de a pincéreknél célzottan rákérdezve nem titkolták és el is mondták, hogy a hét további napjaira milyen menüt terveznek. A 2 fogásos menü üdítővel (0,33 l dobozos szénsavas Cola termék) vagy vízzel és 13%-os szervizdíjjal együtt 2700 Ft, ami itt a környéken sem számít versenyképes menüárnak, de úgy gondoltam, egyszer belefér, ennél többet - a normál étlap áraival kalkulálva - meg végképp nem szántam volna rá. A beltér hatalmas, 2 szintes, befelé is hosszan folytatódik az asztalok sora. Nagyon magyaros, rusztikus berendezés, fagerendák, piros kockás terítő, muskátli az asztalon, lelógó pirospaprika és hagymafüzérek. A hatalmas LED monitoron attraktív fotók az ételekről. A nagy adagos fatálas ételek a legnépszerűbbek: csülök, cigánypecsenye, sültek. A leveseket piros zománcos lábasban, a serpenyős ételeket szintén zománcos kislábasban tálalják. A körítés és a dekor tehát nagyon is ott van, ugyanakkor az ételek elkészítése meglehetősen középszerű, nagyüzemi, átlagos. Olcsó, nem minőségi alapanyaghasználat. A menü csészés karalábéleves tejföllel; egész kellemes, bár nem szeretem a karalábét, de ez nem volt rossz, a karalábé nem volt fás. Főétel: Stefánia vagdalt főtt tojással a közepén, tört burgonya. Unalmas, íztelen, szárazkás-fojtós krumpli, a Stefániát meg tudjuk, miből készítik a konyhán, hát, tényleg nem volt valami jó a paprika csak megszínezni, de feldobni, megízesíteni nemigen tudta a húst. Méretre zónaadag, közel sem akkora, mint amiket az étlapon látni. A mosdó kissé avítt, a mosdószekrény ajtaja nem zárható, a szemetesből folyik ki a papír. WC papír kifogyott. A személyzet udvarias volt, a konyha - legalábbis a menü esetében - gyors.
2019. augusztus 3.egyedül járt itt 45 Frissen préselt gyümölcsökből és zöldségekből készült egészséges leveket kínáló lébár a Margit híd pesti hídfőjénél, a Jászai Mari téren. A dekoráció gyümölcsökből és zöld növényekből áll. A kombinációk előre ki lettek találva, átláthatóan bemutatásra kerülnek a színes szórólapon az egyes összetevők (kb.
300 Ft/dl). 3 és 5 dl-es kiszerelésben kaphatóak, ilyen poharak vannak, A komplex italok számomra újdonságot jelentettek a hasonló lébárok kínálatához képest, ezekben ugyanis a gyümölcsök mellett mandulatej, zab, protein, mogyoróvaj is lehet. Én a "Ragyogás" fantázianevűnek szavaztam bizalmat (990 Ft), amelyben alma, banán, mogyoróvaj, protein, fahéj, banán, avokádó található, tehát egy elég komplex, dús, tartalmas turmix. Frissen, friss alapanyagokból készül minden, cukor és tartósítószerek hozzáadása nélkül. Ha az ember nem tudja frissen elfogyasztani, mindenképpen hűtőben kell tárolni, de így is érdemes 24 órán belül meginni. Sajnos zárható palackjuk nincs, csak fedeles pohár, de lehet vinni saját palackot is. Szimpatikus, barátságos pultoslány, nem ő a tulajdonos.
2019. augusztus 3.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Mivel a gyerekeim nagyon szeretik a sushit, gondoltam, érdemes célzottan felmérni a főváros lehetőségeit sushi-ügyben, hogyha családilag elindulnánk valahová enni, akkor legyen már a tarsolyunkban néhány biztos cím. Ennek kapcsán jutottam el a 19.
