Kitartó fotózó 119605 feltöltött kép
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 35 Ugorral ellentétben én nem ápolok régi ismeretséget Csang Úrral, sőt, eddig még a létezéséről sem volt tudomásom, pontosabban a nevét viselő kínai büféről nem volt személyes tapasztalásom. Mivel a közeli Floga Grillben ebédeltünk, ha már itt jártunk, beugrottam egy rövid terepszemlére és elviteles ételbeszerzésre Csangékhoz.
Csang úrral nem találkoztam most sem, ellenben volt két kínai nő, egy idősebb és egy fiatalabb, valamint pár pillanatra felbukkant néhány kínai gyerek is, de aztán ők eltűntek a háttérben. Az ételkínálat egy az egyben a szokásos kínai szójás-szószos felhozatal, extrák és meglepetések nélkül. Van kis- és nagy adag, valamint többféle menü verzió. Olyan ételeket is tartanak készen a pultban, amik nagyon nem bírják a mikrózást, viszont hidegen sem jó. A beltér a szokásosnál nagyobb alapterületű, de lélektelen, puritán, kifőzde jellegű. Nem igényes. Az árakon nem minden esetben tudtam eligazodni. De a fizetendő összeg kedvező volt. A kínai kifőzdék közül az olcsóbbak közé tartozik. Egy adag sima rizs, egy adag sült banán, egy csirke nyárs együtt, elviteles dobozokkal került pontosan 2000 Ft-ba. Tipikus 3 pontos hely, én nem ajánlom, de másnak még tetszhet, leginkább az olcsósága miatt.
2026. augusztus 27., kollégákkal járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Azt már korábbi értékeléseknél is említettem, hogy nálam a görög gírosz a nyerő a török kebab/dürüm összevetésben. Pontosabban nem is az elnevezés a lényeges, hanem a gírosz stílusa, fűszerezése, keretezése. Én egyértelműen a görög verzióra szavazok a török ellenében.
A Floga Grill több mint egy évtizede működik már ugyanazzal a koncepcióval a Fehérvári úton, ők dedikáltan görög gíroszt készítenek, de más ételeket is találni náluk. A mai napon ebédidőben mi is megtapasztalhattuk, mennyire népszerű a hely. Ha jól tudom, itt a környéken van jó pár másik gíroszos versenytárs, de azok a törökös vonalat képviselik. Alapvetően a pontozásnál és az értékelésnél az általam rendszeresen látogatott más görög stílusú gíroszos helyekkel vetettem össze, úm. a Saloniki a Haller utcában vagy az Agori a város több pontján is, de még a Heurékát is szóba hoznám. Ezekkel összehasonlítva nálam a Floga nincs a nyerő pozícióban, de ettől még nem tartom egy rossz helynek. Csak éppen van náluk jobb - szerintem -, több is a városban. Árban nem olcsó, középkategóriás. A gírosz tál 4190 Ft, míg a kisebb adag zóna tál 3490 Ft-ba került. A sült krumpli általános, átlagos mirelit hasáb, mennyisége az adagon belül túlzó. Húsból lehet választani csirke és sertés között. A hús szerintem túl apró darabkákra volt farigcsálva, a fűszerezés tetszett, megfelelően át volt sütve, nem volt égett, nem volt kiszárítva. Nagyon hiányoltam mellőle a salátát, zöldséget. A tzatziki kellemes volt, mennyiségre a húshoz képest kevés. Egyéb kapható ételek: souvlaki nyárs, falafel, lazac steak, cipura aranydurbincs. A pultnál kell rendelni, aztán kapsz egy csipogót, ez jelzi az ételed elkészültét. Jó pár évvel ezelőtt jártam itt korábban, azóta a beltér bővült, a balra tőlük lévő bérlemény hozzácsatolásával. Így sokkal több benti asztaluk lett. Kék-fehér Görögországot idéző a dekoráció, a falfestés. Bár volt bent légkondi 27 fokra állítva, ez mit sem ért. A beltér túlságosan meleg, levegőtlen, kissé ételszag is van, talán ezért a helyben fogyasztó vendégek többsége inkább a teraszon foglalt helyet. Összességében megadom a 4 pontot, többet nálam nem ért.
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Mire is vágyik az ember egy kéthetes ázsiai nyaralás után, 24 órás hazautat követve, amikor próbálsz visszazáródni a 6 órás időeltolódásból? Naná, hogy egy finom lángosra! Bizony, így esett ez velem, pedig amúgy nem vagyok egy kifejezett lángos rajongó, évente 1-2 alkalommal szoktam enni, ha éppen kedvem van hozzá.
