Gyémánt 500
2015. október 20.barátokkal járt itt 45 A külhonban is jól ismert, s mára szinte ikonikussá vált Szimpla Kert a romkocsmák egyik úttörője, már több mint 10 éve működnek a Kazinczy utcában. Hatalmas népszerűségnek örvend a hely a romkocsmák kedvelőinek körében, hiszen a Lonely Planet közönségszavazásán a 3. helyet nyerte el világviszonylatban, ami azért figyelemreméltó eredmény véleményem szerint.
Elsősorban a fiatalabb korosztályt célozzák meg, de a külföldiek mellett sok a hazai vendég is, s azon belül is a bohókás, nem átlagos, kicsit alternatív-underground vonalat erősítik. Az iváson és puszta mulatozáson kívül a kultúrával is foglalkoznak, kiállításokat, piacot, filmvetítéseket is szoktak rendezni. Bár nem az én világom ez a hely, de el kell ismerni, hogy van benne valami megkapó. A berendezés kissé olyan, mint egy zsibvásár, zegzugos az egész hely, a vízipipától a Trabant belsőn, graffitis falakon, lampionos kuckókon át, mindenféle kiszuperált, leselejtezett tárgyat felhasználtak, beépítettek, ami egy nagyon sokszínű, vegyes összevisszaságot eredményezett, de az összkép mégis barátságos, kedves. Az italkínálatban minden fiatalos trendi ital megtalálható, a Strongbow Cider 700 Ft, van sokféle szörp (300/500 Ft), a csapolt "Szimpla" sör tényleg szimpla, de legalább olcsó, üvegesben Heineken, HB Búza, San Miguel megy, kézműves söröket nem láttam ottjártunkkor. A pálinka kínálat elég széles. Az étlap egyszerű; hamburgerek, saláták, fish & chips, melegszendvicsek, töltött burgonya is szerepel a kínálatban, és árban is elfogadhatóak. Ízre nem tudom megítélni, soha nem ettem még itt semmit.
2015. október 20.egyedül járt itt 55 A Gozsdu Udvar Dob utcai kijáratával éppen szemben található a Spinoza Kávéház, a Spinoza Színház mellett. Kissé régies, békebeli hangulatot árasztó kávézó és vendéglő, a falakon szecessziós plakátok és régi színházi képek, fotók. Elég pici alapterületű, 2 egymásból nyíló termük van, valamint a pult felett egy kis galéria is.
A letakart zongora napközben ebédidőben csupán dekoráció, de esténként élőzenét is szolgáltatnak. Az étlapon a magyar/pesti és zsidó konyha tradicionális ételei szerepelnek. Húslevest ettem csészében cérnametélttel (a legtöbb helytől eltérően valóban volt hús is a levesben, nem csak húslé), a főétel rántott máj volt petrezselymes sósburgonyával. A főétel elbírt volna maga mellé némi savanyúságot, de az igen kedvezményes árú ebédmenübe valószínűleg ennyi fért bele, bár még egy pohár málnaszörpöt is kaptam ajándékba, s mindezt csupán 990 Ft-ért. Az ételekben nem volt semmi csavar, de finom és frissen készült volt minden. Nem lepődtem meg, hogy ebédidőben gyakorlatilag teltház volt, egymásnak adták az emberek a kilincset. A kiszolgálás nagyon barátságos, szívélyes volt, szemben a korábbi értékelők e szempontból nem túl pozitív véleményével, bár azóta akár le is cserélhették a személyzetet. Egy igazi pozitív élmény volt számomra a Spinoza, jó szívvel ajánlom.
2015. október 20.egyedül járt itt 45 Közel fél éve nyitott meg a Fromage Gourmet Szendvicsbár a Jászai Mari térnél. Pár méterrel tőle, szintén Fromage néven már 3 éve működtettek egy minőségi élelmiszereket - sajtok, szalámik, sonka, olívabogyó, olajok, fűszerek - árusító szatócsboltot, ennek sikerén felbuzdulva alkották meg a szendvicsező helyüket.