kerületi La Guna Sushi étterembe, amellyel kapcsolatosan tudni érdemes, hogy szintén a kerületben, de az Üllői út másik oldalán - szerintem 1 km-en belüli távolságban - van egy hasonlóképpen La Guna vagy Laguna nevet viselő étterem, de az nem távol-keleti, hanem inkább olasz ételeket, pizzát kínál (a google maps bezavarodott). Tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, számtalan ingyenes parkolási lehetőség a közelben. A főútról jól látható az étterem, könnyű megtalálni. Az étlap mutatós, szép kivitelű, sok színes ételfotóval illusztrált, nagyon hosszú. A beltér modern, tágas, sok asztaluk van, alkalmas nagyobb családi rendezvényekre, vannak hosszú asztalok is. A beltér mellett teraszuk is van. Tisztában vannak vele, hogy nem minden vendég tájékozott a keleti konyhában és a szokásokban, ezért kis útmutatót találunk a pálcikahasználatról is. Árak tekintetében korrekt, némelyik plázás sushi bárnál is olcsóbb. Többféle sushi tál közül lehet válogatni. Egy egyszerű 12 db-os Maki boxot választottam (Fuku box 1490 Ft), amelyben 4 féle töltelék volt: lazac, vörös tonhal, avokádó és sült tojás, 3-3 db mindegyikből. A sushik frissen készültek, de véleményem szerint meglehetősen átlagosak. A nori lap túl vastag, kemény volt, nem lehetett könnyedén elharapni, olyan csócsálós volt, a rizs nem tapadt eléggé, a töltelék a szélső makikból ki volt spórolva. Desszertként grillezett ananászt kértem mézzel (470 Ft). Igaz, hogy ez is olcsó volt, de egy nagy átverés voltaképpen. 3 karika konzerv ananászkarika bedobva egy percre a serpenyőbe, aztán leöntve a mézzel és kész is. Nem egy nagy szakácsmutatvány. . . Palackos Tao teákat kínálnak sokféle ízben, melyeket én is kedvelek, mézes-citromos zöld teát kértem (590 Ft). A konyha gyors, a személyzet igyekvő. Ha erre járunk vagy lakunk, érdemes lehet benézni, de szerintem nem lehet őket a szakma csúcsán emlegetni. Modern, dizájnos, tiszta mellékhelyiség. Kötelező szervizdíj nincs.
Régi vágású presszó a XII. kerületben, néhány villamos megállóra a Déli pályaudvartól. Két jellemző is egyedivé, érdekessé teszik, egyrészt van egy nagyon kellemes, árnyékos terasza, amely saroképület lévén két oldalról veszi körbe a sörözőt.
A kerítés mentén sűrű zöld bokrokat futtattak fel, amely nemcsak kitűnően árnyékol, de egyúttal elszeparálja a vendégeket az utca forgalmától is. A beltér sem hétköznapi, van egy csomó régi - háború előtti - használati eszköz, berendezési tárgy, pl. tárcsázós telefon, az ablak alatt vekkeróra gyűjtemény, fekete-fehér fotók a presszóról, valamint elég egyértelmű revizionista plakátok és térképek. Az árak barátságosak, az italkínálat kommersz. Sopronit és Staroprament csapolnak. Zsindelyes pálinkák, Frittmann és Bocskai borok. A szörpök kínálatában a most divatos bodza mellett málna és jaffa is szerepel, de van házi limonádé is. A kávé hagyományos, sötét pörkölésű, Tschibo, átlagos (eszpresszó 420 Ft). A retró érzést erősíti a kávé mellé adott kockacukor is, amely már szinte teljesen kikopott a vendéglátásból. Érdekességként kínálnak koffeinmentes ginseng és árpa kávét is. Kiszolgálás és fizetés a benti pultnál történik. Elsősorban környékbeli lakos törzsvendégek járnak ide, azon belül is inkább a közép- és idősebb korosztály. Még egy szintén retró élmény: a mosdó az udvarról közelíthető meg, a pincében van, és a kulcsot a pultos hölgytől kell elkérni. Mondjuk, a mosdó sem éppen jelen évezredbeli volt.
2019. augusztus 3.egyedül járt itt 45 Dizájn tekintetében franciás hangulatú bisztró a Városliget viszonylagos közelségében. Romantikus, vintage berendezés, fehér-fáradt rózsaszín-púderszínek dominanciája. Üveges kredenc, macaron-és sütidíszes lámpa, a pici - tényleg nagyon pici -, kodeukált mellékhelyiség is ebben a stílusban kialakított.