De leginkább nem a strandon, hanem sokkal inkább a piacon. Nekem valahogy a lángos és a piac úgy együtt adja magát. Így délelőtt a gondolatot tetté érleltem, elsétáltam a Lehel Piacra, ami elég kihalt volt, vasárnap lévén. Szombaton van itt az igazi nagy pörgés, a nagy forgalom, a tömeg. Vasárnap már lenyugodnak a kedélyek, nem is minden üzlet és árus van nyitva vasárnap, de a lángosos szerencsére igen. Abszolút retró vonal, itt évek óta semmi sem változott, persze az árak felfelé, de az sem vészes. Továbbra is az egyik legkedvezőbb árú, ugyanakkor frissen sütött, jó minőségű lángost készítik. A sima lángos 700 Ft, az általam választott sajtos-tejfölös 1200 Ft. Érdekességként káposztás, kapros-túrós, göngyölt, babos, franciasalátás és mexikói fánkot is kínálnak, bár én ez utóbbiakat nem tartom tradicionálisnak. A lángos mellé málnaszörp (nyáron) vagy napközis tea (télen) dukál. 150 Ft/dl. Nem beszélve persze az alkoholos italokról, ahogy DEndre említette közelmúltbeli értékelésében, Rizmajer sört is kínálnak, ami egyértelmű pozitívum. Az eszpresszó 350 Ft, maradjunk annyiban, ez nem a hely erőssége. Gyors, pörgős, barátságos a kiszolgálás. Aki elfogadja a puritán körülményeket - piaci talponálló, szék nélküli könyöklő - annak ajánlom a Lángos Centrumot. Továbbra is tartják az almafánkot és a túrófánkot is, valamint a házi farsangi fánkot lekvárral, édesszájúaknak nagyon ajánlom, én mindegyiket szeretem.
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 45 Barátságos reggeliző, bisztró és kávézó a IX. kerület Páva utcában, amely kb. 2-3 éve nyitott meg. A forgalmas és éppen nagyszabású felújításon áteső Mester utcáról nyílik, a SPAR után. Mivel egy kis beugró sarokban található, egy kicsit szeparált, nyugis és csendes. A bejárat előtt kis teraszt is kialakítottak.
Egyszemélyes vállalkozásnak tűnik, a középkorú hölgy mindenesként ellátta a felmerülő feladatokat, kasszázás, kávéfőzés, ételek elkészítése és felszolgálása. Nincs kötelező szervizdíj. Úgy tapasztaltuk, elég sok törzsvendég jár ide, a környéken lakók, illetve dolgozók, 30-as 40-es korosztályból. Laptopon lehet innen távmunkában akár dolgozni is. A beltér nem nagy alapterületű, de normális asztalok és székek vannak. A pultnál kell leadni a rendelést, utána kihozza a hölgy az asztalokhoz. Bár reggelizőként kategorizáltam a helyet, de az ételeket egész nap lehet kérni a nyitva tartási időben, napszaktól függetlenül. Az ételekből a teljesség igénye nélkül egy kis felvillantás: roppanós virsli, hotdog, tojásételek, bundáskenyér, tortilla, grillezett Camembert, panini, többféle szendvics. Árban 1850-2500 Ft közötti árfekvés. Van továbbá napi levesük is (1400 Ft). Az én választásom a grillezett mini kolbászkák, salátával, ajvárral, kenyérrel (2500 Ft). Ittam még egy jó, korrekt lattét (1050 Ft). Nincs kötelező szervizdíj. Az eszpresszó 650 Ft, a Cortado 750 Ft, ez itt a környéken már olcsóbbnak számít az átlagnál. Tetszetősek a sötétkék mázas csészék, tányérok. Pozitívum, hogy normális fém evőeszközök vannak. A kenyér sima átlagos, de friss. Egyszerűbb ételként lehet még enni náluk vajas croissant-t, sajtos pogácsát, néhány süteményt. A csokis máktorta tetszetős és finom. Összességében 4 pontra taksálom a helyet, de egyértelműen ajánlott.
Érdekes
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 45 Újabb Kolodko-szobrocska, újabb felfedezés és beszámoló. A nyaralás miatt a július végi látogatásról némi késedelemmel, most teszek csak tájékoztatást. Helyszín a Magyar Tudományos Akadémia parkolója előtti 2-es villamos megállója. A kő támfalba lett ügyesen - és reméljük elég tartósan és lopásbiztosan!
