2016. augusztus 14.barátokkal járt itt 45 Az elmúlt években a Pozsonyi - Katona József utca sarkán a Mocco étterem működött több-kevesebb sikerrel, az idén tavaszi bezárást követően az új tulajdonos egy egészen más koncepciót álmodott meg, ami szintén az evésről-ivásról és kikapcsolódásról szól, de nyomokban sem emlékeztet elődjére.
Az új hely azonnal belopta magát a környékbeliek szívébe, talán azért, mert a Babka egy kicsit olyan, mint maga Újlipótváros: sokszínű, különböző kultúrákra nyitott és befogadó, felszabadult, laza, intellektuális, egy kicsit talán sznob is; mondom ezt úgy, hogy a magam részéről nem vagyok odaadó híve a nagy liberális multi-kulti érzésnek, bár én is jó pár éve itt lakom a kerületben. Késő délután - estefelé rendre megtelnek az asztalok, aki biztosra akar menni, annak érdemes előzetesen asztalt foglalni, de ha ez nem sikerül, akkor a pulttal szembeni ablaknál így is vannak bárszékes helyek, ahol lehet enni-inni. A berendezés eklektikus, olyan, mintha a legutóbbi lomtalanításkor az izgalmasabbnak tűnő tárgyakat mind begyűjtötték volna ide, mondván valamire csak jó lesz. Az étlap rövid, mindössze 1 A4-es lapnyi, spanyol, zsidó, közel-keleti/arab, örmény, török ételekből válogatott. Egyes ételek és italok olykor kifogynak (pl. a 3 féle szörpből bodza nem volt), és az ételek közül néhány szintén nem volt rendelhető. Egyszerű, de kreatív fogások vannak, ám a kiszolgálás ehhez képest meglehetősen lassú, ráérős. Ez nem egy fast food hely, ha kevés az időnk, nem érdemes ide betérni enni. Az ételválasztás részemről nem sikerült a legjobban, egy kicsit mellényúltam - a barátságos pincér legjobb szándéka ellenére - a sabih-hal, ami valójában egy padlizsános-zöldséges pirítós. Ellenben a többiek által kért madridi pacal, a mezze válogatás vagy a minifasírt izgalmas házi savanyúsággal később látva jobban bejött volna nekem is. A kenyér igazán jó minőségű, a Panificio il Basilico-tól hozzák. Árban átlagosnál magasabbnak érzem, mivel az adagok kicsik, 5-6 ezer Ft alatt fejenként nem ússza meg az ember a főétkezést. Összességében kellemes, ám kissé zajos, nem unalmas, nem mindennapi hely a Babka. Nem is étterem, inkább egy frappáns találkozási pont.
2016. augusztus 13., kollégákkal járt itt 55 A Kazinczy utcai Karavánba, az egyik legtrendibb street food udvarba belépve, a bejárattól balra azonnal meglátjuk a vicces nevű jégkrémes és fagyis pultot, amely nevét az angol Popsicle-ből rövidítve kapta. Az egyik tulajdonos már sikerre vitte a szomszédos Ramenkát, a távol-keleti stílusú levesezőt, s ez az új próbálkozás is eléggé nyerőnek tűnik.
Az egyforma, pálcikás jégkrémek élénk színűek, tele vannak gyümölccsel, mindenféle mesterséges adalékanyagtól mentesek, és valóban nagyon finomak. Olyan érzése van az embernek, mintha lefagyasztott tömény gyümölcspürét enne. A mangó és az eper is fantasztikusan jó. Darabja 500 Ft-ba kerül, ami első ránézésre nem tűnik túl olcsónak, de súlyra 10 dkg, azaz 2 átlagos gombóc fagyinak felel meg, így annyira nem is túlzás érte. A kiszolgáló fiatal lány kedves, mosolygós és segített a nem könnyű választásban.