A pultban édesek és sósak, újhullámos sütemények (kerek formasüti fazon), többféle quiche (sonkás-spenótos, almás-morzsás, citromos), francia tart, macaron, szendvics, édes és sós péksütik. A kávé finom és árban is rendben van, hagyományos olasz pörkölésű La Messicana, a cappuccino 450 Ft. Az ételárak viszont erősen túlárazottak, nagyjából +80-100% a véleményem szerint reális, ezen a piacon indokolt átlagos árfekvéshez képest. Átlagos méretű macaron 490 Ft, 2 féle volt, csokis és tiramisu, bár a pultos lányok nem tudták megmondani, hogy milyen ízűek. Friss volt, mondjuk kellemes, de semmi páratlan. A quiche-ek 990 Ft-ba kerültek, az egyetlen szenvics mákos mini baguette-ben 1490 Ft. A péksütik - kakaós csiga, croissant - 399 Ft. A lehetőségekhez mérten próbáltak minél több ülőhelyet kialakítani, ezért egy kicsit nyomorgós lett az egész, az asztalok, székek nagyon összeérnek, a mosdóajtót is csak úgy lehetett kinyitni, hogy az ott, előtte ülő vendégnek fel kellett állnia. Van a falnál egy zongora is.
2019. augusztus 2.egyedül járt itt 55 Újhullámos kávézó és szendvicsbár a 11. kerületben, félszuterénban, a Bartók Béla útról lekanyarodó egyik mellékutcában. Elég korán zárnak (papíron 6-kor, de 5 után már eléggé leszűkül az ételkínálat), így csak 2. alkalomra sikerült betérni hozzájuk. A szendvics esetükben bagel, amelyek minden esetben frissen készülnek, 8 féle Metropolisos kreációból (pl.
lazacos, krémsajtos, camembert sajtos, tarjás) vagy a vendég személyes elképzelése alapján is szívesen összeállítják. A világos pörkölésű kávé egy prémium kategóriás ültetvényről érkezett Ruandából, ahol 1400-1800 méteres tengerszint feletti magasságban zajlik a kávétermesztés. Egy eszpresszó 490 Ft. A laktózmentes tej itt nem feláras. Piciny hely, csak 1 asztal van. Mióta a Funzine magazinban volt róluk egy ismertető, azóta eléggé felfokozódott irántuk az érdeklődés. 5 pontos barista.
2019. augusztus 1.egyedül járt itt 55 Különleges hangulatú, a legkifinomultabb igényeket is kiszolgálni képes kínai teázó a Lánchíd budai hídfőjénél. Érdemes a benti részben a nagy központi kiszolgálópultnál helyet foglalni, itt zajlik az élet, mint a sörözőben a bárpultnál. A magyar tulajdonos hölgy szívét-lelkét beleteszi ebbe a kis tea-birodalomba.
Szerintem nincs olyan kérdés, amire ne tudná a választ, és félszavak, bizonytalan célzások alapján is képes a megfelelő teát ajánlani. Szerveznek kifejezetten kóstolós teaszertartásokat, angolul és magyarul is, amikor órákon át teáznak és közben mesélnek, beszélgetnek. Én csak véletlenül csöppentem be ide, és túl sok időm nem is volt, de azért bekapcsolódtam egy angol "eligazításba", így én is gyorsan magamba szippantottam néhány hasznos információt az éppen terítéken lévő teákról. Egy kifejezetten nyári különlegességet kaptam, Iced Matchát (950 Ft/ 3 dl), ami valóban igazán frissítő és hűsítő volt, persze közben nem mulasztottam el néhány további finom teafüves dobozba is beleszippantani és néhány további teába belekortyolni (zöld, fehér, fekete, wolung, puer - ezek a tea-csoportok mind kaphatóak). Némelyik tényleg aranyárban van, a hozzáértők biztosan tudják, hogy miért. Lehet elvitelre is vásárolni teafüvet, továbbá csinos porcelán csészéket és kancsókat is, szintén nem a hétköznapi árkategória. De nézelődni is érdemes csak úgy. A tea mellé házikekszet ropogtathatunk.