- beleépítve ezúttal Pinokkió. Pinokkió itt mint diák, egyetemista jelenik meg, akinek bús ábrázata és lógó, hosszúra nyúlt orra arról tanúskodik, hogy nem ő lett az évfolyam első. A kis szobrocska úgy lóg le a kőfalról, mintha egy fogasra lenne felakasztva, talán büntetésben van? Minden esetre nagyon aranyos kis szobor ez is. Ottjártamkor többen is keresték, majd fotózták. Egyébként elég nehéz fotózni, mert elég speciális az elhelyezése és a felfüggesztése. Nem tudom amúgy, mi történhetett Kolodko mesterrel, de nagy örömünkre mostanában igen aktív és termékeny lett. Várjuk a további kis szobrokat!
Érdekes
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 45 Július 28-án jártam a Margitszigeten. Utamnak két fontos célja volt, egyrészt a történelmi alacsony Duna vízállás szemrevételezése, másrészt az újabb Kolodko Mihály alkotás megtekintése. Mindkét program számos érdeklődőt vonzott, így közel sem egy romantikus, andalgós, magányos kis séta kerekedett belőle.
A törökülésben átszellemülten meditáló nyuszi a Margitsziget déli, Margit-hídhoz közeli részén kapott helyet, egy sárga lapos kövön üldögélt lehunyt szemmel, kezeivel múdrát formázva. A közvetlen környezete nem túl szép, össze van firkálva, graffitizve a sárgára festett padkaszerű kő. A szemben lévő pesti rakpart felé fordulva ül, de nem néz, hiszen be van hunyva a szeme. Ahogy pár fotón látszik is, konkrétan sorban állás alakult ki a szobor előtt, mindenki szerette volna megörökíteni magának. Néhányan egy kicsit túlgondolták a dolgot, egy idősebb hölgy hosszú percekig fotózta a Nyuszit tényleg minden szögből és irányból, de aztán mégsem lett elégedett az eredménnyel, és további több tucat fotót lőtt. Mi meg türelmesen kivártuk. Breaking News, melyet a nyaralásunkról visszatérve hallottam, miszerint a Nyuszit sajnos valaki ellopta azóta. Ez elszomorító, remélem, visszakapjuk még.
Érdekes
Kolodko szoborvadászat őrület újratöltve, júliusban-augusztusban ismét felélénkültek a rajongók, mert Budapest-szerte több helyre is elhelyezett újabb kis szobrocskákat a művész. Ez a szóban forgó kis szobrocska a Szabadság térre került, azon belül is a német megszállás áldozatainak emlékművéhez.
A kis figura egy targoncával igyekszik egy hatalmas márványtömböt odébb tolni. Ahogy már megszokhattunk, az alkotásnak most is van háttere, mögöttes tartalma, közéleti aktualitása, ugyanis ismét felvetődött, hogy ezt a megosztó szárnyas-oszlopos szobrot inkább le kellene bontani. Minden esetre a mi kis Targoncásunk megtette az első lépést, rajta nem fog múlni a bontás, ha sor kerülne rá. A tényszerűség kedvéért leírom, hogy én július 26-án jártam itt, akkor fotóztam. Utána elmentünk nyaralni, így csak most van időm megírni az értékelést. Az egyik facebook csoportban azt olvastam, hogy ezt a szobrot sajnos ellopták, nem tudom, hogy így van-e, de el fogok menni arra, most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez igaz-e. Nagyon sajnálatos lenne, ha így történt valóban. Bízom benne, hogy egyrészt a művész fogja pótolni a szobrot, a tolvajt pedig mielőbb kapják el (nem egyedi eset ez a lopás, az elmúlt hetekben több kis szobrot is erőszakos módszerekkel eltávolítottak).
2026. augusztus 27.egyedül járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kolodko Mihály ukrán-magyar szobrászművész az elmúlt 1-2 hónapban újabb miniszobrokkal örvendeztette meg népes rajongótáborát. Sajnos a kedves alkotások a gonosz enyveskezűek érdeklődését is felkeltették. Egyre-másra tűnnek el a kis kedvenceink a városból, ami nagyon elszomorító.
