Gyémánt 500
Érdekes
2022. augusztus 22.barátokkal járt itt 45 3 évvel ezelőtt, 2019 májusában nyitott meg a libegő, amelyet Sástói libegőnek is neveznek. A 24-es út felett áthaladó libegő az Oxygen Adrenalin Parkot köti össze a Sástóval. A libegő alsó állomása a tó melletti sétányról érhető el, egy kis utcába kell lekanyarodni a Farkas útról, tábla jelzi.
A felső állomásról egyenesen a kalandparkba érkezünk meg. A libegő kb. 500 méteres utat tesz meg 7 perc alatt, így a rövidebb libegők közé tartozik. Közben szép kilátás nyílik a Mátrára, a Sástóra, a Sástói kilátóra is. Jó program fel- vagy éppen lemenni bármely korosztálynak, de tűző napsütésben nem ajánlom, mert semmi árnyék nincs. A libegő ára egy útra, egy irányba 1 kőpengő (Adrenalin Park hivatalos fizetőeszköze) vagy 700 Ft. Gyerekkedvezmény nincs.
2022. augusztus 22.barátokkal járt itt 55 Sástó leginkább arról híres, hogy ez hazánk legmagasabban fekvő tava, 507 méteres tengerszint feletti magasságban. Gyöngyösről a 24-es úton észak felé haladva Mátrafüred után érünk ide, még az Oxygen Adrenalin Park előtt kell letérni balra. Fürdeni nem szabad benne, de csónakázótóként és horgásztóként ismert.
Első alkalommal kb. 25 évvel ezelőtt jártam itt, azóta az elmúlt 10-12 évben pedig szinte éves gyakorisággal megfordulok itt nyaranta. Még sosem láttam ilyen alacsonynak a vízállást, mint az idei nyáron és ez nagyon szomorú. Az alacsony vízállás miatt nem lehetett csónakázni. Remélem, ez csak egy átmeneti állapot, és a természet örök körforgása pozitív irányt vesz. Ha a jövő évben több csapadék lesz, ez a tó is normalizálódni fog, ebben nagyon bízom. A tóban és környékén sok kacsa él, most is tucatnyit láttunk belőlük. A tó közepén van egy sziget, ahová kis hídon lehet bejutni, illetve egy másik híd vezet tovább a Sástói kilátó felé. A kilátót meg lehet közelíteni a tó körbejárásával az erdei úton is. A tóparton nincs autós forgalom, csak egy kellemes gyalogos sétány. A tó mellett a Sástó Kemping és wellness hotel található, büfé, idén kürtös kalácsos, mindenféle árusok és két étterem. Parkolni a kemping előtt lehetséges.
2022. augusztus 16.gyerekekkel járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
A pálos, majd karmelita kolostorból lett exkluzív szálloda és meditációs központ étterme az egykori refektóriumban került kialakításra, melyet a kerengőn végig haladva érünk el. Mit mondjak, nekem elakadt a lélegzetem is, amikor ezt megláttam. Nem mindennapi helyszín pláne egy svédasztalos ebédre, legfeljebb múzeumi körülmények között láthat szerintem ilyen környezetet maga körül az ember.
A svédasztalon 2 féle leves, az egyik magyaros, a másik valami kreatív-újító-nemzetközi, ottjártunkkor palócgulyás, illetve kókusztejes sárgadinnye krémleves. 3-4 féle főétel körettel, sertéssült, csirkemell, illetve bundázott zöldségek. sajt. 2 féle desszert: almás-fahéjas morzsás pite, illetve rebarbarás pite. A refektórium boltíves falait és mennyezetét végig színes freskók, valamint latin vallásos feliratok díszítik. Néhány saját címkés bort is kínálnak. Linzer-Orosz Kékfrankos, Kékfrankos rozé és Zöld Veltelini. A kolostor alatti több km-es pincerendszert a középkorban a szerzetesek borospinceként is használták. Saját szőlőterületekről nem tudok, de adományként biztosan kaptak a környékbeli hívektől. Csodás hely, feltétlenül ajánlom.
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 35Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ez volna a legjobb étterem Visegrádon? Tapasztalataink alapján nem igazán valószínű. Az igaz, hogy jó, forgalmas helyen van, a Duna-parttól kicsit távolabb, de a település középpontjában. Azt a régi 70-es-80-as évekbeli "magyarosch" csárda hangulatot képviseli, ami nem a kultúr-gasztronómiáról, a minőségi alapanyagok használatáról, a korszerű főzési technológiák alkalmazásáról szól.