2019. augusztus 1.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az Egyetem téren lévő Rum Hotel tetején kialakított különleges bisztró, amelyet nemcsak a szállóvendégek élvezhetnek. Először még csak ebéd- és vacsora lehetőséget kínáltak, de június óta reggelizni is be lehet ide térni. Az ebédnél válaszható az á la carte-on kívül variálható menü ún.
barfood, 3 fogás 8750 Ft + 13,5% szervizdíj, illetve hétvégenként 12-15 óra között brunch van, 3000 Ft körüli ételárak, desszertek 2000 Ft körül. A reggeli svédasztalos, minden nap 7-10 óra között lehet jönni, a 5900 Ft-os ára tartalmazta az italokat, valamint a szervizdíjat is (bár a weboldalon lévő árlap szerint a szervizdíjat pluszban kell fizetni). Bármikor jövünk, érdemes bejelentkezni, mert a szállóvendégek melletti szabad helyek függvényében tudnak külsősöket fogadni. A helyszín egyedülálló és lenyűgöző. Kb. a 7. emelet magasságában vagyunk, csak a templom tornya magasodik fölénk, páratlan a panoráma, balra a Citadella és a Szabadság-hegy jól látszik, alattunk a belváros. Hozzá a beltér, különleges, szőrmével borított székek, sok zöld növény keleti hatású kaspókban. Az ételkínálat választék tekintetében megfelel egy 4 csillagos szálloda éttermének, viszont a tálalás, az elkészítés, az alapanyagok azok, amelyektől még igényesebb lesz az itteni étkezés. És nem utolsó sorban a tisztaság, rendezettség is jó érzést és élményt kelt az emberben. A sajtok, felvágottak, sonkák frissek, mutatósak, semmi sem állott, nem szikkadt. Természetesen folyamatos az utántöltés mindenből. A pékáruk prémium kategóriásak, a fahéjas tekercs kitűnő, a magos kenyerek nemkülönben. A meleg ételekből hagyományos angol reggelit is össze tudunk állítani. Próbáltam nagyjából mindenből keveset kóstolni, de azért mindenre természetesen nem volt kapacitásom. 100%-os alma- és narancslé behűtve bekészítve. A kávé hagyományos pörkölésű, a latte bársonyos-selymes. Precíz, profi, gyors és figyelmes kiszolgálás.
2019. augusztus 1.egyedül járt itt 45 Eredetileg székesfehérvári pizzéria, akik tavaly novemberben bemerészkedtek a fővárosba is, központi helyet, a Bajcsyt választották maguknak, kb. félúton a Nyugati és az Arany János metrómegálló között. Azóta nyitottak Veszprémben is egy pizzériát. Belépve modern, dizájnos, de fiatalos berendezés fogad, az emeleten kis galéria, lenn 4 normál asztal, valamint egy bárasztal van.
A rendelésfelvétel és a fizetés a pultnál történik, majd az elkészült pizzát kihozzák az asztalhoz. Pizzán kívül mást nem is láttam az étlapon, viszont 29 félét készítenek, köztük kuriózumként egy édeset is (nutellával, mogyoróval, mascarponéval). A többi pizzát feltét-gazdagságtól függően kategorizálták 1790-2590 Ft közötti áron. Elvitel esetén 100 Ft-tal olcsóbbak a pizzák, viszont a dobozért 50 Ft-ot kellett fizetni. (bár a szórólap szerint a doboz ajándék, na mindegy. . . )
Kerek, vékony tésztás, nápolyi stílusú pizzát készítenek. A feltétek is részben Olaszországból érkeznek (pl. sonka, sajt, paradicsom, pesto, olívaolaj és olívabogyó), és ha jól, tudom, a liszt is. A pizzákat elektromos kemencében 500 fokon sütik meg, emiatt - és a vékonyságának köszönhetően - nagyon gyorsan, pár perc alatt átsül. Hawaii-t választottam, amelyben a tészta, a sonka és a paradicsom minőségi és finom volt, viszont az ananász bolti konzerv, azon belül is egy elég olcsó fajta. Az étlapon izgalmasnak tűnt a tonhalas-olívás-pisztáciás-bazsalikomos, amelynek zöld pesto az alapja, spenótos-lazacos-fokhagymás, amely tejszínes alapra készül. A személyzet kedves, visszafogott fiatalokból áll. Megjegyzem, hétfőn jártam erre először, és nem voltak nyitva, pedig a facebook oldaluk és a szórólap szerint csak vasárnap lennének zárva.