Ezért én most már ahhoz a taktikához fordultam, hogy amint megneszelem egy újabb szobor felbukkanását, igyekszem minél hamarabb megnézni, nehogy esetleg az is eltűnjön. Így a nyaralás előtt még sikerült elcsípnem az azóta ellopott meditáló Nyuszit a Margitszigeten és a Targoncást a Szabadság téren. A Kérem a következőt! egykori rendkívül népszerű magyar rajzfilmsorozat főszereplőjére azonban már csak a nyaralás után nyílt lehetőségem, szerencsére még nem kapott szárnyra. A XIV. kerületben a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek csalhat egy kis örömet a két újabb kis figura felbukkanása, nem máshol, mint a kórház kerítésénél találjuk meg őket. A pontos helyszín a Bethesda utca és a Hermina őt sarka, az utcanévtáblánál. Dr. Bubó a kerítés tetején kémlel a zöld kereszt előtt, míg a gyógyult és most már emiatt vidám nyuszi lejjebb, a kerítés kőpadkáján ül. Egy facebook csoportban azt olvastam, hogy az éppen felszálló léghajót nézik, ottjártamkor éppen nem szállt fel a léghajó, így ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, minden esetre a Városliget felé nézegetnek. Bízom benne, hogy itt a kórházban talán jobban tudják figyelni, őrizni a kis alkotásokat, nyilván be is van kamerázva a környék, és így sokáig itt maradnak mindannyiunk örömére.
Kihagyható
2026. augusztus 26., kollégákkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A Belvárosban a Szabadság téren a Bank Center Irodaház előtt áll évtizedek óta ez a non-figuratív absztrakt szobor a kis téren. Itt dolgoztam éveken át a szomszédos irodaépületben, napi szinten jöttünk-mentünk itt az árnyas fákkal szegélyezett kis parkban, de a szobor mellett általában csak úgy elmentünk, ügyet sem vetettünk rá.
Most a napokban lettem figyelmes egy értékelésre, na akkor ez itt mégiscsak "valami". 3 alakzatból épül fel az alkotás, amely egy bizonyos szögből nézve valóban lehet akár oroszlán is, de azért elég nagy képzelőerő kell hozzá. 1996-ban készült, Farkas Ádám alkotása. Hogy miért pont Az erő nyomai lett a címe, elképzelésem sincs. Talán annyi érdekességet tudnék még említeni, hogy a mészkő formáknak a felülete célzottan érdes, barázdált. Nem tartom egy különösképpen jól sikerült szobornak, számomra inkább a fura kategóriába sorolható.
2026. augusztus 26., kollégákkal járt itt 35 Egyszerű, jól ismert, házias jellegű, magyaros ételeket kínáló kifőzde-lánc tagja a Belváros szívében, a Szabadság térnél. A kiemelt helyszín/környék ellenére egy egyszerű, puritán, gyors étkezési lehetőséget kínáló "tálcás" önkiszolgáló vendéglátó egységről van szó.
Ugyanezen a néven működtet a cég további két hasonló zsánerű kifőzdét a XIII. kerület újlipótvárosi részét, egyrészt a Jászai Mari téren, másrészt a Váci úton az ALDI üzlet mellett. Jellegéből adódóan hétköznap ebédidőben tartanak nyitva. Minden nap kínálnak többféle napi menüt, az aktuális kínálat a bejárat melletti táblán olvasható. Ottjártamkor valójában egyik menü sem hozott igazán lázba, de már elég éhes voltam ahhoz, hogy ne kezdjek el válogatni vagy újabb helyet keresni, bizonyára hosszabb várakozási idővel. Itt ugyanis az ételek már elkészítve a pult tárolóiban sorakoztak, csak a tányérra tételt kellett kivárni. A beltér némiképp tartalmaz magyaros népies dekorációt, illetve piros-fehér kockás az abrosz. Ez adja a népi, rusztikus jelleget. Az ételek azonban menzás, szó szerint kifőzde jellegű fogások voltak, gasztronómiai szempontból semmi emlékezetes. A 3 féle 2 fogásos menü, 2390/2690/2890 Ft-ért kapható. Az én választásom a Jókai bableves és grízes tészta lett. A szelet kenyér árát tartalmazta a menü. Mindkettő fogás nagy adag, a leves sem csészényi, papírtányérban kapod, de legalább itt "rendes" fém evőeszközök vannak. Desszertként mákos guba és Nutellás, illetve lekváros palacsinta volt. A menü mellett kínálnak még egyéb főételeket körettel, példaképpen Hawaii csirkemell, cigánypecsenye, rántott sajt 2890-2990 Ft/fogás körettel együtt. Összességében 3 pontra taksálom a helyet. Van egy kis kinti teraszuk, de egyáltalán nem árnyékos.