2016. augusztus 13.egyedül járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Nagyon sok dicsérő szót hallottam már a Zila Cukrászdáról, amelyet a 18. kerület legjobbjaként szoktak emlegetni. Nemcsak fagyizó és cukrászda, hanem kávéház és étterem is egy helyen, a belső térben jobb oldalon került kialakításra az éttermi rész, a bal oldalon és a galérián (amely ottjártunkkor le volt zárva) kávéház jellegű, az udvaron pedig egy hatalmas terasz található.
Az épület mellett saját parkolójuk is van. Helyben fogyasztás esetén a fagylalt és a sütemények is 10%-kal többe kerülnek, mint elvitel esetén, de az árak így is reálisak. A mangó és a pisztácia fagyikat kóstoltam, a mangó remek volt, a pisztácia erős átlagos. A torta és sütemény választék nagyon széles és mutatósak, a jól ismert klasszikusoktól kezdve (350-500 Ft közötti árakon), az ország tortákon át (normál és cukormentes változatok is) (kb. 5-600 Ft) egészen az újhullámos francia tortácskákig (780 Ft) sokféle édesség szerepel a repertoárban. A "Szív küldi" csokis-pisztáciás-málnás tortaszelet (780 Ft) nemcsak friss és szép, de egyedi és nagyon kellemes íz-harmóniájú. A kiszolgálás szervezetlen, hullámzó, nem figyelmes. A pultnál nem szolgáltak ki, amikor jeleztem, hogy helyben szeretnék enni (mert azt akkor csak az asztalnál lehet megtenni), viszont az asztalhoz nem jött oda senki, pedig elég sok alkalmazott jött-ment a dolgát intézve. A pultos nem szólt oda egyik pincérnek sem, hogy lenne egy vendég, aki szeretne rendelni, nekik pedig nem tűnt fel. Mindegy, ezek után inkább elvitelre vásároltam, mert eléggé időszűkében voltam. A fagyipultnál is jó pár percig kellett várakozni, mire odajött egy alkalmazott. Lehet, hogy ha kevesebb vendég van, akkor gördülékenyebben működnek, de összességében ez mindenképpen rontott a szememben a hely megítélésben, és az összbenyomást - és az értékelést - is lerontotta.
2016. augusztus 13.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az 50-es villamos megállójában található családias hangulatú vendéglő. Az egyszerű drapp épület kívülről nem tűnik izgalmasnak, viszont az udvarra belépve egy nagyon hangulatos, virágokkal és sok zöld növénnyel díszített kerthelyiségbe érkezünk. A falon olasz tengerpartot idéző falfestmények, lila bútorok és dekoráció teszi még kellemesebbé a környezetet.
Az étlapon magyar klasszikus és olasz fogások szerepelnek, a pizza választék egy teljes oldalt elfoglal (1000-1500 Ft, 42 cm átmérőjű). A levesek és a desszertek árfekvése 800 Ft alatti/körüli, a főételek 2-3000 Ft-ba kerülnek, körettel együtt. Az adagok kiadósak, az ár-érték arány korrekt. A grill teraszon faszenes parázson frissen sütik a grillezett ételeket. A konyha nem csúcsszínvonalú, de megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt mutat. A kiszolgálás barátságos, gyors, figyelmes.
2016. augusztus 13.egyedül járt itt 55 Közelmúltban megnyílt, kiváló minőségű olasz kézműves fagylalt - Lorenzo mester nevével fémjelezve - a Jászai Mari tér szomszédságában. Egy átlagosnál nagyobb méretű "kenős" adag 300 Ft-ba kerül, a speciális ízek 330 Ft-ba. Tölcsérbe és papírkehelybe és kérhetjük a finomságokat. Kizárólag friss és természetes alapanyagokat használnak fel.
