2026. április 11.egyedül járt itt 55 Kitűnő specialty kávézó a XVI. kerület ütőereként szolgáló Rákosi úton. A pultban egy vagány, extravagáns külsejű barista, Tomi fogadta a vendégeket, akik többségét keresztnevükön szólítva, törzsvendégként, szinte baráti viszonyban szólított és üvdözölt. Egy kifejezetten jó hangulatú, családias hely a Calmo, ahol kortól függetlenül mindenki jól érezheti magát.
A bejárat előtti kis terasz nagyon zajos az átmenő forgalom miatt. A beltér kis alapterületű, de kreatívan berendezett. A kávé hibátlan, a Bagira Pörkölő neve garancia a minőségre. A cappuccino 1200 Ft volt, a fantaszikus epres sajttorta szelete 1300 Ft. Sütemények terén volt még banánkenyér, croissant (600 Ft) lekvárral, valamint amerikai típusú cookies kekszek (zabos, áfonyás, csokis). Jól néztek ki a bagel szendvicsek is. Kora délután már eléggé le volt fosztva az ehető kínálat. Szuper hely a Calmo, jó szívvel ajánlom, tőlem 5 pontot érdemelnek.
2026. április 11.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kis alapterületű, de barátságos kávézó és fagyizó a hangulatos Reformátorok terén a XVI. kerület Sashalom városrészében. Egy igazi családi pihenő- és rekreációs parkot alakított itt ki az önkormányzat a lakosság számára, hiszen van itt kilátó, zöld park padokkal, csúszdás látszótér is.
Így az erre járók és itt pihenők, játszóterezők számára nagyon is adja magát ez a kávézó. A vendégkör minden szempontból adott. A fagylaltot a Hisztéria Cukrászattól szerzik be, én szeretem a fagyijukat, a prémium kategóriát képviselik, érdekes módon itt olcsóbban, mint a saját brand-ű Hisztéria Cukrászdában. Egy gombóc mangó fagylaltot vettem, nekem ez az egyik kedvencem tőlük, 750 Ft-ért. Ottjártamkor 10 féle fagylalt íz közül lehetett választani, ahogy hallottam, a gyerekek a sárkánygyümölcsért rajongtak. A beltér kellemes, türkizkék kárpitozott székekkel több asztalka, valamint van egy hosszú fedett teraszuk is. Rendelés és fizetés a pultnál. Az apukáknak sem kell aggódniuk, a fagylalt és a kávé mellett Szent András söröket is tartanak többfélét üvegesben. Összességében 4 pontra taksálom a helyet minden szempontból.
2026. április 11.barátokkal járt itt 55 Remek kis cukrászda Miskolc belvárosában a Lokalista Bisztró mellett, ahol a nyitást követő hetekben jártunk először. Családi vállalkozásként prémium desszerteket készítenek. Prémium alapanyagokból, gondos kezek készítik a mutatós küllemű süteményeket, tortákat, többek között francia stílusú desszerteket.
A beltér kulturált, csinos, a fehér szín dominál. Korábban jártunk még az előző helyükön is, ahhoz képest ez nagy előrelépés színvonalban, örülök neki, mert azt mutatja, hogy sikeresen működnek, és tudtak fejlődni, előre lépni. Ezúttal a pisztáciás mousse süteményt kóstoltam, mondhatom, hogy nagyon finom volt (1390 Ft). Nálam ez 5 pontos élmény, megyünk még. Egész tortákart rendelésre készítenek. Kimérve kapható sós aprósütemény is.
2026. április 11.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Biztos hely este Miskolcon, ha már mást nem találsz nyitva, és nem szeretnél túl sokat költeni. A belváros közelében lévő presszó-kocsma sok izgalmat, illetve egyediséget nem hordozott magában, de arra teljesen megfelelő volt, hogy 1-1 italra beüljünk. Nyáron van kiülős teraszuk, de az időjárás nem fogadott bennüket a kegyeibe, elég hideg volt.
Árban korrekt. Ittunk egy korsó csapolt sört, egy gin+kolát és 42 fokos Tatrateát, amelyért összesen 2820 Ft-ot fizettünk, pontosabban ennyi volt a számal végösszege, amelyet 3000 Ft-ra kerekítettünk fel. A beltér nem túl nagy, de kényelmesen helyet tudtunk foglalni. A Szódát vegyes korosztályból inkább helyi törzsvendégek látogatják, úgy tapasztaltuk. Tipikus 3 pontos hely.
2026. április 11.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Többedik látogatásunk a ZIP's-nél, még a régi helyszínen. Nagy alapterületű, modern beltér, ahol a remek sörök mellett figyelemreméltó gasztonómiai élményekkel - finom ételekkel - is gazdagodhatunk. Közben meg a pénztárcánk erősen vékonyodik, mert ezt az élményt bizony meg kell fizetni. A személyzet végig figyelmes, udvarias, tevékeny volt.