Egyszintes, kis alapterületű, egyterű hely, 2 oldalt a falnál és az ablaknál lehet leülni a pulthoz bárszékeken, vagy jó időben a kinti részen, szintén magasított asztaloknál. A kínálatban a különböző szendvicsek, bagelek jellemzőek. Főleg húsokkal töltik (pl. spanyol és olasz sonka, marha hátszín), de a vegetáriánusokra is gondoltak a sajtos, körözöttes és padlizsánkrémes szendviccsel. Az alaptöltelék mellett zöldsalátákat, rukkolát, szárított paradicsomot, koktélparadicsomot is töltenek a pékárukba. Ciabatta, bagel és panini formákat készítenek. Kérésre a szendvicseket fogyasztás előtt meggrillezik. Az árak szerintem igencsak magasak, a legolcsóbb szendvicsek 990 Ft-ba kerülnek, innen felfelé 1200-1700 Ft közötti árakon kaphatóak, tölteléktől, hústól függően. Némi édességet is kínálnak, brownie-t és muffin-t. Kellemes hely, a kiszolgálás is kedves, 1-1 alkalommal jól jöhet, ha az ember gyorsan szeretne valami tartalmasat harapni.
2015. október 20.egyedül járt itt 25 Az egyik legjobb elhelyezkedésű belvárosi étkezőhely, a Szent István tér sarkán, a Bazilikától balra található. A kinti teraszról tényleg fullos panoráma nyílik a Bazilikára. A belső tér a mostanság megszokott trendi, lecsupaszított miliőt hozza. Nem étteremnek nevezném, hanem inkább csak egy bisztró.
A plafonon tekeregnek a közmű csövek, a falakon minimális a dekoráció, a székek és az asztalok kényelmetlenek. Az asztalokon nincs terítő, csak egy A4-es papírlap, amit a vendég távozása után egyszerűen ki lehet dobni, amolyan bisztrósan. Bár csak 3 asztaltnál ültek, s rengeteg szabad hely volt, sikerült egy olyan asztalhoz leültetnie a "kedves" pincérnek, ami a leghuzatosabb volt. Minden ajtónyitásnál ömlött be a hideg levegő a hátamra. Az asztal lábától nem lehetett a széket behúzni az asztalhoz és az ember lábának sincs megfelelő helye. Nem indult jól. . . A 2 fogásos ebédmenü 1490 Ft-ba kerül, zöldségleves galuskával és cigánypecsenye sült krumplival. A leves átlagos volt, de legalább forró, több volt benne a lé mint a levesbetét, tartalmasnak nem lehet nevezni. A 2. fogásban a hús hajszálvékonyra klopfolt, de zsíros, mócsingos és rágós volt, ráadásul kihűlt. A szalonnát csak bepaprikázni sikerült, de ropogósra sütni nem. A kockára vágott sült krumpli forró volt, de íztelen. A korábbi értékelésekből láthatjátok, hogy nem vagyok az az ember, aki direkt csak a hibát keresi mindenben, sőt! De a Platz összességében egyáltalán nem tetszett, s ezt még az sem tudja enyhíteni, hogy a felszolgálók közül az egyetlen hölgy a távozáskor kedvesen mosolygott. Amúgy az étlapon többségében egyszerűbb ételek szerepelnek, sörkorcsolyák, egyszerűbb harapnivalók, bajor perec, kolbász és effélék. Paulaner söröket mérnek csapoltan és üvegesben is. Elsősorban turistákra szakosodtak, ez nyilván adódik az elhelyezkedésből.
2015. október 20.a párjával járt itt 55 Amikor először jártam a New York Kávéházban, őszintén szólva a lélegzetem is elakadt. Gyönyörűen felújították az épületet és az értékes belső díszítéseket is meghagyták, méltóképpen emlékezve a hely évszázados múltjára. A falakat freskók ékesítik, a körbefutó karzatra márványlépcső vezet fel, melyet bronz szobrok díszítenek, a tereket aranyozott csavart oszlopok tagolják.