A gyümölcsfagyik laktózmentesek, friss idénygyümölcsökkel és trópusi gyümölcsökkel ízesítenek. Különlegességük a kecsketejes fagyi. Pisztáciát és datolyás mandulát kóstoltam az összesen 24 ízből, mindkettő remek választásnak bizonyult. A fagyikban érezni lehet az eredeti gyümölcsízeket, nincs agyoncukrozva, és kisebb gyümölcs darabok is vannak benne. Meggyőző hely, visszatérésre csábító.
2016. augusztus 13., kollégákkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A napokban néztem az oldal budapesti top listás éttermeit, s ezek közül a Kakast még nem értékeltem, bár a "bakancslistámon" természetesen szerepelt. Jó pár évvel ezelőtt jártam már itt egy munkatársammal, aki tősgyökeres lőrinci lakosként ódákat zengett a helyről. A belvárosból majdnem 1 órányi utazásra található, de bizton állíthatom, megéri ide ellátogatni.
A környékbeliek pedig nagyon szerencsésnek érezhetik magukat, hogy egy ilyen kiváló vendéglő működik a közelükben, immáron 1985 óta azonos tulajdonos által vezetve. Hétvégén és péntek esténként mindenképpen érdemes helyet foglalni, amíg ott tartózkodtunk, a telefon folyamatosan csörgött, s vették fel a hétvégi asztalfoglalásokat. Nem kérdéses, nagyon népszerű hely. (A hétköznap napközbeni időszakok kissé nyugalmasabbnak számítanak. ) Pedig nagy az alapterülete, sok asztaluk van, különteremmel is rendelkeznek, de a legszebb rész a japánkert a kis tóval, aranyhalakkal és a tavon átívelő híddal, melyre az étterem bizonyos fedett részeiről is szép kilátás nyílik. Az étlap elég hosszú, a konyha alapvetően magyaros ízvilágot képvisel, melyben vannak tradicionális jól bevált fogások ("Kakas klasszikusok"), de megjelennek vegetáriánus, sőt a most divatos paleo étkek is. Elég széles a választék halételekből. Az adagok meglehetősen emberesek, de többségükből kérhető kis adag is. A kicsik részére többféle gyerekmenüt kínálnak. Jó szívvel ajánlom a házi készítésű borjúmájgombóc levest, a fetával és padlizsánkrémmel sült csirkemell filét, a koktélparadicsom kompót fenséges volt, s a desszertek is kiválóak (madártej, mangó puding, Fekete-erdő kehely). A kiszolgálás hibátlan, figyelmes, segítőkész, a folyamatos leterheltség ellenére. Árban középkategóriás, szerintem reális,d e valószínűleg a 18. kerület viszonylatában kissé drága. Szervizdíj nincs. Az italárak korrektek.
2016. augusztus 11., kollégákkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Ferenciek terénél található nagymúltú Centrál Kávéházat valószínűleg nem kell bemutatni, aki Budapesten él, hallott mér róla, még ha esetleg soha nem is járt benn. Történelmi tanulmányainkból is emlékezhetünk rá esetleg, hogy a 20. század elején a Nyugatos írók egyik törzshelyének számított, a pesti irodalmi-szellemi élet egyik központja volt.