Nagy élmény a sörkedvelőknek, hogy az asztalon magunknak csapolgatjuk a söröket. A végén deci alapon fizetünk, a rendszer mindent nyugtáz, majd számláz. Először is kezdtünk aperitifként 1-1 pálinkával, gönci barack, illetve birspálinka lett a választásunk (1990 Ft). Az ételek közül a marhahús felé vettük az irányt, itt prémium kategóriában kaphattunk ízelítőt. Marhatatás ecetes zöldségekkel, pirítóssal (4490 Ft), majd argentin Angus bélszínnel koronáztuk meg az élményt, amely mellé a köret házi hasábburgonya volt (13990 Ft + 890 Ft). A sörök közül ezeket kóstoltuk: ZIP's Betting for Good Weather, a csapolt Zips sörök közül: Golden Ale, Mango és Citra APA. Kötelező szervizdíjjal együtt (+12%) 30ezer Ft felett fizettünk 2 főre. Nem semmi! Mindazonáltal jól éreztük magunkat, jó kis gasztrokaland volt ez! Mire megírtam az értékelést, fejlemény, hogy ezt a helyet 2026. januártól a Lestyán étterem vette át. Azóta ott is tiszteletünket tettük. Érdemes volt!
2026. április 10.egyedül járt itt 55 Új felfedezésem a Palotanegyedben. A Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér közötti, eléggé eldugott kis utcában 2025 szeptemberében soft openinggel, azaz csendes nyitással indultak el. Egy lelkes fiatal csapat viszi a kis kávézót, közülük az egyik lány és fiú Venezuelából érkezett.
Mint megtudtam a kedves, mosolygós fiatal lánytól, a "Kepén" az egyik őshonos venezuelai indiai nyelvből, a wayuunaiki nyelvből származik, amelynek eredeti jelentése: infúzió vagy főzet, manapság tulajdonképpen ez a kávé neve náluk, valamint egy népszerű teázó és kávézó lánc neve is ez náluk otthon Venezuelában. Már csak ezért is érdemes volt belevágni a gasztro-huszárkodásba, egyrészt egy csomó kedves, jó fej emberrel találkozom a portyázások során, másrészt mindig jön valami érdekes új információ, hasznos felfedezés. Amikor közeledtem, már az utca végéből hallottam, hogy itt bizony valahol jó hangulat uralkodik, szólt a zene - mint később kiderült, analóg, bakelitről Duke Ellington, jazz az 1960-as évekből -, a fiatalok kint ültek a teraszon, akinek nem jutott hely, az csak ott álldogált, a benti részben is nagy zsivaj, beszélgetés, nevetgélés. Mintha valami nemzetközi egyetemi klubba csöppentem volna. Hellyel, s finom kávéval kínáltak, pont ezért jöttem. Brazil kávéból főzött Cortado mellett tettem le a voksomat (1100 Ft). A hely Signature itala a venezuelai forró csokoládé (2100 Ft), ami nagyjából annyiba kerül, mint az olcsóbb koktélok, long drinkek, ilyesmiket is ihatsz itt. Említeném pl. a 9Diante Vermutot, a Negronit, a Reposado Tequilát, vagy ha esetleg valami durvábbra vágynál, akkor a Mezcal Negronit (3500 Ft). Elég kicsi az alapterület, a kis asztalkák közel vannak egymáshoz. Tartanak néhány fajta bort üvegben vagy decire kimérve, egyikük, amit be tudtam azonosítani az a spanyol, pontosabban katalán La Salada El Pages Content Blanc natúrbor, decije 1900 Ft.
2026. április 9.barátokkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Az értékelést azzal a pontosítással szeretném kezdeni, hogy a Kisgergely Cukrászatnak Miskolcon két cukrászdája van. Az itt címként megadott diósgyőri Nagy Lajos király utcai cukrászda mellett a másik egységük a belváros közelében található a Szinvaparkkal szemben, egy saroképületben (régebben Gyöngy Cukrászda néven futott, de most a bejárat felett a Kisgergely Cukrászda felirat szerepelt, 2 betű karakter már le is esett félig).