A dekorációban szintén ez a retrós vonal érvényesül, gondolok itt a plafonról lelógó fokhagyma és pirospaprika füzérekre, amik leginkább már porfogók. Meg sem lepődtünk, hogy hétvégén ebédidőben teltházzal mennek, úgy kellett vadászni az asztalt, még szerencse, hogy mi viszonylag későn szeretünk ebédelni, így már pont szabadult fel asztal, mire mi érkeztünk. Az étlapon tipikus magyaros, népszerű, jól ismert ételek vannak, az étlap túlságosan hosszú a 70 tételes kínálattal. Halak és vadak is vannak, bár gyanús, hogy mirelittel dolgoznak. Próba-szerencse alapon bepróbálkoztunk a vadakkal, szarvasfilét áfonyával burgonyakrokettel (szintén mirelit bolti késztermék) , illetve fokhagymás szarvaspörköltet kértünk, szintén krokettel (mindkettő 3700 Ft). Sajnos a köretek kínálata ilyen egysíkú volt. Az adag nem volt túlságosan nagy, pontosabban ezek a vadételek sokkal kisebb adagok voltak, mint a mások által kért csirke, sertés. Olyan menzás hatású egyenkaja volt mindkettő, nem voltunk tőle elájulva. Viszont legalább nem kellett túlságosan sokat várnunk. Beck's sört csapolnak, 690 Ft az 5 dl-es korsó. Az ószilva pálinkából 4 cent 950 Ft, a dobozos Cola 500 Ft volt. Összességében egy átlagos, középszerű, múltidéző hatású ebédünk volt, egynek elment. Nem gasztronómiai élmény, ettünk és mentünk. Mindez szép borravalóval 11ezer Ft-ért annyira nem volt olcsó (nincs kötelező szervizdíj).
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 55 Az a helyzet, hogy Visegrád összes, mindenféle vendéglátó helye közül ez tetszett a legjobban. És ez volt az, amelynek a létezéséről előzetesen még csak tudomásunk sem volt. A Fő út mellett egy igényes bisztró mellett egy vagány, lelkes fiatalember működteti a Propeller Bárt, ahol felső kategóriás, igényes válogatást találhatunk elsősorban röviditalokból.
A berendezés is nagyon klassz, a legjobb zenészek hatalmas művészi fekete-fehér fotói a falon, hajópadló, mintás tapéta, sötét faburkolatok. Mintha egy jóféle vidéki kisvárosi angol pubban lennénk. Nézegettük az itallapot, de aztán elengedtük, és hagytuk magunkat az ajánlások alapján vezetni. Whiskyket és gineket kóstoltunk. A japán Suntory Whiskey (2400 Ft/4 cl), ill. a szintén japán Nikka Super old Whiskey (1500 Ft/4 cl), másrészt az Orange Sykes Gin (1200 Ft/ 4cl) és az Agárdi Chameleon gin sem okozott csalódást. (1000 Ft 4 cl). Ez utóbbi nem véletlenül kapta a nevét a kaméleonról, ugyanis gin-tonikként színt vált, kék, illetve lila lesz, amit a beltérben és kint a teraszon napfényben is megfigyelhettünk. Az árak is nagyon barátságosak voltak. A kávé is finom, és ráadásul árban is kedvező, az eszpresszó 350 Ft, a cappuccino 500 Ft. Agárdi Matusalem pálinkákat tartanak még, valamint tartanak jobbacska üveges söröket is a kommersz Gösser mellett, így a Horizont Gentle Bastard IPÁ-t, Easy A APÁ-t, a belga Delirium Tremenst (a rózsaszín elefántos), a Pannonhalmi Apátsági Quadrupelt (belga típusú barna sör), Lindemans Kriek meggyes sört. A sörcsapon Horizont IPA, DAB és a már említett meggyes sör volt. Ételeket itt nem kínálnak, de a szomszédos bisztróból lehet átrendelni és bármelyik helyen megenni, egyfajta fúzióban vannak egymással, van belső átjárás a két egység között és közös a mosdó is. Visegrádon járva a Propellert kihagyni nagy hiba. Mondjuk autóval vezetőként odamenni is az.
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 25Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Egyszerűen nem értem a hely tulajdonosait, üzemeltetőit. Kitűnő lokáció a Duna-parton, a révnél, a főút mellett. Egy szépen kialakított, modern, jó állapotú, sok asztalos, tágas szálloda és étterem, csodás, Dunára néző terasszal. Ahogy más is írta már, gyerekbarát helynek tervezték, mert van játszósarok is.
Látszik, hogy rengeteg pénzt beleöltek a kialakításba. Vajon mi történhetett azóta, hogy már senkit nem érdekel, mi lesz vele? Jönnek-e vendégek és azok jól érzik-e itt magukat, visszatérnek-e még, továbbviszik-e a hely hírét másoknak is? Szerintem amúgy továbbviszik, csak nem feltétlenül jót. Hétvégén délután többen jöttek, jöttek volna, a teraszon volt fagyi, csak eladó nem volt sehol. Biztos volt, aki kivárta, mi inkább átmentünk a szomszédos cukrászdába. Következő nap tettünk ismét próbát. Délelőtt 10 óra után egy lélek sem volt a hatalmas étteremben. A bárpultban kevés, mainstream italt láttunk. Minden drága, túlárazott. Nagy nehezen előkeveredett egy alkalmazott, aki megszánt minket, és kaphattunk 1-1 kávét. Az üres, félhomályos étterem elég nyomasztó, barátságtalan volt, így inkább kimentünk a teraszra. Fel sem merült, hogy a pincér kihozta volna a kávénkat, mi vittük ki. Utána sem láttunk senkit a személyzetből, egyáltalán nem érdekelte őket, van-e vendég. A kávé középszerű volt, nem érte meg az árát. Az eszpresszó 69 Ft, a cappuccino 790 Ft volt. Az lett volna még a slusszpoén, ha van szervizdíj is, de az nem volt. Nekünk egyértelmű csalódás volt a hely, nem ajánlom. Kár érte.