A 2. világháború utáni hányattatott évtizedeket követően 1999-ben renoválták, majd nyitották meg azzal a szándékkal, hogy a Centrál régi dicsőséges időszakát sikerüljön feléleszteni és visszahozni, persze megújult köntösben, a modern kor elvárásaihoz igazodva. A belső tér a Monarchia korát idézi, csodálatos csillárok, kiegészítők, igazi elegáns régimódi kávéházi hangulatot talál itt a látogató. Sajnos a kiszolgálás csapnivaló. A bejáratnál egy szigorú feliratú tábla figyelmezteti a bejövőt, hogy innen tovább egy tapodtat sem, majd a személyzet az asztalhoz kísér. Az ám, de személyzet sehol. Így az előkelőnek - talán kissé sznobnak - gondolt kezelés éppen a visszájára üt, percekig forgatjuk a fejünket, próbáljuk magunkra felhívni a figyelmet, hátha valaki észrevesz bennünket és bekísér. Végül sikerül bejutni. Az étkezőket és a "csak" kávézókat elkülönítik a bal és a jobb oldalra. Mivel ebéd után vagyunk, csak kávézni jöttünk, mi a jobb oldalra kerülünk, de itt is kellemes, magával a hellyel nincs semmi gond. A galéria korlátján Ady Endre nagy méretű poszter-képe figyel bennünket. A sütemények, kelyhek nagyon jól néznek ki, finomak is, bár a hagyományos ízek vannak többségben, de a kreációk inkább újhullámosak, a modern cukrászati vonalat képviselik, bár az árukat is szépen megkérik (átalgosan 8-900 Ft 1-1 szelet). A kávé is jó, iható, nincs vele gond. Az alagsorban lévő mosdólejáró előtt kis kiállítás látható a régi törzsvendégekről. A mosdó nagyon kultúrált, tágas, jól felszerelt, az előtérben egy hatalmas bőrkanapén lehet ejtőzni vagy várakozni, kinek mire van éppen igénye. Van kinti kiülős teraszuk is, bár az szerintem túl zajos és forgalmas a jelentős autós forgalom miatt. A 13%-os kötelező szervizdíj ilyen gyatra kiszolgálás mellett nemhogy nem indokolt, de inkább felháborító.
2016. augusztus 11., kollégákkal járt itt 15 A Bajcsy és a Paulay Ede utca sarkán a közelmúltban megnyitott franciás hangulatú(nak hirdetett) kávézó. Belépve látszik, hogy a szintén új nyitású, szomszédos olasz étteremmel - Perfetto Italian Kitchen - közös üzemeltetésről lehet szó, mivel a hátsó konyharész közös, és a beltérben is átjárás van a 2 helyiség között.
A koncepció zavaros, átláthatatlan. A bal falon a repülőtéri önkiszolgáló üzletekre emlékeztető hűtőpultokból lehet kivenni a palackozott és dobozos üdítőket, a mellette lévő pultról tálcát lehet elvenni, valamint péksüteményeket, amelyek ára nincs láthatóan feltüntetve. Fizetni és kávé rendelést feladni pedig a szemben lévő pultnál lehet. Vagy talán kijönnek az asztalhoz felvenni a rendelést? Nem világos. Honnan tudják, hogy ki mit vett ki a hűtőpultból és a péksüteményes pultról, ha mondjuk a kinti teraszra viszi ki? Be kell diktálni? Tétováznak a vendégek, még a magyarok is, nem beszélve a külföldiekről. Étlapot és itallapot nem hoznak a pincérek, majd kérésre hosszas keresgélés után mégis előkerül egy étlap, a mosdólejáró feletti pultra kitett laminált itallapok ragacsosak. Az étlapról kiderül, hogy nagyon széles és változatos a reggeli kínálat, amit szívesen kipróbáltunk volna, ám addigra már elvettük a péksüteményeket. A kávéra rengeteget kell várni, a személyzet nem összeszedett, egyszerre pakolnak italokat és egyebeket a pultban, közben felszolgálnak és fizetést is intéznek. Bankkártyás fizetés nem lehetséges. Az egyik alkalmazott jól hallható megjegyzéssel nyugtázza nemtetszését (a mondat vége b. . . meg-gel zárul, bár ezt a külföldiek úgy sem értik)
A péksütemények borzalmasak, nem frissek, nem ropogósak, kemények, szárazak. Vagy több naposak lehetnek vagy/és ennyire rosszul sütötték őket? Mindehhez indokolatlanul magas árak párosulnak. Egy mini csokis croissant 390 Ft, egy csavart édes péksüti 490 Ft (ami a számlán ráadásul hibásan szerepel). A kávé mellé nem szolgálnak fel kis pohár vizet, és tejet sem kínálnak. A mosdó az alagsorban található, a WC-ben nincs papír (reggel 10 óra magasságában), nincs akasztó a táskának, a padló koszos. Kár az egészért, pedig egy kellemes hely is lehetne, a falon a fűszernövényes ládák jól néznek ki, és a berendezés színvilága is hangulatos.