Nagy alapterületű, sok asztallal, kissé hodály jellegű. Korábban jártam már itt több alkalommal, a korábbiakhoz képest nekem jobban tetszett több szempontból is. A kínálat bővült, a személyzet kedves volt, a beltér mérete, elrendezése nem változott, de talán némi modernizálás, csinosítás is történt. Szemre nagyon csinosak voltak a színes virágdíszekkel ékített torták, valamint Valentin nap utáni lecsengésként szív alakú torták és sütemények is akadtak, említeném a szív alakú töltött Eclair fánkot pisztáciás és epres ízben (1300 Ft). Az Országtorták közül többfélét is kínáltak, a Somlói revolúció, a kecskeméti barackos kölestorta és a pannonhalmi barackpálnkás karamellatorta is ezek közé tartozik (1400 Ft). A klasszikus fősodratú sütemények, torták adják a kínálat gerincét, pl. mignon, krémes, Rákóczi túrós, csokitorta, stb. Az retró puncstorta lett a választásom, ami 750 Ft-ért kedvező árazású. Ez viszonylag kisebb méretű, kocka formájú. Friss, finom puncsos ízvilágú volt, olyan, amilyennek évtizedek óta lenni kell. A lótusz sajtkrém pohárdesszertet is nagyon dicsérték, legközelebb talán azt is megkóstolom, Nincs kötelező szervizdíj. A mosdó retró hangulatú. 4 pontot megérdemelnek tőlem.
2026. április 9.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Eljött a március, ismét ásványfesztivál, ismét a Miskolci Egyetemen vagyunk. A Rácsos Büfé az esemény alatt szombaton és vasárnap is nyitva tartott. Reggel tartalmasabb ételként szendvicset kínáltak, zsemlébe töltve. Sonkás szendvicset vettem, ami friss volt, 790 Ft-ba került. Az 5 dl-es Fuze tea 550 Ft + 50 Ft betétdíj.
Kérésemre kerestek a pultban szobahőmérsékletű teát, mivel nem akartam hideget inni a hűtőből. A pultban kiszolgáló hölgy kedves volt. Elmondta, hogy később, 11 óra után lesz meleg étel, napi menü formájában rántott hús hasábburgonyával és valamilyen leves 2800 Ft-ért, ha jól emlékszem. Végül úgy alakult, hogy az ebéd későbbre húzódott, és nem az Egyetem területén került rá sor, hanem a városban. A berendezés puritán, amolyan tipikus egyetemi iskolai büfé. Később, amikor megéheztek az emberek, már sokkal több vendég lett, sorban állás alakult ki a pult előtt egészen a folyosóra ért ki a sor.
Érdekes
2026. április 9.barátokkal járt itt 45 Csak egy rövid pontosító poszt a rend kedvéért. Itt a látnivalók között már szerepel a XVI. kerületben külön címszó alatt a Kertvárosi kilátó és a Reformáció emlékműve, nos, ezek itt a Reformátorok terén találhatóak. Minden korosztály számára kellemes pihenő- és rekreációs helyszín ez a parkos terület, padok is vannak Ki mit szeretne.
Mindezt a területet Kertvárosi park néven is említik. Szintén a téren van még a Kertvárosi kávézó és fagyizó, a kertvárosi csúszdás játszótér, valamint a Rákosszentmihály-Sashalmi Református Gyülekezet temploma. A templommal kapcsolatosan egy igazán vicces értékelést olvastam, bár nem egészen értem, de azért megosztom: "Emberközeli dolgokkal nem foglalkoznak, mint születés-halál. Valószínüleg elmélettel igen. "
Érdekes
A XVI. kerület Sashalom városrészében a Reformátorok tere messziről beazonosítható, hiszen itt találjuk a Kertvárosi kilátót. A kilátó lábánál nemcsak kávézó és játszótér található, hanem ez az érdekes szoborcsoport is. A közelben van továbbá a kerületi református templom is.
Ahogy Ugor írta a korábbi beszámolójában, nekem is egyből a Gellért-hegyen lévő Filozófusok kertje című alkotás ugrott be. A kör alapon álló bronz figurák valami hasonlatos miliőt árasztanak. Nyilván a szereplők és a megfogalmazott gondolatok mások. Úgy tartják, hogy egész Budapesten ez tekinthető a legjelentősebb reformációval kapcsolatos emlékműnek, amelyet 2017-ben, a reformáció 500. évfordulóján avattak fel. Ebben az évben nyitották meg a szomszédos kilátót is. Az alkotás 3 fő alakja Luther Márton mint az evangélikus egyház alapító atyja, Kálvin János a református egyházé, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem, aki reformáció és a magyarországi protestantizmus egyik legfontosabb védelmezője volt, ő volt, aki kiharcolta és törvénybe iktatta a vallásszabadságot. Azért a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy ez a vallási egyezmény - a bécsi béke részeként - kizárólag a katolikus, az evangélikus és a református felekezetekre vonatkozott, de pl. a zsidóságra nem. A kör alap belső részein a főszereplőktől származó idézeteket olvashatunk. A kör közepén egy kút található, ottjártunkkor nem működött, nem volt benne víz. Összességében nekem tetszett, mint vizuális élmény és alkotás.