Olyan hangulata van az egész helynek, mint az Operaháznak vagy egy gyönyörű régi színháznak. A szálláshoz kapcsolódó reggeli büfé gazdag és impozáns. Rengeteg friss gyümölcs, zöldség, minőségi alapanyagok, Serrano sonka, francia sajtok, frissen facsart 100%-os gyümölcslevek, bio-müzli, gazdag péksütemény választék. (a reggeli ára 7750 Ft/fő). Az árak szintén luxuskategóriásak, egy sima espresso 1200 Ft-ba, egy limonádé kb. 2000 Ft-ba kerül (+15% szervizdíj). Egy apró negatív észrevétel, egy ilyen helyen a csapolt Borsodi sört nem igazán értem. . .
2015. október 20.a párjával járt itt 55 A Boscolo Hotel az egykori New York Palotában található, a Nagykörúton, pár méterre a mindig forgalmas és mozgalmas Blaha Lujza tértől. Az eklektikus stílusú, gyönyörű 4 szintes épület 1894-ben épült Hauszmann Alajos tervei alapján. Földszintjén található a New York kávéház (és a Salon étterem).
Az olasz Boscolo szállodalánc 5 éven át tartó felújítást követően 2006-ban nyitotta meg a szállodát, amelynek 107 szobája van. A csodálatos épületbe belépve bárhov nézve a pompával, a luxussal, a lenyűgöző részletekkel szembesülünk. A 2 ágyas szoba 30 m2-es, hatalmas, tágas, barna-drapp színek dominálnak. Olasz bútorokkal berendezett, nagyon finom és puha szőnyeg, különleges selyemtapétával borított falak, a fürdőszobában zuhanykabin és fürdőkád is található, fehér-szürke elegáns márványburkolattal. A lobby napfényes, tágas, kényelmes ülőalkalmatosságokkal felszerelt, felülről beragyog a napfény az üvegkupolán át. A csillárok muranoi üvegből és kristályokból készültek. Természetesen wellness és fitness is a vendégek rendelkezésére áll. A fitness teremben arra is külön figyelmet fordítottak, hogy minden gép ugyanolyan dizájnú, márkájú és színű legyen (ezüst + zöld ülőkék és fogantyúk). A reggelit a szintén gyönyörűen felújított New York Kávéházban szolgálják fel. Egy nem hétköznapi hely, valóban, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni. Holtszezonban a booking. com-on 40ezer Ft-ért ki lehet fogni egy 2 ágyas szobát (reggelivel 47ezer Ft-ért).
2015. október 18., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Csúcsminőségű kávék a világ legjobb kávéültetvényeiről. Aki a kávét szereti és a jó kávét szereti, az biztosan nem fog csalódni a My Little Melbourne-ben. A helyszín könnyen megközelíthető, központi, a Madách tér jobb oldalán, a Gozsdu Udvar szélénél található. Körülötte több kisebb hangulatos étkező hellyel (Központ, Andalgo Deli, Dafke Deli).
A hely nagyon pici és szűkös. Ha 3 vendégnél több van benn egyidőben, akkor már nem lehet elférni. A pultnál kell rendelni és fizetni. Jó időben ki lehet ülni az üzlet előtt elhelyezett néhány asztalhoz. Kávén kívül lehet még kapni teát, üdítőket, péksütiket, szendvicseket. Árban átlag feletti, nyilván a prémium kávék és a hozzá való szintű eszközök, berendezések beszerzése költséges.
2015. október 18., kollégákkal járt itt 55 Egy konferencián vettem részt a Sofitel Hotelben, majd ezt követően a Paris Budapest Étteremben fogyasztottuk el az ebédet. A svédasztalos kínálat változatos, bőséges, prémium alapanyagokból készült ételek sokaságát sorakoztatta fel.