2016. augusztus 11., kollégákkal járt itt 45 Az Arany János megálló szomszédságában, az 5. kerületi Banknegyedben nyitott meg ez a vegán gyorsétterem néhány héttel ezelőtt, egy korábbi önkiszolgáló étkezde helyén. Az épület éppen homlokzati renoválás alatt áll, s emiatt fel van állványozva, de azért be lehet jutni gond nélkül a bejáraton.
Hétköznaponként reggel 7-től délután 4-ig vannak nyitva, reggelit és ebédet kínálnak. Kizárólag bioalapanyagokból főznek, teljesen hús- és tejmentes, vegán ételek szerepelnek az étlapon, de tojásmentes és gluténmentes ételeik is vannak, a pontos összetevőket a krétával felírt táblán követhetjük nyomon. Az ételválasztékban naponta változó 2-3 féle leves (690 Ft), 3-4 féle főétel (990/1290 Ft) és 2-3 féle desszert (690 Ft), valamint saláták, turmixok, szendvicsek szerepelnek. A 2 fogásos ebédmenü 1 pohár limonádéval 2200 Ft-ba került, ami azért még a környéken sem mondható olcsónak, viszont tény, hogy a speciális étrend mindig drágább az átlagosnál, és a 2 fogással bőségesen jól lehetett lakni. Füstös lencseropogóst ettem fokhagymás pürével, polentával, rizzsel, tzatziki salátával és vegán tartármártással, desszertként pedig kókusztejes rizst csokoládé öntettel. Környezettudatos étteremről van szó, a tányérok, poharak, szalvéták is újrahasznosítottak, illetve néhány óra alatt lebomlanak. A berendezés színes, vidám, fiatalos. A kiszolgálás kiemelkedően kedves, segítőkész és figyelmes. Jó volt itt enni, minden szempontból, pedig nem is vagyok vegetáriánus.
2016. augusztus 10.egyedül járt itt 35 A Pointer Pub lánc több egységgel van jelen Budapesten, főleg a belvárosban, turisták által látogatott, frekventáltabb helyeken. Angol stílusú söröző hangulatot idéznek meg, ezt erősíti a csapolt sör kínálatban az angolok erős jelenléte (Hunter's, Bombardier, Guinness), továbbá a reggeli kínálatban komplett angol reggeli is szerepel, amely paradicsomos babot, sült paradicsomot és gombát, sült bacont, kolbászt, pirítóst és tükörtojást tartalmaz.
Annyira kiadós mennyiség, hogy 2 ember reggelijének is beillik 1990 Ft-ért. Aki inkább valami egyszerűbbre számít, az croissant vagy tojásos meleg reggelit választhat (3 tojásból omlett, rántotta vagy tükörtojás 590 Ft-ért). Az ételeket frissen készítik, de az elkészítés korántsem tökéletes. Az omlett széle megégett, a fűszerezés elmaradt, "rendes" kenyér helyett nagyüzemi szeletelt toast kenyeret kínálnak - igaz, legalább pirítva, és szigorúan kiporciózva 2 vékonyka szeletet. Lavazza kávét készítenek, átlagosnál kissé magasabb árfekvésben. Az étlap érdekfeszítőnek nem nevezhető, tipikus magyaros fogások 3 fogásos menüben 3000 Ft-ért (gulyás, paprikás csirke, lekváros palacsinta) - szerintem ez kissé turista lehúzós ajánlat, ezen kívül főleg pizza, hamburger dominál. Aki jó áron szeretne sörözni, annak érdemes kihasználni a 14-17 óra közötti happy hourst, amikor 30-40%-os kedvezménnyel kínálják a csapolt söröket.