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 55Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Eljöttem újra, mert meg akartam mutatni másnak is ezt a helyet. Az 5 évvel ezelőtti látogatáshoz képest végtére nem változott semmi. De, mégis, a belépő 200 Ft-tal drágább lett, de még így is csak 1400 Ft, egy ilyen különleges, ritkaságszámba menő kiállításra. Kevés helyütt maradtak fenn ugyanis mumifikált testek ebből a korszakból.
A vezetőnk nagyon kedvesen körbekalauzolt, röviden bemutatta a kiállítást. Lehet fotózni, de néhol nem könnyű. Aki rosszul van a halottaktól, csontvázaktól, annak nem ajánlom. Halloween rajongóknak kötelező program. Ez nem szirupos mesevilág, hanem a valóság.
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 55 Visegrád határában található, nagyon szép erdei környezetben ez a kis vízesés, az Apátkúti-völgyben. Vizét az Apátkúti-patak adja, amely még nyáron is hűsítően, bár volt, aki mégis megmártózott benne. A patak utat tört magának az andezittufa kőzetben, alatta pedig egy kis medence alakult ki. Értelemszerűen egész évben ingyenesen látogatható.
Nincs körbekerítve. A közelben vannak padok, asztalok, pihenőhelyek. Gyerekekkel, családi programnak is jó kis hely.
2022. augusztus 16.barátokkal járt itt 55 Ilyesmiket olvastunk erről a helyről előzetesen: a "Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye" ill. "egyik legszebb völgye" és valóban ez így igaz, egy könnyen járható, minden korosztálynak alkalmas, játékos, nyugtató vagy éppen romantikus program lehet eljönni ide.
Egész sokáig be lehet jönni autóval az erdészeti úton, bár mi inkább letettük a Patak Park hotelnél az autónkat, hogy mégis maradjon valami természetjáró élmény. Az Apátkúti-patak közel 10 km-es völgyét lehet itt végigjárni, melynek a fő látványossága az Ördögmalom-vízesés. A 0,4 hektáros Apátkúti-tavat mesterségesen duzzasztották fel, fürödni nem, horgászni viszont lehet benne, Pisztrángos tavaknak is hívják őket. A völgyben található egy kis botanikus kert, játszótér (itt van mosdó is), erdei vendéglő, pihenőhelyek, padok és persze sok zöld szabad tér. Távol esik a Duna-parttól, Fellegvártól, szóval azoktól a látnivalóktól, amelyek miatt leginkább híres lett Visegrád, de szerintem nagyon megéri ide is eljönni.
Megérkezvén Visegrádra még nem lehetett elfoglalni a szobánkat a szálláson, így a közeli erdő felé vettük gyalogosan az irányt, elsétáltunk az Apátkóti-völgyben az Ördögmalom vízesésig. A játszótér mellett láttuk meg az éttermet, ahová már akkor is szívesen betértünk volna, de akkora tömeg volt, hogy tele volt minden asztal a benti részben és a teraszokon is, és még további emberek álltak sorba a felszabaduló asztalokra várva.
Igaz, ez ünnepnapon volt, de nem nyáron, hanem már ősszel. Később visszatértünk két nappal később, akkor is volt jó pár vendég, de kényelmesen tudtunk még választani is az asztalok közül. Az erdei étterem, ahogy neve is mutatja mesés erdei környezetben, fákkal körülvett kis erdei lak, vadászház benyomását kelti, mögötte található egy kis vadaspark is. A fa a meghatározó építő anyag, valamint dekorációs eszköz, a berendezési tárgyak alkotó anyaga az étteremben. A falat számtalan agancs és állatprém díszíti. Az étlap hal- és vadételekben erős, ezen kívül magyaros konyhát visznek. Nagy adagokat készítenek, kiadós tálakat, jó fűszerezéssel, amúgy hagyományos elkészítéssel és tálalással. Ettünk egy tárkonyos vadragu levest (1250 Ft) és egy gulyást (1200 Ft), majd ketten egy főételt, vaddisznó pörköltet galuskával (3350 Ft), csemege uborkával (400 Ft). Szerintem nagyon korrekt, kedvező az árazás. Az ételekből lehet kis adagot is kérni (70%-os áron), szerintem megfontolandó. Az 5 dl-es áfonyalé 550 Ft, az 5 dl-es Dreher 450 Ft, ilyet se nagyon tapasztaltunk, hogy az üdítő drágább, mint a sör, de itt ez volt a helyzet. A Czimeres kajszibarack pálinka 4 cl 1200 Ft volt (átlagos, nem átütő minőség). Az ételekre kellett várni, de nem túlságosan sokat. A 10% kötelező szervizdíjat sem éreztük itt túlzónak vagy indokolatlannak.