Egy külön rész a salátáknak, hatalmas desszert ajánlat, sajttál, hideg és meleg előételek, külön sarok a japán specialitások számára, és 2 sor a meleg ételeknek (többek között vaddisznó, kacsamáj, sügér szerepelt a kínálatban). Nemzetközi, franciás konyhát visznek, sok zöldséggel, gyönyörűen szervírozva. Egyszerre nyújtanak remek íz és vizuális élményt az ételek. A belső zárt rész a szálloda hatalmas belmagasságú lobby-jából nyílik, az oldalsó ablakok a Dunára nyílnak, remek panorámát biztosítva a Lánchídra és a budai oldalra. Tervezem, hogy még a későbbiekben is visszatérek a Paris Budapestbe, bár az árak borsosak, de hétköznap 2 vagy 3 fogásos business menüt kínálnak 2450/2950 Ft-ért, ami itt kifejezetten kedvező árfekvésnek mondható a normál étlapéhoz képest.
2015. október 18.egyedül járt itt 45 A Jókai utcában található Deliziában már jártam a közelmúltban, az tágasabb, nagyobb alapterületű és világosabb volt, de a kínálat megegyezik a 2 egységükben. Egyedi recept alapján, prémium alapanyagokból készített kekszek találhatóak legnagyobb választékban, melyet kilóra kimérve árusítanak, de egyéb különleges, egészséges és egyedi desszertek is kaphatóak.
A prémium összetevők miatt az árak elég magasak, átlagban 700-800 Ft körüli árakon kaphatóak a desszertek, pohárkrémek, sajttorta, de a paleo csokis-meggyes 990 Ft. Egy tejberizst ettem mangó- és eperpürével, egy dl-es pohárnyi adag, hidegen szolgálják fel. A gyümölcspürék és a tejberizs rétegezve vannak elhelyezve, érezni az intenzív gyümölcsízeket, remek, üdítő és laktató finomság. Italok terén kávét, teát, limonádét, szörpöket lehet kapni. Egy meredek szűk lépcsősor vezet fel az apró félhomályos galériára, ahol 4 db is asztalka található, max. 7-8 ember tud egyszerre leülni. Mellékhelyiség nincs az üzletben. Provenci-as hangulatú a berendezés, de nekem kicsit nyomasztó volt a szűk tér és az alacsony plafon.
2015. október 18.barátokkal járt itt 45 A Glamour-napok szombatján 4 bevásárlóközpontot sikerült bejárni, a tömeg mindenütt már a Karácsony előtti őrülten bolyongó hordákat idézte. Azért mi is részt vettünk benne, de a 3. helyszínen, az Árkádban már elég tikkadtak voltunk, kellett egy kis pihenés és feltöltődés.
A Szamos Marcipán Cukrászdája és Kávézója szerintem itt az egyik legjobb, nem a többi étkezőhely előtti közös részen kell leülni, hanem a Szamosnak van egy saját, viszonylag elszeparált kávézós territóriuma. Persze a hangulat nem hasonlítható egy külön álló kávéházéhoz vagy cukrászdához, hiszen a bevásárlóközpont moraja, a természetes fény és levegő hiánya, mindenütt mesterséges fények általi világítás hozzátartozik a plázák sajátosságaihoz. A süteményes pult igazán csábító. Itt is a Szamos megszokott ízei találhatóak meg, azonban a választék talán itt az egyik legnagyobb. Árakban a torta- és sütiszeletek 500-600 Ft körül alakulnak, a helyben fogyasztás kb. 10%-kal több, mint az elviteles. Karamellás kávétortát, illetve szatmári szilvatortát ettünk, mindkettő, friss, finom volt, olyan amit megszokhattunk Szamoséktól. A kiszolgálás is korrekt, sokkal kedvesebbek, mint amit általában az Árkád vendéglátóhelyein tapasztaltunk.